fbpx

Bagdad američki napad na Hashd milicije proglasio agresijom: SAD moraju otići iz zemlje

General Qassem Suleimani i zapovjednik iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis

Jučer smo izvijestili čitatelje da su prosvjednici u Bagdadu provalili u američko veleposlanstvo, zapalili predvorje, a veleposlanik je „žurno evakuiran“, što bi se moglo prevesti da je uz pratnju profesionalaca obučenih za krizne situacije pobjegao glavom bez obzira. Bijes prosvjednika je eskalirao nakon bombardiranja položaja šiitskih milicija, a u „Zelenoj zoni“ je viđen Abu Mahdi Al-Muhandis, iračka „verzija“ Qassema Sulejmanija, iranskog generala koji se kao sjenka kreće od Afganistana i Pakistana, do Iraka, Sirije i Libanona. Uvijek prisutan na mjestima gdje se određuje sudbina Bliskog istoka, vječno neuhvatljiv za američke i izraelske tajne službe. Smatrati Muahndisa za „podređenog“ zapovjedniku iranskih Quds snaga je pogrešno, ali je točno da djeluju koordinirano i da su im ciljevi usklađeni.

Nakon što je Abu Mahdi Al-Muhandis kratko komentirao američke napade u kojima je ubijeno najmanje 25 njegovih boraca, prema drugim izborima 45, uključujući 4 zapovjednika, te rekao „kako zločin neće proći nekažnjeno“,  novi val protesta je potresao Irak. Međutim, antivladine demonstracije koje su mjesecima potresale ulice zemlje su se pretvorile u krik “Smrt Americi”.Stotine demonstranata je nasrnulo na američku ambasadu u Bagdadu u ekstremnoj gesti prosvjeda protiv “američkog uplitanja u unutarnje poslove Iraka“.

Ako bolje analiziramo situaciju, SAD su napravile kardinalnu grešku sa zračnim udarima na šiitske milicije i proiranskoj frakciji dali prednost koju nisu ni očekivale. Već prisutne prosvjednike na ulicama Bagdada su lako mobilizirali da umjesto „borbe protiv korupcije, liših usluga i neučinkovite vlade“ bijes usmjere protiv američkog prisustva u zemlji. Taktički potez bi se mogao pretvoriti u strateški odgovor koji bi rezultirao s protjerivanjem američkih trupa s iračkog teritorija. Čak iako se to ne dogodi ovaj put, vrata tom scenariju su uvelike otvorena, a podršku ima i od šiitskog i sunitskog bloka. Jedini saveznik Washingtona bi mogli ostati Kurdi, ali je pitanje hoće li samouprava u Erbilu toliko riskirati, obzirom na negativna iskustva s izostankom podrške američke uprave nakon održanog referenduma o odcjepljenju.

SAD su de facto napale Irak

Kao što smo ranije naveli, razlog eskalacije bijesa su nedavni američki udari provedbi na iračkom teritoriju,, bez ikakvog upozorenja ili davanja suglasnosti vlade premijera u ostavci Adela Abdula Mahdija. U nedjelju 29. prosinca su američki F-15 napali tri baze, jednu u Iraku i dvije u Siriji, koje pripadaju Kataib Hezbollahu, iračkoj šiitskoj paravojnoj skupini koju podržava Iran, a obučio ju je libanonski Hezbollah. Prema službenom  priopćenju je ubijeno 25 boraca, a ranjeno još 55.

Casus belli, koji je izazvao intervenciju, bilo je granatiranje iračke baze K-1 u Kirkuku, prilikom čega je ubijen jedan američki civil prisutan u iračkoj vojnoj bazi, dom snaga međunarodne koalicije koja se tamo navodno bori protiv ISIL-a.

U nesreći izazvanoj lansiranjem najmanje 30 raketa je ranjeno još šest osoba, četiri američka dužnosnika i dva iračka vojnika.

Prema Pentagonu, rakete koje su lansirane su bile u arsenalu skladišta oružja i kontrolnih punktova smještenih na području Al Qaima, grada na sjeverozapadu zemlje, na granici sa Sirijom. Kako su Amerikanci zaključili da su stare rekete za sustave „Kaćuša“ baš iz tog skladišta, ostaje nepoznanica. Tako su se ta skladišta našla na meti američkih zrakoplova. Intervencija SAD-a, rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman, za cilj je imala “smanjiti sposobnost milicija Kataib Hezbollah da izvode buduće napade na koalicijske snage”. Apsolutno besmislena tvrdnja, obzirom da ova i druge milicije imaju topništvo, višecijevne bacače, haubice i tenkova, ali i projektila u izobilju iranske proizvodnje, da uništenje tog skladišta nikako ne može oslabiti vatrenu moć iračkog Hezbollaha, a Hashd Al-Shaabi armije u cjelini da ne govorimo.

Međutim, ako ostavimo po strani besmislene izgovore američke uprave i Pentagona, koje su u ovakvim slučajevima pravilo, a ne iznimka, „greška“ koja ide u prilog proiranskoj frakciji i Iraku, a posljedica je arogancije i osjećaja svemoći Washingtona, je ta da ovaj napad svi u Iraku smatraju činom agresije na njihovu domovinu. Čak i oni koji bi voljeli da se službeni Bagdad ne veže toliko za Teheran.

Odgovor Bagdada

Irački ministar vanjskih poslova Mohammed Al-Hakim je dan poslije napada izrazio spremnost da pozove američkog veleposlanika u Bagdadu Matthewa Tuellera, ali se čini da je on preko noći napustio zemlju. Čak je i irački premijer Adil Abdul Mahdi američku akciju nazivao “neprihvatljivim napadom, koji će imati opasne posljedice”.

„Budući da je zaštita Iraka, njegovih vojnih baza i svih postrojbi smještenih na teritoriju isključiva nadležnost iračkih snaga sigurnosti, američki udari su narušili irački nacionalni suverenitet, a američke su snage djelovale samo u svjetlu svojih političkih prioriteta i odluka”, reklo je iračko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Bagdad je rekao kako ovo smatra vrlo ozbiljnim činom i da je u novonastalim okolnostima “prisiljen preispitati bilateralne odnose s Washingtonom i suradnju s međunarodnom koalicijom protiv ISIL-a koju vode SAD”.

Irak u središtu eskalacije

Irak je važan regionalni saveznik i Irana i Sjedinjenih Država, stoga je središtu je napetosti između dviju strana koje su nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma i naknadnih američkih provokacija u Perzijskom zaljevu, po mnogima, dosegle točku otvorenog sukoba.

Bojeći se da bi njegov teritorij mogao postati poprište tog sukoba, Bagdad je pokušavao održati podjednako dobre odnose s obje strane.

S jedne strane je udomio američke snage, najmanje 5200 vojnika, kojima će se sada pridružiti još 750 pripadnika specijalnih snaga, a s druge je štitio duboke ekonomske, trgovinske i vojne veze uspostavljene s Iranom.

Do listopada se na mnogim uličnim demonstracijama mogao vidjeti i dio prosvjednika koji se suprotstavlja Iranu, zahtijevajući da se zaustavi utjecaj Teherana u zemlji. Međutim, nedavni napad Washingtona na irački teritorij mogao bi okrenuti stvari naglavce, i to doslovno, katalizirajući pažnju javnosti na neprihvatljivu američku vojnu prisutnost u Iraku.

Danas zastave iračkih šiitskih milicija, podržanih od Irana, vijore među masom prosvjednika, dok američke prijetnje upućene Teheranu, kojeg Washington optužuju za orkestriranje ustankom, među političarima u Bagdadu ne izazivaju nikakvu reakciju.

Paradoks je da bi američki napad uskoro mogao vratiti ravnotežu u korist saveza s Iranom, uvijek spremnog da ispuni eventualni vakuum kojeg ostavi Washington.

Trump prijeti napadom na Iran

I što na kraju čini Washington? Umjesto da na trenutak zaboravi na Teheran i pokuša reducirati štetu u odnosima s Bagdadom, nastavlja slijediti isti kurs, potpuno lišen političkog pragmatizma.

Predsjednik Donald Trump je rekao da su američke i iračke trupe osigurale američku ambasadu u Bagdadu i zaprijetio da će Iran snositi “punu odgovornost za bilo kakvu štetu ili gubitak života u bilo kojem američkom objektu“.

“Ovo nije upozorenje, nego prijetnja”, objavio je Trump na svom Twitteru u utorak popodne, dodajući da će Iran “platiti vrlo veliku cijenu za opsadu veleposlanstva ranije tokom dana“.

Točno je da je operativna grupa američkih marinaca upala u utorak u veleposlanstvo u Bagdadu, nakon što su prosvjednici i borci šiitske milicije Kataib Hezbollah provalili prvi opsadni zid, uzvikujući “Smrt Americi”.

Napadački helikopteri su kružili nad objektom, bacajući zaglušujuće rakete u pokušaju da rastjeraju prosvjednike, koji su već bili probili prednju kapiju.

Iako snimke pokazuju da su iračke sigurnosne snage u početku puštale militante, Trumpov je na Twitteru rekao da je vlada u Bagdadu brzo odgovorila na njegov zahtjev za pomoć.

Opsada veleposlanstva je sao dijelom odgovor milicije Kataib Hezbollah na niz američkih zračnih napada tijekom vikenda na njihove položaje u Iraku i Siriji. No, ova će se situacija pokušati iskoristiti za primarni cilj većine frakcija u zemlji, a to je protjerivanje američkih trupa iz Iraka. U tom kontekstu bi Abu Mahdi Al-Muhandis i politički vođa ove ogromne frakcije, Hadi Al-Ameri, ovu zadaću, kao jedan od prioriteta nacionalne sigurnosti, trebali proslijediti premijeru, predsjedniku i parlamentu, ne eksponirajući se kao glavni zagovornici ovog scenarija.

Iračka vlada je osudila zračne napade kao kršenje suvereniteta zemlje i ima dobre šanse za „revidiranje odnosa s Amerikom“.

Kada je premijer Adil Abd Mahdi od čelnika Pentagona Marka Espera tražio da pruži dokaze zbog kojih se pentagon odlučio na bombardiranje iračkih snaga sigurnosti, nije dobio nikakav odgovor. Mahdi je rekao da SAD djeluju po “zakonu džungle”, a tako bi se mogle početi ponašati i legitimne iračke Hashd Al-Shaabi snage sigurnosti protiv američkih snaga u zemlji.

Jedno je jasno. Bez obzira u kojem smjeru se situacija razvijala, američke trupe više nisu sigurne u Iraku. Ovo je novo doba sukoba Iraka i Sjedinjenih Država i novi zaokret odnosa u kojem je za SAD bolje da odu, prije nego što bude prekasno. Napad nije bila samo loša odluka, već i pravi zločin. Nakon generala Dempseya, pa čak i Mattisa, nevjerojatno je da su na čelna mjesta u Pentagonu došli ljudi koji su odlučili bombardirati skladišta i položaje milicije Kataib Hezbollah stotinu kilometara udaljenu od napada na zajedničku iračko-američku vojnu bazu u Kirkuku. Iračani nisu glupi i svjesni su da je napad unaprijed planirana odluka Sjedinjenih Država, samo je nedostajao izgovor.

SAD se sada suočavaju s izborom sa samovoljno ostanu u Iraku i žive u trajnoj nesigurnosti ili da odu i priznaju da je njihova politika na Bliskom istoku, puna ovakvih i većih grešaka, jednostavno propala.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
83 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Kazem vam , brzo će koncenzus !

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Pa, nekako najlogičnije bi bilo upravo to rješenje..

Ante
Gost
Ante
8 mjeseci prije

Ameri tajno organiziraju prosvjede protiv Iranskog utjecaja u Iraku sve završava sa bombardiranjem iračke vojake i još većom mržnjom prema amerima. Što još slijedi??? Pa ako gledamo poučak iz Sirije i kako su ameri pobjegli iz jednog dijela Sirije može se zaključiti da će ameri bježati i iz iraka.

Mlata
Gost
Mlata
8 mjeseci prije

Ako su ga “potrošili” otići će….bežati neće

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

neće bježati iz Iraka nego ostaju da brane zapadnu slobodu i demokraciju, dolaze marinci i zračno-desantne jedinice, jeli ti to izgleda da bježe ili da se spremaju na rat sa iračko-iranskim ekstremistima

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Meni to izgleda kao da se snima rambo 6 ili 7 koji je po redu

tesar
Gost
tesar
8 mjeseci prije

Nikad usa neće otići iz iraka jer će u zemlji izbiti građanski rat. osim toga Irak je izvrsno mjesto za napad na bogati iran.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

SAD su helikopterima poslale stotinjak marinaca u svoje veleposlanstvo u Baghdadu kako bi se od agresije obranila sloboda i demokracija ☺

tesar
Gost
tesar
8 mjeseci prije

Ova dvojica kao da biraju kravate na odijelo i košulju.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

“SAD se sada suočavaju s izborom sa samovoljno ostanu u Iraku i žive u trajnoj nesigurnosti ili da odu i priznaju da je njihova politika na Bliskom istoku, puna ovakvih i većih grešaka, jednostavno propala.”

SAD su okupirale Irak, na čelo dovele svoje ljude, formirale im vojsku (čik pogodite koji je bio osnovni kriterijum prijema u te snage), instalirale svoje ljude (domaće izdajnike) u sve pore društva… A onda su dopustili da na vlast dođu ljudi za koje se znalo (a sada se i otvoreno pokazuje) da su anti-američko nastrojeni. Glupost? Nesposobnost? Da vidimo…

Iako SAD nisu vojno okupirale Srbiju, okupirale su je u svakom drugom obliku. Dovele su na vlast svoje ljude (uklonili Miloševića i Đinđića koji su im smetali) a onda, iako su imali punu kontrolu, dozvolili da na vlast dođe čovek koji je prethodno važio za jednog od njihovih najvećih protivnika. Glupost? Nesposobnost?

Jeste Vučić promenio retoriku ali “potencijal prošlosti” je više nego dovoljan da se zapadni mediji u kratkom roku “prisete njegovih zločinačkih aktivnosti”. U Iraku je “još bolje”, tamo će ubijati (već ubijaju) američke državljane što će biti dovoljno da se nova vojna akcija lako opravda američkom stanovništvu. Takve tempirane bombe su postavljene širom sveta i samo čekaju da sazru uslovi za njihovo detoniranje. Čak ni Tramp nije svestan situacije (a ko je lud da ga o takvim planovima obavest – odmah bi tvitovao) što je pokazao na pokušaju povlačenja vojske iz Sirije. Vojska treba da bude u opasnosti ali mora da ostane kako bi poslužila kao izgovor (sad se setih ambasade u Venecueli – nemamo vesti kakva je tamo situacija ali je i to tipačan primer “postavljanja mamca”).

Sadašnja situacija sa američkom vojskom i diplomatijom može da se objasni nesposobnošću pa i glupošću ali to je nekako “isuviše očigledno”. Da li znate da svraka neće da uđe u prostoriju bez obzira šta se u njoj nalazi ako ne vidi još jedan izlaz? Ako bi poverovali da je SAD toliko nesposobna iako nije upotrebila značajnije vojne snage, iako vidimo šablon po kome deluje onda smo gluplji od svrake.

Malomorgen
Gost
Malomorgen
8 mjeseci prije

Milosevic?….. Ratni zlocinac

Mak
Gost
Mak
8 mjeseci prije

Zločinac još od 71-2 god., i od Islamske deklaracije! Bravo, evo ti banana ili bi radije kost!

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

shumadinac Tumačenje u članku isto ka i to tvoje tumačenje meni izgledaju prejednostavna.
Konkretno u Iraku zadnjih 6 – 7 godin se događalo to da je Pentagon obavještajno i logistički podržava iračku vojsku, a CIA je podržavala ISIL. Tako su obe dvi strane bile pod kontrolom, ne u svrhu totalnoga ovladavanja, nego u svrhu generiranja i održavanja totalnoga kaosa. To je zlo kojega ni svrake nemogu pojmit, altroke prosječni ljudski um.

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Bitno je održavat sukob šiita i sunija, a da nijedna strana ne prevlada odnosno izmakne kontroli. Vrlo slično je bilo i na našim prostorima od samoga početka oružanih sukoba pa sve do danas.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Tako je Moreno ali ti ulaziš u detalje dok ja pokušavam da prikažem očiglednost osnovne strategije.
Možemo ulaziti i mnogo dublje od onoga što si ti prikazao ali tada stupamo na klizav teren, u operativne planove koji su podložni čestim menjanjima (što takođe vidimo). Tek kada se shvati generalni plan, tek onda može da se polako zalazi dublje. Meni je cilj da ljudima pokažem da je pogrešno da na pojedinim vestima prave strategiju – za razumevanje strategije je potrebno uzeti mnogo toga u obzir a preko vesti je potvrđivati.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Moreno@sigurno znate i Vi da je održavanje bilo kakvog sukoba ,pa tako i sukoba šijita i sunita vrlo teško i da će najvjerojatnije kad tad rezultirati prevladanjem jednih nad drugima možda Šijita, obzirom da ih u Iraku ima cca 64-69%, a sunita 29-34%…
Pretposavka je da je to vrsta nekakvog sektaškog sukoba po principu odabira legitimnog vođe, Muhamedovog punca ili zeta, dok neki navode da su u pitanju politički sukobii ili zaista samo stvar različite tradicije..
Da li u Islamu uopće postoji kakvo vrhovno tijelo koje bi priznalo nekakvu vjersku dogmu ispravnom ili pogrešnom.

Moreno
Member
Moreno
8 mjeseci prije

x@y To je sve prekomplicirano i teško je znat šta će se dogodit. Poslušaj od pete minute pa dalje tipa koji je u tu problematiku upućen bolje i od mene i od tebe, premda se ni njemu sve nemore virovat . . .
https://www.youtube.com/watch?v=WnaOhy8Rtck

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Ali je u zemlji izrasla treća , uz Kurde četvrta armija, najjača od svih, osim ako se ne ujedine službena vojska, Kurdi i ISIL, a to su ove milicije koje imaju 150 000 ljudi, svu kopnenu ratnu opremu, samo nemaju zrakoplovstvo….

Bezuhov
Gost
Bezuhov
8 mjeseci prije

Meni ovo deluje kao gradjanski rat SAD protiv SAD, pokusaj da se oslobodi zarobljena drzava i pronadje razumni razlog za povlacenje vojske

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Moreno
To se događalo i u Siriji…Pentagon Al Kaidu, CIA Isil. Ili obratno?

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ova zadnja rečenica super duhovita,ali i realna; ispada da je i svraka pametnija od Trump-a. Iako sam za Trump-a davno ipak očekivao pametnije poteze i više nekakvu suradnju sa Putinom ili barem nekako fleksibilnije odnose..

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Jesu ,postavili su , to sam jos davno pisao da će se pokrenuti niz naizgled nepivezanih pozara sirom planete s potencijalom da prerastu u planetarni i to se i dogadja , sve je nekako na ivici , lako se zapali , j.amerika , afrika , bliski , azuja pa i evropa..
Pisao sam jos i o spaljivanju mostova kad se povlačiš… Bliski istok je taktika jeftinog ratovanja , čemu trošiti svoje vojnike dok tu “domaći ” obavljaju posao..
Medjutim gubitkom domaće potpore stavri će se promjeniti i vrlo vjerivatno ćeš svjedočiti punoj brutalnoj sili koju će upotrebii na bliskom istoku , naravno o trošku evripskih i američkih zivota ..

Slovenac
Gost
Slovenac
8 mjeseci prije

Bravo strucnjak…

Neutralan
Gost
Neutralan
8 mjeseci prije

Neznam zasto te ne ubace u redakciju pametniji si od L.R. ili ovog babica

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Zvali su me ali sam ih glat odbio zbog nekih koji se samo provaljuju ovdje.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Dobar ping pong

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Alen
😃

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

A ja mislim da je Babic odličan .. Bez uvrijede molim. L.R.ok ,slažem se..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Gdje su to SAD uspjele u Iraku, do Nurija i Malikija, kako tako, kasnije ništa. ne drže nijednu instituciju ni polugu vlasti, jel ti pratiš što se događa tamo uopće? Samo Kurdstan nekako drže, ali je i tamo klan Talabani naklonjen suradnji s bagdadom, pa makar tamo vladali Sadr i Ameri. ovo je komentar zakasnio jedno 10 godina. otvori sastav parlamenta, Vijeća za nacionalnu sigurnost, dve najveće frakcije u parlamentu itd itd itd, pa osvježi memoriju, barataš s podacima iz vremena de facto okupacije.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Sve religije imaju svoje svetinje na bliskom istoku , od tamo su i potekle , treba razumjeti da su ” svetinje ” americke religije upravo na bliskom istoku , tamo im je centar moći ” svetinje ” dolara preko kojeg s lakoćim sire svoju liberalnu religiju sirom planete uprskane krvlju beskonačnih ratova .. Naravno , braniće svetinju svim silama , matematika je jednostavna , kako otpor na bliskom bude jači tako će oni pojačavati pritisak , kako se borba bude rasplamsavala tako smo blizi većem sukobu…

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

sjećaš se situacije u Iraku prije 15 godina kad su razne pobunjeničke organizacije i milicije držale pod kontrolom 80% Bagdada i Iraka i mislilo se da će pobunjenici uspijeti pobijediti najveću vojnu silu ali Bush je poslao velika pojačanja i uspio ugušiti pobunu u Iraku

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Jbg , otkrila vas sirija ..

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

Alen
😊 Točno. Na Siriji i Ukrajini su i najblesaviji progledali.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
8 mjeseci prije

To sigurno računaš i sebe Lucija u te najblesavije.

shumadinac
Member
8 mjeseci prije

Stvarno postaješ seronja Laki. “ovo je komentar zakasnio jedno 10 godina…” – o kom periodu ja pričam? Prikazujem li retrospektivu i paralele? I sam priznaješ desetak godina američke apsolutne dominacije. Koliko je dugo Vučić na vlasti? Ti to možeš da povežeš kad bi hteo ali izgleda kao da samo tražiš za šta da se zakačiš. Možda još jednom da pročitaš moj komentar?
U stvari nemoj…

Buco
Gost
Buco
8 mjeseci prije

Zaglušujuče bombe ne postoje, bacali su toplinske mamce da ih netko nebi skenjao sa navođenom raketom.
Inače riječ agresija zvuči smješno s obzirom da je ta zemlja okupirana od strane SAD-a još od “Pustinjske oluje”.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
8 mjeseci prije

Super, evo prigode da im Iran opali i sedmi šamar za redom.

Pajo
Gost
Pajo
8 mjeseci prije

uh uh

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

opet se najavljuje ovaj put odlazak SAD-a iz Iraka kao što se nedavno najavljivalo odlazak SAD-a iz Sirije ali ne samo što SAD ne odlaze iz Iraka nego dolaze vojna pojačanja tako da čak ni twitteraš Trump koji je pisao idiotske i dvosmislene twittove od odlasku od Sirije pa su mu savjetnici objasnili da je to nemoguće sada ni ne najavljuje odlazak iz Iraka jer bi to bio katastrofalan potez za SAD u situaciji kad je IRGC u ekspanziji na bliskom istoku, prema tome SAD se neće povući ni iz Iraka ni iz Sirije, kad je Khomeini bio živ Iran je vodio rat s Irakom ali danas se zna IRGC-om plan s Irakom, izbaciti SAD iz Iraka i cijelog bliskog istoka a od iračkih milicija se stvara najbrojnija proiranska organizacija van Irana i dostavlja im se oružje za napad na ciljeve u Izraelu, SA i SAD baze u Iraku a vojno-političko ojačavanje proiranskih organizacija ih je dodatno radikaliziralo tako da su zadnje vrijeme jedan od zapovjednika IRGC-a izjavio da će izbrisati Izrael sa karte čovječanstva kao da nikad nije ni postojao, Nasrallah je izjavio da će zapalit cijeli Izrael a jedan od zapovjednika iračkih milicija je izjavio da se Tel Aviv i Haifa neće razlikovati od pejzaža pustinje Atacama u južnoj Americi

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Jest da te navijači neće razumjeti ali 100% si u pravu ! Malo samo pretjerujes s radikalizacijom jer ipak ste na tudjoj zemlji , radikalno dugo a domaćin nije radikalan kad zeli da te vrati kući..
Dodao bih još kad dodje stani- pani moment niti usa se neće dvoumiti oko izgradnje pustinjskih pejsaža na BI..

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Tueller demantira “bjezaniju”, kao sto je vec prethodno cinilo osoblje State Departmenta, isticuci da je vec tjedan dana prije bio na prethodno zakazanom odsustvu. No, posto Babic i bratija uporno gude o bjezaniji, sigurno ce naci i dokaze za to – ili su se mozda, da posudim frazu od L.R.-a, svima prisutnima na mobitelima ispraznile baterije kad je po njega dosao helikopter?

Bilo kako bilo, sad se vraca u ambasadu. Ovi bedasti Ameri bjeze u krivom smjeru!

A sto se Muhandisa tice… pa taj i sam bez dlake na jeziku priznaje da je potcinjen Sulejmaniju. 🙂 No, iranskim podguznim muhama nije za vjerovati, pa mozda to i nije tako.

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

događaji iz Iraka 2004,2005,2006,2007 s jedne strane sunitska pobuna, s druge strane pobuna Al Qaede a s treće strane pobuna Sadrista, sektaški rat i najveći kaos u nekoj državi u svijetu, 80% Iraka je bilo u rukama pobunjenika i milicija pa su oni u jednom trenutku mislili da će uspjeti pobijediti vojsku SAD-a ali SAD se nisu povukle Iz Iraka nego su doveli pojačanja i uspjeli uništiti sunitske pobunjenike, Al Qaedu i Sadriste u najvećim borbama nakon vijetnamskog rata, sad je umjesto Busha na vlasti twitteraš ali njegovi savjetnici dobro znaju da nema povlačenja iz Iraka

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Burte, jesu, ali cemu? Suniti su politicki oslabljeni u korist sijta i to je kasnije urodilo novom pobunom u obliku ISIL-a, a sijtski pobunjenici su sjeli na prijestolje vlasti pa im pobuna vise i nije bila potrebna, no sa njima se na prijestolje vlasti sjeo i Iran.

Sada ako istinski raspale po proiranskim milicijama onda ce ovi opet u partizane a dici ce se neka sunitska, opet korumpirana, elita. Hebi ga, kad dobrog kadra nema. Mozda je mlada generacija sposobna nesto pogurati u pozitivnom smjeru ali sve konce vlasti drze stari pokvareni jarci sa krvlju pod noktima.

I tako, zabij jedan klin a izbaci drugi… tesko je biti okupator. Ali ne lijem suze, nitko ih nije tjerao u Irak.

Stock
Gost
Stock
8 mjeseci prije

Jos samo Burte da si objasnio i dogadjaje koji su svemu tome predhodili onda bi se i dalo komentarisati na tvoj post.
Sjecas li se povoda za rat u Iraku?
Ono…kada su unjeli bojni otrov u skupstinu UN?
Ne Iracani nego…
To je bio povod…o razlozima i uzrocima s tobom ne bih diskutovao. Nisi dobacio dotle.

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
8 mjeseci prije

Ovo ce samo vise zbliziti sunite sa siitima da se donese odluka da Americke snage odu,budimo realni sve siitske milicije u Iraku su manje-vise povezane sa Iranom,to znamo svi,Ameri ce morati naci ovoga puta vrlo tesko opravdanje da ostanu a sigurnost im je sada bas ugrozena

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Zasto bi ovo bas zblizilo sunite sa sijtima? Pa ti koje su Ameri izbombali su nad sunitima cinili krvave represalije.

Ono sto ce zbliziti sunite sa sijtima je da su i nad sijtskim prosvjednicima te iste milicije vrsile krvave represalije.

antipro
Gost
antipro
8 mjeseci prije

@Savović Danilo
Kakvo opravdanje za Irak fali sili koja u Siriji ostaje da “štiti” naftu od siriijske vlade? Takvih izgovora i opravdanja imaju koliko hoćeš i mogu još toliko da ih smisle. Njima fali obraza i šaka u nos. Obraz nikad neće imati a za šaku ćemo se, nažalost, još načekati. Od sveg srca im želim da u ovoj novoj 2020. dobiju bar jednu šaku u nos i nogu u j*ja.

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

antipro
Hm…možda možemo malo, bar za to posljednje, …računati na – Melaniju? 😃

Sarmat
Gost
Sarmat
8 mjeseci prije

Neka anglocionistički imperij ostavi jadni Irak već jednom na miru. Učinio je već dovoljno zla ondje. Neka se povuče kući i popravi stanje u svojoj zemlji punoj beskućnika i slabe infrastrukture. Toliko troši na oružje i podjarmljivanje svijeta, a bolje bi mu bilo da se pobrine o smanjenju golemi socijalnih razlika u samoj Usaniji. Jer, i običan usanski građanin je također žrtva terorističkog režima na vlasti. Onda će svijet promijeniti mišljenje o toj, sada militarističkoj državi. Sada je svi ljudi svijeta mrze, s izuzetkom njenih dupelizaca-politikanata i vlasnika medija koji objavljuju namještene ankete i lažima pune mozgove neinformiranih i/ili neukih ljudi.

sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
Gost
sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
8 mjeseci prije

To je hvala ovima koji su se borili protiv jenkiciođihadworiorsa i oslobodili Irak od tih kreatura ciokaubojskih. Ako se zna tko je stvoritelj ovih bradonja onda to dođe da tata brani svoju djecu. Iračani još nisu skužili da su im bradonje i ciokaubojski soldati jedno te isto samo drugačije izgledaju.

samo tako
Gost
samo tako
8 mjeseci prije

Baš Irak ima veliki izbor. Biti vazal Washingtonu ili Teheranu !
Washingtonu & Londonu su več platili cijenu krvlju, smrču i naftom na razini kolonije.
Vrijeme je za razmišljanje o suverenitetu. Kad bi postojao ijedan državnik u Bagdadu, sposoban imati tu viziju. Takvoga nema ni u najluđim snovima, dok su sve strukture korumpirane političke vlasti ili u rukama islamskih klerika, /nebitno bili šiiti ili suniti/ ili u rukama CIA-e.
Nauštrb narodu

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Šta je zajedničko bosni i iraku ?

oeifgvewinfrenurfneurfewrf
Gost
oeifgvewinfrenurfneurfewrf
8 mjeseci prije

I BiH i Irak imaju po tri strane koje tama gura u heksagonalnom pravcu.

Patetika
Gost
Patetika
8 mjeseci prije

Postoji mladez, cija vizija zivota nije ogranicena na vjerski rat protiv jednog sotone ili drugog, i cija kreativna snaga nije ogranicena na sprejanje parolnih grafita.

Ali njih ubijaju kad pokusaju uci u zelenu zonu ili izaci na zelenu granu, jer se ne uklapaju u planove onih kojima odgovara status quo.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

U Redu ako netko nije smio upasti u Američko veleposlanstvo to razumijem. ali smiju li oni bombardirati tuđu vojsku i civile?1

QuaiGonJin
Gost
QuaiGonJin
8 mjeseci prije

Ja da sam Irak odmah bi sklopio još danas novi sporazum o sigurnosti sa Rusijom, Kinom i Iranom da se parkiraju okolo ovih 6.000 vojnika okruže sa 300.000 svojih vojnika na sljedećih 5 godina samo dok ovi ne skapaju tamo. Naravno još jučer bi proglasio ZONU ZABRANE PLOVIDBE I ŠETANJA OKOLO LETA ZA SEREMIKANCE

Lucija
Gost
Lucija
8 mjeseci prije

“Irak je važan regionalni saveznik i Irana i Sjedinjenih Država,…”
😃 Irak je – okupirana zemlja. Usa svugdje postavlja svoje na vlast u takvim zemljama…pod “svoje” ne mislim nužno amerofile…nego tipove koji gledaju svoje interese.
Pa i bili su prosvjedi ” protiv korupcije, liših usluga i neučinkovite vlade“
Po tome se pozna. A i puno je JEFTNIJE . Ovako drže samo nekih 5000 vojnika.
I to – nije sve. Iz koje zemlje ameri planiraju jedan dan ući u Iran? I još k tome uz pomoć – iračkih snaga?
Btw, ovo s korupcijom ITD. podsjeća vas na nešto? 😊

Ivan
Gost
Ivan
8 mjeseci prije

Pristrani komentar ,Kao da ga je pisao Sergey Shougy.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
83
0
()
x