Švedska se i službeno pridružila NATO-u

NATO i Svedska
32 komentara

Stockholm je formalno postao član vojnog bloka predvođenog SAD-om

Švedska je službeno postala 32. članica vojnog bloka NATO-a predvođenog SAD-om nakon što je dokument, kojim se formalizira pristupanje Stockholma, stupio na snagu u četvrtak. Ceremonija pristupanja održat će se u Washingtonu, gdje će švedski premijer Ulf Kristersson predati dokumente svoje zemlje američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu. U dokumentu koji je objavio američki State Department stoji da su ispunjeni svi uvjeti za ulazak Švedske u NATO te da je protokol o članstvu Stockholma stupio na snagu 7. ožujka 2024. godine.

U objavi na X, Kristersson je također izjavio da ga je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obavijestio da su sve članice bloka službeno prihvatile protokol o pristupanju Švedske i pozvale Stockholm da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu.

Stockholm bi trebao donijeti konačnu službenu odluku o pristupanju bloku, nakon čega će uslijediti konferencija za novinare. Nakon toga Kristersson bi se trebao obratiti naciji, javlja Švedski radio. Švedska i Finska napustile su svoju dugogodišnju politiku nesvrstanosti i podnijele zahtjeve za pridruživanje vojnom bloku pod vodstvom SAD-a 2022., navodeći sigurnosne probleme nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini. Kandidate dviju zemalja za pridruživanje morale su ratificirati sve sadašnje članice Unije. Mađarska i Turska su se prvo protivile, a Ankara je optužila Švedsku i Finsku za skrivanje članova oružanih skupina koje su prema turskom zakonu označene kao teroristi. Finska i Švedska na kraju su reformirale svoje antiterorističke zakone i obje su ponude konačno ratificirane. Finska je postala 31. članica NATO-a u travnju 2023. godine.

U međuvremenu, Rusija inzistira na tome da kontinuirano širenje NATO-a predstavlja prijetnju njezinoj nacionalnoj sigurnosti i da destabilizira Europu, čineći je manje sigurnom. Moskva je istaknula kako nema probleme s dvije skandinavske zemlje prije nego što su se odlučile pridružiti bloku predvođenom SAD-om, ali da će sada biti prisiljena odgovoriti reorganizacijom i jačanjem svojih oružanih snaga na tom području.

jens stoltenbergNATOŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
1 mjesec prije

Bravo🇸🇪👏🥳

držnedaj
1 mjesec prije

e koja govna su ta švedska i finska sad postale članice naj-zločinačke organizacije. koliko je grešku napravio Putin što nije sredio stvari bu ukraini dok je još bio proruski presjednik Januković bio na vlasti !?? – neizmjernu grešku.

“Švedska je podnijela zahtjev za ulazak u NATO zajedno sa Finskom u proljeće 2022. godine, čime je odgovorila na “prijetnju” koju je predstavljao ruski napad na Ukrajinu…”
bez referenduma u zločinačkoj- koje su to skandi .ičke, fuj

Hogar
1 mjesec prije

Sada mogu sa ostalim vucibatinama iz saveza otvoreno razbijati po arabiji recimo savati bombe na djecu Gaze? Ameri vec salju ludjacima tone granata a i dojca za razbivanju Palestine.
Zivimo u evolutivnom zalasku civilizacije, tuzno kao i tisina uhljeba.
Libija, Iraq, Sirija…. Jbg
Samo Bog i veliki komet je spas za ocistit planetu od ludila primata

Josip
1 mjesec prije

Jebem im mater blesavu valjda ce ih NATO braniti od migranata 🙂

nekoime
1 mjesec prije

Švedska Džamahirija napušta NATO i EU, te se pridružuje Arapskoj Ligi.

AJeTo
1 mjesec prije

Zlopamtila će se sjetiti pamfleta u kojem stoji “ako čujete da smo kapitulirali, nismo”.

tihobl
1 mjesec prije

A svedjani masovno ganjaju iseljenjenje u Rusiju. Nece da odgajaju djecu medju pederima i migrantima.

Max
1 mjesec prije

Za tu relativno ali bogatu državu to je strateška greška.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Sad mi lijepo odgovorite, od koga je to Švedska morala strahovati prije ulaska u NATO? Sad će stvarno strahovati. Istina sad je sigurnija, ali ne razumijem zašto izazivati vraga kad on ne želi tebe. Putin je svima dao do znanja, ptice to na grani pjevaju da on ne želi NATO kraj svoje granice. Ne znam što tu nije jasno. Čovjek ne želi oružje uz svoju granicu. Najbolje je rusku granicu okružiti NATO savezom pa da on krene od ljutnje bacati atomske rakete. Ne znam kamo ovo vodi, ali svakako nije dobro. Zakuhava se. Vidjet ćemo dokle će Rusija ovo tolerirati, kome će prvome živci popustiti. ——– Ja živim u Malmö i stanovnicima Švedske se ovo nimalo ne svidja,zato nije bilo ni referenduma o članstvu već je ovo isključivo odluka političara!!Švedska je poslednji put ratovala 1814 god. od tada nije bilo rata u Švedskoj ali se zato sada ovde vrši propaganda… Čitaj više »

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Na Korejskom poluotoku, 38. paralela, djeluje mali kontingent NNSC (UN neutralne zemlje, koje nisu učestvovale u Korejskom ratu).
UN je odabrao Švicarsku i Švedsku, Sj.Koreaj Poljsku i Čehoslovačku.

Proračun NNSC-a je oko 4 milijuna dolara, a baš kontingent iz Švicarske i Švedske je, do sada, više napravio na smirivanju napetih situacija nego cijeli UN zajedeno.
Maleni kontingent od desetak časnika, ali kojima obje strane veoma vjeruju, zbog njihove neutralne politike.
Sada Švedska gubi taj status u svijetu, za što?
Postaje samo jedna od SAD pudlica.

Istina, njena „neutralnost“ je odavno pod znakom pitanja, (slučaj Assagne,istraga“ Sj. Toka), ali je imala međunarodni dignitet.
Šanse da Rusija napadne neutralnu Švedsku su u manje nego da Zanzibar objavi rat SAD-u i pobijedi, a kao SAD pudlica je na sebe nacrtala metu, naročito ukoliko Macron uspije u svojoj nakani i izazove sukob Rusija NATO…”
 

Red Dog
1 mjesec prije

Oni se vec dugo kurvaju sa NATOm, sad postaje to i zvanicno.
Proto-NATO, Gladio, im je ubio Palmea, a oni nikako da „rese slucaj“. Svaki trag koji nalece na njih, a ima ih mnogo, ili prestaje ili ide okolo. Cak su imali i ured u blizini mesta ubistva.
Studio: Zasto se posvecuje vise paznje izborima u USA nego u Svedskoj?
Dopisnik iz Washingtona: Zato sto nam je glavni grad u Washingtonu, a ne u Stockholmu.

Kalle balle
1 mjesec prije

Nisu svedi uveli Sweden u ovu septicku jamu nego nekoliko ljudi u crnom. Nije bilo glasanja ni price nego kao i ubodi se covid kakicom. Izrael pjeva na eurovoziji u Malmo a Rusiju uce mrzit u vrticu. Engleski vole vise od svedskog.
Svrsvaju na senilnog joe
Jbg pucaju osiguraci
Zivio nezavisni Texas, Californija i Palestina

1 mjesec prije

za vrijeme sssr-a svedska i finska su mislile da im je neutralnost najbolja obrana.
sto sad vise ne misle o obrani?

Trajko
1 mjesec prije

Šwerige se” dobrovoljno” stavila u verige.

Voltaire
1 mjesec prije

Poslije toliko godina Svetska izgubila nevinost 🙂

Perun
1 mjesec prije

priča se da će Zlatan Ibrahimović biti regrutiran sa činom marŠala Švedskih specijalaca i glavnog inspektora Švedskih opruženih snaga i vojnih potencijala ….Kandidata je bilo puno, sve sami stranci i doseljenici u par generacija ali nisu oni kao Zlatan ….pravi Lider ..
.evo jedna pjesma od Zvonke Bogomdana

U tom Stockholmu svega na volju
svega ima to istina
pa i zene piju vina
u tom Stockholmu

Od kako je taj arteski bunar
od ta doba grah se kuva
a sunka se bolje cuva
u tom Stockholmu

Otkako je ta nasa varmedja
od tog doba nase snase
zavolese tamburase
u tom Stockholmu

Zenicu se ja, zena mi treba
koja znade svasta radit’
a ja cu se gospodarit’
po tom Stockholmu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI