Ako Turska ne raskine ugovor s Rusima o nabavi S-400 slijedi prekid veza sa SAD-om

BAZ-6402-015 sistem S-400
50 komentara

Namjera Ankare za stjecanjem ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 izaziva ozbiljnu zabrinutost u Washingtonu, piše Omar Taspinar, viši suradnik Instituta Brookings u svom članku za Asia Times. Ako turske vlasti ne odbace ovu odluku, ne samo da će izgubiti priliku za dobivanje američkih borbenih zrakoplova F-35, nego će se naći na udaru američkih sankcija, što će u konačnici dovesti do potpunog prekida vojne suradnje između dviju zemalja, kazao je stručnjak.

U tursko-američkim odnosima su se često smjenjivala razdoblja drame i pomirenje. Na kraju su zemlje, fokusirajući se na zajedničke strateške interese, obično uspijevale spasiti svoje partnerstvo, piše Omar Taspinar, viši suradnik u Institutu Brookings i profesor na Sveučilištu za nacionalnu obranu u Washingtonu.

Unatoč tome, prema njegovim riječima su se mišljenja o prijetnjama Ankare i Washingtona posljednjih godina počela drastično razlikovati. Zbog toga dvije zemlje bilateralne odnose više ne uzimaju zdravo za gotovo.

Približavanje Ankare i Moskve u vojnoj sferi je razlog najveće zabrinutosti Washingtona. Namjera Turske za stjecanjem ruskih protuzračnih sustava S-400 bi, prema Omaru Taspinaru, mogla biti “povijesna pogreška koja će dovesti do promjene stavova i svjetonazora”.

“Zbog toga Turska ne samo da će izgubiti svoje američke borbene zrakoplove F-35, nego će se suočiti i s teškim sankcijama”, smatra američki stručnjak.

Sustavi S-400 bi u Turskoj trebali biti raspoređeni već u listopadu. Međutim, administracija Donalda Trumpa ne gubi nadu da će uspjeti uvjeriti Ankaru da kupi sustave “Patriot” koji su kompatibilni s proturaketnim štitom NATO pakta.

Recep Tayyip Erdogan nikada nije javno odbacio američki prijedlog i rekao je da turska vojska može imati oba sustava. Ali u odgovoru na nabavu sustava S-400 je u više navrata izjavio kako neće raskinuti ugovor s Moskvom.

Štoviše, kao odgovor na “loše prikrivene prijetnje” Washingtona uvođenjem  protiv Turske, nije isključio mogućnost da njegova zemlja kasnije kupi i ruski sustav nove generacije S-500.

Službeno, američke vlasti strahuju da Turska može “kompromitirati” F-35 ako ih bude koristila u dometu sustava S-400. Washington vjeruje da će ruski kompleks “tajno primiti kritične informacije” o američkom zrakoplovu i “poslati ih u Moskvu”.

Predstavnici Ankare američku stranu uvjeravaju da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječilo curenje podataka. No, unatoč svim tim obećanjima, Pentagon i dalje brine da bi tajne informacije o F-35 bile “na raspolaganju Rusima”.

F-35
FOTO: F-35

Ako Turska ne odustane od kupnje sustava S-400, blokiranje programa F-35 bit će samo prvi korak u odgovoru Washingtona. Nakon toga slijedi teži odgovor i uvođenje sankcija Turskoj u skladu sa Zakonom o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija (CAATSA), što će u potpunosti potkopati obrambenu suradnju dviju zemalja, kaže Taspinar.

Kriza koja se nazire može radikalno promijeniti odnose između dviju zemalja. Uostalom, sve ovo pokazuje da se turska i američka vojska međusobno više ne smatraju partnerima.

“Odluka Turske da kupi ruski protuzračni raketni sustav je znak veće geostrateške teškoće i potvrđuje da Washington i Ankara više nemaju zajedničke strateške interese i zajedničko mišljenje o prijetnjama”, ističe stručnjak.

Naime, Ankara već nekoliko godina tvrdi kako Washington podržava “kurdske teroriste” u Siriji, YPG snage koje Turska smatra sirijskim ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK).

Sa svoje strane, Washington optužuje Ankaru da pomaže islamističkim terorističkim skupinama u arapskoj zemlji.

“Drugim riječima, Sirija se pokazala kao noćna mora za tursko-američke odnose”, dodaje Omaru Taspinaru, iako su u svojim tvrdnjama u pravu i Ankara i Washington, uz dodatak da i SAD pomažu islamističke terorističke skupine diljem šireg Bliskog istoka uključujući Siriji.

“Štoviše, Washington i Ankara aktivno rade jedni protiv drugih. Razlika u mišljenju je jedna stvar, ali suradnja s rivalima partnera očito stvara radikalne promjene u tome kako se međusobno percipiraju oružane snage dviju zemalja”, tvrdi Taspinar.

Sjedinjene Države za najveću prijetnju  stabilnosti Europe i budućnosti NATO pakta smatraju Rusiju. Ankara to dobro zna. Međutim, prema vođi Turske, najveća opasnost za njegovu vladavinu je američki klerik turskog podrijetla Fethullah Gülen, kojeg Erdogan optužuje za neuspjeli pokušaj državnog udara i podršku kurdskom nacionalizmu.

“S obzirom na to da je Gülen još uvijek u Americi i da Washington nastavlja podupirati sirijske Kurde, nikome nije tajna da Ankara trenutno Washington smatra za protivnika”, kaže autor članka.

“Unutar ovog otrovnog okruženja, Sjedinjene Države i Turska su sve bliže rubu bezdana. Dogovor o S-400 i ukidanje kupnje F-35 može ih gurnuti u ponor. Umjesto analize budućnosti tursko-američkog strateškog partnerstva, možda ćemo uskoro morati napisati osmrtnicu njihovoj vojnoj suradnji”, zaključuje Omar Taspinar.

Asia Times

F-35NATOPKKS-400S-500YPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
5 godine prije

S obzirom na geostratešku poziciju Turske i veličinu njene armije unutar nato-a(druga po veličini!) čisto sumnjam na prekid odnosa, ali kakvu promašenu politiku ameri rade nebi bilo ni čudno ni iznenađujuće

Laki Topalović
5 godine prije

U redu, ali ako Erdogan uzme S 400, a za sada nema naznaka da neće,. iako je tak obilo i s kineskim FD-200 tako nekako,. kopijama starih S-300, a Ameri Turskoj uvedu sankcije……..Što onda? Zar SAD zaista misle da mogu sankcionirati cijeli svijet?

Trubadur
5 godine prije

Sve u članku stoji, ali se za sad nezna još, šta če se zaista desit…. A nezna se pre svega jer je geostrateška priča, koja se navire iza teme u članku mnogo šira i mnogo dublja….Ulog u toj priči je enorman…. Naime, posle Pakistana i ostalih u eurazijskom hartlandu, gdje če Turska….?

shumadinac
5 godine prije

SAD kontroliše kompletnu ekonomiju Zapada. Nemci se donekle “batrgaju”, pokušavaju da proguraju Severni tok 2 ali nikakve druge ozbiljne nesuglasice na Zapadu nema – radi se pod budnim okom Velikog brata. Šta ovo znači u slučaju Turske? Ako SAD nametne Turskoj prave sankcije zatvoriće im kanale prodaje za veliku većinu robe koju proizvode – uništili bi im privredu što bi izazvalo velike nemire u Turskoj… a Erdogan sve to zna. Čak i da Rusija i Kina imaju jasnu nameru da apsorbuju tu robu ne bi uspeli, u krajnjoj liniji imaju svoju a ono što im treba to već kupuju i ta roba se ne računa u višak koji bi nastao postavljanjem ozbiljnih sankcija. Turska ima vrlo povoljan geografski položaj i svaka od velikih sila je žele za saveznika što Turskoj ostavlja mogućnost da bira. Ali Turska ima osvajačke težnje koje bi samo SAD i to eventualno mogao da podrži. U… Čitaj više »

nizzde
5 godine prije

Još da se Iranu dostavi S-300 Ameri na aparatima .

dinaricus vulgaris
5 godine prije

donald može samo režat na turke

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Amerikenjci nikako da shvate da je njihovo vrijeme pass, i da se nesto drugo radja na planetu, a obzirom na inteligenciju amerikenjatorskih politicara njima ce trebati jos jedno 100 godina da shvate i dok oni shvate ostati ce u davno proslo svrsenom vremenu a tada je kasno i od svijetske sile postati ce svijetski prosjaci.

Decko sa ulice
5 godine prije

Najveci problem i gubitak za Tursku je to sto NATO nije samo trgovina oruzjem, nego i joint venture izrada (neke) elektronike koje se koriste u (nato) balistickim raketama, skolovanje turskih pilota na americkim vojnim skolama, postavljene US vojne instalacije i radari u Turskoj.
Ali, kako izgleda, biti ce velikih pretumbavanja u svijetu,
tako i sa Turskom, geopoliticki jako vaznom zemljom,
mozda najvaznijom poveznicom na B.Istoku.

SamoKratko
5 godine prije

Ovo bi moglo biti zanimljivo… Slušajući sve ovo, nameće se (barem meni) nekoliko pitanja:
1. Ako Turska kupi i instalira S-400, USA im uvede sankcije, a neka zemlja napadne Tursku, hoće li USA braniti Tursku?
2. Ako Turska kupi i instalira S-400, USA im uvede sankcije, hoće li Turska isprazniti Incirlik i šta će USA nakon toga?
3. S obzirom na to da su i Turska i USA u NATO-u, a kreću se prema ozbiljnom sukobu, zbog čega se stalno govori da je članstvo u NATO garancija mira i suživota?

Hogara strsšni
5 godine prije

Svi se pale na s400 a još nismo vidjeli njegovu učinkovtost u pravom ratu a ne vježbama.

Miki maus
5 godine prije

Turska kupuje S-400 zbog US aviona, sabrali su dva i dva i znaju sta se sprema. Uostalom, US im je odbijala prodati Patriot sve dok nisu rekli da ce kupiti S-400. Patriot nece rusiti US avione, kao ni S-400 ruske. Tursko ozemlje he vazno US, a ne Turska drzava, kakva ce ina biti, veca ili manja, ovakva ili onakva, to je za US nebitno! I tako su Turskoj bili namjenili razgradnju i dijelom jugoistocne Turske inkorporirati u Kurdistan, ali plan je propao( Novi Bliski Istok). Turci su svega toga itekako svjesni i traze najbolje rjesenje za sebe. Tursku nevode veleumni balkanski politicari! A, ovaj “strucnjak” je napisao toliko gluposti, prestrasno! I inace, kad mi netko predstavi nekog kao strucnjaka za nesto, pali mi se alarm, jer, u pravilu, rijec je o idiotu ili u najboljem slucaju placenim propagandistom.

maliboro
5 godine prije

Čude me komentari jer bojim se da nisu na tragu istine . Sva ta galama američka oko S-400 je da se prevare Rusi jer će turci dati amerima da pregledaju kompletan sistem .

Dobagan Rogić
5 godine prije

Ajde fala bogu da se netko sjetio Incirlika.Šta će Turci?

Sardelino
5 godine prije

Savezništvo amerike I turske nije dovedeno u pitanje zbog S-400 ili zbog prijetnje sankcijama amera turskoj ako ustraju na kupnji S-400.
Njihovi odnosi su narušeni zbog nastojanja amerike da instrumentilizira kurde za svoje potrebe koje se kose sa interesima turske.
Po pitanju kurda turci su neumoljivi I tu ih amerikanci ne mogu zastrasiti nikakvim sankcijama.Za turke je odnos prema kurdima važniji za nacionalnu sigurnost od ostanka u NATu.

Ivan
5 godine prije

I

Siniša
5 godine prije

Desetine mojih obrisanih komentara….šta kmečiš tu kao prase.

Siniša
5 godine prije

Kako sam razumio veliki je problem što bi radar S400 mogao da napravi probleme sa F22 i F35 jer postoji realna mogućnost da će se pokazati koliko su u stvari vidljivi ili nevidljivi;i beliki je problem Amerima umrežavanje ovog sistema sa NATO mrežom zbog mogućeg trojanca.
Zbilja enigma za Amere.

nekoime
5 godine prije

Turski su vojnici trebali slavno izginuti u ratu protiv Rusije vođenom u interesu USA korporacija.

Miki
5 godine prije

Otpor Turske SAD u konačnici bi mogao završiti zauzimanjem Carigrada i več se preigravaju scenariji na zapadu u tom smeru. U slučaju da bi Rusija stupila na stranu Turske sav krščanski svet bi se okrenuo protiv Rusije kako zagovara Islam i islamsku aneksiju kolevke institucije krščanstva.

Zvonimir
5 godine prije

Pa što netko misli da su Rusi blesavi..
Da im prodaju sustav pa da ameri kopiraju sve..nema šanse…
Prodati će im izvoznu inačicu koja nije ni 20% pravoj?

spartak
5 godine prije

Moje mišljenje: Usanski režim će u ZADNJEM TRENUTKU učiniti jedan od ova dva poteza: a) ostaviti Kurde na cjedilu; b) izručiti Gülena Ankari. Ili čak možda i a) i b).
Ankara će na to, dakle isto u ZADNJEM TRENUTKU, odustati od kupnje 5-400, pa makar platila zbog toga neki iznos, vjerojatno po ugovoru za takav slučaj. Nije isključeno i da joj za taj iznos Usanci daju neki popust na ionako precijenjene Patriote.
Tako će bratska ljubav unutar NATO biti spašena.Moskva će biti dakako ljuta, ali neće moći ništa. Bit ćeš još i sretna da istu sudbinu ne doživi i Južni tok

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI