fbpx

„Veliki udarac ISIL-u“: Bruxelles i Kosovo udružili snage u borbi protiv „kalifata“

irak isis mosul isil

Europsko povjerenstvo za migracije, izbjeglicei unutarnje poslove je naredilo „vladi“ Kosova da Bruxellesu podnosi mjesečna izvješća o borcima terorista takozvane „Islamske države“ koji se vraćaju na donedavni teritorij južne Srbije. Odgovarajući sporazum su 31. listopada potpisali povjerenik EU za migracije Dmitris Avramupulos i kosovski “ministar unutarnjih poslova” Ekrem Mustafa.

„Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i državljanstva Dimitris Avramopulos usvojio je s ministrom unutarnjih poslova Kosova Ekremom Mustafom dogovor o provedbi Zajedničkog akcijskog plana za borbu protiv terorizma na zapadnom Balkanu“, stoji na službenoj stranici Europske komisije.

Sporazum predviđa procjenu terorističke prijetnje na Kosovu kako bi se spriječio nasilni ekstremizam, te razvoja mehanizama za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, objavila je albanska redakcija Radija Slobodna Europa.

Na temelju sporazuma će Europska unija zahtijevati Prištine da tijekom sljedeće dvije godine podnosi redovita izvješća o povratnicima iz ratne zone u Siriji i kako teče proces njihove „rehabilitacije“. Sporazumom su predviđene i pravne radnje za militante koji se smatraju odgovornim za kaznena djela koja su počinili.

U travnju ove godine se iz ratne zone Bliekog istoka na Kosovo vratilo se 110 građana. Među njima su 32 žene, 74 djece, te samo četvorica boraca „kalifata“. Što su bili svi ostali, nije navedeno, osim da su živjeli na teritoriju kojeg je zauzeo ISIL i vratili su se na Kosovo.

Prema različitim procjenama se u Siriji bori na desetke etničkih Albanaca iz samoproglešene republike Kosovo. Nema nikakvih informacija o njihovom mogućem povratku kući ili drugoj destinaciji u kojubi pobjegli iz Sirije.

Od početka sukoba u Siriji je oko 400 muškaraca , žena i djece otputovalo je u arapsku zemlju, od kojih se većina pridružila terorističkim organizacijama. Do raspada takozvanog „kalifata“ , većina kosovskih Albanaca u Siriji je živjela na teritorijima koji su bili pod kontrolom ISIL-a.

Kosovo je dalo najviše boraca islamističkim terorističkim skupinama od svih europskih država, gledajući broj stanovnika, a Kačanik, gradić na Kosovu, postao je „glavni grad terorista na Balkanu“. Ti je ranije naveo britanski Telegraph čiji su novinari posjetili Kačanik, grad s 30 tisuća stanovnika na jugu Kosova.

„U posljednje tri godine su se 24 muškarca iz Kačanika pridružila teroristima Islamske države, a ukupno je na Bliski istok s Kosova otišlo oko 300 osoba“, piše britanski list 2015. godine, kada je ISIL bio na vrhuncu snage, da bi im se kasnije pridružilo još najmanje 100 kosovskih Albanaca.

„Brojke se ne čine velikima, ali znače da je Kosovo, koje ima 1,8 milijuna stanovnika, dalo teroristima najviše boraca po broju stanovnika od svih europskih država“, piše Telegraph.

Najozloglašeniji terorist Kačanika je Lavdrim Muhaxheri, koji se otišao u „džihad“ u Siriju. On se kao posebno brutalan i krvožedan. Na Facebooku je objavljivao fotografije na kojima obezglavljuje jednog muškarca, a drugog, kao u zabavi, pogubljuje pomoć raketnog bacača.

„Zbog ovog fenomena se strahuje da bi regija zapadnog Balkana Islamskoj državi mogla poslužiti kao platforma za otvaranje nove fronte protiv Europe i Balkana“, u ljeto 2015. piše The Telegaph, a onda se u rujnu iste godine u borbu protiv terorizma u Siriji uključila Rusija. Ostatak priče je poznat.

Nakon poraza „kalifata“,vlasti Prištine su u travnju 2019. postale među prvima koje su vratile 110 svojih građana koji su ostali u raznim kampovima u Siriji.

Zanimljivo je da su Beograd prvo, a Priština nedugo potom, donijeli zakone kojim su odlazak na strana ratišta uvrstili u kazneni zakon.

U listopadu 2014. je službeni Beograd usvojio zakon prema kojem se državljani Srbije koji sudjeluju u ratovima i oružanim sukobima u drugim državama ili za odlazak organiziraju i vrbuju građane Srbije suočavaju s kaznom zatvora od šest mjeseci do 10 godina.

Zastupnici su tada tijekom rasprave ponovili poziv državljanima Srbije koji su se u tom trenutku nalazili na ratištima, uglavnom u Siriji i Ukrajini, da se u roku od najviše 10 dana vrate u zemlju kako bi izbjegli da dođu pod udar zakona prije nego stupi na snagu.

Za sudjelovanje građana Srbije u oružanom sukobu u stranoj zemlji predviđen je zatvor od šest mjeseci do pet godina, dok je teži oblik tog kaznenog djela ako je počinjeno u okviru  skupine kao što su ISIL ili Al-Qaeda i slične, predviđene kazna od jedne do osam godina.

Za vrbovanje, poticanje ili organiziranje drugih osoba da počine ova kaznena djela, organiziraju skupinu, provode obuku, osiguravaju opremu ili omogućuju logistiku i financijsku potporu ili financiranje tih kaznenih djela kazna je od dvije do 10 godina, a ove odredbe vrijede i za strane državljane koji ta kaznena djela počine na teritoriju Srbije.

Vršitelj dužnosti ministra unutarnjih poslova Kosova, Ekrem Mustafa, u razgovoru za Radio Slobodna Europa je rekao da je Kosovo „uspjelo u borbi protiv terorizma“. Istaknuo je neke zakonske izmjene koje su, prema njegovim riječima, „imale utjecaj na sprečavanje kosovskih građana da se uključe u ratove na Bliskom istoku“, iako je u odnosu na broj stanovnika Kosovo među prvima u Europi po broju stranih boraca na Bliskom istoku.

Ekrem Mustafa je rekao da su u Prištini usvojili zakon 2015. koji sankcionira sudjelovanje građana Kosova u stranim ratovima, a stvorena je i nova strategija “Antiterorizam 2017. – 2022.”, koja se, prema njegovim riječima, „uspješno provodi“.

Zakon donesen 2015. godine predviđa da građani Kosova koji sudjeluju u stranim ratovima budu kažnjeni od 5 do 15 godina zatvora. Do 2015. se s Kosova slobodno odlazilo u ratove na Bliskom istoku, a sada je Priština, navodno, pooštrila mjere u suočvanju s ovim problemom, a stvoren je i odjel koji se bavi samo strategijom protiv terorizma, rekao je Ekrem Mustafa.

Međutim problem Kosova je druge prirode, a to je priljev kapitala i vehabijske ideologije iz Saudijske Arabije koji potkopavaju ovakve inicijative i svode ih na mrtvo slovo na papiru. Stoga, sve dok se ne riješi ovaj problem, očekivati bilo kakav pomak nabolje je nemoguće, jer ga koče moć i utjecaj vehabijske petromonrahije na europske i krhke institucije takozvane „Republike Kosovo“.

RSE / EC.Europa

Korijeni vehabijske plime u Europi su stari desetljećima i račun dolazi na naplatu

ANALIZA: Poraženi “kalifat” i Zapadni Balkan

Teroristi “kalifata” se vraćaju – Europa strahuje zbog Kosova

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
44 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Problem Isil-a na KiM se rješava nakon fajronta u Bondsteelu. U međuvremenu se mogu igrati političara sa briselom.

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Dobro si rekao igraju se. Brisel je taj koji je slao pojacanja i oruzje ISIL-u. Vecina “kosovara” nije otisla u ISIL sa Kosova vec iz Briesla, Beca, Berlina, Pariza …

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
11 mjeseci prije

Bogami…..
EU i Kosovo zanimaju glavosječe, albanske…..
Rusija u poblemu, Crna Gora produžila sankcije…..
Alijin sin neće bez Srba u NATO…….
Da Svemir nije petlja…. a vid ove kako petljaju……

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Hahahaha

dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
Gost
dofviuenvewuvncwdicwdicwidcd
11 mjeseci prije

Najbolje je kad tele cio graf pokazuje zabrinutost za Kosovo da se njihovi ljačiko ne pojave tamo, kako su samo civilizirani i obzirni…………………….

Weteran
Gost
Weteran
11 mjeseci prije

Realan broj stanovnika na KiM je duplo manji od broja koji se provlači kao “zvaničan”.
Iz ugla realnog broja stanovništva, minus Srbi, dobijamo zastrašujući procenat pripadnika ISIL sa teritorije KiM!

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Točno weteran.
Postoje nove procjene Svjetske banke…1,7 djece.
Još 90′- tih bilo 4 djeteta po obitelji…

Postoji i omjer broja stanovnika i broja mobitela…😊 cijino mjerilo. Ipak nemogu imati manje mibitela od Burkine Fado ili Ruande…
Postoji i logika. Da su radili referendum, a što nisu, morali bi biti popisani…ovako je jedan prijavljen u Albaniji, na Kosovu, i u Makedoniji…

Razuman
Gost
Razuman
11 mjeseci prije

Minus ubijeni albanci

Avaxus
Gost
Avaxus
11 mjeseci prije

Koji albanci??? Američki , Eu ili albanci iz Albanije.

Razuman
Gost
Razuman
11 mjeseci prije

Albanci sa kosova pravis se francuz ili si shovinista.znaci za tebe nema albanaca na Kosovu.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

I nema, oni sebe zovu kosovari a ne albanci, a srbi ih zovu shiptarima. Dakle albanci su oni iz albanije. Ne pravi se pametan kad si daleko od toga.
Nadalje, ameri su istina, pobili dosta kosovara u zračnim udarima, tu si u pravu, no cifra je uglavnom poznata tako da se to lako dade izračunati, unutar 7000 ljudi.

Bobi
Gost
Bobi
11 mjeseci prije

Cijeli svijet ih zove shiptarima, uostalom tako je označena i Albanija na međunarodnoj karti. Shiptaria. Samo im je u RH to pogrdno, manemoj.
Baš me vuklo da dodam to.

Avaxus
Gost
Avaxus
11 mjeseci prije

Razumeo sam da me ne razumeš, mislio sam na ubijene albance. Potrčao si ko gladan srati.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

I ti bi odmah polizao… No, nema potrebe da se uzrujavaš, razumjeli smo te. Ali ti opet ponavljam da su ameri ubili vrlo malo albanaca na KiM, uglavnom su u zračnim udarima stradali kosovarski civili, i nekih 80 pripadnika VJ.

basso
Gost
basso
11 mjeseci prije

Sad im odjednom smetaju teroristi koji se vracaju kuci,a kad su isli u Siriju da se bore protiv Asada bili su heroji.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
11 mjeseci prije

Bruxelles i Kosovo udružili snage u borbi protiv kalifata….jasno vam je da vam je naslov oksimoron !

tedi
Gost
tedi
11 mjeseci prije

Nema dobrovoljno ni po kruh,djeca su pametna.

alfa33
Gost
alfa33
11 mjeseci prije

A izgleda da imamo vidovite vođe na Balkanu,polako se svi naoružavaju,a ja sam davno govorio da oni što su pucali jedni na druge da će se u sljedećem ratu boriti rame uz rame… Pa sad možda sam malo lud,zbunjen ili nešto treće,a vrag će ga znati što se valja iza brda,ipak jedan je film završio ,a sad se drugi sprema,sa drukčijim ulogama…

Avaxus
Gost
Avaxus
11 mjeseci prije

Sve je moguće sem drvenog šporeta i šatora na sprat.

citam
Gost
citam "logicno" , logicno razmisljam
11 mjeseci prije

postoji i drveni sporet, ali za jednokratnu upotrebu.

Avaxus
Gost
Avaxus
11 mjeseci prije

Šta znači floskula “donedavni teritorij južne Srbije” a po važećoj rezoluciji SB UN 1244 to je teritorij Srbije i dalje, koliko znamo.

Carlosan
Gost
Carlosan
11 mjeseci prije

Tako je, samo po priznanju 101 države to nije teritorij Srbije, koliko znamo.

Avaxus
Gost
Avaxus
11 mjeseci prije

Ja ti maznem golfa i 20 mojih prijatelja kažu da je moj, džaba tebi papir i saobraćajna. Jel tako shvataš zakon i pravo?

Carlosan
Gost
Carlosan
11 mjeseci prije

„vladi“ Kosova, kosovski “ministar unutarnjih poslova” , “samoproglašena Republika Kosovo” itd itd.

Moj Babiću, volio ti ili ne volio svejedno je . Kosovo je priznato od 101 države, dakle osim što je samoproglašeno, Kosovo je i priznato, a sve su države uglavnom prvo samoproglašene, a zatim i priznate (opet uglavnom). Između ostalih priznato je i od HR, Slo, CG itd itd. Dakle od nekih nama nepoznatih država tipa Nauru do nekih drugih velikih i moćnih, da ne nabrajam – popis je na netu.

Ne znam čemu ovakvo podrugljivo pisanje, sa pretenzijom “ozbiljne analize”.

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

Osim Naura zaboravio si i beznacjnosti svjetske kao sto su Kina i Rusija. Najvaznije je da su tzv “kosovo” priznale moralne vertikalr kao sro su HR, Slo, CG itd .Sto bi rekli jaka mOOda od labuda.

Carlosan
Gost
Carlosan
11 mjeseci prije

Kolega, nisam ništa zboravio već nisam htio nabrajati sve koji su priznali Kosovo. HR, Slo, CG sam naveo jer su praktično susjedi (a također su priznate države).
Činjenica je da puno velikih i značajnih (kao i malih i beznačajnih) država nisu priznali Kosovo.
Dakle, konstatiram da je 101 međunarodno priznata država priznala Kosovo. Činjenica, zar ne?

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

Tacno to su priznate banane drzave.
Cinjenica je i “kako doshlo tako i os’lo” kad – tad.
Kad ponestane maka iz Avganistana bit ce pomalo guravo.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Znaš ti to carlosan, samo se praviš da ne znaš. No ponoviću ti – postoje dva razloga zašto se ta tvorevina stavlja pod navodnike: prvi je da nije priznata od 70% stanovnika planeta, jer je najveće države, osim usa, ne priznaju. Drugi razlog, mnogo važniji, je da svi oni koji žele znati znaju da je rok trajanja te ‘države’ povezan sa rokom trajanja bondsteela, što će biti prilično kratko. Složiti ćeš se da je iz tih razloga sasvim opravdano koristiti navodnike.

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

Ivo, pusti ga neka svrsava na svom zrnu graska ili mak-aska dok ne dobiju po 3.14čci k’o i Kurdi.
“drzava” za jednokratnu upotrebu sto bi rekli kOOrton-drzava.

Carlosan
Gost
Carlosan
11 mjeseci prije

Kolega, molim te možeš li mi pojasniti tko će im dati po 3,14?

Carlosan
Gost
Carlosan
11 mjeseci prije

Kolega možda je upravo tako. I živo me zanima tvoje predviđanje što će se desiti kad nestane maka? Srbija će poslati svoje snage da uvede red u na svom dijelu teritorija? Iliti rat?
Neki vjerovatno misle da će Rusi poslat 500-600 000 vojnika da napadne i “oslobodi” Kosovo, ko Beograd 45.
Drugo, možda najveće države ne priznaju Kosovo, ali priznaju je vrlo značajne npr. SAD, Turska, Francuska V. Britanija, Japan , Kanada, Švedska….
Ili se računa da će to nestati, kako reče kolega kako došlo, tako ošlo. Pa Srbija je 500 godina bila pašaluk.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Ma ne, Rusija neće slati vojsku da oslobodi KiM, pogotovo ne 500 – 600.000, toliko ne bi slali ni da krenu do Lamanša. Samo ih uvježbavaju u korištenju avijacije i preciznim udarima, tako da će to odraditi sami. Ne oćekuješ valjda da će biti nekog ozbiljnog rata tamo, i kosovari i albanci će se vrlo brzo povući prema Tirani, otpor će pružati samo manje grupe isilovaca povratnika.
Što se tiče tih ‘značajnih’ država, nitko neće ni prismrditi tamo kad počne zabava, uvjeriti ćeš se sam u to. Amerima će biti dato do znanja da ne smiju, a ove značajne pudlice nemaju cahones za to, sve i kad bi mogli, tako da ih možeš zanemariti.

Carlosan
Gost
Carlosan
11 mjeseci prije

Zanimljivo razmišljanje i svakako jedno od mogućih rješenja.

Šta misliš o scenariju: nestane maka, povuku se Amerikanci i ukaže se prilika za napad.
Idu precizni udari (ne znam otkuda?) razvali se infrastruktura i da ga jebeš prije povlaćenja Kosovara (Albanaca) ide pješadija. Tu naravno navale najveći ratnici sa “ovih prostora” i zauzmu Kosovo. Recimo da niti manje gupe isilovaca ne pruže otpor, a kamoli Albanci.

Ove “značajne” države sigurno neće prismrditi (tu se 100 % slažemo) samo će uvesti vize i sankcije.
Čiča miča gotova je priča.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

To je scenario o kojem i pričam. Precizne udare će izvoditi VS, što misliš da vježbaju sa rusima zadnjih godinu dana, paradni korak? Dobili su i dronove od kineza, tako da se prilično solidno opremaju. Manjeg otpora će biti, ali samo manjeg, ovk nema efektivnu vojnu organizaciju i raspada se odmah, osim par elitnijih formacija koje neće moći ništa promijeniti.
Sankcije – teško, ali u svakom slučaju srbi neće krenuti bez zelenog svjetla Moskve, a u tom slučaju bi se i to brzo reguliralo.

Razuman
Gost
Razuman
11 mjeseci prije

Ovo su price za malu djecu ( ovo ne brise redakcija)

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

čekaju dok ti pročitaš. A sad na spavanje,kasno je.

Weteran
Gost
Weteran
11 mjeseci prije

“Karlo je uvek gladan” – Nepokoreni grad !!?
Tajvan!?
Jednog momenta zvaničan i priznat od svih!
A danas?
Napiši slovima i brojem koliko država priznaje Tajvan danas!
ili da ti ja pomognem?
Točak Istorije se okreće neobično brzo! Teško je to i pratiti, iz časa u čas!?
NATO bombarduje svoje bliske saveznike! Pratiš to?

Carlosan
Gost
Carlosan
11 mjeseci prije

Interesantno, na svijetu postoji oko 10 000 naroda (ili etničkih skupina) a samo oko 200 država. Od tih 200 Albanci imaju 2 (slovima dvije).
Činjenica zar ne?
Ako se sad ovih 200 počne razvrstavati na banane i nebanane ostaće ih 5-6.

Ali dok se to veliko razvrstavanje ne dogodi ima ih oko 200. Činjenica, zar ne? HR na koju mnogi ovdje reži je dogodine presjedateljica nečega. Sad će neki reći to je 3,14 ili šta već. Ali da jebe rak raka to je fakat.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
44
0
()
x