‘Rat bi mogao doći u Švedsku’

Svedska vojska
79 komentara

Najviši švedski zvaničnici pozvali su ljude da se pripreme za potencijalni rat, usred rastućih tenzija s Rusijom. Izjave su date na nacionalnoj konferenciji Folk och Forsvar u Salenu.

U govoru u nedjelju, ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom pozdravio je očekivano članstvo svoje zemlje u NATO-u kao “najveću promjenu u švedskoj sigurnosnoj politici u više od 200 godina”.

Billstrom je upozorio da će “Rusija predstavljati ozbiljnu prijetnju sigurnosti Švedske i Evrope u doglednoj budućnosti”. Dodao je da Stokholm “mora biti realan i pretpostaviti – i biti spreman za – dugotrajnu konfrontaciju”.

Ponavljajući to mišljenje, ministar odbrane Pal Jonson je rekao da  “rat može doći i do nas”,  tvrdeći da Ukrajina djeluje kao “štit Evrope”  u sukobu s Rusijom.

Prošle godine, Švedska je odustala od svoje politike nesvrstanosti u korist pridruživanja NATO-u, pozivajući se na rusku vojnu operaciju u Ukrajini, koja je pokrenuta u februaru 2022. Susjedna država Finska odlučila se za isto, pridruživši se NATO-u u aprilu 2023. godine.

Premijer Ulf Kristersson nedavno je najavio da će 800 švedskih vojnika biti raspoređeno u Latviji sljedeće godine kako bi pojačali 2.000 vojnika predvođenih Kanadom koji su tamo stacionirani kao dio pojačanog prisustva vojnog bloka u baltičkim državama.

Govoreći o budućoj ulozi svoje zemlje u NATO-u na istoj godišnjoj konferenciji prošle godine, Kristersson je rekao:  “Imati nuklearno oružje na vlastitoj teritoriji u mirnodopskim vremenima je u planu”.

Moskva je navela da su nastavak širenja NATO-a prema zapadnim granicama Rusije, kao i odbijanje da se isključi članstvo Ukrajine u budućnosti, među ključnim uzrocima sukoba koji je u toku. Rusija vidi NATO kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov optužio je Zapad da je pretvorio Evropu u  “arenu za konfrontaciju”. Pristupanje Finske i Švedske “imaće negativan uticaj na situaciju u Evropi”, upozorio je on.

Moskva je takođe navela da isporuke oružja i novca Kijevu čine zemlje NATO de facto učesnicima u sukobu.

RatrusijaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
79 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Šveđani tek ušli u NATO, i već medijski kondicioniraju narod za rat sa Rusima.

“Billstrom je upozorio da će “Rusija predstavljati ozbiljnu prijetnju sigurnosti Švedske i Evrope u doglednoj budućnosti”.”

Jbt, kako sada to, kada ne mogu ni Ukrajinu savladati 😁

Baš je Rusima da hrane Europljane – to su radili u doba komunizma, a i ti u istočnoj Europi u međuvremenu uđoše u EU i NATO.

Prvo sa Rusima, pa sada kontra Rusa – nije bitno, bitno je da Slaveni ginu za anglosaske interese!

tihobl
3 mjeseci prije

Министарство одбране Украјине набавило је 50.000 комплета женских војних униформи, 100 хиљада електричних јастучића за грејање – Министар Рустем Умеров

Sad ce poceti lov na zene po ulicama.

tihobl
3 mjeseci prije

Кијевске власти спремају уредбу о преласку на латинично писмо. Штавише, планирају да прво пребаце сав канцеларијски посао, а затим наставу у школама и универзитетима.

tihobl
3 mjeseci prije

Руска војска ће предузети све мере да Белгород више не буде под ватром, саопштили су из Кремља.

Пишу да је јуче у Белгороду коришћен најновији ПВО систем Панцир-СМ, који је опремљен фундаментално новим типом ракета. Као резултат тога, пресретнуто је неколико десетина непријатељских пројектила.

tihobl
3 mjeseci prije

У Украјини су и срећни и тужни у исто време: оборен је један дрон „Герањ” са млазним кинеским мотором.

„Герањ” је долетео до средине Украјине брзином већом од 500 км/ч. Мобилне групе са противавионским топовима су бескорисне, сада су им потребни на пример амерички Стингери, чија цена је 150.000 долара (по пројектилу).

Управљивост нових беспилотних летелица је велика и оне сада брже стижу до циља, што значи да ће се број погођених циљева значајно повећати.

tihobl
3 mjeseci prije

Арестович:
„Сами смо криви што смо се претворили у анти-Русију; ниједна држава на свету не би толерисала непријатељску државу на својим границама.”

tihobl
3 mjeseci prije

США пытаются запугать Республику Сербскую отправив два F-16 в воздушное пространство на Боснией и Герцеговиной
Посол США Майкл Мерфи обвиняет Милорада Додика (главу Республики Сербской в составе БиГ) в попытке «»лишить своих граждан европейского будущего.
И, видимо, натовские истребители над головой БиГ должны четко сказать, что любые движения в стороны сецессии будут наказаны военной интервенцией и силовым снятием Додика с занимаемого поста.

@кедми

tihobl
3 mjeseci prije

Украјина ће имати довољно новца само до марта 2024. То је изјавио председник Одбора Врховне раде за финансије, пореску и царинску политику Даниил Гетманцев

eks
3 mjeseci prije

Hej Švedjani, ne treba da se plašite. Treba da primite još više imigranata i oni će vas braniti.

Vox
3 mjeseci prije

Ako se za jedan narod može reći da je POTPUNO LUD, onda su to definitivno Švedjani. Od nekada najsigurnije zemlje u svitu došli su do stanja da im na ulicama vlada neobjavljeni rat. Napunili su zemlju muslimanin a odna in prid očima pale Kurane….ukinuli gotov novac, sve više ih se čipuje….ljudi potpuno izgubljeni, depresivni….najviše suicida u svitu….i posli više od 210 godina neutralnosti i mira, sada objavljuju gradjanin da se spremidu za rat te šalju armatu na rusku granici….aime !

borjana
3 mjeseci prije

usa sa nato priljepcima očito je osmislila jednu hijensku strategiju u pokušaju ograničavanja i suzbijanja jednog lava u obliku Rusije.
U tom će smislu uloga časnih hijena biti dodjeljena litvanskoj i estonskoj vojnoj sili, zatim prenijeti na gruzijsku, moldavsku, češku i slovačku silu. Da bi hijenama pokušala pridodati kao još neku njenu važnost i respektabilnog čimbenika u mogućem srazu sa lavom, pridodati će im malo i skandinavce za koje je već sada jesno da su njihovi unutarnji problemi koji se sustavno guraju pod tepih, daleko veći od problema sa lavom Rusijom.
Nisu psi, nego hijene skevču a karavane prolaze. Za sada je teško za pretpostaviti da bi hijene njihovim skevčanjem mogle i najmanje uznemiriti, a kamoli prisiliti ruskog lava na uzmicanje.

Jere
3 mjeseci prije

Potražite na YouTube video “Russia attacks Sweden parody” (v = RTbL1hH19BE). Mamma mia!!!!

Max
3 mjeseci prije

A tko bi branio Švedsku u tom slučaju? Cijepljeni migranti feministikinje lezbijke gejevi transeksualci aseksualci? Njihovo je društvo uništeno new age glupostima.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

A tko uopće kani napast Kraljevinu 🤔 ?! To su sve samo deluzije , sive eminencije Švedske politike ona , konja iz Halmstada , Carl Bildta kao eksponencije WEF ! U njegovo vrijeme , Švedska je poprodala sve što se moglo poprodat 😈 .. Sami vrag i pseto 😈

Гавран
3 mjeseci prije

Neki ruski političari i teoretičari misle da sa zapadom više nikakve kontakte ne treba obnavljati. Trajna distanca.

Nekoime
3 mjeseci prije

A bilo vam je 200 godina lijepo …

xyz
3 mjeseci prije

Rat neče uči u švedsku, nego če Švedska uči u rat za tuđe interese, na tuđem teritoriju. Očito se Šveđani nisu ništa naučili iz svoje bliske istorije.

Željko
3 mjeseci prije

Pročiatao sam negdje na ovom portalu od “dežurnog provokatora”, naravno šalim se, @MladenSt pitanje @tihobl parafraziram “Tiho, što ono bi, Rusi udaraju Srbe plaćenike…”, kuka onaj “heroj” Berić, kako ih Rusi tuku, kako ih nazivaju Rusi isto kao i DodiG Đokoviće ” Ci.ani.om”, kako su poslali zahtjev da ih prebace kod ruskih muslimana Čečena u “Ahmat” (“Lud, zbunjen, /ne)normalan), a danas DodiG, hrvatski čovjek od Tomislavgrada naknadno promijenio prezime, a i Cvijanović(ka) je Hrvatica, unuka djeda satnika iz WW II Peje i sestrična od rođenog ujaka joj Ive Marića predsjedatelja “Udruge dragovoljaca HVO u BiH”! Dakle DodiG se bori protiv muslimana, provocira Bošnjake jer ih naziva vjerskom odrednicom a “liže du.e” Erdoganu i Alijevu, čestita Alijevu grandioznu kako DodiG pobjedu u Gorskom Karabahu, dakle prosi od muslimana, liže danas dupe Rusima u BL a na bojišnici Srbi bježe od parvoslavnih ka muslimanima!! Rezime, @tihobl, neizravo i izravno, indirektno ili direktno,… Čitaj više »

Klosterman
3 mjeseci prije

Pa, s obzirom koliko rat Šveđani zazivaju , ne bi bilo čudno da im se to i dogodi.

Darko
3 mjeseci prije

Majmuni glupi što im to treba, pa migranti koje su si navukli pojesti će ih? Pa koje to budaletine vode politiku u cijeloj EU?

Karma
3 mjeseci prije

Amero cionisticka fukara spustenih tangi to je kraljevina danas. Nato kenjara a nekada bila divna zemlja. Jbg domaci masoni rade sta krdo stakora ne moze. Mediji su komplentno zombizirani sa drzavnoj tv i radiju.
Mogu kakiti ali niko se nece boriti jer mladi nisu u tome sklopu.
Muzika i cuga jebes rat.

MrKamenjarac
3 mjeseci prije

:::PA VEC JE RED BIO DA DOBIJU I ONI PO PITSCHCI;BREJVIK CE IH BRANITI

Steve
3 mjeseci prije

E moji Švedi, pa nije to igrana serija na TV-u…

Red Dog
3 mjeseci prije

Ono kad si toliko razmazen da ne razumes nista drugo osim udarca po njusci.
Ziv je Gladio, umro nije. Ovo se sprema od eliminacije Palmea. Sad su toliko zombifirani da uradja plodom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI