Turska invazija na Siriju i čemu akteri sukoba teže izvan službenih izjava i akcija

VBR M142 HIMARS
38 komentara

Turska je započela operaciju na sjeveru Sirije kako bi očito uklonila Kurde, ali odluka Ankare bi mogla imati i druge ciljeve.

U razumijevanju geopolitike, kao znanstvene discipline analize međunarodne situacije, nije važno ono što prenose mediji, već je jedan od temeljnih kriterija otkrivanje privatnih, skrivenih ili tajnih planova koji se kriju iza javnih akcija ili službenih izjava. Razumijevanjem onoga što se ne vidi jasno, logike interesa elita ili suverenih vlada će nam vjerojatno dati odgovor.

Tako nedavni napad Turske na vojne položaje sirijskih Kurd na sjeveru Sirije, što se dogodilo nakon razgovora predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Donalda Trumpa, potvrđuje nešto što nije rečeno u atlantističkim medijima, a to je da postoji dogovor između američke i turske vlade za provedbu ove vojne operacije. Ono što nije jasno rečeno je kako ova mjera favorizira oba sudionika tog dogovora.

Ankara je izjavila da njezina operacija ima za cilj stvaranje sigurnog područja na granici sa Sirijom i odvraćanje ili uklanjanje YPG milicija, ogranka ili saveznika Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je kao subverzivna proglašena i na crnoj listi Europske unije.

Nepriznata hipoteza je da Erdogan želi ostvari druge ciljeve, poput uklanjanja sirijskih izbjeglica kojih u Turskoj ima gotovo četiri milijuna i uzrokuju ozbiljan etnički, ekonomski, radni i socijalni problem na njenom teritoriju, stoga je nužno dominirati graničnim dijelom sjeverne Sirije u dubini od oko 30 kilometara kako bi se ovo stanovništvo poslalo tamo i bilo linija obrane protiv PKK.

Za Sjedinjene Države slabljenje Sirijskih demokratskih snaga omogućava da borci iz kampova militanata ISIL-a, a samo u kampu Al-Hol ih je 10 000, mogu ponovo pokrenuti kaos u regiji, jer ih se više neće moći kontrolirati. To je temelj neokolonijalnog načela prema kojem od velike nestabilnosti prednost uvijek imaju svjetske trgovinske elite. Reći da američka vojska neće podržati ili sudjelovati u turskom upadu čin je pristranosti, jer svoje saveznike ostavlja same da se brane i ne riskira svoje vojnike.

Sirija je predložila hitni izlazak američkih osvajača, jer koče cjelovitu upravu nad državnim teritorijem i da se potpuno poraze teroristu, mada ova situacija pogoduje konstruktivnim dijalozima s vodstvom sirijskog Kurdistana kojeg su SAD još jednom izdale, prije u Afrinu i Manbiju, a sada povlačenjem svojih snaga i dopuštanjem dolaska turskih trupa u sjeveroistok Sirije.

Rusija igra izvanrednu šahovsku igru jer dopušta Erdoganu i Trumpu da budu “saveznici” u njihovim vlastitim procesima, što Moskvi ostavlja mnogo više slobodne u konsenzusu za kasnije vanjskopolitičke izbore. Naime, Kurdi će se „istrošiti“ i morat će pristupiti Damasku. Zbog izdaje će prisiliti zapadni savez na povlačenje, jer su SAD konačno potvrdile da ih ne zanimaju kurdski ciljevi. Ako ne bude tako, Kurde očekuje skori vojni poraz, što u konačnici opet može osigurati moguće razdoblje mira u tom nemirnom području.

Iran, koji oduvijek podržava Bashara Al-Asada u njegovom suverenom projektu, može se na određeni način odmarati od agresije Pentagona, jer SAD sada imaju puno većih unutarnjih problema, prije svega zbog situacije koja u središtu politike između republikanaca i demokrata postaje akutno kontradiktorna zbog vjerojatnog suđenja predsjedniku i optužbi za izdaju nacionalne sigurnosti uklanjanjem američkih okupacijskih snaga iz Sirije.

Ukratko, za precizniju analizu ove situacije potrebno je uzeti u obzir ono što svaka vlada trenutno provodi i odatle izvući moguće hipoteze.

Erdogan se u prvom redu želi riješiti sukoba s Kurdima na svojoj granici i sirijskih izbjeglica u Turskoj, vjerujući da će tako poboljšati stabilnost zemlje i dobiti veću podršku u narodu. Međutim, cilj Erdogana bi mogao biti stvaranje novog Golana, što bi moglo postati sigurno područje koje bi omogućilo da se velikim dijelom riješi njegove probleme kontradikcije, što je potvrdio i Donald Trump, izjavivši da svojom „beskonačnom mudrošću“ neće dopustiti Turskoj da u kampanji prijeđe prihvatljivu granicu.

Međutim, takvim scenarijem Turska riskira sukob s Rusijom, koja je kao prvi i temeljni preduvjet za bilo kakvu suradnju od Turske tražila i dobila jamstva o očuvanju sirijskog teritorijalnog integriteta.

Dalje, sirijske Kurde su ponovo izdali Amerikance i čini se da su prisiljeni tražiti od legitimne vlade da ih zaštiti od Turaka, ovoga puta bez preduvjeta i velikom slabošću u suočavanju sa stvarnom invazijom na njihove teritorije.

Treće, „regulirana agresija“, privremena i ograničena, poruka je sirijskim Kurdima i Kurdistanskoj radničkoj stranci da Ankara ima odobrenje Washingtona i da, ako se ne ponašaju “razumno”, uvijek može uslijediti nova kampanja.

Ova situacija također omogućava da se sirijska vlada usredotoči na Idlib i  nastavi uništavati Al-Qaedu i tamošnje izdanke „Islamske države“, što je za Assada ključna zadaća u ovoj geopolitičkoj fazi.

Četvrto, američka vlada predviđa da će ISIL, jednom oslobođen iz zatočeništva, sa skupinama koje preživjele u pustinji  uskoro ući u sukob sa sirijskom vojskom, što bi trebao biti sukob visokog spektra za slabljenje Bashara Al-Assada i suradnje s Iranom i Osovinom otpora.

No, kako je sirijska vojska, uz pomoć Rusije i Irana, sposobna poraziti i Al-Qaedu u Idlibu i ISIL, koji je ostao bez najboljih boraca, vrlo lako će nanijeti sudbonosan udarac Trumpovim težnjama i vojnom imidžu Sjedinjenih Država.

Bježeći s argumentom o „besmislenim ratovima“, čime štiti živote vojnika, uz potpuno poraženi „kalifat“ i prepuštanje drugima odgovornost rješavanja kaosa, Trump tvrdi da ako nasilje protiv kurdskih heroja bude nehumano, on će uništiti tursko gospodarstvo. Ovo je besmislena prijetnja, jer nijedan rat nije human, a posebno oni koje je vodila turska vojska, koja je 2015. bezobzirno razarala svoje gradove s većinski kurdskim stanovništvom.

Istina je da su zapadni saveznici i njihove obavještajne agencije duboko zabrinuti zbog odluke stanara Bijele kuće, razbacujući se s etičkim žalbama i izražavajući solidarnost s kurdskim narodom, kojega su u svim povijesnim prilikama izdali. Europa se boji i „kalifata“, koji je izgubio teritorij, ali ne i geostratešku moć.

Ostaje za vidjeti što će sljedeći dani potvrditi ili opovrgnuti od ovih tvrdnji.

ISILOperacija Izvor miraPKK
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
4 godine prije

Rijetka i znakovita situacija: Europsku izjavu o osudi turske agresije na Siriju u UN Vijeću sigurnosti zajedno blokirale dvije stalne članice koje rijetko postižu konsenzus – SAD i Rusija!!

Milance iz Ceske
4 godine prije

Cilj te akcije je sveopca kretanja u globalnoj politici i rijesavanje rata u Siriji koji je zavrsen.Kurdi su bili u uskoj surdnji sa americkom drzavnom elitom koja je sav taj haos na podrucju Sirije rezirala.Cilj tog rata u Siriji je bio prosirenje rata iz Sirije na podrucje Kavkaza i Rusije a konacni cilj je građanski at u Rusiji koji je imala u planu americka drzavna elita sa pindusima iz rusije radi njihovog osobnog bogastva i koristenje ruskih sirovina.Putin i rukovodstvo Rusije jako dobro je znalo o toj prljavoj igri i Rusija je morala intervenirati u Siriji da sprijeci rat na svojoj teritoriji.Istovremeno Papa na sumitu G-20 koji je bio u Australiji dao je pismo od globalista Putinu da rijesi problem u Siriji a iastovremeno globalisti postavljaju na cleo amerike Trumpa koji ima za ulogu provesti preformaicju ameirke kao sto je imao za ulogu gorbacov preformacija SSSR-a i stvaranje Rusije kao… Čitaj više »

....
4 godine prije

Zasto samo gledat na ovu Tursku invaziju, puno stvari se desava u isto vrijeme i sve su povezane …. 😳

Tbilisi
4 godine prije

Bez nafte ovo područje nikome nije zanimljivo. Zanimljivo je jedino čitati ove psihodelične analize i komentare.

basso
4 godine prije

Mislim da trenutna situaciju nikako nije dogovor amerike i turske.Amerikanci su svjesni da su izgubili u Siriji,i da od daljeg prisustva njihove vojske nece imati nikakve koristi.Poznato je da americki piloti ne lete rado iznad s-400,a pjesadinci radje ostaju u dobro zasticenim bazama nego da idu u patrole.Takodje ne mogu vise doturati oruzje svojim prijateljima iz IS,jer su Rusi prekinuli svaku mogucnost za to.Amerikanci se nadaju da ce Turci napasti Kurde,i tako se uvuci u jedan konflikt koji moze dugo trajati,i nanijeti turskoj velike gubitke.Poznato je da su amerikanci dobro naoruzali Kurde,posebno sa protivtenkovskim oruzjem.Zaprijetili su turcima da ce im unistiti ekonomiju ako oni budu upotrijebili avijaciju,jer znaju da im kurdi na to ne mogu uzvratiti.Tramp se isto tako nada da ce se Iran ukljuciti u taj konflikt, protiv turske.Na taj nacin bi se amerikanci osvetili turskoj radi priblizavanja rusiji i ignorisanja pravila nato saveza.Takodje bi sirija opet bila u… Čitaj više »

Arcibald Rajs
4 godine prije

Povlacenje americkih vojnika se moze posmatrati iskljucivo ka takticki potez za buduci sukob sa Iranom. U Siriji su lake mete. Zanimljivo je gde ce se povuci, ja cenim u Saudijsku Arabiju. Lagano povecavaju vojni kontigent u SA ali tako da to ne privuce paznju, prvo vojska iz Sirije, zatim iz Iraka, pa iz Avganistana, jos malo posalju trupa na BI i lagano, eto dovoljno vojske za pocetak rata sa Iranom…

Ana
4 godine prije

Vidimo da je EU nestala i lica zemlje.U igri je samo kao krvavi poligon -vlo vjerojatan cilj i onih skoro 4 milijuna u Turskoj ( pored cijele Afike i dalekog istoka, te velikog dijela onih 120 000 koljaca.
Sultan samo prosikce- Ooooooo europljani!!!! Zavezite labrnje ili vam odmah saljem svih 3 milijuna i sest stotina tisuca migranata!!!
Istog trena sva velicina mizernosti Europe ponovo se potvrdjuje-
nesposobni zastititi vlastiti narod od par tisuca ilegalnih imigranata , “junacine” jedan preko drugog trka u najblizu misju rupu!

hogar strašni
4 godine prije

Ljudi moji sve je to namješteno. Kao i svi ratovi prije.

milan
4 godine prije

Analiza vrlo interesantna samo mislim da rijesavanje stanja u i oko Idliba nije nuzno povezano sa upadom, da upadom, turskih snaga na Sjever Sirije. Idlib vjerovatno niti ne zele pre-brzo rijesiti niti Sirija, nit Rusija a niti Iran kao saveznici, ako su to u konacnici!? U svemu tome ispravno bi se trebalo Kurrde svrstati u klasu kolateralne stete, jer ce se sva ta igra istim tempom nastaviti dosta dugo dok se ne prekonfiguriraju mnoge stvari kako u pojedinim drzavama tako i odnosi medju drzava. Nema tu volim-nevolim, tu postoji/e samo moguca pozitivn-ija rijesenja od sadasnjeg trajnog >sukoba< svih i svakakvih interesa! O, tome stalno i govori i pise "ludi" Tramp! Nemozemo tumaciti globalnu politiku, kao sto poneki komentatori cine, pristupom "sibicarenja"! Globalna politika je i jeste, u domeni vrhunske "game" . Samo povlacenje "sirovih" linija koje povezuju nesto sto nazivam, bifurkacionim tockama u medjudrzavnim odnosima , ne uzima u obzir… Čitaj više »

Mile
4 godine prije

Čemu laž!!! Turska je okupator i želi genocid napravit nad Kurdima, a imaju iskustva sa Armencima samo im je sada dao blagoslov mali arijevac Trump!!!

Decko sa ulice
4 godine prije

Cilje je samo jedan. I Putin i Asad i Erdogan i Rohani i XJinping zele da US vojska (konacno) NAPUSTI Siriju.
Nakon sto US ode, svi ce kao djeca MORATI sjesti pred Putina i “dogovoriti” se.
Ja sam siguran da su vec dogovorili, Edogan, bez dogovora sa Putinom, nebi izvodio nikakve “invazije”.
US gubi na svim poljima, ubrzano, imperiji se blizi kraj, kao takvoj.
Svi ISIS/ISIL borci, “ne smiju biti pusteni nazad u svoje maticne zemlje, trebaju biti likvidirani u Siriji”, rekao je Putin jos prije nego je vojno pomogao Siriji.

Max
4 godine prije

Uvijek se iza svega kriju spletke i planovi ali isil je poražen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI