Razgovori Erdogan-Putin: Moskva će uzeti u obzir samo Sporazume iz Sočija

Erdogan Putin

Danas su održani telefonski razgovori između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Erdogana. Nakon razgovora uredi dva predsjednika su priopćili kako ne isključuju da bi se mogli sastati u bliskoj budućnosti.

Prema tiskovnoj službi Kremlja, dvojica čelnika su naglasila „potrebu dodatnih mjera za stabilizaciju stanja na sjeverozapadu Sirije”.

Obje strane su također “naglasile važnost poboljšanja koordinacije između ruskog i turskog ministarstva obrane”.

„Nastavila se sadržajna razmjena mišljenja o situaciji u Siriji. Izražena je ozbiljna zabrinutost zbog eskalacije napetosti u Idlibu, koja je uzrokovala brojne žrtve, uključujući i turske trupe. Naglašena je važnost povećanja učinkovitosti koordinacije kanalima ruskog i turskog ministarstva obrane “, navedeno je u izjavi Kremlja.

Pojašnjava se da su Putin i Erdogan razgovarali o provedbi rusko-turskih sporazuma iz 2018. i 2019. i istaknuli prioritet zadaća u borbi protiv međunarodnih terorističkih skupina.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je također dao izjavu, izrazio je sućut Turskoj zbog pogibije vojnika ove zemlje u Idlibu.

U petak je rusko ministarstvo obrane izvijestilo da su teroristi iz zone deeskalacije Idlib u četvrtak, 27. veljače,  pokušali  pokrenuti veliki napad na položaje sirijskih vladinih snaga. Ministarstvo je priopćilo kako su sirijske trupe pucale na tursku vojsku, koja nije smjela biti tamo, u zoni Idlib.

U tom zračnom udaru su poginula najmanje 33 turska vojnika, To je barem brojka koju priznaje Ankara. Turska je  odgovorila udarima napadačkih dronova i artiljerijom na teritorij Sirije.

Ako pogledamo ruski izjavu, primijetit ćemo da se ona ni po čemu ne razlikuje od svih priopćenja datih o Siriji tijekom proteklih godina. Što se Turske tiče, okvir za suradnju, mir i političko rješenje krize su sporazumi iz Astane i Sočija iz 2018. i 2019. I ovaj put je Putin svog „kolegu“ podsjetio na obvezi eliminacije terorističkih organizacija, koje je kao takve priznala i Turska, kao i Vijeće sigurnosti ujedinjenih naroda, ali se turska vojska pridružila ovim skupinama u ofenzivi protiv sirijske vladine vojske.

Apsurd kojeg je teško objasniti je da Erdogan tvrdi kako to čini u okviru Ugovora iz Adane između Sirije i Turske, potpisanog u turskom gradu 1998.,a upravo taj sporazum je Moskva Turskoj nudila kao najbolji okvir za rješavanje nesuglasica između Ankare i Damaska. Ali taj sporazum ne predviđa podršku islamističkim terorističkim skupinama, već jamči Turskoj sigurnost i daje pravo na ograničenu intervenciju u pograničnom sirijskom teritoriju protiv naoružanih Kurda.

Ugovor iz Adane iz 1998. godine omogućava turskoj vojsci da prodre 5 kilometara u sjevernu Siriju i njegovu implementaciju je Turskoj predložio Sergej Lavrov u siječnju 2019. na sastanku u Maroku.

U skladu s tim ugovorom je Damask je aktivno radio na rješavanju problema Turske u sukobu s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koju je Ankare proglasila terorističkom skupinom. Sirijska vlada se tada složila da neće dopustiti da PKK djeluje na njezinu teritoriju. Turska u antiterorističkoj kampanji, ako to ne uradi sirijska vojska, prema tom ugovoru ima pravo ući u Siriju u teritorij dubine  5 kilometara od zajedničke granice.

Nakon sporazuma Sirija je navela da Ocalan  nije u Siriji i sigurno mu neće biti dopušteno ući u zemlju, kao ni drugim članovima PKK koji su u inozemstvu. Tada trenutno kampova PKK nije bilo i neće im biti dopušteno da postanu aktivni. Mnogi članovi PKK uhićeni su i bili su osuđeni ili su čekali suđenje. Njihovi su popisi su predani Turskoj, a sirijska strana se potvrdila da će ojačati bilateralnu suradnju i sigurnosnom području. Ostatak ugovora možete u cijelosti pročitati u prethodno objavljenoj analizi na tu temu, a ovdje bi bilo dobro postaviti Erdoganu pitanje kakve veze imaju islamističke terorističke organizacije s Ugovorom iz Adane koji Tursku brani od kurdskog separatizma i oružane pobune turskih i sirijskih Kurda?

Dovoljno je pogledati spisak „dobrotvornih organizacija sirijske oporbe“ koji se bore protiv sirijske vojske i sirijskih provladinih milicija za zaključiti da Turska ovaj put otvoreno održava terorizam, ali ne oružjem , novcem i obavještajnom i logističkom podrškom, već je stvorila de facto vojni savez s terorističkim organizacijama, što je luksuz kojeg si nikada i nigdje nije dopustio čak ni Washington, koji je takve operacije vodio u tajnosti i služeći se „privatnim vojnim tvrtkama“. Ovo što radi Erdogan sve više pokazuje da gubi kontakt sa stvarnošću i viša ga uopće nije briga kako će na to odgovoriti Kina, čiji su državljani u milicijama Islamske stranke Turkestana, ili Rusija, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan i druge bivše sovjetske republike čiji su državljani trenutno u Idlibu u redovima sirijske Al-Qaide.

Terorističke organizacije u Siriji
FOTO: Terorističke organizacije u Siriji u čijim su redovima i vojnici redovnih turskih oružanih snaga

Moskva: Sirija se ima pravo braniti od terorizma

Damask ima pravo uzvratiti kada napadnu teroristi, a Moskva nije u stanju spriječiti Sirijce da rade ono što je odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova nakon najnovije eskalacije u Idlibu.

Ankara je izgubila 33 vojnika u sjeverozapadnoj sirijskoj provinciji nakon što su turske trupe navodno napali sirijski zrakoplovi. Komentirajući incident u petak, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su te smrti nesumnjivo tragedija, za koju Moskva izražava sućut.

„Međutim, Ankara snosi dio krivice za ono što se dogodilo, kako zbog toga što nije uspjela obavijestiti Rusiju o položaju svojih trupa, tako i zbog toga što nije učinila ništa kada je došlo do deeskalacije nasilja u Idlibu“, rekao je Lavrov.

„Plan oko kojeg su se Rusija i Turska složile bio je odvajanje normalnih oporbenih snaga od terorista, demilitarizacija unutarnjeg pojasa u zoni kako bi se spriječili napadi iz njega protiv sirijskih snaga i ruske baze Hmeymim, te osigurati slobodno putovanje cestom kroz ovu zonu. Ciljevi nisu ostvareni u više od godinu dana, a napadi iz Idliba se nastavljaju i vojska Sirije ima puno  pravo na osvetu i suzbijanje terorista”, rekao je Lavrov, dodavši da je zahtjev za poraz terorističkih snaga u Siriji podržalo i Vijeće sigurnosti UN-a.

„Rusija ne može zabraniti sirijskoj vojsci ispunjavanje zadaća napisanih u rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, koje pozivaju na beskompromisnu borbu protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Idlib je posljednje veliko uporište takvih snaga u Siriji, a velikim dijelovima pokrajine dominira Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), posljednja reinkarnacija Al-Qaide u Siriji. 2018. Ankara se usprotivila planiranoj vojnoj ofenzivi sirijske vojske rekavši da će to rezultirati velikim gubicima civila i egzodusom izbjeglica iz Idliba, što bi izazvalo veliku krizu u Turskoj. Umjesto toga, Ankara je pristala upotrijebiti svoj utjecaj među nekim oružanim skupinama u Idlibu kako bi zaustavila nasilje i na kraju uspostavila trajni prekid vatre, a Rusija je to pokušala učiniti s Damaskom i njegovim snagama. Međutim, ovaj aranžman nije uspio i sirijska vojska je započela oslobađati sela i gradove u južnom Idlibu kako bi odbila džihadiste“, dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

Napredak sirijske vojske je doveo trupe Damaska u neposrednu blizinu turskih vojnika koji su raspoređeni na sirijskom teritoriju s navedenim ciljem da poštuju predloženi prekid vatre. U nekoliko navrata su se dva suparnika sukobila, što je rezultiralo smrću na obje strane, a posljednja epizoda je do sada bila najkrvavija za Tursku.

Ankara je zahtijevala da Damask povuče trupe iz sirijske provincije i zaprijetila je da će započeti veliku vojnu operaciju ako ultimatum ne bude ispunjen do kraja veljače.

Nakon nasilja u četvrtak, Turska je sazvala hitno zasjedanje NATO pakta, izražavajući zabrinutost zbog mogućnosti općeg tursko-sirijskog rata koji bi mogao uvući i inozemne saveznike dviju zemalja.

Lavrov je ponovio da Rusija pod svaku cijenu želi deeskalaciju sukoba i osigurati da turski vojnici u Idlibu ne budu izloženi riziku. Međutim, to ne znači podršku turskoj okupaciji Sirije, već da turska vojska provodi odredbe „Sočija 1“ i „Sočija 2“, a turski vojnici to ne mogu provesti jer su aktivna strana u sukobu u savezu sa sirijskom Al-Qaidom i gore navedenim terorističkim organizacijama.

Moskva je rekla da su smrti posljedica pogrešne komunikacije, prije svega zato što Turska nije uspjela obavijestiti Rusiju o tome gdje ima vojnike u Siriji. Epizoda u četvrtak se prema ruskom ministarstvu obrane dogodila jer su sirijski vojnici ušli u sukob s militantima koji su im predstavljali prijetnju, a na tom je području bila veća skupina turskih vojnika.

“Čim smo saznali što se dogodilo, zamolili smo svoje sirijske kolege da zaustave borbe i učinili smo sve što je smo mogli kako bismo organizirali sigurnu evakuaciju ranjenih i pronalazak mrtvih turskih vojnika na turski teritorij”, rekao je ruski ministar.

Moskva je ponovila da borba protiv terorizma u Idlibu u trenutnoj situaciji ima najveći prioritet. Putin i Erdogan su se također složili da bi vojni odjeli Rusije i Turske trebali uspostaviti bolje međusobne komunikacije.

Sirijska vojska napreduje prema cesti M4

U međuvremenu, dok u području Saraqiba traje relativno zatišje, vladine snage su aktivne na frontu u zapadnom Idlibu i dijelu sjeverozapada Hame, kojeg su danas gotovo očistili od prisutnosti terorističkih skupina.

Jedinice sirijske vojske vratile su kontrolu nad naseljima Mansoura, Al-Ziyara, Khirbet Al-Naqus i Tal Wasil koja se nalaze na administrativnoj granici provincija Idlib i Hama.

Televizija Al-Mayadin javlja da su tijekom žestoke bitke teroristi koji su držali ta sela pretrpjeli gubitke u ljudstvu i opremi. Ofenziva se provodi u sklopu kampanje oslobađanja regije Jabel Al-Zawiya na jugu Idliba i okolnih područja u kojima su koncentrirane glavne snage islamističkih bandi.

To će omogućiti vladinim snagama da s juga izbiju na autocestu M4 Aleppo-Latakija na dionici između Saraqiba i Jisr Al-Shugura. Osim Al-Nusra Fronta, tamo su milicije povezane s Muslimanskim bratstvom, a jedni i drugi imaju podršku Turske, što je „Gordijev čvor“ kojeg Rusija misli riješiti uvjeravanjem Ankare da konačno počne provoditi sporazume iz Sočija, dok Erdogan u ovom trenutku balansira između apela za pomoć upućenih NATO paktu s jedne strane, a s druge od Rusije traži da više ne pomaže Assadu i da „otključa“ sirijsko nebo za tursko zrakoplovstvo, na što su „ruski partneri“ odgovorili negativno.

Logično: Ugovor iz Adane 1998.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
158 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
m.ivanisevic

Ovo što su Turci napravili prošli par dana i to očito uz dozvolu Rusije, konkretno uništavanje vojne opreme Sirijske vojske a koja ju je dobila na poklon od same Rusije ( cijeli konvoj SAA koji su Turci uništili, uništeni Pancir S1 dok je bio aktivan – ne znam kako je… Pročitaj više »

Laki Topalović

Auuuu, kakva krasna družina za Turke. Od prvog do zadnjeg za robiju, tipa Gulag. I to najblaža kazna.

Zoran

Po mome mišljenu zadnjih par dana Rusija je nekako čudna, nije mi jasno da dozvole turcima da uopće i napadaju SAA jer ovo je stvarno sramotno. I sve to oko Saraqiba kao da su Rusi mirno gledali kako štakori napreduju i sve nekako mlako. Sada će mnogi reći za napad… Pročitaj više »

m.ivanisevic

Kakva je to PZO kad joj dronovi uništavaju najmodernije jedinice? I to dronovi bez posade koji lete podzvučnom brzinom uništavaju jedan aktivni Pancir S1? I onda netko kaže šta ne služiš vojsku? Pa tko normalan bi ušao u taj Pancir da ga ubije netko tko sjedi 1000 km dalje u… Pročitaj više »

m.ivanisevic

Rusima će se ta kvazineutralnost obiti o glavu. Prvo su se od 2011 do 2015 pravili nezainteresiranima za Siriju da bi 2015 ušli u sukob. Turci su im te 2015 ubili pilota, a oni su im sve oprostili i spasili sultana o puča. Da bi im 2020 gađali avione Stingerima… Pročitaj više »

Konstantin

Dakle Alene … sudeci po oficijalnim izjava svih ukljucenih strana jedini dogovor koji su postigli su oni od prije (Soci, Astana). Da je tako kao sto ti velis ne nesudjeni Sultan oliko kmekao na sva zvona + slao poprilican broj askera i odobrio (i pre poginulih nesretnih “33” vojnika) njihovo… Pročitaj više »

xxx

Pali ne zali, rokaju turci sve u sesnest………
https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=uHYQJjPJuOE&feature=emb_logo

Dejan

Nazalost, nama dragi Rusi, koji ostvaruju svoje ciljeve korak po korak, igraju svoju igru koja ide kroz dogovor sa Turcima a često je u problemu sirijska SAA zbog toga. I gledati Putina i Lavrova kako diplomatski govore o okršaju gde su poginule desetine turskih vojnika skoro se izvinjavajući turcima mi… Pročitaj više »

Tony

Dal je moguce da turci imaju ovakvu tehniku pa jbt gledam snimke mozes i registraciju prepoznati ovog pantsira skoro ista tehnika kao kod rusa hehehehe al u qrcu.

burt

imat tu veliki broj nejasnoća i poluinformacija jer se govorilo da turska avijacija ne smije letjeti po Idlibu a sad se vidi da turski dronovi napadaju, da su islamisti Stingerima srušili dva SAA helikoptera a po snimkama se vidi da je turska vojska ispaljivala Stingere, zadnja 24 sata izgleda da… Pročitaj više »

Virolog

Bas cudno,ja sam mislio da su razgovarali o tome,tko ce koji dio Sirije izgraditi i koliko izbjeglica vratiti,odnosno sa koliko milijardi turskih lira i ruskih rublji sudjelovati u obnovi onoga sto su porusili ali izgleda jos nista od toga,ta pitanja i dubioze su ostavili trulom zapadu,oni su tu da se… Pročitaj više »

Dejan

Još jednom – uništeni pancir S1 koji se vrti na tviteru je iz Libije, nije unišen u Siriji, to je propagandni trik.

Fenix

Nekako mi se čini da SAA nije očekivala direktno mjesanje Turaka bili su nekako previše opusteni. Isto tako mislim da ni Rusi to nisu ocekivali jer SAA je oko Saraqiba ispaljivali i “tocke” da zaustavi Turke i zelene i nisu uspjeli pa su se Rusi morali direktno juce umjesati i… Pročitaj više »

Virolog

Najbolji pancir je onaj koji stoji u magacinu i skuplja prasinu,svaki drugi je opasan ali prvenstveno po onoga tko ga opsluzuje,momentalno je najbolji onaj kojega je vucic dobio na poklon od cara, cuo sam da ima ugraviranu posvetu,vucicu s ljubavlju uz Bozju milost i nadu da vas nece morati cuvati… Pročitaj više »

Erdogan general NATO

Ma teroristi su ” maskare iz Moskve “

Jack

Ludi brkati sultan ce opet izlupati celavog cara kepeca po prknu,pogle samo ilustraciju teksta,dok sultan grmi,car ga tuzno gleda kao mona liza,jer zna da ce poslje presice dobit kaisom po golom prknu.

Jack

Vrijeme je da se konacno aktivira S300 i skuha jedna dobra sarma,za ono malo prezivjelih asadovih vojnika koje je kao trebao zastititi od napada iz vazduha.

Canadian dream

A u medjuvremenu SAA artiljerija napada Turke(jedan poginuo,jedan ranjen),a Grci stavljaju veto na NATO objavu podrske.

Pajo

Rusi su DOPUSTILI Turcima da uđu u zracni prostor sa naoruzanim dronovima i ovo sto vidimo je posljedica toga. Totalni kolaps SAA i bjezanje i napustanje sve tehnike koja bi mogla biti na udaru.

Ivi.tz

Kada ovako citamo ispada da da Rusija blago djeluje.ALI zapitajte se koliko hijena napada na Siriju. amerika,izrahell,s arabija,turska,nato jer su u mnogim stvarima podrzavali i naoruzavali bradonje. I zamislite koje jos sve drzave ucestvuju u tome.nije lako mnogo je podlih igraca protiv SIRIJE…ali ako ima imalo pravde na ovom nepravednom… Pročitaj više »

Juja

zerous
Jedino sto sigurno nisi pogrijesio u gornjem komentarau su prve dvije rijeci, sve ostalo je za tebe nedokucivo otprilike kao i kvantna fizika. Koliki je tvoj primitivizam kada se nickom nazivas Bogom svih bogova, zato sam bio slobodan korigirati tvoj nick, drzi ga se ubuduce.

Ringo 10

Sada kada sam sve sabrao ovo sa rusima nije nikako ok to treba odmah istjerati tako su i kosovo ostavili i otisli bez pozdrava evo sada turci svim i svacim peglaju siriju a rusi ko pichke cute … vrijeme je da idete ruska bagro.

eks

Niko ne zna šta misle, šta rade i šta planiraju Putin i Šojgu. Ratna taktika se ne donosi ad hoc i za kratak rok . Sačekajmo, ne znamo mi “šta se iza brda valja”. Ali, tu su “vidovnjaci” i “stručnjaci-analitičari” da nam objasne kako se Erdogan sa Putinom dogovorio da… Pročitaj više »

U prolazu

Tu treba odmah reći da su Turci u prednosti. Teritorij Turske se naslanja na Idlib, dok su Rusi “tamo daleko”, i još moraju prolaziti kroz Bosfor. Turska tu raspolaže sa nadmoćnim kopnenim trupama i tehnikom, koje bez problema može dovlačiti na front. Rusi se ne smiju otvoreno angažirati protiv Turske… Pročitaj više »

Virolog

Najveci problem vecine komentatora ovog portala jest to, da su od rusofilije obnevidili,pa se cudom cude kako turci mogu pored pancira i S 200,300,400,500,xxl….gadjati asadovu vojsku i ruske speznaze .Pa dobro mitomani,znadete li vi da je turska clanica nato pakta i da vojska poremecenog sultana raspolaze sa zapadnim oruzjem i… Pročitaj više »

Dejan

Demokratskija opcija je bio ISIS sa sve umerenim i neumerenim teroristima. Tu demokratskiju opciju su stvorili i podržavali Amerika, Izrael, Turska, SA, UAE, Katar pa i celi zapadni svet. Baš je njima bio cilj da maknu Asada i da se ustoliče, velika geopolitička igra. Ukloniti Asada koji nije cvećka i… Pročitaj više »

Max

Turci u Siriji ne mogu ništa pa će se početi izvlačiti a u suprotnom bi mogao početi Treći svjetski rat.

POVEZANE VIJESTI