Turskoj se ne žuri da ispuni nade Švedske za ulazak u NATO

Erdogan - Svedska - NATO
9 komentara

Reuters je u srijedu citirao anonimne izvore koji su rekli da je Ankara obavijestila NATO da neće moći ratificirati kandidaturu Stockholma na vrijeme za događaj, gdje se očigledno očekivala zvanična ceremonija pristupanja.

Nakon što je podnijela zahtjev za pridruživanje alijansi u maju 2022. zajedno sa susjednom Finskom, Švedska još uvijek čeka zeleno svjetlo od dvije članice: Turske i Mađarske. Dok je Stokholm napravio određene promjene u svojoj unutrašnjoj i vanjskoj politici koje je tražila Ankara, tursko rukovodstvo je prošlog mjeseca izjavilo da skandinavska nacija još uvijek nije učinila dovoljno.

Krajem oktobra, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u i poslao ga Odboru za vanjske poslove turskog parlamenta. Prema proceduri, kada bude odobren, onda bi na Velikoj narodnoj skupštini bilo da ratifikuje dokument.

Prošle sedmice, komitet je odgodio glasanje kako bi održao dalje razgovore o kandidaturi Švedske. Reuters je citirao svoje izvore koji tvrde da će poslanici vjerovatno nastaviti rasprave sljedećeg utorka ili srijede, što se poklapa sa ministarskim sastankom NATO-a u Briselu.

Prošlog mjeseca turski predsjednik se požalio da je ta nordijska zemlja blokirala većinu zahtjeva Ankare za izručenje terorizma i tolerisala proteste zbog paljenja Kur’ana na svom tlu.

Također je zatražio da SAD odobre prodaju borbenih aviona F-16 Turskoj kao preduslov za odobrenje članstva Švedske u NATO-u, na šta je Bijela kuća pristala.

U pokušaju da osigura tursku podršku, Švedska je izmijenila svoje zakone o borbi protiv terorizma, zabranjujući podršku Kurdskoj radničkoj partiji (PKK) i drugim grupama koje Ankara smatra teroristima. Stokholm je takođe nastavio izvoz oružja u Ankaru.
Susedna Finska je takođe napravila slične ustupke, pri čemu je Turska konačno pristala da da zeleno svetlo svom pristupanju alijansi u aprilu.

Druga država članica koja tek treba da ratifikuje kandidaturu Švedske je Mađarska, čiji je parlament više puta odlagao razmatranje ovog pitanja – poslednji put u oktobru.

Bojkot vladajuće stranke Fides je prethodno doveo do pada glasanja o ratifikaciji u julu jer nije bilo kvoruma za usvajanje zakona. Ured premijera Viktora Orbana objasnio je da Švedska nije ispunila neke od uslova Mađarske.

NATOŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Kad dobiju što hoće.

Ico
5 mjeseci prije

Erdogan je CAR!
Erdogan je domoljub!
5+ za Erdogana!
Miomir Žužul je VELEIZDAJNIK!

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Dok je Turska i formalno u NATO – Švedska to NEĆE bit ! Stoga .. Ili jedno ili drugo 🤷

hiber
5 mjeseci prije

Nakon propalestinskih parada ponosa po Europi bas kako sam najavio. Jučer pobjeda Wildersa u Nizozemskoj, danas opaka antiimigraciska pobuna u Irskoj. Tako da je Turčin otpjevao. Samo jos to ne razumije. Promjenio se takt.

Red Dog
5 mjeseci prije

Tako ti je to kad izigravas Moralnu Vertikalu.
A tek Madjarska…
Pokazan je neki svedski informacioni film o Madjarskoj madjarskim parlamentarcima. Posle toga su komentari bili da Svedska nece nikada u NATO. Toliko su bili uvredeni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI