Mađarska odobrila kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u

NATO i Svedska
19 komentara

Mađarski parlament je velikom većinom izglasao da se Švedska omogući pridruživanje NATO-u, skoro dvije godine nakon što je Stockholm podnio zahtjev za članstvo u vojnom bloku koji predvode SAD. Glasanje privodi kraju posljednju rundu proširenja NATO-a, a Švedska je 32. članica pakta.

Glasanje je održano u ponedjeljak, nakon što je švedski premijer Ulf Kristersson u petak otputovao u Budimpeštu kako bi se sastao sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare, dvojica lidera su rekli da su svoje razlike ostavili po strani, a Orban je izjavio da članstvo u NATO-u znači da su Mađari i Šveđani “spremni da umru jedni za druge”.

Oko 188 poslanika glasalo je za ratifikaciju, dok je šest glasalo protiv.

I Švedska i Finska su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u 2022. godine, navodeći uočenu prijetnju koju predstavlja Rusija. Dok je većina članica bloka brzo ratifikovala obje aplikacije, Mađarska i Turska su izdržale, dok je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zahtijevao da nordijske države prvo izruče navodne kurdske i gulenističke teroriste, a Orban optužujući Stockholm i Helsinki da „ šire očite laži o Mađarskoj. ”

I Švedska i Finska bile su žestoko kritične prema mađarskoj konzervativnoj vladi, pri čemu su obje podržavale uskraćivanje sredstava EU Budimpešti zbog Orbanovog navodnog gušenja prava LGBT osoba i migranata, kao i zbog zabrinutosti za nezavisnost pravosuđa. Mađarska je prošle godine odobrila prijavu Finske, ali je Orbanova stranka Fides odbila da održi glasanje o kandidaturi Švedske sve dok Kristersson ne dođe u Budimpeštu da razgovara s mađarskim liderom.

Tokom razgovora u petak, Kristersson se složio da će Švedska prodati Mađarskoj četiri borbena aviona Saab Gripen, kako bi se flota mađarske vojske povećala od 14. Orban je rekao novinarima da je ta prodaja pomogla “ponovnoj izgradnji povjerenja” između dvije zemlje.

Podnošenjem zahtjeva za članstvo u NATO-u, Švedska se odrekla svoje dvovjekovne politike neutralnosti. Rusija je više puta osuđivala širenje NATO-a na istok nakon Hladnog rata, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je prošlog mjeseca SAD da „uvlače neutralne zemlje“ u blok u svrhu suprotstavljanja Rusiji.

Nakon što je Finska prošle godine pristupila alijansi, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je stvaranje novog vojnog okruga koji se graniči sa nordijskom nacijom. “Nije bilo problema” prije nego što se Finska pridružila bloku, rekao je u decembru, dodajući: “sada će ih biti”.

mađarskaNATOŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 mjeseci prije

Švedska sada nije u NATO samo formalno, kočenje Mađarske njenom ulasku ne bi imalo nikakvog efekta osim štete po samu Mađarsku.
Ovako Mađarska ostavlja prostor za kontriranje i usporavanje procesa koji su bitni.

I budite sigurni da je ovo urađeno u dogovoru sa Rusijom.

nepoželjni
2 mjeseci prije

Eee, sada je NATO nepobjediv, tko mu išta može kada je švedska unutra ! (na je bo je Putin;)

Vox
2 mjeseci prije

O čemu ti ? Pa ta Švedska NIKADA nije bila neutralna. Za vrime WW2 propuštala je Njemačku armatu kroz svoju teritoriju te proizvodila oružje za Hitlera (SKF Goteborg, BOFORS Karlskoga eccetera). Za vrime Hladnoga rata samo formalno nije bila u NATO-u dok je faktički bila dio tog pakta. To je bila lažna neutralnost !

Vox
2 mjeseci prije

Pa ta Švedska NIKADA nije bila neutralna. Za vrime WW2 propuštala je Njemačku armatu kroz svoju teritoriju te proizvodila oružje za Hitlera (SKF Goteborg, BOFORS Karlskoga eccetera). Za vrime Hladnoga rata samo formalno nije bila u NATO-u dok je faktički bila dio tog pakta. To je bila lažna neutralnost !

Vox
2 mjeseci prije

Što mu je krenula loše ??? Front u Ukrajini se počeo pomjerati i samo je pitanje vrimena kad će kolapsati….a sa nestajanjem Ukrajine Madjarska će povećati svoju teritoriju na račun današnje Ukrajine te započeti proces REVIZIJE TRIJANONA.

Name*
1 mjesec prije

ma nije bitno, bitno da i dalje proizvode onu predivnu xxl suhu čajnu mađarsku salamu i ukiseljene tikvice! A politika me ne zanima! Ali ako žele rvacku podršku neka vrate inu!

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Švedska uopće kopneno niti morski ne graniči sa Rusijom.
Za to ima branik od Finske, kao što Njemačka ima Poljsku.
Englezi i Francuzi imaju dvostruke, trostruke i četverostruke branike, zato se i toliko kurče pred Rusijom.
Očigledna je zamisao da Finci, Slaveni i Mađari ginu za Leyenovu, Macrona, Scholza, Sunaka i Bidena na prvoj crti.
Samo što na njihovu žalost kopnenog rata neće biti.
Ako dođe do nuklearnog rata, gljiva će – poslije SAD i Rusije – biti najviše u tim pozadinskim EU državama. Najviše po Engleskoj.

Rudar
1 mjesec prije

Lobirano potkupljeni ili ucjenjeni, pitanje je sad.

Rudar
1 mjesec prije

? Sve smo jači? tko to ?
Doke je Putina možemo mirno spavati, pokušaj zamisliti nekog ruskog jastreba na njegovom mjestu, ne bi već bilo ni tebe ni mene.

Max
1 mjesec prije

Zato stižu Grippeni.

Lucija, prva
1 mjesec prije

😄 😄 😄 😄 🤣 🤣

Lucija, prva
1 mjesec prije

Evo vam malo EU

“Nemačka, koja je postala najveći evropski kupac tečnog prirodnog gasa iz zemalja poput SAD i Katara, a samim tim i ključni posrednik u njegovom daljem tranzitu ka drugim delovima bloka, nametnula je TRANZITNE TAKSE 2022. kako bi pokrila troškove punjenja sopstvenih gasnih rezervi.

Međutim, u dokumentu koji kruži EU i u koji je britanski list imao uvid, Beč, Prag, Budimpešta i Bratislava ističu da su nemačke takse istočnoevropskim članicama bloka „otežale pristup uvoznom gasu iz Zapadne Evrope“.

Namet trenutno iznosi 1,86 evra po megavat-satu, oko desetine trenutne referentne evropske cene gasa…

Italija razmišlja o uvođenju slične mere već ove godine.
Takse koje je Nemačka uvela kako bi pokrila punjenje sopstvenih rezervi mogle bi da primoraju AUSTRIJU, ČEŠKU, MAĐARSKU i SLOVAČKU da UVOZE VIŠE RUSKOG GASA”

abc
1 mjesec prije

Švedska je interoperabilna sa ostatko NATO-a

twitter. com/KimDotcom/status/1762228602484269440

Miro
1 mjesec prije

Kad se dobro podmaže sa €€€€ , svi su složni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI