Mađarska odgađa glasovanje o proširenju NATO-a

NATO i Svedska
5 komentara

Mađarski parlament neće glasovati o zahtjevu Švedske za pridruživanje NATO-u ovog tjedna, prema visokom oporbenom zastupniku. Pitanje se neće ponovno razmatrati do sljedećeg mjeseca, nakon niza odgoda odluke.

Agnes Vadai, koja je potpredsjednica oporbene stranke Demokratske koalicije, oglasila se u utorak na Facebooku kako bi kritizirala kolege zastupnike zbog odgađanja glasovanja, optužujući vladajuću koaliciju da ignorira “sigurnost domovine”.

Mađarska i Turska jedine su članice vojnog saveza predvođenog SAD-om koje još nisu odobrile kandidaturu Stockholma za članstvo. Međutim, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je protokol o pristupanju ranije ovog tjedna, poslavši ga na ratifikaciju zakonodavcima. Budu li glasali za, konačnu odluku donosi Budimpešta.

U svom pokušaju da osigura odobrenje Turske, Švedska je izmijenila svoje zakone o borbi protiv terorizma, nastavila izvoz oružja u Ankaru i čak zabranila podršku Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) i drugim skupinama koje je Turska označila kao teroriste.

Mađarski zastupnici prvi put su pokrenuli glasovanje o švedskom članstvu prošle godine, ali je mjera više puta odugovlačena zbog protivljenja vladajuće stranke Fidesz. Glasovanje o ratifikaciji bilo je zakazano u srpnju, ali nije uspjelo zbog bojkota Fidesza, zbog čega je parlament ostao bez dovoljno glasova za usvajanje mjere.

U srijedu je pomoćnik mađarskog premijera Viktora Orbana rekao da administracija želi “normalne, dobre odnose sa Švedskom”, ali je sugerirao da neki od uvjeta Budimpešte nisu ispunjeni. “Ako postignemo [dobre odnose], neće biti prepreka za njezino pristupanje”, dodao je dužnosnik, iako nije razjašnjavao.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022., napustivši desetljeća neutralnosti nakon što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Finska je dobila odobrenje Turske ranije ove godine nakon sličnih pravnih i političkih ustupaka onima koji su traženi od Švedske, te se službeno pridružila NATO-u u travnju. Mađarska je u međuvremenu ratificirala kandidaturu Finske u ožujku, ali je odgodila zahtjev Švedske.

mađarskaNATOPridruživanjeŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otok Mali
6 mjeseci prije

Još malo pa će biti bolje iću u Grčku nego u Švedsku.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

😁

Max
6 mjeseci prije

Mađari dobro paze na svoj interees.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI