UDARNA VIJEST: Turska pokrenula vojnu operaciju u Iraku

F-16
100 komentara

Prekograničnim kopnenim napadima uz potporu topništva, zrakoplova, helikoptera i dronova, Ankara je započela veliku prekograničnu vojnu ofenzivu, usmjerenu na militante Kurdistanske radničke stranke (PKK) u sjevernom dijelu Iraka, javlja tursko ministarstvu obrane.

Operacija uključuje opsežnu kampanju zračnih napada pomoću zrakoplova, helikoptera i bespilotnih letjelica, kao i kopneni upad postrojbi komandosa, najavio je ministar obrane Hulusi Akar u video obraćanju u ponedjeljak ujutro.

Ankara tvrdi da je uspješno uništila više bunkera, tunela i skladišta streljiva, kao i vojno sjedište PKK u pograničnim područjima sjevernog Iraka, Metina, Zap i Avashin-Basyan, prije nego što su se njezine kopnene snage preselile u susjednu državu. Nejasno je koliko je vojnika i vojne opreme uključeno u operaciju.

“Naša operacija se nastavlja uspješno, prema planu. Ciljevi koji su postavljeni za prvu fazu su ostvareni”, rekao je Akar, a prenosi AP. Turske snage ciljaju samo “teroriste”, poduzimajući dodatne mjere kako bi izbjegle gubitak života civila i štetu kulturnoj baštini, tvrdi ministar.

“Naša borba će se nastaviti sve dok i posljednji terorist ne bude neutraliziran”, rekao je turski ministar. “Odlučni smo spasiti našu naciju od terorističke nesreće koja je mučila našu zemlju već 40 godina.”

PKK je kurdska militantna politička organizacija i naoružani gerilski pokret, koji se bori za neovisni Kurdistan i protiv Ankare od 1984. godine u ratu koji je odnio više od 40.000 života. Tijekom godina, Turska je provela više vojnih operacija protiv PKK, koja se nalazi u sjevernom Iraku i koristila je teritorij za raspirivanje pobune u istočnom dijelu Turske. PKK je također proglašena terorističkom skupinom od strane SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i EU. Međutim, Kurdi su bili važan saveznik Zapadu i SAD-u u borbi protiv terorista Islamske države i u Siriji i u Iraku. Washington održava vojno uporište u regijama koje kontroliraju sirijski Kurdi, dok se u regiji iračkog Kurdistana nalazi nekoliko američkih vojnih objekata i američki konzulat u Erbilu.

IrakkurdiNapadPKKturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
100 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Sad je Europska Unija uhvačena na levu nogu.
Nema više oružja, da ga šalje u Irak….

tihobl
1 godina prije

Jadni kurdi, odabrali amere za saveznike, umjesto da su se dogovarali o suzivotu sa prvim komsijama – arapima i irancima. Sad ce vidjeti koliko su pogrijesili. Ovo je potez Pekinga. Prva faza ruske operacije je bio potez Pekinga. Isprobali su oslobadjanje Tajvana sa tri strane. Kad su rusi odradili zadano i kad su kinezi pokupili podatke za analiziranje, rusi su povukli snage sa sjevera i stali. Sad se pripremaju za svoj rat (ne sa nekakvom Ukrajinom, vec sa NATO+). Pripremaju se za visegodisnji rat i zato sad idu sporo. Kinezi ce sad u Iraku isprobati taktiku ogranicenih udara za slamanje protivnika, a usput ce amerima otvoriti jos jednu glavobolju. Tako ce im vratiti za manevar u Pakistanu. Bice jos ovakvih poteza Pekinga prije nego sto se upuste u rjesavanje Tajvana. Kad razvuku amere na vise strana tek onda Tajvan dolazi na red. Ovo je igra iscrpljivanja, razvlacice anglosakosne kao zvaku.… Čitaj više »

AJeTo
1 godina prije

Kod nas je bilo nakon Tita Tito. U Iraku nakon demokracije denacifikacija.

tihobl
1 godina prije

Nisu kurdi jedine naivcine koji ce izginuti zbog amera i engleza.

Imam jednu zanimljivu vijest: Erbas trazi da EU ne uvede sankcije na titanijum. Otkrili su da ne mogu nabaviti titanijum nigdje osim od rusa. Boing je pokupovao sav titanijum i pravi zalihe, kako bi mogao uvesti sankcije Rusiji na izvoz ove sirovine. EU morace da slijede SAD. Ruse sankcije nece pogoditi jer ce oni i kinezi povecati potrosnju titanijuma.
Jedino ce biti pogodjen konkurent Boinga.
Ironicno je da je erbas uveo sankcije rusima i prestao sa odrzavanjem aviona kako bi rusi izgubili licence, a sad moli ruse za titanijum.

Kao sto vidite postoje vece naivcine od kurda.

Mari
1 godina prije

Hajde da dodam par puzli – čitam da se Dodik prijeti kako će odcijepiti srpski entitet iz Federacije. U isto vrijeme u Srbiji slijecu transportni avioni s teskim naoružanjem iz Kine. U isto vrijeme danski parlament donosi odluku o izdvajanju 2% BDP za vlastitu armiju (iako je u NATO) i usmjeravanje sredstava mirovinskih fondova u vojni upgrade.

Ako je i široko-ratna akcija trenutno na Zemlji, zanimljivo je koordinirana. Uvijek sam zamišljala da će jedino neprijateljski alijeni ujediniti čovječanstvo pod oružjem.

Žilevski
1 godina prije

Međutim, Kurdi su bili važan saveznik Zapadu i SAD-u u borbi protiv terorista Islamske države i u Siriji i u Iraku. Dakle ovdje ispada kao da se zapad borio protiv Isila . Draga redakcijo nije li taj zapad stvorio i naoružao taj ISIL za svoju korist . Malo pripazite što pišete ili prenosite . Nije teško smisleno pročitati prevedeno i sam sebe izlektorirati .

Dokurčilomi
1 godina prije

Kurdi, pozovite amere i NATO u pomoć kao bivše saveznike kojima ste pomagali.

1 godina prije

Ulaskom Rusa u Ukrajinu započela je nova faza međunarodnog poretka gde će se protivnici bez obzira na legitimitet proglašavati teroristima… što je dovoljno za napad na njih. Ako nekome do sada nije jasno šta je značio 9/11 – biće jasno vrlo brzo.

A Turska prednjači po “primeni novih previla”, ovaj napad nije nikakvo čudo – veće je čudo što nisu krenuli ranije. Vreme će pokazati da su Turci uz Izrael najverniji američki saveznik na Blistoku bez obzira na “igru konfrontacije” koju stalno igraju. Ako kojim slučajem Rusija ne bude u stanju da bude aktivno prisutna na Balkanu, mi ćemo na svojoj koži osetiti Erdoganov neoosmanizam koji neće biti zaustavljen od strane Amerike.

Kad kažem “mi” ne mislim samo na Srbe…

Rimtutituki
1 godina prije

Usa na listu terorista kurde,i onda ” ofmdrzava vojna uporišta i konzulat u Erbrilu” jesu teroriste ili nisu? Trudan ili ne? Malo sam trudna,ne moze malo,ja ili nein

Papi
1 godina prije

Borba zapada protiv terorizma u Siriji hmm

TBD
1 godina prije

Amerikanci su Kurdima obećali državu kao što su Ukrajincima obećali ulazak u NATO.
Sad sve ide u smjeru ne samo nedobivanja države Kurdima nego i njihovoj brojčanij redukciji, kao i ne da neće Ukrajina u NATO, nego će se broj Ukrajinaca i teritorij Ukrajine znatno smanjiti.
Henry Kissinger je jasno rekao kako je biti neprijatelj Amerike opasno, ali kako je biti prijatelj Amerike fatalno.

1 godina prije

U Siriji je situacija mirna. Jer tamo su za to pobrinuli Rusi. Stvorili su demilitarizirani pojas u kojem vrše sa Turcima zajedničke patrole. Tako se to radi, gdje su Rusi.

Ali, imam jedno drugo pitanje!
Nekako sam u prošlosti dobio dojam, da je ovaj portal prilično jako vezan na Francusku.
Sada, kad EU izvodi atomski udar na Le Penovu, nema nijednog članka!

MKD
1 godina prije

Ajmo curice, ajmo djecaci, studenti i djaci, milicajci … u planine

Ivan
1 godina prije

Je li to ničim izazvana agresija ili vojna operacija?

Гавран
1 godina prije

Ovome je mesta na portalu NELOGIČNO.
“Kurdi su bili važan saveznik Zapadu i SAD-u u borbi protiv terorista Islamske države i u Siriji i u Iraku” Važan saveznik u borbi protiv saveznika- malo anitLogično.

Sulejman
1 godina prije

Bravo Sultane nedaj terorističkoj bagri

Vedran
1 godina prije

Neznam nista o Turskim problemima ali, cim SAD i UK potvrdjuju terorizam nevjerujem nista

nepoželjni
1 godina prije

Ma jeste li sigurni da je ta vijest nova?…potražio brzinski na internetu, nema ni K od napada na Kurde !?

Doduše, našao sam vijest koja će za 6 dana biti stara 1 godinu (!?)

Da li vam je to neko podvalio ili to erdogan evocira uspomene i ratno slavi prvu godišnjicu ?(čisto da se ne zaboravi;)

1 godina prije zadnji put uredio dzabaludin
aha
1 godina prije

očekujem vec sutra veliku iračku zastavu u nasem saboru. Aha.

rade
1 godina prije

Na Tajvanu se zadnjih dana povecala potraznja tableta za smirenje.

łedeno doba
1 godina prije

ajmo navijači geopolitike i rata… ima kabala još ratova u rezervi… za goyime da se igraju… i međusobno kokaju…sada će ih opet sve ponovo oživjeti i još inicirati i nove.. – opet zaghovnati u Iraku i Siriji, – opet malo arapskih proljeća, – opet malo migrantskih valova.. – opet malo oživjeti ISIL i Al Kaidu. – opet malo terorističkih napada…sa bombicama ili jednostavnije sa kamionom koji se zaleti u masu pješaka.. oprobana metoda – pa tu je još onaj rat u jemenu, gdje ciovehabije iz S. Arabije ratuju na daljinu, – pa onda možda malo proširiti rat iz Ukrajine, na okolne države, malo preko granica.. -pa malo da Kina napadne kofol Tajvan, a SAD ga kofol brani.. -pa da se potpali rat između Irana i Izraela+sestrinske Saudijske Arabije -pa mogli bi malo se zakrviti i Sjeverna i južna Koreja… malo prijetiti atomskim bombicama -pa mogli malo zaghovnati i izemeđu Indije i… Čitaj više »

Moderator
1 godina prije

@ Tucker Carlson
Na zapadu vrijedi pravilo
The Right of Addmission Reserved
To znaci da nikome nije zagarantirano da ce se njegov post objaviti.
Svi postovi se objavljuju po diskresciji moderatora.
A mi sljedimo zapadne vrijednosti………………….
Uzmi u obzir da se skoro u nikojim americko-engleskim novinama ne moze napisati komentar. Komentiranje Verboten.
S postovanjem Moderator

łedeno doba
1 godina prije

ajmo navijači geopolitike i rata… ima kabala još ratova u rezervi… za goyime da se igraju… i međusobno kokaju…sada će ih opet sve ponovo oživjeti i još inicirati i nove.. – opet zaghovnati u Iraku i Siriji, – opet malo arapskih proljeća, – opet malo migrantskih valova.. – opet malo oživjeti ISIL i Al Kaidu. – opet malo terorističkih napada…sa bombicama ili jednostavnije sa kamionom koji se zaleti u masu pješaka.. oprobana metoda – pa tu je još onaj rat u jemenu, gdje ciovehabije iz S. Arabije ratuju na daljinu, – pa onda možda malo proširiti rat iz Ukrajine, na okolne države, malo preko granica.. -pa malo da Kina napadne kofol Tajvan, a SAD ga kofol brani.. -pa da se potpali rat između Irana i Izraela+sestrinske Saudijske Arabije -pa mogli bi malo se zakrviti i Sjeverna i južna Koreja… malo prijetiti atomskim bombicama -pa mogli malo zaghovnati i izemeđu Indije i… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Još jedna agresija Turske na Irak.

македонец🇲🇰
1 godina prije

ovo ko pre ww II

Roccos
1 godina prije

Erdogan je stara mustra premazana svim mastima,a ovaj,tko zna koji po redu,upad na sjever Iraka pod izgovorom borbe protiv terorizma je samo još jedan pokušaj da se dočepa nafte iz Kirkuka i Mosula i time obezbijedi Turskoj energetsku nezavisnost.Pod istim izgovorom je upao prije par godina u Siriju i nakrao se poprilično sirijske nafte.

1 godina prije

E, “Keltu”, prijetnjama si sramotiš regionalni identitet 😉

Boba Lazarević
1 godina prije

Da li to znači još jedan korak u odmicanju Turske od Amera i Evrope?

Vidim ja već godinama da se oni odmiču, barem pod Erdoğanovom upravom. Ali sporo to nešto ide. Još nije posve jasno žele li pripadati evrazijskom krugu ili biti solo igrači.

Siguran sam jedino da Erdogan baš i ne ljubi Amere, s obzirom da su ga pokušali svrgnuti pred par godina.

abc
1 godina prije

Opet NATO napada Irak. Čekam sankcije celog sveta i osudu zapadne međunarodne zajednice, koja sa Turskom neče više imati nikakvih veza.

Hagar
1 godina prije

Ajmo sada isto primjeniti i na Tursku kao na Rusiju. Moramo biti doslijedni za napad na tudji teritorij.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI