Mađarska podržava novo proširenje NATO-a

NATO i Svedska
38 komentara

Mađarska vlada je za ulazak Švedske u NATO i uskoro će zakazati glasanje o ratifikaciji u parlamentu, najavio je u srijedu premijer Viktor Orban. Ovaj potez će omogućiti Stokholmu da postane član vojnog bloka predvođenog SAD nakon skoro dvije godine odlaganja.

Švedska je u maju 2022. podnijela zahtjev za ulazak u NATO, navodeći sukob Rusije i Ukrajine, ali je naišla na protivljenje Turske i Mađarske zbog tekućih sporova s ​​dvije države. Pravila bloka zahtijevaju jednoglasnu saglasnost prije nego što prihvati nove države članice.

“Upravo sam završio telefonski razgovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom”, rekao je Orban na X (bivši Twitter). “Ponovo sam potvrdio da mađarska vlada podržava članstvo Švedske u NATO-u. Takođe sam naglasio da ćemo nastaviti da apelujemo na mađarsku Narodnu skupštinu da glasa za pristupanje Švedske i završi ratifikaciju prvom mogućom prilikom.”

Budimpešta je optužila Stokholm da iznosi “očigledne laži” o mađarskoj demokratiji u sklopu tekućeg spora unutar EU. Mađarski parlament od srijede nije glasao o ratifikaciji svog spisa.

Turski poslanici su u utorak glasali za odobrenje članstva Švedske, šaljući nacrt zakona o ratifikaciji stolu predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Ankara je imala ozbiljne nesuglasice sa Stockholmom oko ljudskih prava, terorizma i trgovine oružjem, što je ometalo planove NATO-a da se Švedska i Finska zajedno pridruže bloku.

Obje skandinavske zemlje napustile su svoju dugogodišnju politiku nesvrstanosti nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, navodeći to kao prijetnju njihovoj sigurnosti. Kada se Finska zvanično pridružila bloku u aprilu 2023. godine, NATO je udvostručio dužinu svoje granice sa Rusijom.

Moskva je saopštila da do tada nije imala problema ni sa jednom ni sa drugom zemljom, ali će morati da reaguje ako uđu u NATO. Rusija je insistirala na tome da je širenje bloka na istok, koje je počelo 1999. godine, prijetnja ruskoj nacionalnoj sigurnosti i jedan od osnovnih uzroka sukoba u Ukrajini.

Orban je više puta pozivao na mir u Ukrajini i rekao da će blokirati sve pokušaje Kijeva da se pridruži NATO-u ili EU, jer bi to značilo “uvođenje rata” u oba bloka.

NATOOrbanŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

Iako je Orbao ovo uradio u dogovoru sa Moskvom jer nema smisla da trpi veliki pritisak a Švedska je u NATO bilo to zvanično ili ne.

Ovde je bitno primetiti sledeće: ni jedna zapadna država nije u stanju da se odupre pritisku Fašingtona u ovakvim uslovima, to će biti u stanju tek pod punom zaštitom Rusije (ili Kine). Ali to nije jednostavno, prethodno treba da postoji želja naroda za takvim savezom, da su im privrede kompatibilne (da Rusija može da apsorbuje dobar deo proizvoda države koja želi savez), da ne postoji velika politička razlika…
——————
Mađarska je dobar kandidat za ovakav savez, Orban je dosta uradio po tom pitanju ali recimo Turska za koju mnogi smatraju da je na istom putu nema nikakve šanse za to – a i ne radi ništa konkretno osim kofol konfrontacije sa Zapadom.

tihobl
3 mjeseci prije

„Не намеравам да поднесем оставку“, рекао је немачки канцелар Шолц у интервјуу листу Die Zeit.

Strajkujte koliko hocete ja ne mrdam iz fotelje.

tihobl
3 mjeseci prije

У Француској фармери и даље бесне. На снимку су испоручили стајњак у Мек Доналд’с

tihobl
3 mjeseci prije

Пољопривредници широм Пољске припремају се данас за протесте.
Протести ће почети око поднева истовремено у 150 градова и села у земљи.

Протести фармера стигли су у Литванију.

Vendettinho
3 mjeseci prije

Ima mnogo naivnih koji vjeruju u neke globaliste i neke kabaliste ovo ono pa kao Orban nije njihov, Putin nije njihov i tak to. Netko tko naredi ubojstvo milion Slavena i netko tko se boji Rebea i ne smije da prica dok mu ovaj ne da dozvolu sigurno nije na strani “dobra” ma koliko god to mnogi htjeli pokazati…. uvuceni ste u klasicny igru divide et impera, napravi dva tabora i sukobi ih i dok to traje ti radis sta zelis….. Dok one Merino zivotinjice oko nas prestanu vjerovat u bajke o globalistima i antiglobalistima i opterecivat se jos vecim glupostima kao sto su npr sport ili bilo koji oblik entertainment industrije, nema nikakvog pomaka niti rjesenja. Onaj tko ubija Slavene a izvrsitelji su Zelenko i Vladika zasigurno nije prijatelj Slovenskog naroda jer em sto ubija em sto stvara mrznju za koje ce trebat 4 generacije da je izbrisu… Ali… Čitaj više »

Željko
3 mjeseci prije

OFF TOPIC Može li tekst o k(h)aosu koji se u ovom momentu događa na južnoj granici “velikog brata”, u rasulu kako stvari stoje jer je situacija nalik na Civil War II u najavi, jer iako je Vrhovni sud dao naredbu Nacionalnoj gardi TX, nešto kao TO u socijalističkim republikama SFRJ, vlasti Texas su odbili naredbu i sada još Florida, Oklahoma, Arkansas, Virginia , South Dakota, itd. šalju svoje Nacionalne garde u Texas! Moje bivše radne kolege iz TX i moji zemljaci, iz ex YU, koji su ostali u TX kažu da situacija nije nimalo bezazlena! Sjetite se sukoba 1991. na granici prema Austriji i Italiji kada se sukobila ex JNA sa TO Slovenije e tako to može biti uskoro!

Observeterius
3 mjeseci prije

Leftardsko kritiziranje Mađarske i Turske ih je blokiralo od strane te dvije zemlje. Sad Švedska ima desno orijentiranu Vladu i za očekivati je da su se bilateralno dogovorili s obje zemlje.

Mrčikola
3 mjeseci prije

Prije desetak ili više godina, na jednoj sjednici g.v. Split, notorni L. Podrug sipa drvlje i kamenje protiv nekog prijedloga zakona HDZ-a…ubrzo, kad je završila rasprava o prijedlogu i krenulo glasanje, L. Podrug podiže ruku i podržava zakon…tko bi bistar za njihove predstava i paru dao…ali, tko nas pita kad postoje “zakoni” o prelijevanju novca.😁

eks
3 mjeseci prije

Jasno je da Švedska ne mora biti formalno članica NATO da bi ustupila svoju teritoriju NATO trupama. Isto tako, može napraviti ugovor sa NATO o “saradnji” – što bi moglo faktički imati isti karakter kao da je formalno članica alijanse . Orban trpi ozbiljne pretnje , čak i pretnje smrću i njemu i njegovoj porodici , jer Amerikenjci i Englezi to čine kada procene da im je neko ozbiljna smetnja.

Darko
3 mjeseci prije

Kada su ju EU svinje ucijenile

IuIu, pravi
3 mjeseci prije

U praksi se ništa ne mjenja je je Švedska već decenijama pod US kontrolom. Bila članica ili ne, isto je, jer član 5 je samo na papiru opasan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI