fbpx

ANALIZA: Poraženi “kalifat” i Zapadni Balkan

Povratak ISILa 2

Krajem veljače ove godine je Tim Meko za The Washington Post ukratko analizirao situaciju s povratkom stranih plaćenika u matične zemlje koji su se ranije borili u redovima takozvane “Islamske države” i drugih terorističkih skupina u Siriji i Iraku. Na grafikonu u dnu teksta možete vidjeti obrnuti trend onoga kojeg su razni instituti za proučavanje terorizma objavljivali 2013. i 2015. godine, kada su “migracije” stranih plaćenika i militanata tekle prema Bliskom istoku, ne obrnuto.

Tim Meko piše kako se svijet se početkom ove godine počinje suočavati s velikim problemom, jer se neki od 40 000 pristaša “Islamske države” iz Iraka i Sirije vraćaju kući.

Studija Centra Soufan i Globalne strateške mreže je pratila 5600 boraca koji su se vratili u matične zemlje, koje ne znaju kako se baviti s ovim povratnicima.

“Mnogi su zatočeni, dok se vjeruje da se ostali mogu rehabilitirati. Ti programi rehabilitacije su teško dizajnirani i još teže se provode. Povratak žena i djece rođenih dok su im se roditelji borili u Iraku i Siriji predstavljaju poseban izazov za reintegraciju. Tu su i povratnici koji nisu izravno odgovorni za bilo kakve terorističke napade ili prijetnje, ali služe kao inspiracija onima koji bi mogli biti radikalizirani”, piše Tim Meko.

U omjeru koliko ih je otišlo, a koliko ih se vratilo, na prvom mjestu je Tursku. Naime, od oko 1500 militanata iz te zemlje, koji su otišli su u Siriju i Irak između 2014. i 2017. godine, vratilo se njih 900 boraca. Više od 3000 terorista je u borbu otišlo iz Saudijske Arabije, a kući se vratilo 760.

U Europsku uniju se vratilo oko 1200 boraca, od čega 400 u Ujedinjeno Kraljevstvo, 271 u Francusku i oko 300 u Njemačku. Od 3400 Rusi koji su se pridružili borbi u Siriji i Iraku, samo 400 ih se vratilo kući i Rusija je zemlja s najviše terorista koji su ubijeni u Siriji i Iraku.

Sjeverna Afrika je također je vruća točka za povratnike. U Tunis, koji je proteklih godina prednjačio odlasku terorista u Siriji, vratilo je njih 800, dok se u Maroko vratilo gotovo 200.

Prema izvješću, sedam boraca se vratilo u SAD, a više od 250 Amerikanaca se pokušalo pridružiti Islamskoj državi u Iraku i Siriji. 77 Amerikanaca je uhićeno i osuđeno zbog pokušaja odlaska na bojište.

Nova studija Sveučilišta George Washington o ekstremizmu govori o nešto većem broju povratnika u SAD, ali još uvijek govorimo o 12 osoba, od kojih je devet uhićeno i optuženo za kaznena djela povezana s terorizmom. Preostala trojica su oslobođena optužbi, jer im nije dokazano sudjelovanje u terorizmu ili “borbenom sektoru”.

The Washington Post navodi kako je ISIL poražen, što pripisuje djelovanju američke koalicije za navodnu “borbu protiv terorizma” u Raqqi, Mosulu i drugim dijelovima Sirije i Iraka. Tim Mako za kraj spominje kako ISIL još uvijek drži neke dijelove sirijske pokrajine Deir Ez-Zor i raspršene skupine u iračkoj provinciji Anbar i drugdje.

U članku drugom grafikonu u članku se navodi kako je iz Srbije za Siriju i Irak otišlo manje od 100 boraca, ali nema podataka o povratnicima. Iz Bosne i Hercegovine je tijekom uspona i pada terorističke “Islamske države” na Bliski istok otišlo nešto više od 100 militanata, a vratilo ih se 46, dok najveći broj povratnika ima Kosovo, njih 147. Točne procjene koliko je stranih plaćenika s Kosova otišlo za Bliski istok The Washington Post ne navodi.

Općenito, kada se prave ovakve studije, u obzir se uzimaju zemlje EU, prosto bivšeg Sovjetskog Saveza, islamski svijet od Maroka sve do Indonezije, ali takozvani Zapadni Balkan, koji nije dio EU, kao da ne postoji.

ISIL i Zapadni Balkan

Međutim, proteklih godina su zemlje Zapadnog Balkana dale najmanje 1000 boraca, koji su se u početku pridružili sirijskoj Al-Qaedi, poznatoj Al-Nusra Front, ali takozvanoj “Islamskoj državi”. Uglavnom je riječ o radikaliziranim pripadnicima muslimanskih zajednica u Bosni, Albaniji, na Kosovu, te dijelom iz Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Vlade regije su reagirale uvođenjem novog kaznenog djela i kriminaliziranja sudjelovanja u stranim sukobima. Poduzimaju se određene mjere protiv onih koji regrutiraju borcem, radikalnih propovjednika i propagandnih islamističkih mreža. Prijetnja terorističkih napada je u našem susjedstvu stvarna, iako neki drže da je ograničena. Nakon nekoliko godina alarma, sada su se institucije opustile, ali nitko ne zna kakav će učinak imati povratak stranih boraca, koji su se u svoje zajednice vratili s još radikalnijom verzijom islama, takfirizmom, koji opravdava ubijanje svih koji ne prakticiraju “čisti islam”, čak i među muslimanima.

Zapravo Zapadni Balkan nije imun na terorističke napada, što su pokazali sporadični pokušaji napada i nekoliko provedenih, iako uz različita tumačenja o tome jesu li imali islamističku matricu.

Osim toga, postoji malo konsenzusa o stvarnoj prijetnji koju sa sobom nosi povratak ovih militanata u regiju. Opća percepcija je da regija kao meta terorista ima malu propagandnu važnost i uglavnom se pretpostavlja da će oni krenuti dalje u Europu. O tome kako će se fenomen povrataka terorista iz Sirije i Iraka odraziti na sigurnosnu situaciju u regiji se govori vrlo malo i na zatvorenim sjednicama sigurnosnih djelatnika, na nacionalnoj i regionalnoj razini.

Prama podacima kojima raspolažu službe zemalja u okruženju, od militanata koji su bili u redovima takozvane “Islamske države” se njih 250 do 300 vratilo kući. Mnogi su to učinili nakon što su bili razočarani ratom i sukobima između različitih islamističkih skupina. Vlasti vjeruju da malo njih predstavlja stvarni sigurnosni rizik. U Albaniji su, primjerice, mediji tvrdili da samo 15 od oko 40 povratnika može predstavljati prijetnju.

Sigurnosne agencije na Kosovu tvrde da se u Siriji i Iraku na području pod kontrolom terorista nalazi 41 žena, ali i 91 dijete, od koji je 37 rođeno u tamo. Do travnja ove godine se vratilo tek sedam žena i troje djece.

Vlado Azinović, profesor političkih znanosti na Sveučilištu u Sarajevu, izjavio je kako postoji “nekoliko skupina žena i djece koji se očajnički žele vratiti kući”.

“Mislim da će se ti ljudi pokušati vratiti, bez obzira na suočavanje s neposrednom smrti u Siriji i Iraku ili kaznenim progonom kod kuće”, kazao je Azinović.

Unatoč nesagledivim posljedicama  ostavljanja cijele generacije potencijalnih islamista da odrastaju pod utjecajem preostalih čelnika “Islamske države”, vlade diljem Europe, uključujući i one u regiji, neodlučne su oko pitanja povratka onih koji su ostali u Siriji i Iraku.

U Bosni postoji “neodređeni broj djece” rođenih na teritorijima koje je ranije držao ISIL. Ta su djeca rođena u “brakova” između muškaraca iz BiH i žena drugih nacionalnosti, tvrdi Azinović. Postoji i siročad, usvojena od strane obitelji u Bosni i Hercegovini čija je nacionalnost nepoznata.

Mogućnost velikog terorističkog napada na Balkanu je postala očigledna u studenom 2016. godine, kada su sigurnosne snage u Albaniji i na Kosovu spriječile pokušaj napada na izraelsku nogometnu reprezentaciju tijekom kvalifikacijske utakmice Svjetskog kupa u Skadru, gradu na sjeveru Albanije.

Upozorenje o planiranom napadu je dobiveno od izraelskih obavještajnih službi, koje su navodno presrele internetsku komunikaciju Lavdrima Muhaxherija, kosovskog Albanca poznatog po zločinima počinjenim u Siriji, kojeg su navodno ubile američke zračne snage u ljeto 2017. godine.

U akciji je uhićeno ukupno 19 osoba diljem Albanije, Kosova i Makedonije. Samo u Albaniji je više od 170 osoba bilo je zatočeno i ispitano u vezi s tim napadom, uključujući 30 koji su se tada upravo vratili iz Sirije. Operacija je posljedica suradnje između regionalnih obavještajnih agencija i međunarodnih partnera, ali je pokazala i značajne sigurnosne propuste. Zanimljivo je i da je ovo jedini poznati veći planirani napad protiv Izraela, kojeg ISIL uglavnom ne dira.

Nakon toga je priopćeno da su navodno ubijeni ključni propagandisti i operativci “kalifata”, kao što su Muhaxheri s Kosova, Almir Daci iz Albanije i Ines Midžić iz Bosne i Hercegovine. Njihove likvidacije su navodno stvorile vakuum među pristašama “Islamske države” u regiji.

Međutim, istrage novinara su pokazale da je ostalo mnoštvo propagandnog materijala koje je ISIL preveo na lokalne jezike i dostupni su na društvenim medijima. Ipak, nove i ažurirane materijale je teško pronaći. Većina kanala koji podržavaju ISIL su se preselili na “tamni web” ili se materijali dijele šifriranim aplikacijama kojima vlasti teško mogu ući u trag. Preostali videozapisi i propagandne stranice pronađene na internetu datiraju iz vremena stvaranja takozvanog “kalifata”.

Unatoč dobrim vijestima i protuterorističkim strategijama, radikalizacija u regiji se nastavlja, iako ideologija uzima različite, možda i nenasilne oblike. Radikalni propovjednici više ne upućuju pozive na odlazak u rat, ali šire govor mržnje i potiču polarizaciju društava, čak i među samim muslimanima.

Ono što je teško razumjeti je činjenica da su se članovi “Islamske države” više puta vraćali u zemlje regije odakle potječu, neopaženi od strane sigurnosnih službi. Talijanski mediji su krajem 2016. tvrdili kako se Lavdrim Muhaxheri vratio na Kosovo preko makedonske granice, ali su kosovske vlasti službenim priopćenjem odbile ovo potvrditi.

Mediji u BiH su na sličan način upalili alarm i pisali da je Ines Midžić navodno dolazio kući nekoliko puta prije njegove pogibije u Siriji. Oba slučaja, iako nepotvrđena, otvorila su niz pitanja o graničnim kontrolama i balkanskoj migrantskoj ruti prema EU.

Osim toga, organizirane kriminalne mreže vrlo lako mogu osigurati prebacivanje terorista, a bilo je slučajeva kada su kriminalne aktivnosti provodile i same pristaše “Islamske države”.

Iako se tvrdo kako strahovi kretanja radikalnih islamista s Balkana u zapadnu Europu ne bi trebali biti pretjerani, situacija u tom slučaju nije jednosmjerna. Postoje indikacije da su se zajednice balkanske dijaspore na Zapadu naše na udaru islamističke ideologije, kao što su albanske zajednice u Italiji i zajednice iz BiH u Austriji. Iako ove veze tek treba istražiti, završene istrage i suđenja za terorizam su pomogle su rasvijetliti procese  radikalizacije nekih balkanskih državljana u vrijeme dok su bili na Zapadu i povezuje ih se s radikalnim islamistima koji žive u Europi.

Dok balkanske vlasti umanjuju mogućnost neposredne sigurnosne prijetnje, povećano širenje političkog islama u lokalnoj vjerskoj i političkoj retorici u širem smislu utječe na etnički i vjerski raznoliku populaciju regije.

U početku su regionalne vlade mlako reagirale ne izazov odlaska svojih državljana na bojišta Bliskog istoka. Tek kasnije su usvojili nacionalne strategije za suzbijanje nasilnog ekstremizma i detaljne planove za njihovu provedbu.

Balkanska strategija je uskladiti se s modelom EU, kako u odnosu prema povratnicima, tako i radu sigurnosnih službi u suzbijanju radikalizacije. Međutim, teritorijalni gubici takozvane “Islamske države” u Siriji i Iraku ne znače nužno i poraz skupine i primjetan pomak u načinu djelovanja.

Osim što ISIL više ne izdaje izravno naloge za napade i daje slobodu djelovanja svom svojim ratnicima, da bi kasnije preuzeo odgovornost za terorističke napade, nova strategija se može osloniti na taktike temeljene na pobunama i lokalnim grupama podrške koje već postoje u lokalnim zajednicama. To bi moglo dovesti do terorističkih napada malih razmjera, koje je teško predvidjeti i spriječiti čvrstim mjerama sigurnosti.

Za ISIL bi to značilo podizanje morala njegovih pristaša i potencijalnu pomoć za nova regrutiranja za bojišta u Afganistanu, diljem Središnje Azije i sjevera Afrike. Ovo je veliki izazov za vlade u europskim zemljama, gdje je ISIL već dokazao da može privući veliki broj militanata spremnih za provođenje terorističkih napada i odlazak na nova bojišta.

Posljedica nesmetanog djelovanja povratnika, koji je moguć zbog mekog pristupa kojeg zagovaraju demokršćani i socijaldemokrati, neminovno dovesti do povećanog ideološkog pritiska nacionalističkih stranaka i matičnim zemljama “bivših” boraca islamističkih terorističkih skupina.

Na Balkanu je osobito važno odabrati najbolju moguću strategiju, prije svega zbog mnoštva različitih etničkih skupina koje nakon ’90-ih još traže put do zajedničkog života, ne suživota u kojem će jedni uz druge živjeti odvojeno i bez ikakvog iskrenog kontakta.

Služeni proces izgradnje društvene kohezije može narušiti aktualni trend povratka militanata s Bliskog istoka. No, oni su već tu i potrebno je tražiti odgovore na neposredne krize. Potrebno je pronaći alate za suzbijanje prijetnji koju sa sobom nose radikalne ideologije koje traže podjelu među različitim etničkim i vjerskim zajednicama, ali i među samim muslimanima. Naime, primjetna je velika mržnja radikaliziranih skupina prema šiitskoj manjini u regiji, koja niti je slala borce na Bliski istok, niti putem svojih zaklada i udruga propagira radikalni islam.

U svjetlu navedenog, vjerojatno ne treba dizati paniku, ali zanemariti problem povratka islamističkih militanata ili ga svesti na “ograničeni trend i fenomen koji nikome ne predstavlja prijetnju” svakako nije najbolji pristup.

Izvor: The Washington Post

ISIL i novi koncepti “globalnog džihada” nakon poraza u Siriji i Iraku

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bob Rock
Gost
Bob Rock
2 godine prije

Čini se meni da ih je najviše ipak došlo iz Saudijske Arabije! Ta najveća saveznica zločinačkim USA je rasadnik globalnog terorizma! Barem je 10 hiljada muđahedina iz zemlje Sauda došlo u Siriju!
Eto ih samo 2 hiljade bilo u Istočnoj Guti!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Bob Rock

Ovdje govorimo samo o ISIL-u, iako je onaj Muhaxeri bio u Nusri, pa ISILU

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Bob Rock

Na pocetku članka kaže da je na dnu teksta grafikon odlaženja na ratišta. Da li vi vidite taj drugi grafikon ?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

A sta mi na balkanu koji K da radimo kad se i onako ne pitamo nista ?
Sta da evropa radi kad se koji K ne pita nista….
More izbjeglica iz afgana,palestine,sirije,iraka,bangladesa,pakistana je na balkanu i idu ka evropi… Jel to sabirni centar Idlib se polako prazni ?
Otkud toliko nacionalnosti u istom valu ?…
Otkud puni eura ?
Evropi upravo stize divizija citava pa sta se radi na tome…
Svi sute ko zaliveni….

Ne znam da mozemo sebi uzeti za pravo da bilo sta ucinimo kada i onako nismo suvereni na balkanu… Niti Evropa nije suverena…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Alen

Izbjeglice su drugi dio priče, ovo su , ajmo reć, naši, iako ne vjerujem da su “tvoji” ovi idioti koji idu tamo pa se vraćaju

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Je.licno ne strahujem od ovih svojih jer ogroman posao su uradili i IZ i dzemati da do taj broj ne bude jos veci i otvorili oci mnogim neopredeljenim ili simpatizerima a zahvaljujuci rusiji i rusima sva “ideologija” je izasla na vidjelo i tako da je ta smutnja prevazidjena….
A ovi sto se vracaju oni ce proci isto kao “braca” po evropi… Ni vise ni manje…. Mene da se pita bio bi zatvor uz redovne casove i razgovore s imamom iz IZ…. Nesto kao sto rusi rade s svojim….
Opet ovi moji su otisli tamo iz razno raznih razloga ,treba i tu posteno odvagati ,procjeniti,ko je doso tobe a ko je dosao da nastavi borbu za lazni kalifat….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

U BiH je moguce otplatiti zatvorsku kaznu,koje su inace mizerne.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Alen

Coravi vidi da se nikoga nista ne pita,prelaze granice kao kroz sir,najbolje bi bilo da sei mi zabradimo i marame na glavu djecu za ruku i zajedno sa njima,sa ovog usranog Balkana.
Kao onaj vic o zecu i medvjedu o porijeklu imovine u vezi bundi u bivsoj nam drzavi.

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  Alen

@ Alen Bravo!!

Zlatko N.
Gost
Zlatko N.
2 godine prije

Mnogi u Bosni i dalje u Europi vide ovaj priliv mas emigracije sa istoka (uglavnom muslimana) kao pozitivan trend. Neki predviđaju da se 2050 Europa biti 80% islamska. Modeli nam NETKO obrazložiti koje su to blagodati i beneficije Islama kao religije i svjetonazora pa da svi postanemo muslimani. Tako ćemo se riješiti sadašnjih medjuvjerskih i etničkih tenzija. Zašto ne bih postali kao Afganistan, Somalija, Saudijske…?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Zlatko N.

Neće, to su gluposti, ali da vehabizam, ne islam sam po sebi treba zabraniti – treba.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Zlatko N.

Koliko sada ima muslimana u evropi u postotcima?Ova ” predviđanja ” su obične gluposti.Koliko trenutno evropa ima stanovnika? Koliko muslimana ? 2050 nije daleka budućnost.Tridesetak godina samo…dajte ljudi ,hvatamo se za svakakve idiotlukeRaste broj muslimana ,to je evidentno,takav je trend ali takve bombastične prognoze su budalaštine u koje vjeruju oni koji se ne žele malo informisati a što je lako izvesti.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Ta ima veze cini mi se s nostradamusovim predvidjanjem 2050 godine , mada je on to predvidio nakon rata tj kad se smanji populacija svih nas…

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  Alen

to i jeste problem koji se ne resava: lazni proroci, cak lazne religije ili bar falsifikovani delovi pojedinih, i to onda dodju dobre skripte za belosvetske hohstaplere da nam organizuju malo-malo pa depopulaciju, jel’ ko sisa ovce kada veruju lazima, neka im i bude po lazima do istrebljenja viska ovaca

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  udav

Danasnji lazni proroci i religije nisu Bozje knjige i poslanici ne stavljaj to u isti kos s modernim izmisljenim religijama materijalizma , medija i lazima koje serviraju… U knjigama je spas…

.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Manje od 10% ….. 5-7% milim , imaš podatak islam in Europe, ne EU, nego Evropi cijeloj.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Naravno,oni koji su rođeni ovdje i oni bez”papira” nema ih više od 5-8% ..ove tvrdnje kojekakvih ” stručnjaka i eksperata” je plasenje babarogama,ništa drugo.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Zlatko N.

Tko to vidi u nekontroliranoj migraciji pozitivan trend, šira javnost je žestoko protiv (europske robovlasnike i dio muslimana u bosni ne računam). Muslimani neće činiti 80% stanovništva europe do 2050 osim u slučaju da padne divovski meteor. Beneficije islama sam primjeti iz zemljama koje si naveo.

cicos
Gost
cicos
2 godine prije

Ja vec pripremio chakiju za samosunecenje. Ko velim manje ce da boli.
Malo shale u ovom sveopstem cirkusu nije na odmet.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Malo je WP frizirao brojke. Tunis je dao puno više od par tisuća Rusija i bivši SSSR, skoro 10 000 i više, Belgija da ne govorim, kao i Kosovo , koji su u odnosu na broj stanovnika dali najveći postotak, možda više od Tunisa i SA.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Kina nedostaje.

jupiter
Gost
jupiter
2 godine prije

cekaj laki dali su….sad za vracanje ne brojimo kovcege …alo ih uopste ima…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  jupiter

Rusi su najviše pobili svojih. SA je izgubila jer je slala bedake bez vojnog znanja. No , to je već druga priča.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Brojke za BiH su dosta umanjene. Razlozi za to su čisto političke prirode. Ti “povratnici” se vrlo rijetko zakonski procesuiraju, i kad jesu u pitanju su simbolične zatvorske kazne. Što više zatvori su i regrutni centri u kojima nesmetano promoviraju svoju ideologiju mladosti bez ekonomske i društvene perspektive nudeći im mogućnost inkluzije u to alternativno društvo i nov početak u njemu. Što se tiče društvenih kohezivnih težnji njih nema, niti ih itko uistinu traži. Podjeljenost je očitata i na vjersko-nacionalnom nivou, ali još i više na ekonomskom. Ovakva neriješena međunarodna i unutardržavna pitanja stvaraju odlično okružje kriminalu i vlasti da nesmetano kradu i produbljuju ekonomski jaz među nama i njima. BiH je loša kopija Libanona u srcu europe. I masivnu šiitsku tj. iransku obavještajnu službu u BiH
razbila je amerika devedesetih (slučaj pogorelica…), ali ona je još prisutna u vidu nekih bošnjačkih političara i bivših članova AID-a. Za te grupe se vežu određeni ratni i postratni zločini te teroristički napadi od kojih je najpoznatije ubojstvo hrvatskog političara i zamjenika ministra unutarnjih poslova u vladi Federacije BiH Joze Leutara.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Koba

Alane…nisi u pravu,samo valja dodati da su Saudijci zauzeli mjesto Irancima!

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Koba

Nasrudine sine istina oslobađa. Koljevka islamskog terorizma na zapadu je Bosna. Naravno, nisu za to samo krivi bosanski muslimani i njihovo vodstvo, ali to je činjenica.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Koba

Koba…svi smo mi teroristi,samo je potanje za koga radimo!

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Siniša

Točnije mi smo ono što smo u očima promatrača, a znamo tko u ovom slučaju promatra i čija je trenutno u svijetu glavna. A znamo i gdje su ritualno sječene prve glave u Europi.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Koba

Od ovog tvog laprdanja jedino sinišu moze hercika strefiti ,nedo Bog taj belaj…. I onako je sav isprepadan…

A laprdanje ti je ostalo u 90im… Jos nisi napravio upgrade ?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Alane brate probudi se iz hibernacije,vi iz Federacije ste fenomeni…..nikako da se probudite!!!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sinisa brate ,ne sikiraj se nista ,ne dozvoli da te uznimarava pisanja čovjeka u bjelim čarapama iz devedesetih…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Alane brate,mene vise uznemirava to sta ti ne vidis koliko ima istine u njegovim rijecima….ti si taj koji konzervira 90. i to nije dobar recept za buducnost jer se stvara podloga za ponavljanje 90tih….istina oslobadja i miri,nikakva gluma ili umisljaj idile ne pomaze.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Koba

Krivo je vodstvo, narod naravno da ne. Ali ako nekome uvjetuješ posao da ide u tu i tu džamiju, da mu žena nosi hidžab, djeca idu u baš tu i tu medresu, kao što je slučaj s jednom turskom tvornicom u Goraždu, ako se dobro sjećam, onda su krive vlasti. Nema paralelnog sustava obrazovanja u kojekakvim “centrima” i “školama”. Odakle im licenca? Koliko su Rijad ili Ankara, pa i Katar platili da to radi tamo?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Gledaj šta rade na mjestima kao što je kralja Fahda džamija.Pravi primjer paralelnog sistema .Niti kome polažu račune niti ih iko kontroliše,primjera ima još.Katar i SA su donijeli samo zlo ,zlo lijepo upakovano u kojekakve tobože investicije u turizam ,u ovo ..ono..

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Tadmur @ opet kao sto sam rekao i Lakiju ,da ,problema ima ,pare rade svoje i mi smo naravno dio tog plana koji se desava sirom evrope pa tako i kod nas…
Ko to radi , organizuje i pod cijom je to palicom ne moram ti objasnjavati ,sve znas…
Eto ako ko misli da mi bosnjaci moramo to rijesiti to je ok ali mora se shvatiti da i jedna evropa ne rjesava to a zna se zasto i da ce se to rjesiti onda kada se rijesi i po evropi….
Bitno je da velika vecina bosnjaka nije u tome…

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Laki ,necu sporiti da oni sa strane pokusavaju da putem novca implementiraju neke svoje ideologije u bosni i da to negdje i uspiju ali sigurno 99,7% bosnjaka nece nikad prihvatiti tu ideologiju…
E sad ako cemo graditi slucaj na 0.3% i proglasavati nekim centrom ili zavjerom i slicnim glupostima ja to vidim samo kao provokaciju koju koriste oni koji su na istoj strani ….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

O tim bijednim procentima i govorim,problem je sto su ti bijednici jako agresivni i bome uvezani sa ljudima na vlasti a mi se ponasamo kao da ih nema.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Drug iza njih stoji ambasada znas cija….

Koba
Gost
Koba
2 godine prije

Laki vlast koja je proizašla od volje naroda je samo odraz tog istog naroda.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Koba

Koba zbilja sam 4x procitao tvoj komentar da vidim sta nam Alan zamjera….cak si i relativno neutralan i nista mi na um ne pada osim da kraj Alana zivot prolazi a nije ni svjetan sta se desava!!!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ili je vama.ispran mozak ,tj tebi , ovaj koba je zaglavio psihicki u proslosti…

Nakon sto je ovaj portal svojim tekstovima jasno ukazao ko ,sta i kako stoji iza vehabijskog terorizma u evropi i ko u stvari nama u bosni i balkanu krv pije i medju nas baca kosti ti se jos uvjek pitas neka pitanja !!!

Sad stvarno ili bas ne kontas nista ili si i ti po nekakvoj duznosti ovde…

Redakcija Logicno mislim da ovi kometari nemaju nikakvog smisla osim losih namjera i bilo bi lijepo kad bi se uklonili.. Hvala…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Ja bih Alane voleo da si u pravu ali nisi ni 80% blizu tome,uvaljujes idilu koja ne postoji…sa Kobetom cu ja lako ali ti si problem i to extreman problem!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nakon sto je ovaj portal svojim tekstovima jasno ukazao ko ,sta i kako stoji iza vehabijskog terorizma u evropi i ko u stvari nama u bosni i balkanu krv pije i medju nas baca kosti ti se jos uvjek pitas neka pitanja !!!

Sad stvarno ili bas ne kontas nista ili si i ti po nekakvoj duznosti ovde…

Redakcija Logicno mislim da ovi kometari nemaju nikakvog smisla osim losih namjera i bilo bi lijepo kad bi se uklonili.. Hvala…

Marko
Gost
Marko
2 godine prije
Reply to  Siniša

Ima stvari koje Alen negoli čuti. On bi morao malo vise biti transparentan i otvoreno iznositi svoju agendu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Ma Alane brate slazem se ja sa tobom ali Kobe je iztakao realne nase probleme,koliko je on extreman dalo bi se zboriti ali moramo pratiti i extremiste i pacifiste….valja gledati sta cine i koji su problemi i rjesenja.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Realan problem je da obezbjedis sebi i svojoj porodici lijep i dostojanstven zivot , uz Bozju pomoć i blagoslov a ova laprdanja nisu vrijedna spomena…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

To je krucijalan problem,necija potreba za egzstencijom se efikasno zloupotrebljava;zbog toga covjek i ne smije bjezati od sugestija i problema,ne smije se misliti na svojih 10 maraka a sta se desava oko nas nije bitno jer bitnije je mojih cener maraka!!”

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Lijepo si rekao…”uz Božiju pomoć i blagoslov”..kapa do poda!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nista bez toga ,druze…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Alen

Ništa Alane….

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Siniša

U socijalizmu su ljudi vrlo pristojno živjeli, uračunamo li u to i slobodno vrijeme onda i bajno. Ali vidiš prvih višestranačkih, ne živi se samo od kruha. Guranje problema pod tepih je put za katastrofu. Neprimjećivanje istih je i garant vlastite, jer kad kolo krene, želio ili ne, ti si unutra. Čovjek je očito dijasporac, vikendaš, on ne živi naš život.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Alen

U jeba te zapeo sam u 90-im. Samo da se updatam. Aha SDA,SDS,HDZ u predsjedništvu, Izetbegović, da ga zdravlje posluži, je još predsjedavajući. Naser Orić drži kampove za obuku malih “Askera” (to bi trebali biti oni umjereni). Paražemati ne zaostaju u obuci, čak je i IDIŠ snimio prilog na bošnjačkom s našim dragim mudžahedinima koji promiču pouke mira i ljubavi. Ponekad što i eksplodira, ali nema veze. Gradovi su ako ne etnički čisti onda podijeljeni. Politička retorika ako nije ekstremno vjerska onda je ekstremno nacionalna. No političare ne treba kriviti oni samo govore što ljudi vole čuti.

Bozon
Gost
Bozon
2 godine prije
Reply to  Siniša

Evo reci cu ti ja. Nema Irana u Bosni, a nije ga bilo ni za vreme rata. Zasto to kazem. Zato sto zapadni listovi poput Washington times, NY post, Business Insider pisu da Iran ima obavestajni centar u Bosni. Zato i znam da nema. Zna se ko gradi Dzamije besplatno i ko ima najvise novaca, i ko voli te koji imaju vise novaca od Irana. Saudijska Arabija se siri po Bosni, jer ima novaca, a Bosnjaci politicari vise vole te koji imaju novaca i koji su slizani sa zapadom nego ove koji su pod sankcijama oduvek.

Koba
Gost
Koba
2 godine prije
Reply to  Bozon

Evo ja ću reći da nemaš pojma. Uloga Irana bila je vrlo istaknuta za vrijeme rata, a i u poraću. Od oružja do obuke vojske i tajnih službi. Naravno išlo je preko Hrvatske uz prešutnu podršku Amerike.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

“Međutim, teritorijalni gubici takozvane “Islamske države” u Siriji i Iraku ne znače nužno i poraz skupine i primjetan pomak u načinu djelovanja.”
Navedeni radikalno teroristički subjekat ima utemeljenje u Centrima Moći. Isti oni Centri koji u pozadini vuku konce takozvanog Zapada?!
Svaki pokušaj odstupanja i osamostaljivanja vlada, premijera, predsednika matičnih država takozvanog Zapada biće kažnjen:
autobusi po šetalištu, oni karikaturisti u Parizu, diverzije u velikim fabrikama, ….
Znaju se unapred Izvođači, ali ko su Investitori ?
Nije bitan broj boraca povratnika? Napravljena je GMO “Ideja” koja stalno lebdi u vazduhu i preti !
Tu “Ideju” kao i sve drugo GMO napravljeni su u laboratorijima. Ništa ne može samo da nikne na pustinjskom pesku!?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

“”Preko 70 sirijskih plemena izdalo je zajedničko saopštenje u Subotu u kojem najavljuju formiranje novih zajedničkih snaga koje će se boriti protiv Amerikanaca i snaga koje podržavaju Amerikanci u Siriji.””

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

U Jordanu…neredi,zbog MMF preporuka.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Mislim da i ova vijest ima veze sa ovom temom neki bezbjedonosni strucnjaci navode da je ova migrantska ruta u BiH dijelom i zbog toga da se obnovi Vehabijsko ljudstvo jer je dobar dio ekstremista iz BiH poginuo ,tesko ranjen ili zarobljen u Siriji sto po meni ima logike. Navodi se doduse da je oko 500 vehabija iz BiH poginulo u Siriji i iraku u svim formacijama da je jako veliki broj njihovih zena i djece zarobljen od Sirijskih pa cak i Ruskih snaga.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

za balkan najopasniji je ekstremizam takozvanih Srba i rvata u bih muslimani su na ovim prostorima uvijek bili razboriti pogotovu njihovi intelektualci

Steve
Gost
Steve
2 godine prije

WP zna i odakle su dosli i koliko ih je i gde ce se posle i u kom broju vratiti, hm…?

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

cio-hazarske mutikase se prave ludi
kvaka je u tome, da je Washington Post, kao 2. najvaznije cio-hazarsko glasilo, nakon NY Timesa, na istoj strani kao i IS i tvorci IS-a, SAD, Izrael i S. Arabija

POVEZANE VIJESTI

Izbornik