fbpx

Turska invazija na Siriju i čemu akteri sukoba teže izvan službenih izjava i akcija

VBR M142 HIMARS

Turska je započela operaciju na sjeveru Sirije kako bi očito uklonila Kurde, ali odluka Ankare bi mogla imati i druge ciljeve.

U razumijevanju geopolitike, kao znanstvene discipline analize međunarodne situacije, nije važno ono što prenose mediji, već je jedan od temeljnih kriterija otkrivanje privatnih, skrivenih ili tajnih planova koji se kriju iza javnih akcija ili službenih izjava. Razumijevanjem onoga što se ne vidi jasno, logike interesa elita ili suverenih vlada će nam vjerojatno dati odgovor.

Tako nedavni napad Turske na vojne položaje sirijskih Kurd na sjeveru Sirije, što se dogodilo nakon razgovora predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Donalda Trumpa, potvrđuje nešto što nije rečeno u atlantističkim medijima, a to je da postoji dogovor između američke i turske vlade za provedbu ove vojne operacije. Ono što nije jasno rečeno je kako ova mjera favorizira oba sudionika tog dogovora.

Ankara je izjavila da njezina operacija ima za cilj stvaranje sigurnog područja na granici sa Sirijom i odvraćanje ili uklanjanje YPG milicija, ogranka ili saveznika Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je kao subverzivna proglašena i na crnoj listi Europske unije.

Nepriznata hipoteza je da Erdogan želi ostvari druge ciljeve, poput uklanjanja sirijskih izbjeglica kojih u Turskoj ima gotovo četiri milijuna i uzrokuju ozbiljan etnički, ekonomski, radni i socijalni problem na njenom teritoriju, stoga je nužno dominirati graničnim dijelom sjeverne Sirije u dubini od oko 30 kilometara kako bi se ovo stanovništvo poslalo tamo i bilo linija obrane protiv PKK.

Za Sjedinjene Države slabljenje Sirijskih demokratskih snaga omogućava da borci iz kampova militanata ISIL-a, a samo u kampu Al-Hol ih je 10 000, mogu ponovo pokrenuti kaos u regiji, jer ih se više neće moći kontrolirati. To je temelj neokolonijalnog načela prema kojem od velike nestabilnosti prednost uvijek imaju svjetske trgovinske elite. Reći da američka vojska neće podržati ili sudjelovati u turskom upadu čin je pristranosti, jer svoje saveznike ostavlja same da se brane i ne riskira svoje vojnike.

Sirija je predložila hitni izlazak američkih osvajača, jer koče cjelovitu upravu nad državnim teritorijem i da se potpuno poraze teroristu, mada ova situacija pogoduje konstruktivnim dijalozima s vodstvom sirijskog Kurdistana kojeg su SAD još jednom izdale, prije u Afrinu i Manbiju, a sada povlačenjem svojih snaga i dopuštanjem dolaska turskih trupa u sjeveroistok Sirije.

Rusija igra izvanrednu šahovsku igru jer dopušta Erdoganu i Trumpu da budu “saveznici” u njihovim vlastitim procesima, što Moskvi ostavlja mnogo više slobodne u konsenzusu za kasnije vanjskopolitičke izbore. Naime, Kurdi će se „istrošiti“ i morat će pristupiti Damasku. Zbog izdaje će prisiliti zapadni savez na povlačenje, jer su SAD konačno potvrdile da ih ne zanimaju kurdski ciljevi. Ako ne bude tako, Kurde očekuje skori vojni poraz, što u konačnici opet može osigurati moguće razdoblje mira u tom nemirnom području.

Iran, koji oduvijek podržava Bashara Al-Asada u njegovom suverenom projektu, može se na određeni način odmarati od agresije Pentagona, jer SAD sada imaju puno većih unutarnjih problema, prije svega zbog situacije koja u središtu politike između republikanaca i demokrata postaje akutno kontradiktorna zbog vjerojatnog suđenja predsjedniku i optužbi za izdaju nacionalne sigurnosti uklanjanjem američkih okupacijskih snaga iz Sirije.

Ukratko, za precizniju analizu ove situacije potrebno je uzeti u obzir ono što svaka vlada trenutno provodi i odatle izvući moguće hipoteze.

Erdogan se u prvom redu želi riješiti sukoba s Kurdima na svojoj granici i sirijskih izbjeglica u Turskoj, vjerujući da će tako poboljšati stabilnost zemlje i dobiti veću podršku u narodu. Međutim, cilj Erdogana bi mogao biti stvaranje novog Golana, što bi moglo postati sigurno područje koje bi omogućilo da se velikim dijelom riješi njegove probleme kontradikcije, što je potvrdio i Donald Trump, izjavivši da svojom „beskonačnom mudrošću“ neće dopustiti Turskoj da u kampanji prijeđe prihvatljivu granicu.

Međutim, takvim scenarijem Turska riskira sukob s Rusijom, koja je kao prvi i temeljni preduvjet za bilo kakvu suradnju od Turske tražila i dobila jamstva o očuvanju sirijskog teritorijalnog integriteta.

Dalje, sirijske Kurde su ponovo izdali Amerikance i čini se da su prisiljeni tražiti od legitimne vlade da ih zaštiti od Turaka, ovoga puta bez preduvjeta i velikom slabošću u suočavanju sa stvarnom invazijom na njihove teritorije.

Treće, „regulirana agresija“, privremena i ograničena, poruka je sirijskim Kurdima i Kurdistanskoj radničkoj stranci da Ankara ima odobrenje Washingtona i da, ako se ne ponašaju “razumno”, uvijek može uslijediti nova kampanja.

Ova situacija također omogućava da se sirijska vlada usredotoči na Idlib i  nastavi uništavati Al-Qaedu i tamošnje izdanke „Islamske države“, što je za Assada ključna zadaća u ovoj geopolitičkoj fazi.

Četvrto, američka vlada predviđa da će ISIL, jednom oslobođen iz zatočeništva, sa skupinama koje preživjele u pustinji  uskoro ući u sukob sa sirijskom vojskom, što bi trebao biti sukob visokog spektra za slabljenje Bashara Al-Assada i suradnje s Iranom i Osovinom otpora.

No, kako je sirijska vojska, uz pomoć Rusije i Irana, sposobna poraziti i Al-Qaedu u Idlibu i ISIL, koji je ostao bez najboljih boraca, vrlo lako će nanijeti sudbonosan udarac Trumpovim težnjama i vojnom imidžu Sjedinjenih Država.

Bježeći s argumentom o „besmislenim ratovima“, čime štiti živote vojnika, uz potpuno poraženi „kalifat“ i prepuštanje drugima odgovornost rješavanja kaosa, Trump tvrdi da ako nasilje protiv kurdskih heroja bude nehumano, on će uništiti tursko gospodarstvo. Ovo je besmislena prijetnja, jer nijedan rat nije human, a posebno oni koje je vodila turska vojska, koja je 2015. bezobzirno razarala svoje gradove s većinski kurdskim stanovništvom.

Istina je da su zapadni saveznici i njihove obavještajne agencije duboko zabrinuti zbog odluke stanara Bijele kuće, razbacujući se s etičkim žalbama i izražavajući solidarnost s kurdskim narodom, kojega su u svim povijesnim prilikama izdali. Europa se boji i „kalifata“, koji je izgubio teritorij, ali ne i geostratešku moć.

Ostaje za vidjeti što će sljedeći dani potvrditi ili opovrgnuti od ovih tvrdnji.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Rijetka i znakovita situacija: Europsku izjavu o osudi turske agresije na Siriju u UN Vijeću sigurnosti zajedno blokirale dvije stalne članice koje rijetko postižu konsenzus – SAD i Rusija!!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Željko

evropa o nicem neodlucuje..obicni stakori koji nicem vise neodlucuju..evropske drzav eu buducnosti morati ce usko surađivati sa Rusijom jer im inace prijeti potpuno unistenje ili islamizaicja,pa neka biraju Iran,tVrdi kineski kapitalizam ili Rusija..

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Željko

Političari su lažovi.
Ruski “šaljivci/prenkeri” prevarili su Republikanskog Senatora Lindzija Grejhama u telefonskom razgovoru, predstavljajući se kao Ministar Odbrane Turske Republike. U tom razgovoru on je izrazio simpatije prema problemu Turske sa Kurdima nazivajući YPG pretnjom i savetovajući Trampa da se udalji od njih.

Danas taj isti Grejham vodi politički i moralni rat u kongresu zagovarajući stroge sankcije prema Turskoj.
https://www.politico.com/news/2019/10/10/lindsey-graham-trump-hoax-call-043991

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Željko

SAD blokirale zato sto je Rusija insistirala da se spomenu i druge “nepozvane” stranke koje imaju prisustvo u Siriji.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Cilj te akcije je sveopca kretanja u globalnoj politici i rijesavanje rata u Siriji koji je zavrsen.Kurdi su bili u uskoj surdnji sa americkom drzavnom elitom koja je sav taj haos na podrucju Sirije rezirala.Cilj tog rata u Siriji je bio prosirenje rata iz Sirije na podrucje Kavkaza i Rusije a konacni cilj je građanski at u Rusiji koji je imala u planu americka drzavna elita sa pindusima iz rusije radi njihovog osobnog bogastva i koristenje ruskih sirovina.Putin i rukovodstvo Rusije jako dobro je znalo o toj prljavoj igri i Rusija je morala intervenirati u Siriji da sprijeci rat na svojoj teritoriji.Istovremeno Papa na sumitu G-20 koji je bio u Australiji dao je pismo od globalista Putinu da rijesi problem u Siriji a iastovremeno globalisti postavljaju na cleo amerike Trumpa koji ima za ulogu provesti preformaicju ameirke kao sto je imao za ulogu gorbacov preformacija SSSR-a i stvaranje Rusije kao normalne drzave bez utjecaja na druge a ujendo stvaranje Rusije kao nove globalnog centra upravljanja u sivjetu.Gloablisti su upozoravali amerikcu drzavnu elitu koja je bila do sada smao produzena ruka globalista radi rijesavanja globalnih centara upravljanja u svijetu da nesrlja i mora slusait provoditi planove kako oni kazu a ne svoje vlastite planove.Na zalost,americka elita s eosokolila,pocela parazitski zivjeti na stetu drugih itd.Gloablisti su shvatili da takvim ancinom i ponasnajem americke elite dosoa kraj na planeti zemlje i moraju otpisati americku drzavnu elitu i ukrotiti,inac eprijeti ekonomska i ekoloska katastrofa na planeti.Jer,amerika ima 5% stanovnistva na planeti a korisit prkeo 50% resursa svih ostalih,sto prijeti ekoloskoj i ekonomskoj katastrofi a moglo bi doci do velikog nuklearnog rata sto globalisit nezele i nece dopustiti.Kurdi kao instrument amerikce drzavne elite zaigrala je na losu kartu jer americka elita im obecala drzavu Kurdistan koja u globalnom smislu nije moguca radi bliskosti Iraka,Sirije,Turske i Irana koji kao novi globalni centar preuzima ulogu nad svim tim podrucjima.Znaci,Kurdi su naivci kad su mislili da je americka elita svemocna a nisu previs epratili globalna kretanja u svemu tome i interese.Tim potezom Trump daje do znanja americkoj drzavnoj eliti d aje dosao kraj njihovim ratovima i bilo sto d apokrenu on ce ih unistiti.Amerika prestaje biti zandar u sivjetu kao do sad ai prelazi u normalnu drzavu koja ce proizvodnjom jacati svoju ekonomiju a ne ratovima i parazitksim otimanjem od drugih i unistavanje drugih.Slijedecem mandatu Trump u pet godina ima cilj potpuna preformaicja Amerike i raspad Nato snaga koje vise nece biti potreban.Novi globalni centri ce biti Rusija,Kina i Iran koji c eimati sasvim drugaicji pristup u globalnoj politici,neotimanje,nego razvoj samostalnosti pojedinih drzava,suradnja ekonomska a ne ratovanje,ubijanje kao sot je do sada provodila mericka drzavna elita,tom sistemu dosao je kraj.Svi potezi koje provodi Trump,za mnoge su velke nepoznanice ali ciljevi svega toga su odpojiti amerikcu drzavnu elitu od svih izvora financiranja i srusiti ameriku koja je do sada bila zandar u sivjetu i amerika ce biti kao mnoge ostale drzave u sivjetu,normalna drzava bez ikakvog globalnog upravljanja u svijetu.Velike su to globalne igre o kojima pojeidni mediji pojma nemaju,mnogi novinari kopaju u pijesku aveze o svemu tome nemaju,mnogi mediji pisu dezinformacije jer s enadaju da ce americka elita biti ta koja ce o svemu odlucivati,njima je dosoa kraj i otpisani su.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Asolutno si promašio. Cilj rata u Siriji je stvaranje velikog izrahella, sve drugo je sporedno. Kurdi su u uskoj suradnji sa mossadom, ameri su samo izvršitelji.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Ivo

kakvog izraela,daj molimte,nemas o svemu tome pojma,neljuti se.cilj rata je bio prosirenje rata na rusiju,kavkaz.Kao sto je bio cilje rata u rusiji preko Ukrajine,prosirenje rata onda na cjelu evropu koju je planirala americka drzavna elita ali na svu srecu to je sprijeceno a oni idu do korita..

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Ivo

Izrael o nicem neodlucuje u tom ratu,ama bas o nicem neodlucuje..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Milanče, Izrahell odlučuje o većini stvari na BI. Ti nažalost nemaš pojma o osnovnim stvarima. Ne ljuti se, ali analiza ti je totalno promašena.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Ivo

nebudi naivan,neslusja medije,Izrael o nicem neodlucuje,Sionisti iz amerike koji zele unistiti Izrael namecu te teme,oni provociraju d abi Iran napao Izrael i unisito ga,to je bio cilj sionista i zato sve te dezinformacije..To ti mislis da je analiza promasena..Pratis ti uopce sva ta događanja,razumis svemu tome od samog pocetka ,slozi malo kockice svega toga,mozda shvatis o sto ide..ako razumijes,ako nerazumijes,nemoze ti nitko objasniti.Moras shvatiti proces globalnog upravljanja ,kako sve to funkcionira,pa mozda shvatis..Svatko tome nemoze razumjeti.Moras znati sto je sveopca teorija upravljanja i koncept zajednicke sigurnosti koji ima 6 tocaka..Nazalost o tome u balkanskim medijima nemozes naci nigdje da bi to shvatio..d abi to mogao procitati,koje su to tocke itd..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Milanče, ti si zaista veoma naivan, i ne samo to. Izrahell je vojno najjača sila na BI, nuklearno naoružana, svakodnevno bombarduje susjedne zemlje bez da ih itko poziva na odgovornost. Tvoje tvrdnje da oni ne odlučuju o ničemu samo govore da nemaš pojma što se tamo zaista događa. Te tvoje sveopće teorije i koncepti su priče iz kafane. Zapamti, rat u Siriji i Iraku vodi se zarad stvaranja velikog izrahella.

Inače, nitko ne provocira Iran da napadne izrahell, već bolesni zionisti nagovaraju amere da napadnu Iran. Moraš malo bolje pratiti te događaje tamo, totalno si sve promašio.

ewgvwegrqewrgwergewrgwergew
Gost
ewgvwegrqewrgwergewrgwergew
1 godina prije
Reply to  Ivo

Nije on promašio Ivo on samo “objašnjava” kako stoje stvari za neuke i naivne koji će to pušiti a on će se keseriti jer ih je obmanuo “objektivnošću” a perfidan je samo tako.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Da, žešći igrač. Siguran sam i da perfektno govori hrvatski, samo glumata čeha gastarbajtera. A živi u Haifi, provjereno.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Ivo

Sve je rečeno ako zaista živi u Haifi… uzaludno laprdanje

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
1 godina prije

Jako dobra analiza Milance!
Skupa sa tom americkom elitom mnogi politicari u svijetu ce, kao govna, zavrsiti u zahodskoj solji.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Hahhaha milanče zabavan si ako ništa drugo

....
Gost
....
1 godina prije

Zasto samo gledat na ovu Tursku invaziju, puno stvari se desava u isto vrijeme i sve su povezane …. 😳

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Bez nafte ovo područje nikome nije zanimljivo. Zanimljivo je jedino čitati ove psihodelične analize i komentare.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

razumijes ti sto su globalisit i sistem globalnog upravljanja..Sto mislis nova informacija credit banka iz svicarske otpusta 6 tisuca zaposlenika.Svicarska je sjediste globalista..sto mislis kuda ide svicarska banka i financije,koju drzavu idu i radi cega..ocekujem odgovor..da vidim dlai znas zato je sad apustena ta informacija..

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Sve bitne banke sele svoja sjedišta u izrahell, to je odavno poznato. Imam informacije iz prve ruke, od cure koja radi u USB Swiss Bank, čije sjedište će biti u Haifi. Globalni dogovor je da sve uprave banaka i velikih softwerskih firmi sele tamo. Globalisti to u biti ne žele, ali im je netanyahoo poručio da se mogu hebati. Takođe je poručio i Trumpu da će ga uništiti ako ne napadne Iran do kraja godine. To sam saznao iz odvojenog izvora.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Ivo

🙂 🙂 🙂
Dobra…..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

Kakve nafte? To je bilo dok SAD nije imala svoju naftu, sada nafta nije faktor sukoba kao ranije. SAD su od neto uvoznika postale izvoznik. Nije da nije važna, ali nije odlučujući faktor.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Laki
Polako. Ako si Rockefeller koji je izašao iz naftnog biznisa, – onda – ne. Ali ako držiš hrpe dionica naftnih mnc.
Svi premalo pažnje posvećuju Sirijskoj nafti. To nisu rezerve velike kao Iranske ili Saudijske, ali je li u redu da plaćaju za svoju naftu? To područje drže Kurdi, ali naftu vadi netko drugi. I sasvim sigurno dijeli lovu sa kurdskim vodstvom.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Mislim da trenutna situaciju nikako nije dogovor amerike i turske.Amerikanci su svjesni da su izgubili u Siriji,i da od daljeg prisustva njihove vojske nece imati nikakve koristi.Poznato je da americki piloti ne lete rado iznad s-400,a pjesadinci radje ostaju u dobro zasticenim bazama nego da idu u patrole.Takodje ne mogu vise doturati oruzje svojim prijateljima iz IS,jer su Rusi prekinuli svaku mogucnost za to.Amerikanci se nadaju da ce Turci napasti Kurde,i tako se uvuci u jedan konflikt koji moze dugo trajati,i nanijeti turskoj velike gubitke.Poznato je da su amerikanci dobro naoruzali Kurde,posebno sa protivtenkovskim oruzjem.Zaprijetili su turcima da ce im unistiti ekonomiju ako oni budu upotrijebili avijaciju,jer znaju da im kurdi na to ne mogu uzvratiti.Tramp se isto tako nada da ce se Iran ukljuciti u taj konflikt, protiv turske.Na taj nacin bi se amerikanci osvetili turskoj radi priblizavanja rusiji i ignorisanja pravila nato saveza.Takodje bi sirija opet bila u kolapsu.Turci ce napasti,ali to nece biti opsta ofanziva,i trajace samo par sedmica,dovoljno da samo uplase kurde.Rusija i sirija se drze po strani i cekaju da kurdi dodju traziti pomoc od njih.Na kraju ce kurdi predati oruzje,privremeno odloziti snove o svojoj drzavi u siriji.Granica izmedju turske i sirije ce opet biti u rukama sirijske vlade,sto je za tursku prihvatljivo.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  basso

Turska-Rusija-Trump rijesavanju ratovanje na Bliskom istoku a istovremeno Trum daje doznanja americkoj drzavnoj eliti d aje dosoa kraj ratovanja na tim prostorima,neposlusaju,sve ce ih unistiti a otpisuje se americka drzavna elita,preformaicja amerike u normalnu drzavu a ne hegemona u sivjetu.To sto mediji pisu o pretnji Trumpa Turskoj ekonomiji,to zaboravi,to ima drugaicji smisao,samo sto novinari nicem nerazumiju.

ewgvwegrqewrgwergewrgwergew
Gost
ewgvwegrqewrgwergewrgwergew
1 godina prije

A jel povukao priznanje za Jerusalim i Golan?

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Povlacenje americkih vojnika se moze posmatrati iskljucivo ka takticki potez za buduci sukob sa Iranom. U Siriji su lake mete. Zanimljivo je gde ce se povuci, ja cenim u Saudijsku Arabiju. Lagano povecavaju vojni kontigent u SA ali tako da to ne privuce paznju, prvo vojska iz Sirije, zatim iz Iraka, pa iz Avganistana, jos malo posalju trupa na BI i lagano, eto dovoljno vojske za pocetak rata sa Iranom…

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Upravo tako, evo sinoć se desio teroristički napad na Iranski tanker u blizini saudijske luke Džeda javlja RT:
https://www.rt.com/news/470667-iranian-tanker-explosion-jeddah/

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Arcibald Rajs

Za napad na Iran potrebno je više vojnika nego što SAD imaju.Bez turske vojske nema ništa od napada na Iran.I kojim pravcem bi išao takav napad?Preko Afganistana?Preko Pakistana?Preko Iraka možda?
Nikakvog napada na Iran neće biti.

Ana
Gost
Ana
1 godina prije

Vidimo da je EU nestala i lica zemlje.U igri je samo kao krvavi poligon -vlo vjerojatan cilj i onih skoro 4 milijuna u Turskoj ( pored cijele Afike i dalekog istoka, te velikog dijela onih 120 000 koljaca.
Sultan samo prosikce- Ooooooo europljani!!!! Zavezite labrnje ili vam odmah saljem svih 3 milijuna i sest stotina tisuca migranata!!!
Istog trena sva velicina mizernosti Europe ponovo se potvrdjuje-
nesposobni zastititi vlastiti narod od par tisuca ilegalnih imigranata , “junacine” jedan preko drugog trka u najblizu misju rupu!

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Ana

nista novo,proces preformaicje evropskih drzava je u tijeku.Mnoge evropske drzave ce nestati,nastati ce nove drzave,novi jezici itd..To je proces kojeg su pustili globalisti i koji ce u buducnosti biti rijesen.Malo je zaustavljen ali ce biti nastavljen.Zasto je Visegradska grupa drzava osnovana,radi ocuvanja slovenskih naroda stvaranje nove austro-uharske monarhije,sve ide prema planu,samo treba te procese pratiti od malo jacih izvor ainformacija ne medija i novinara koji nicem nerazumiju.Sto je Zmena kao covjek globalista imao sastanak sa Srbima,svim drzavama V4 i slovenijom,stvaranje svega toga a Srbija ce preuzeti glavnu ulogu na balkanu,nad svim drzavama..to je proces koji se relaizira,samo mnogi tome nerazumiju..A istovremeno Srbija vezana sa azijskih formatom ekonmskim sa Rusijom,Kinom,Indijom itd..To su novi globalni procesi koji se relaiziraju.Velika je to tema i treba je svakodnevno pratiti i prepoznait o sto ide..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ana

Ana jel postoji ijedna tema, a da je ne kanaliziraš i imigraciju, koja jeste problem za riješiti, ali ako postane opsjednutost, to nije dobro

hAZE
Gost
hAZE
1 godina prije
Reply to  Ana
hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije

Ljudi moji sve je to namješteno. Kao i svi ratovi prije.

milan
Gost
milan
1 godina prije

Analiza vrlo interesantna samo mislim da rijesavanje stanja u i oko Idliba nije nuzno povezano sa upadom, da upadom, turskih snaga na Sjever Sirije. Idlib vjerovatno niti ne zele pre-brzo rijesiti niti Sirija, nit Rusija a niti Iran kao saveznici, ako su to u konacnici!? U svemu tome ispravno bi se trebalo Kurrde svrstati u klasu kolateralne stete, jer ce se sva ta igra istim tempom nastaviti dosta dugo dok se ne prekonfiguriraju mnoge stvari kako u pojedinim drzavama tako i odnosi medju drzava. Nema tu volim-nevolim, tu postoji/e samo moguca pozitivn-ija rijesenja od sadasnjeg trajnog >sukoba< svih i svakakvih interesa! O, tome stalno i govori i pise "ludi" Tramp! Nemozemo tumaciti globalnu politiku, kao sto poneki komentatori cine, pristupom "sibicarenja"! Globalna politika je i jeste, u domeni vrhunske "game" . Samo povlacenje "sirovih" linija koje povezuju nesto sto nazivam, bifurkacionim tockama u medjudrzavnim odnosima , ne uzima u obzir svu kompleksnost koja postoji i sve moguce reakcije koje mogu i koje ce, se postaviti, koje ce nastati, pred globalne igrace u toj, cinicki nazvanoj "epizodi" rusenja i krvoprolica.

Mile
Gost
Mile
1 godina prije

Čemu laž!!! Turska je okupator i želi genocid napravit nad Kurdima, a imaju iskustva sa Armencima samo im je sada dao blagoslov mali arijevac Trump!!!

Decko sa ulice
Gost
Decko sa ulice
1 godina prije

Cilje je samo jedan. I Putin i Asad i Erdogan i Rohani i XJinping zele da US vojska (konacno) NAPUSTI Siriju.
Nakon sto US ode, svi ce kao djeca MORATI sjesti pred Putina i “dogovoriti” se.
Ja sam siguran da su vec dogovorili, Edogan, bez dogovora sa Putinom, nebi izvodio nikakve “invazije”.
US gubi na svim poljima, ubrzano, imperiji se blizi kraj, kao takvoj.
Svi ISIS/ISIL borci, “ne smiju biti pusteni nazad u svoje maticne zemlje, trebaju biti likvidirani u Siriji”, rekao je Putin jos prije nego je vojno pomogao Siriji.

Max
Member
Max
1 godina prije

Uvijek se iza svega kriju spletke i planovi ali isil je poražen.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik