Kurdi ne dopuštaju Švedskoj prihvaćanje žena iz Daesha iz straha da neće biti procesuirane

Daesh
8 komentara

Skandinavska zemlja nevjerojatno je ležerna o pitanju povratnika iz Daesha*, jer se gotovo nitko od njih nije suočio s kaznenim progonom za zločine počinjene na Bliskom istoku. U međuvremenu su se pojavili izvještaji o džihadistima koji su primali novčane naknade i medicinsku pomoć tijekom upisa u razne programe deradikalizacije i rehabilitacije.

Kurdske vlasti u Rojavi, de facto autonomnoj upravi sjeverne i istočne Sirije, odbile su pustiti švedske žene Daesha* iz svojih kampova, zbog straha da će zaobići kazneni progon u svojim zemljama, izvijestio je Švedski radio.

Iako je prošlo godinu i pol od pada takozvanog Daeshovog „kalifata“, mnoge od bivših „Daeshovih mladenki“, koje su imale djecu s jednim ili više terorističkih supružnika i dalje žive u internacijskim logorima na sjeveru Sirije. Međutim, čak i ako je Švedska teoretski bila spremna prihvatiti ih, to i dalje ostaje malo vjerojatna perspektiva, zbog stava kurdskih vlasti.

Iako su kurdske vlasti prije bile zabrinute zbog uključenih zemalja, uključujući Švedsku, Francusku i Njemačku, u pogledu vraćanja džihadista, sada u nevjerojatnoj promjeni mišljenja, traže međunarodnu pomoć u procesuiranju žena na licu mjesta i deradikalizaciju djece smještanjem djece u posebne centre i škole. Ovo se dogodilo zbog strahovanja da ih zemlje poznate po svojoj popustljivosti, poput Švedske i Finske, neće moći izvesti pred lice pravde. Nadalje, djeca bi se trebala što manje susretati sa svojim majkama, rekao je kurdski predstavnik za Švedski radio.

Prošlog je tjedna, u pokušaju da švedsku djecu Daesha vrati kući iz sirijskih kampova, Švedska je poslala izaslanstvo svog Ministarstva vanjskih poslova u ratom razorenu zemlju, drugi put u nešto više od godinu dana. Neke su žene Daesha iskoristile ovu priliku kako bi molile švedske vlasti da ih odvedu “kući” kao švedske državljanke. Nakon posljednjeg putovanja, u proljeće 2019. godine, svih sedmero djece zloglasnog džihadista i pripadnika Daeshaa, regrutera Michaela Skråma, vraćeno je u Švedsku.

Kampovi za Daesh mladenke, gdje vlada siromaštvo, nehigijenski uvjeti i indoktrinacija, već su dugo vremena predmet prijepora. Isto vrijedi i za sudbinu njihovih zatvorenika, na koje se gleda ili kao na ”žrtve” ili kao na “bombe koje otkucavaju”.

Švedska se pojavila kao jedan od europskih lidera u pogledu džihadista po glavi stanovnika, iznjedrivši oko 300 “Daesh putnika”, kako se teroristi ponekad spominju u glavnim nacionalnim medijima. Od poraza “kalifata” vratilo ih se oko 150. Posljednjih godina, Säpo, policijska policija u zemlji, procjenjuje da se broj nasilnih islamista deset puta povećao s oko 200 u 2010. na oko 2.000. Procjenjuje se da je oko 80 djece pristaša Daesha, sa švedskim vezama ostalo u Siriji.

Skandinavska zemlja vrlo je ležerna u pogledu desetaka svojih “povratnika”, jer se gotovo nitko od njih nije suočio s kaznenim progonom za zločine počinjene na Bliskom istoku. Suprotno tome, pojavila su se izvješća o džihadistima koji primaju beneficije i medicinsku pomoć te se upisuju u razne programe deradikalizacije.

*Daesh – drugi naziv za ISIL, radikalnu, islamističku organizaciju

DAESHISILŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blu trabant
3 godine prije

Fale im isil matice

Emiliano Zapata
3 godine prije

U Svedskoj su odbili nositi brnjice pa im salju ovakve da se nebi slucajno netko na ovoj zemlji opustio!
Kabala misli na sve!

JumpingJackFlash
3 godine prije

Kurdi, pustite ih natrag u Švedsku da im oni bogobojazni Daesh-ovi povratnici naprave još kojeg malog budućeg džihadista (u pauzama dok ne krešu Šveđanke)! Švedske socijalne službe će sve to lijepo izfinancirati, samo da ovima bude lijepo…

Max
3 godine prije

Švedistan bi ih pustio zato i jest postao Švedistan

Zuvu
3 godine prije

Naprotiv, treba te žene pustiti da se Šveđanima vrati ono što su oni drugima želeli na BI.

Kažun d.d.
3 godine prije

Hm,poslati ih Iračanima,brzinska deradikalizacija?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI