Pentagon u dogovoru s bivšim „kalifatom“ odnio 50 tona zlata iz Sirije

zlato
61 komentar

Turski Daily Sabah i SOHR iz Londona javljaju kako je prema više izvješća potvrđeno da je američka vojska „prenijela“ tone zlata iz područja u Siriji koje je pod okupacijom držao ISIL.

Prema izvoru koji je razgovarao s kurdskom agencijom BNA, američke su snage prebacile oko 50 tona zlata s područja koja su ranije držali teroristi „kalifata“ u istočnoj sirijskoj regiji Deir Ez-Zor.

Turci su pratili ovaj transfer jer su zainteresirani za dio zlata kojeg su američke snage dale sirijskom ogranku Kurdistanske radničke stanke, odnosno YPG milicijama.

Zlato je navodno prevezeno iz bivše američke vojne baze u Ain Al-Arabu, poznatijim pod kurdskim imenom „Kobani“.

Američke snage su uzele i 40 tona zlatnih poluga koje su teroristi takozvane „Islamske države“ kao ratni plijen uzeli iz iračke provincije Mosul.

Lokalni izvori koji su razgovarali sa sirijskom novinskom agencijom SANA tvrdili su da su američke trupe zlato premjestile u velike sanduke, što je bilo blago oteto u južnoj Hasaki.

Prema izvješćima, informaciju o tome gdje se zlato nalazilo su američkoj vojsci dale zarobljene vođe ISIL-a

Tvrdnja se poklapa s izvješćem takozvanog „Sirijskog opservatorija za ljudska prava“ sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koje navodi da je YPG uz podršku američke vojske prebacio 40 tona zlata koje su teroristi ISIL-a ostavili u Deir El-Zoru.

Ako u obzir uzmemo trenutnu cijenu čistog zlata na burzama, gdje se kilogram prodaje za nešto više od 47 000 dolara, 50 tona bi vrijedilo oko 2,3 milijarde dolara.

“Koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama i Sirijske demokratske snage (SDF) namjerno nisu ciljale područja pod kontrolom terorista i zapovjednika ISIL-a istočno od Eufrata u Deir Ez-Zoru. Za to su vrijeme pokušavaju locirati blago, pregovarajući s vođama „Islamske države“ o njihovom budućem statusu nakon predaje“, rekao je SOHR, pozivajući se na ISIL i izvješća ove terorističke organizacije.

„Iako je ISIL izgubio uporišta u Iraku i Siriji, kontroverzni dogovor između terorista i sirijskih skupina povezanih s Kurdistanskom radničkom strankom, velikom terorističkom skupinom koja izvodi napade u Turskoj, pomogao je njihovoj sigurnoj evakuaciji iz sirijskog grada Raqqe“, piše turski Daily Sabah.

Podsjetimo, neposredno nakon zauzimanja Raqqe od strane sirijskih Kurda i američkih snaga je konvoj sa zapovjednicima i borcima „kalifata“ i članovima njihovih obitelji pod američkom zaštitom napustio grad i uputio se na istok prema iračkoj granici, gdje je ova skupina kasnije položila oružje.

SAD još uvijek imaju oko 2000 vojnika u Siriji, od kojih mnoge usko surađuju sa  SDF snagama.

„Gotovo sav teritorij na istoku rijeke Eufrat, osim područja koja kontrolira Assadov režim u blizini Deir Ez-Zora i područja u kojem se nalazi ISIL, blizu iračke granice, kontrolira SDF. SDF također kontrolira dijelove Manbija i Tabqe na desnoj obali rijeke Eufrat“, u zaključku se požalio turski dnevni list Daily Sabah, koji je velika područja u koja je ušla sirijska vojska pripisao nadzoru YPG milicija.

No, to je manje važan podatak od potvrde da su se SAD, nekada vodeća kriminalna supersila u koju su svi gledali sa strahopoštovanjem, pretvorile u „silu“ koja uzima ratni plijen, kojeg je ranije u pravilu kao mito ostavljala lokalnim marionetskim vladama. Sada, uz ukradenu sirijsku naftu, na kojoj zarade oko 30 milijuna dolara mjesečno, ratnom plijenu treba dodati i ovih neto više od 2 milijarde dolara vrijednog sirijskog i iračkog zlata. Izgleda puno, ali za ratnu mašineriju poput Pentagona, koji je uz vojno-industrijski kompleks s novim proračunom dobio 738 milijardi za 2020. godinu, ovaj novac može pokriti nešto manje od 24 sata proračunskih izdvajanja Sjedinjenih Država za „obranu“. Vrijedi li to gubitka međunarodnog „ugleda“ moćne supersile i vladara svijeta? Vjerojatno ne, ali je situacija takva da se ovi „nevažni detalji“  više ne uzimaju u obzir.

Daily Sabah

PentagonYPGZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ze.b
4 godine prije

Od kada su bijelci-zapadna civilizacija, osvojili jednu i drugu Ameriku (a i ostatak svijeta) , stalno (svi ratovi, politike itd.) pljačkaju, kradu , varaju i ubijaju. Nije bitno niti koliko niti što niti zašto, bitno je ukrasti. To je samo stvar navike (koja proizlazi-pogodite iz čega) i da li to mogu učiniti ili ne i po kojoj cijeni. To je smisao života zapadne civilizacije.

šeronja
4 godine prije

jadno

eks
4 godine prije

Potomci gangstera ne mogu biti ništa drugo , no gangsteri ,

Mamajev Kurgan
4 godine prije

Slicno je uradjeno i u Ukraini…prvo sto su uradili u Kievu kad su srusili legalnu tek postavljenu vlast ….s avionom su opljackali ukrainsko zlato i devize i pravac Vasington.
Slicno je uradjeno i u Iraku svrgavanjem Sadama Huseina…
Slicno je uradjeno i u Srbiji svrgavanjem S Milosevica….

Slicno je uradjeno u bezbroj drzava od kako postoji ta zlocinacka tvorevina …mrsko mi je ime napisati.Kazu mnogi umni i obavjesteni da ta zlotvorevina da joj je mozak London…i ne cudi me nimalo ako je tako a ja vjerujem da jes.

Ringo10
4 godine prije

Klasični razbojnici i kriminalci

Alex
4 godine prije

Nit oro, nit kopo😂😂😂

nepoželjni
4 godine prije

Ako je po načelu, sudionik u lopovluku i onaj koji od lopova kupi ukradeno, tada možemo reći da su Rusi i Kinezi sudionici u otimačini jer oni od Amerikanaca na svjetskoj burzi kupuju to opljačkano zlato 😜

Ivo
4 godine prije

Od Pizzara do danas, ništa se nije promijenilo u demoNkratskoj DNK strukturi. Napadni, poubijaj i opljačkaj. I viči svima da si borac za slobodu, naravno.
Do sad najpametniji I najbolji državnik u modernoj povijesti je Kim Jong un. Na čelu male i siromašne države uspijeva jedini imati ispravnu politiku za dilanje s psihopatskim zločincima. Odheb za Mmf i lihvare, red prijetnji o tome kako će spržiti amere i ostali šljam u pepeo, pa red nuklearnih pokusa. Savršeno.

Kažun
4 godine prije

USra bagra,pošto na Divljem Zapadu nema više zarade,zadnjim
trzajem kradu i ubijaju što stignu.FED nema više WC papira.
Carstvu ZLA,polako ali sigurno curi vrijeme.
Mlinovi Božji melju sporo,ali neumitno.
Napisala Agatha Christie u nekom krimiću,a moguće da je to
citirala iz Biblije.

Ante
4 godine prije

Ako administrator dopusti video, evo vam primjer kako australska vlada pljačka određene zemlje u svojem okruženju.

https://www.youtube.com/watch?v=xqegTsi6SiE

BROJ 1
4 godine prije

Bolji je takticki uzmak sa 50 tona zlata od
pobjede bez 50 tona zlata.

American_dreams
4 godine prije

Komentari su vam puni neznanja,predrasuda i lazi.Sada cu vam navesti jedan banalan primjer koji nema veze sa temom ,kao sto to nemaju ni vasi komentari.Dakle u gotovo svim drzavama zapada postoje obitelji koje vec 5.generacija vrijedno rade i zive od svog obrta kojim se bave,zacudili bi se svi vi koji niste izisli iz svog sela kako recimo npr u truloj kapitalistickoj Britaniji postoje obitelji koje generacijama uzgajaju stada od nekoliko tisuca ovaca,e vidite ,upravo je to dokaz pravne i stabilne drzava i vrijednog naroda.Ta balkanska blebetanja u prazno da je uvijek netko drugi kriv za vlastitu neinteligenciju,nerad i lopovluk,vise mi se gade.
Pokazite mi jednu balkansku obitelj koja je u recimo 3.generacije zivila od npr,stocarstva ili poljoprivrede.To na balkanu jednostavno ne postoji.

Dopizdilomi
4 godine prije

Ja sam mislio da ameri ne pregovaraju s teroristima.

Max
4 godine prije

Čisti lopovluk.

ad astra
4 godine prije

Prema informaciji koju prenosi jedan ugledni kineski porta, sličan onom koji je prenio vijest o ruskom bombarderu koji je pretekao F 35 Amerikanci su iz Sirije odvezli i oko 400 tona dijamanta. Najmanji dijamant imao je 400 karata, onda možete zamisliti kakvi su bili oni veći. Uz sve to, prenosi isti portal, Ameri su odvezli i sve traktore. motorne pile, poljoprivredne priključke, bijelu tehniku… Ups, malo sam pogriješio, to je odvezao netko drugi. Puno pozdrava od Munchhausena.

samo tako
4 godine prije

Turski tisak i SORH obavještavaju zainiteresiranu javnost kako su krvoloku Assadu, šetajuči Sirijom ,ispadale iz džepova zlatne poluge. 😆😆

Stock
4 godine prije

“Pentagon u dogovoru s bivšim „kalifatom“ odnio 50 tona zlata iz Sirije”
Sta je problem?
Dogovorno su, znaci, odnijeli zlato.
Sto ce reci-nisu ga ukrali.
Je li tako pise u naslovu?
Pise!

Macan
4 godine prije

Pricate o 2.4 miljarde ko da su 2400miljarde…

Pi-zdro
4 godine prije

zemlja koja prije rata ni dolara dužna nije bila MMFu i World banci (a znamo gdje se nalazi sjediste i kojim tipovima pripadaju takve “humanitarne institucije”) ..znamo kako moraš bit poslušan ko buba, kumit molit da te prime da dođeš na red za Kredite/namete, a znamo da poslije nametnu u kvartalu prispjele rate, da disat nemoš, a glavnica stalno raste ….(rothschildova matematika) ratom napaćena i opustošena zemlja morat će se bar u prvoj rundi zadužit sa najmanje 500 mil.da bi porušene gradove i Infrastruktur obnovila… e ništa gore za jednu zemlju od domaćeg izdajice..unajmljenog u jaram satanskog N.S.poretka.

Mali Mujo
4 godine prije

Volio bih jednom posjetiti USA kada domorodjacki indijanci budu vodili drzavu po pravilime koja su vladala prije dolaska bjelih okupatora, do tada moja noga nece stupiti na USA tlo, niti pod bilo kojim uvijetima podrzavati zlocinacki okupatorski rezim, koji se lazno predstavlja kao humanisticki i demokratski.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI