fbpx

Bagdad američki napad na Hashd milicije proglasio agresijom: SAD moraju otići iz zemlje

General Qassem Suleimani i zapovjednik iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandis

Jučer smo izvijestili čitatelje da su prosvjednici u Bagdadu provalili u američko veleposlanstvo, zapalili predvorje, a veleposlanik je „žurno evakuiran“, što bi se moglo prevesti da je uz pratnju profesionalaca obučenih za krizne situacije pobjegao glavom bez obzira. Bijes prosvjednika je eskalirao nakon bombardiranja položaja šiitskih milicija, a u „Zelenoj zoni“ je viđen Abu Mahdi Al-Muhandis, iračka „verzija“ Qassema Sulejmanija, iranskog generala koji se kao sjenka kreće od Afganistana i Pakistana, do Iraka, Sirije i Libanona. Uvijek prisutan na mjestima gdje se određuje sudbina Bliskog istoka, vječno neuhvatljiv za američke i izraelske tajne službe. Smatrati Muahndisa za „podređenog“ zapovjedniku iranskih Quds snaga je pogrešno, ali je točno da djeluju koordinirano i da su im ciljevi usklađeni.

Nakon što je Abu Mahdi Al-Muhandis kratko komentirao američke napade u kojima je ubijeno najmanje 25 njegovih boraca, prema drugim izborima 45, uključujući 4 zapovjednika, te rekao „kako zločin neće proći nekažnjeno“,  novi val protesta je potresao Irak. Međutim, antivladine demonstracije koje su mjesecima potresale ulice zemlje su se pretvorile u krik “Smrt Americi”.Stotine demonstranata je nasrnulo na američku ambasadu u Bagdadu u ekstremnoj gesti prosvjeda protiv “američkog uplitanja u unutarnje poslove Iraka“.

Ako bolje analiziramo situaciju, SAD su napravile kardinalnu grešku sa zračnim udarima na šiitske milicije i proiranskoj frakciji dali prednost koju nisu ni očekivale. Već prisutne prosvjednike na ulicama Bagdada su lako mobilizirali da umjesto „borbe protiv korupcije, liših usluga i neučinkovite vlade“ bijes usmjere protiv američkog prisustva u zemlji. Taktički potez bi se mogao pretvoriti u strateški odgovor koji bi rezultirao s protjerivanjem američkih trupa s iračkog teritorija. Čak iako se to ne dogodi ovaj put, vrata tom scenariju su uvelike otvorena, a podršku ima i od šiitskog i sunitskog bloka. Jedini saveznik Washingtona bi mogli ostati Kurdi, ali je pitanje hoće li samouprava u Erbilu toliko riskirati, obzirom na negativna iskustva s izostankom podrške američke uprave nakon održanog referenduma o odcjepljenju.

SAD su de facto napale Irak

Kao što smo ranije naveli, razlog eskalacije bijesa su nedavni američki udari provedbi na iračkom teritoriju,, bez ikakvog upozorenja ili davanja suglasnosti vlade premijera u ostavci Adela Abdula Mahdija. U nedjelju 29. prosinca su američki F-15 napali tri baze, jednu u Iraku i dvije u Siriji, koje pripadaju Kataib Hezbollahu, iračkoj šiitskoj paravojnoj skupini koju podržava Iran, a obučio ju je libanonski Hezbollah. Prema službenom  priopćenju je ubijeno 25 boraca, a ranjeno još 55.

Casus belli, koji je izazvao intervenciju, bilo je granatiranje iračke baze K-1 u Kirkuku, prilikom čega je ubijen jedan američki civil prisutan u iračkoj vojnoj bazi, dom snaga međunarodne koalicije koja se tamo navodno bori protiv ISIL-a.

U nesreći izazvanoj lansiranjem najmanje 30 raketa je ranjeno još šest osoba, četiri američka dužnosnika i dva iračka vojnika.

Prema Pentagonu, rakete koje su lansirane su bile u arsenalu skladišta oružja i kontrolnih punktova smještenih na području Al Qaima, grada na sjeverozapadu zemlje, na granici sa Sirijom. Kako su Amerikanci zaključili da su stare rekete za sustave „Kaćuša“ baš iz tog skladišta, ostaje nepoznanica. Tako su se ta skladišta našla na meti američkih zrakoplova. Intervencija SAD-a, rekao je glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman, za cilj je imala “smanjiti sposobnost milicija Kataib Hezbollah da izvode buduće napade na koalicijske snage”. Apsolutno besmislena tvrdnja, obzirom da ova i druge milicije imaju topništvo, višecijevne bacače, haubice i tenkova, ali i projektila u izobilju iranske proizvodnje, da uništenje tog skladišta nikako ne može oslabiti vatrenu moć iračkog Hezbollaha, a Hashd Al-Shaabi armije u cjelini da ne govorimo.

Međutim, ako ostavimo po strani besmislene izgovore američke uprave i Pentagona, koje su u ovakvim slučajevima pravilo, a ne iznimka, „greška“ koja ide u prilog proiranskoj frakciji i Iraku, a posljedica je arogancije i osjećaja svemoći Washingtona, je ta da ovaj napad svi u Iraku smatraju činom agresije na njihovu domovinu. Čak i oni koji bi voljeli da se službeni Bagdad ne veže toliko za Teheran.

Odgovor Bagdada

Irački ministar vanjskih poslova Mohammed Al-Hakim je dan poslije napada izrazio spremnost da pozove američkog veleposlanika u Bagdadu Matthewa Tuellera, ali se čini da je on preko noći napustio zemlju. Čak je i irački premijer Adil Abdul Mahdi američku akciju nazivao “neprihvatljivim napadom, koji će imati opasne posljedice”.

„Budući da je zaštita Iraka, njegovih vojnih baza i svih postrojbi smještenih na teritoriju isključiva nadležnost iračkih snaga sigurnosti, američki udari su narušili irački nacionalni suverenitet, a američke su snage djelovale samo u svjetlu svojih političkih prioriteta i odluka”, reklo je iračko Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Bagdad je rekao kako ovo smatra vrlo ozbiljnim činom i da je u novonastalim okolnostima “prisiljen preispitati bilateralne odnose s Washingtonom i suradnju s međunarodnom koalicijom protiv ISIL-a koju vode SAD”.

Irak u središtu eskalacije

Irak je važan regionalni saveznik i Irana i Sjedinjenih Država, stoga je središtu je napetosti između dviju strana koje su nakon jednostranog povlačenja Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma i naknadnih američkih provokacija u Perzijskom zaljevu, po mnogima, dosegle točku otvorenog sukoba.

Bojeći se da bi njegov teritorij mogao postati poprište tog sukoba, Bagdad je pokušavao održati podjednako dobre odnose s obje strane.

S jedne strane je udomio američke snage, najmanje 5200 vojnika, kojima će se sada pridružiti još 750 pripadnika specijalnih snaga, a s druge je štitio duboke ekonomske, trgovinske i vojne veze uspostavljene s Iranom.

Do listopada se na mnogim uličnim demonstracijama mogao vidjeti i dio prosvjednika koji se suprotstavlja Iranu, zahtijevajući da se zaustavi utjecaj Teherana u zemlji. Međutim, nedavni napad Washingtona na irački teritorij mogao bi okrenuti stvari naglavce, i to doslovno, katalizirajući pažnju javnosti na neprihvatljivu američku vojnu prisutnost u Iraku.

Danas zastave iračkih šiitskih milicija, podržanih od Irana, vijore među masom prosvjednika, dok američke prijetnje upućene Teheranu, kojeg Washington optužuju za orkestriranje ustankom, među političarima u Bagdadu ne izazivaju nikakvu reakciju.

Paradoks je da bi američki napad uskoro mogao vratiti ravnotežu u korist saveza s Iranom, uvijek spremnog da ispuni eventualni vakuum kojeg ostavi Washington.

Trump prijeti napadom na Iran

I što na kraju čini Washington? Umjesto da na trenutak zaboravi na Teheran i pokuša reducirati štetu u odnosima s Bagdadom, nastavlja slijediti isti kurs, potpuno lišen političkog pragmatizma.

Predsjednik Donald Trump je rekao da su američke i iračke trupe osigurale američku ambasadu u Bagdadu i zaprijetio da će Iran snositi “punu odgovornost za bilo kakvu štetu ili gubitak života u bilo kojem američkom objektu“.

“Ovo nije upozorenje, nego prijetnja”, objavio je Trump na svom Twitteru u utorak popodne, dodajući da će Iran “platiti vrlo veliku cijenu za opsadu veleposlanstva ranije tokom dana“.

Točno je da je operativna grupa američkih marinaca upala u utorak u veleposlanstvo u Bagdadu, nakon što su prosvjednici i borci šiitske milicije Kataib Hezbollah provalili prvi opsadni zid, uzvikujući “Smrt Americi”.

Napadački helikopteri su kružili nad objektom, bacajući zaglušujuće rakete u pokušaju da rastjeraju prosvjednike, koji su već bili probili prednju kapiju.

Iako snimke pokazuju da su iračke sigurnosne snage u početku puštale militante, Trumpov je na Twitteru rekao da je vlada u Bagdadu brzo odgovorila na njegov zahtjev za pomoć.

Opsada veleposlanstva je sao dijelom odgovor milicije Kataib Hezbollah na niz američkih zračnih napada tijekom vikenda na njihove položaje u Iraku i Siriji. No, ova će se situacija pokušati iskoristiti za primarni cilj većine frakcija u zemlji, a to je protjerivanje američkih trupa iz Iraka. U tom kontekstu bi Abu Mahdi Al-Muhandis i politički vođa ove ogromne frakcije, Hadi Al-Ameri, ovu zadaću, kao jedan od prioriteta nacionalne sigurnosti, trebali proslijediti premijeru, predsjedniku i parlamentu, ne eksponirajući se kao glavni zagovornici ovog scenarija.

Iračka vlada je osudila zračne napade kao kršenje suvereniteta zemlje i ima dobre šanse za „revidiranje odnosa s Amerikom“.

Kada je premijer Adil Abd Mahdi od čelnika Pentagona Marka Espera tražio da pruži dokaze zbog kojih se pentagon odlučio na bombardiranje iračkih snaga sigurnosti, nije dobio nikakav odgovor. Mahdi je rekao da SAD djeluju po “zakonu džungle”, a tako bi se mogle početi ponašati i legitimne iračke Hashd Al-Shaabi snage sigurnosti protiv američkih snaga u zemlji.

Jedno je jasno. Bez obzira u kojem smjeru se situacija razvijala, američke trupe više nisu sigurne u Iraku. Ovo je novo doba sukoba Iraka i Sjedinjenih Država i novi zaokret odnosa u kojem je za SAD bolje da odu, prije nego što bude prekasno. Napad nije bila samo loša odluka, već i pravi zločin. Nakon generala Dempseya, pa čak i Mattisa, nevjerojatno je da su na čelna mjesta u Pentagonu došli ljudi koji su odlučili bombardirati skladišta i položaje milicije Kataib Hezbollah stotinu kilometara udaljenu od napada na zajedničku iračko-američku vojnu bazu u Kirkuku. Iračani nisu glupi i svjesni su da je napad unaprijed planirana odluka Sjedinjenih Država, samo je nedostajao izgovor.

SAD se sada suočavaju s izborom sa samovoljno ostanu u Iraku i žive u trajnoj nesigurnosti ili da odu i priznaju da je njihova politika na Bliskom istoku, puna ovakvih i većih grešaka, jednostavno propala.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
82 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Kazem vam , brzo će koncenzus !

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Alen

Pa, nekako najlogičnije bi bilo upravo to rješenje..

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Ameri tajno organiziraju prosvjede protiv Iranskog utjecaja u Iraku sve završava sa bombardiranjem iračke vojake i još većom mržnjom prema amerima. Što još slijedi??? Pa ako gledamo poučak iz Sirije i kako su ameri pobjegli iz jednog dijela Sirije može se zaključiti da će ameri bježati i iz iraka.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ante

Ako su ga “potrošili” otići će….bežati neće

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Ante

neće bježati iz Iraka nego ostaju da brane zapadnu slobodu i demokraciju, dolaze marinci i zračno-desantne jedinice, jeli ti to izgleda da bježe ili da se spremaju na rat sa iračko-iranskim ekstremistima

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Meni to izgleda kao da se snima rambo 6 ili 7 koji je po redu

tesar
Gost
tesar
1 godina prije
Reply to  Ante

Nikad usa neće otići iz iraka jer će u zemlji izbiti građanski rat. osim toga Irak je izvrsno mjesto za napad na bogati iran.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SAD su helikopterima poslale stotinjak marinaca u svoje veleposlanstvo u Baghdadu kako bi se od agresije obranila sloboda i demokracija ☺

tesar
Gost
tesar
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ova dvojica kao da biraju kravate na odijelo i košulju.

shumadinac
Member
1 godina prije

“SAD se sada suočavaju s izborom sa samovoljno ostanu u Iraku i žive u trajnoj nesigurnosti ili da odu i priznaju da je njihova politika na Bliskom istoku, puna ovakvih i većih grešaka, jednostavno propala.” SAD su okupirale Irak, na čelo dovele svoje ljude, formirale im vojsku (čik pogodite koji… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Tumačenje u članku isto ka i to tvoje tumačenje meni izgledaju prejednostavna. Konkretno u Iraku zadnjih 6 – 7 godin se događalo to da je Pentagon obavještajno i logistički podržava iračku vojsku, a CIA je podržavala ISIL. Tako su obe dvi strane bile pod kontrolom, ne u svrhu totalnoga… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Moreno

Bitno je održavat sukob šiita i sunija, a da nijedna strana ne prevlada odnosno izmakne kontroli. Vrlo slično je bilo i na našim prostorima od samoga početka oružanih sukoba pa sve do danas.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Moreno

Tako je Moreno ali ti ulaziš u detalje dok ja pokušavam da prikažem očiglednost osnovne strategije. Možemo ulaziti i mnogo dublje od onoga što si ti prikazao ali tada stupamo na klizav teren, u operativne planove koji su podložni čestim menjanjima (što takođe vidimo). Tek kada se shvati generalni plan,… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno@sigurno znate i Vi da je održavanje bilo kakvog sukoba ,pa tako i sukoba šijita i sunita vrlo teško i da će najvjerojatnije kad tad rezultirati prevladanjem jednih nad drugima možda Šijita, obzirom da ih u Iraku ima cca 64-69%, a sunita 29-34%… Pretposavka je da je to vrsta nekakvog… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y To je sve prekomplicirano i teško je znat šta će se dogodit. Poslušaj od pete minute pa dalje tipa koji je u tu problematiku upućen bolje i od mene i od tebe, premda se ni njemu sve nemore virovat . . .
https://www.youtube.com/watch?v=WnaOhy8Rtck

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ali je u zemlji izrasla treća , uz Kurde četvrta armija, najjača od svih, osim ako se ne ujedine službena vojska, Kurdi i ISIL, a to su ove milicije koje imaju 150 000 ljudi, svu kopnenu ratnu opremu, samo nemaju zrakoplovstvo….

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije
Reply to  Moreno

Meni ovo deluje kao gradjanski rat SAD protiv SAD, pokusaj da se oslobodi zarobljena drzava i pronadje razumni razlog za povlacenje vojske

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
To se događalo i u Siriji…Pentagon Al Kaidu, CIA Isil. Ili obratno?

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ova zadnja rečenica super duhovita,ali i realna; ispada da je i svraka pametnija od Trump-a. Iako sam za Trump-a davno ipak očekivao pametnije poteze i više nekakvu suradnju sa Putinom ili barem nekako fleksibilnije odnose..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Jesu ,postavili su , to sam jos davno pisao da će se pokrenuti niz naizgled nepivezanih pozara sirom planete s potencijalom da prerastu u planetarni i to se i dogadja , sve je nekako na ivici , lako se zapali , j.amerika , afrika , bliski , azuja pa i… Pročitaj više »

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije
Reply to  Alen

Bravo strucnjak…

Neutralan
Gost
Neutralan
1 godina prije
Reply to  Alen

Neznam zasto te ne ubace u redakciju pametniji si od L.R. ili ovog babica

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Neutralan

Zvali su me ali sam ih glat odbio zbog nekih koji se samo provaljuju ovdje.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Alen

Dobar ping pong

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
😃

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Neutralan

A ja mislim da je Babic odličan .. Bez uvrijede molim. L.R.ok ,slažem se..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Hebo vas Milošević, kakve on ima veze s ovim. Kakvi bolesnici, nema teme gdje neće ubaciti ’90-te

Stock
Gost
Stock
1 godina prije

Kako se ti Topalovicu upalis ko kutnjak cim ti neko pomene idola u negativnom svjetlu. ‘Ebi ga kad je negativac. Cudi me da ti je promakla cinjenica da pises ispod posta gdje ga je Šumadinac prvi pomenuo. Doduše u pozitivnom smislu…citiram: “Dovele su na vlast svoje ljude (uklonili Miloševića…)” cime… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Stock

@Stock
I Đinđić je naravno pozitivan lik – stavljeni su jedan do drugog. Dobra “analiza”…

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Naravno, mogao sam citirati cijeli pasus sto sada i cinim “Iako SAD nisu vojno okupirale Srbiju, okupirale su je u svakom drugom obliku. Dovele su na vlast svoje ljude (uklonili Miloševića i Đinđića koji su im smetali) a onda, iako su imali punu kontrolu, dozvolili da na vlast dođe čovek… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Stock

I pokazao si šta? Ja tvrdim da je Milošević pozitivan zato što nije odgovarao Amerima? Isto kao i Đinđić jer im ni on nije odgovarao? Šta je još zajedničko za tu dvojicu osim što nisu odgovarali Amerima i “moje ljubavi prema njima”?
Pogrešio sam, nije “analiza” već analliza.

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ti si napisao text-ja ga tumacim. Ako si napisao “Dovele su na vlast svoje ljude (uklonili Miloševića i Đinđića koji su im smetali)”, a ja protumacio – “cime zelis reci da oni nisu njihovi ljudi i da su dobri” i jos to moje tumacenje nazivas anallizom, sta ocekujes od mene?… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Stock

Ako znaš išta o politici u Srbiji kolega onda znaš da teško da postoji ovde čovek koji istovremeno simpatiše politiku i Miloševića i Đinđića. To što su smetali Amerima nikako ih ne stavlja u isti koš (osim po tom pitanju) i nikako ne znači automatski da su dobri. Sadam Husein… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ono sto ja znam je da veliki dio Srba mrzi USA. Kada se toj velikoj grupi ubaci moj citat tvoje recenice (bez obzira sta ti mislis) oni ce naci jos jedno odobrenje (kao da njima treba odobrenje od nekog tamo Sumadinca sa nekog portala) za svoje postupke 90-tih. Jer, ponavljam,… Pročitaj više »

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Stock

Stock, ti mitomani sami sebi skacu u usta toliko redovno da se vise ni ne zamaraju skidanjem cipela. Malo je Milosevic CIA-in agent i bankster kojeg su Ameri koristili da rasture Jugoslaviju, pa je onda malo agent osovine otpora koji im smeta pa su ga uklonili… Sto je vise dokaza… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Patetika

Patetika A neki i vide da i nakon 30 godina – znamo malo ili – ništa. Mene to zabrinjava ne samo što volim istinu – da je bar na jednom mjestu poredati kronologoju događaja, – mnogi bi štošta shvatili,- nego me i strah da je ovoliko držanje u neznanju podloga… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Stock

Da ti detaljno objasnim Stock zato što je ovo mnogo važnije od ove diskusije. Tačan je zaključak da se na osnovu rečenog vidi da je Milošević bio njihov protivnik, i hteo sam da se tako vidi. Ali na osnovu toga zaključiti “Slobo, slobodo…” Upravo tako jednodimenzionalno tumačenje komplikovanih likova i… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  shumadinac

OK! Ovo vec lici na onog Sumadinca zbog kojeg (izmedju ostalih) i dolazim ovamo. Nisam bio klinac 90-tih kada se sve to dogadjalo, a pomalo sam i pratio politiku (koliko je to bilo moguce tada, bez interneta) tako da sam zivi svjedok tih dogadjaja. Kosovo je jos jedan mit kako… Pročitaj više »

antipro
Gost
antipro
1 godina prije
Reply to  Stock

Možda iz neznanja, a možda i namjerno, si pisao o događajima iz tvog kuta. Priče svih drugih strana su iste samo su glavne ličnosti druge. Dok god se bude gledao samo jedan krivac vrtit ćemo se u 90-im. Tamo je sjedilo 8 hajvana i nisu se znali razići k’o ljudi… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Stock

Sve je to užasno tužno i tragično još uvijek slušati i zauvijek će tako nažalost i ostati i vjerujem da je bilo toga, ali nažalost velika većina koja nije željela zakrvariti ruke protiv svoje braće bila je na to prisiljena od strane svojih država. Ode glava ako ne ideš…

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Stock

@Stock Evo, antipro ti je dao odličan odgovor sa tim da se ne bih složio da se nisu znali razići već da nisu mogli – mreža je bila tako ispletena da mirnog izlaza nije bilo. Previše je tu bilo interesa. Mnogi, posebno nacionalistički (a vidi ko je došao na vlast)… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ja, mojim komentarima tvoga posta, trujem odnose? Izvini Sumadinac, ako je i od tebe – previse je! Ako si ti najtolerantnije sto dolazi iz Srbije, kao sto kaze Subaru, onda ja zaista ne znam kako da objasnim cinjenice a da ne povrijedim nacionalna osjecanja gedzovana. Pokusacu, bas iz zelje da… Pročitaj više »

aewrfeiurfniuewfuwnuefuwedfuwedfe
Gost
aewrfeiurfniuewfuwnuefuwedfuwedfe
1 godina prije
Reply to  Stock

Stock, pokušaj biti malo manje kritičan prema Šumiju, ipak je riječ o najtolerantnijem iz Srbije. Nije ni njemu lako iskočiti iz programa nit ima i on svaki dan dobar dan, nekad se malo nespretno izrazi kao i svi mi.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac@Apsolutno istina, iz prve ruke sam slušao ljude koji nisu podržavali ni Miloševića ni Tuđmana. Dopada mi se što vrlo realno iznosite stajališta, što su po mojem mišljenju ispravne prosudbe i sagledavanje stvari s više aspekata.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  x@y

Namamo izbora x@y, ili ćemo glave da hladimo u sobi za računarom ili napolju u rovu. I još bitnije, ako mi ne ohladimo svoje glave i naša deca će završiti u rovovima što izgleda malo ko uzima u obzir – kao da se sve to nekome drugome događa.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Slažem se. Ne daj Bože to ikada više. Svakako bolje hladiti glave za računarom. Nikad neću izgubiti nadu da se narod unatoč svim tim tragičnim gubicima neće konačno osvijestiti i dati sebi priliku shvatiti da su sve strane bile obmanute i iskorištene za tuđe interese a ne interese tog istog… Pročitaj više »

QuaiGonJin
Gost
QuaiGonJin
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumadinac tebi je Milošević “krvnik balkana” pozitivan lik?!? Pa on je Senator Palpatine aka. Dart Sidius aka. Imperator. Vi srbi ste opčinjeni velikom serbijom i ratom onda. Mislim simpstičan si mi i vrlo rado čitam tvoju serbsku propagandu ali ovo sa Miloševićem krvnikom si sjebao kredebilitet. PS. Molim admina da… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Gdje su to SAD uspjele u Iraku, do Nurija i Malikija, kako tako, kasnije ništa. ne drže nijednu instituciju ni polugu vlasti, jel ti pratiš što se događa tamo uopće? Samo Kurdstan nekako drže, ali je i tamo klan Talabani naklonjen suradnji s bagdadom, pa makar tamo vladali Sadr i… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Sve religije imaju svoje svetinje na bliskom istoku , od tamo su i potekle , treba razumjeti da su ” svetinje ” americke religije upravo na bliskom istoku , tamo im je centar moći ” svetinje ” dolara preko kojeg s lakoćim sire svoju liberalnu religiju sirom planete uprskane krvlju… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
1 godina prije

sjećaš se situacije u Iraku prije 15 godina kad su razne pobunjeničke organizacije i milicije držale pod kontrolom 80% Bagdada i Iraka i mislilo se da će pobunjenici uspijeti pobijediti najveću vojnu silu ali Bush je poslao velika pojačanja i uspio ugušiti pobunu u Iraku

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Jbg , otkrila vas sirija ..

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen
😊 Točno. Na Siriji i Ukrajini su i najblesaviji progledali.

wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
Gost
wlddrkgvnrnelltkiprpdkw
1 godina prije
Reply to  Lucija

To sigurno računaš i sebe Lucija u te najblesavije.

shumadinac
Member
1 godina prije

Stvarno postaješ seronja Laki. “ovo je komentar zakasnio jedno 10 godina…” – o kom periodu ja pričam? Prikazujem li retrospektivu i paralele? I sam priznaješ desetak godina američke apsolutne dominacije. Koliko je dugo Vučić na vlasti? Ti to možeš da povežeš kad bi hteo ali izgleda kao da samo tražiš… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Gigi…kritična masa je bila i 9. marta 91. god…..2000 god. je Milošević potrošen i pozdravili se snjim

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

gigi
Zato je i ubijen. Osim toga, bio je još jedan rizik građanskog rata u RH kada bi Franceka pozvali u – Hag. O, bi.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zločinac još od 71-2 god., i od Islamske deklaracije! Bravo, evo ti banana ili bi radije kost!

Buco
Gost
Buco
1 godina prije

Zaglušujuče bombe ne postoje, bacali su toplinske mamce da ih netko nebi skenjao sa navođenom raketom.
Inače riječ agresija zvuči smješno s obzirom da je ta zemlja okupirana od strane SAD-a još od “Pustinjske oluje”.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Super, evo prigode da im Iran opali i sedmi šamar za redom.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

uh uh

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Naivno od tebe

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ti si svoje pravo lice ZLA pokazao Mlata. Zagovornik velikosrpstva.

burt
Gost
burt
1 godina prije

opet se najavljuje ovaj put odlazak SAD-a iz Iraka kao što se nedavno najavljivalo odlazak SAD-a iz Sirije ali ne samo što SAD ne odlaze iz Iraka nego dolaze vojna pojačanja tako da čak ni twitteraš Trump koji je pisao idiotske i dvosmislene twittove od odlasku od Sirije pa su… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Jest da te navijači neće razumjeti ali 100% si u pravu ! Malo samo pretjerujes s radikalizacijom jer ipak ste na tudjoj zemlji , radikalno dugo a domaćin nije radikalan kad zeli da te vrati kući.. Dodao bih još kad dodje stani- pani moment niti usa se neće dvoumiti oko… Pročitaj više »

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije

Tueller demantira “bjezaniju”, kao sto je vec prethodno cinilo osoblje State Departmenta, isticuci da je vec tjedan dana prije bio na prethodno zakazanom odsustvu. No, posto Babic i bratija uporno gude o bjezaniji, sigurno ce naci i dokaze za to – ili su se mozda, da posudim frazu od L.R.-a,… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
1 godina prije
Reply to  Patetika

događaji iz Iraka 2004,2005,2006,2007 s jedne strane sunitska pobuna, s druge strane pobuna Al Qaede a s treće strane pobuna Sadrista, sektaški rat i najveći kaos u nekoj državi u svijetu, 80% Iraka je bilo u rukama pobunjenika i milicija pa su oni u jednom trenutku mislili da će uspjeti… Pročitaj više »

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  burt

Burte, jesu, ali cemu? Suniti su politicki oslabljeni u korist sijta i to je kasnije urodilo novom pobunom u obliku ISIL-a, a sijtski pobunjenici su sjeli na prijestolje vlasti pa im pobuna vise i nije bila potrebna, no sa njima se na prijestolje vlasti sjeo i Iran. Sada ako istinski… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  burt

Jos samo Burte da si objasnio i dogadjaje koji su svemu tome predhodili onda bi se i dalo komentarisati na tvoj post. Sjecas li se povoda za rat u Iraku? Ono…kada su unjeli bojni otrov u skupstinu UN? Ne Iracani nego… To je bio povod…o razlozima i uzrocima s tobom… Pročitaj više »

Savovic Danilo
Gost
Savovic Danilo
1 godina prije

Ovo ce samo vise zbliziti sunite sa siitima da se donese odluka da Americke snage odu,budimo realni sve siitske milicije u Iraku su manje-vise povezane sa Iranom,to znamo svi,Ameri ce morati naci ovoga puta vrlo tesko opravdanje da ostanu a sigurnost im je sada bas ugrozena

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

Zasto bi ovo bas zblizilo sunite sa sijtima? Pa ti koje su Ameri izbombali su nad sunitima cinili krvave represalije.

Ono sto ce zbliziti sunite sa sijtima je da su i nad sijtskim prosvjednicima te iste milicije vrsile krvave represalije.

antipro
Gost
antipro
1 godina prije
Reply to  Savovic Danilo

@Savović Danilo Kakvo opravdanje za Irak fali sili koja u Siriji ostaje da “štiti” naftu od siriijske vlade? Takvih izgovora i opravdanja imaju koliko hoćeš i mogu još toliko da ih smisle. Njima fali obraza i šaka u nos. Obraz nikad neće imati a za šaku ćemo se, nažalost, još… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  antipro

antipro
Hm…možda možemo malo, bar za to posljednje, …računati na – Melaniju? 😃

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Neka anglocionistički imperij ostavi jadni Irak već jednom na miru. Učinio je već dovoljno zla ondje. Neka se povuče kući i popravi stanje u svojoj zemlji punoj beskućnika i slabe infrastrukture. Toliko troši na oružje i podjarmljivanje svijeta, a bolje bi mu bilo da se pobrine o smanjenju golemi socijalnih… Pročitaj više »

sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
Gost
sdfvsnfvnesjfnvifrnwerigneiurgferfe
1 godina prije

To je hvala ovima koji su se borili protiv jenkiciođihadworiorsa i oslobodili Irak od tih kreatura ciokaubojskih. Ako se zna tko je stvoritelj ovih bradonja onda to dođe da tata brani svoju djecu. Iračani još nisu skužili da su im bradonje i ciokaubojski soldati jedno te isto samo drugačije izgledaju.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Baš Irak ima veliki izbor. Biti vazal Washingtonu ili Teheranu ! Washingtonu & Londonu su več platili cijenu krvlju, smrču i naftom na razini kolonije. Vrijeme je za razmišljanje o suverenitetu. Kad bi postojao ijedan državnik u Bagdadu, sposoban imati tu viziju. Takvoga nema ni u najluđim snovima, dok su… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  samo tako

Šta je zajedničko bosni i iraku ?

oeifgvewinfrenurfneurfewrf
Gost
oeifgvewinfrenurfneurfewrf
1 godina prije
Reply to  Alen

I BiH i Irak imaju po tri strane koje tama gura u heksagonalnom pravcu.

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  samo tako

Postoji mladez, cija vizija zivota nije ogranicena na vjerski rat protiv jednog sotone ili drugog, i cija kreativna snaga nije ogranicena na sprejanje parolnih grafita.

Ali njih ubijaju kad pokusaju uci u zelenu zonu ili izaci na zelenu granu, jer se ne uklapaju u planove onih kojima odgovara status quo.

Max
Member
Max
1 godina prije

U Redu ako netko nije smio upasti u Američko veleposlanstvo to razumijem. ali smiju li oni bombardirati tuđu vojsku i civile?1

QuaiGonJin
Gost
QuaiGonJin
1 godina prije

Ja da sam Irak odmah bi sklopio još danas novi sporazum o sigurnosti sa Rusijom, Kinom i Iranom da se parkiraju okolo ovih 6.000 vojnika okruže sa 300.000 svojih vojnika na sljedećih 5 godina samo dok ovi ne skapaju tamo. Naravno još jučer bi proglasio ZONU ZABRANE PLOVIDBE I ŠETANJA… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“Irak je važan regionalni saveznik i Irana i Sjedinjenih Država,…” 😃 Irak je – okupirana zemlja. Usa svugdje postavlja svoje na vlast u takvim zemljama…pod “svoje” ne mislim nužno amerofile…nego tipove koji gledaju svoje interese. Pa i bili su prosvjedi ” protiv korupcije, liših usluga i neučinkovite vlade“ Po tome… Pročitaj više »

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Pristrani komentar ,Kao da ga je pisao Sergey Shougy.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik