fbpx

ISIL i novi koncepti “globalnog džihada” nakon poraza u Siriji i Iraku

ISIL-Raqqa

Događaji u proteklih nekoliko tjedana pokazuju da je objava konačne pobjede nad teroristima “Islamske države” u Siriji i Iraku bila preuranjena. Samoproglašeni “kalifat” i dalje pruža otpor, iako je ozbiljno oslabljen i ostao je bez znatnog dijela vrhovnog zapovjedništva. Međutim, ISIL se prilagodio situaciji i pozivao je svoje pristaše da zauzmu nove teritorije.

ISIL sada prelazi na “gerilski rat”. Izgubivši više od 90 posto teritorija, islamistički militanti danas provode terorističke napade na civilno stanovništvo i sirijske oružane snage.

Iskustva prethodnih desetljeća u Afganistanu i Iraku pokazuju da s ovim načinu rada teroristička organizacija može postojati desetljećima, skrivati se u planinskim i pustinjskim područjima, gdje će regrutirati i provoditi obuku novih militanata u posebnim kampovima.

Ipak, sirijski i irački teritorij je neprikladan za ovu vrstu aktivnosti na dulji rok. Istočna Sirija i zapadni Irak, gdje ISIL više ne uživa masovnu potporu lokalnog sunitskog stanovništva, pustinjska su nenaseljena područja s teškim uvjetima preživljavanja.

Krajem 2017. godine su europske obavještajne agencije izvijestile da je vrh takozvane “Islamske države” naredio da se znatan broj militanata, prvenstveno onih porijeklom iz Europe, prebaci u Afganistan. Tada je upozoreno na moguću organizaciju kampova za obuku od strane “kalifata” u Uzbekistanu i Tadžikistanu.

Posljedica jačanja ISIL-a u Afganistanu je bio je nedavni niz smrtonosnih terorističkih napada, koji se podudaraju s tradicionalnom objavom “proljetne ofenzive” talibana.

Osim toga, vodstvo “kalifata”, predvidjevši gubitke u Siriji i Iraku početkom 2017. godine, promijenilo je propagandnu kampanju, najavljujući svojim pristašama početak “razdoblja iskušenje” koje je poslano od Allaha s ciljem odvajanja pravih pristaša “kalifata” od onih koji su se organizaciji pridružili s neiskrenim motivima.

U kojoj mjeri moguća “reanimacija ISIL-a” može odgoditi rješenje sirijske krize i stvoriti nova krizna žarišta? Podsjetimo da je Donald Trump izjavio da će američke trupa ostati na sjeveru Sirije sve dok se ne otkloni posljednja mogućnost “uskrsnuća” ove terorističke organizacije.

ISIL i njegovo zapovjedništvo sa svoje strane intenziviraju propagandu s ciljem objašnjavanja “privremenih poraza” i zauzimanja novih teritorija za “kalifat”. Zbog toga se dio zapovjedništva preselio u Libiju, Afganistan i na poluotok Sinaj, što pokazuje da je teroristička organizacija, u slučaju potpunog poraza u Siriji i Iraku, unaprijed razvila alternativne scenarije.

Raqqa

FOTO:Ilustracija, Raqqa

Istovremeno je stvaranje “teritorija međunarodnog džihada” danas za ISIL od temeljne važnosti. To terorističkoj skupini omogućava organiziranje kampova za obuku, regrutaciju radikalnih islamista među simpatizerima diljem svijeta i stvaranje ćelija koje se kasnije mogu preseliti u druge zemlje.

Najplodnije tlo za “kalifat” su muslimanske regije gdje već postoje žarišta nestabilnosti i lokalne islamističke skupine. Posljednjih godina je ISIL proveo niz pokušaja konsolidiranja svojih položaja na egipatskom Sinaju, u Nigeriji, Somaliji, Libiji i na Filipinima.

Danas ISIL posvećuje posebnu pažnju Aziji, a dokazi tome su bili niz terorističkih napada koje su militanti “kalifata” proveli u Indoneziji. Ove godine je ISIL po prvi put preuzeo odgovornost za teroristički napad u indijskom Kashmiru.

Iako ISIL u nekoj od gore spomenutih zemalja ne kontrolira teritorije, tijekom proteklih godina se značajan dio lokalnih terorističkih organizacija zakleo na vjernost “kalifatu”, dobivši pri tome  službeni status “vilajeta”, odnosno pokrajine “Islamske države”. U sadašnjoj situaciji, propagandne agencije “kalifata” svaki teroristički čin kojeg počine lokalne ekstremističke skupine nazovu “novom borbenom operacijom ISIL-a” i ova zlodjela aktivno promoviraju na društvenim mrežama stvarajući iluziju prisustva “Islamske države” u različitim dijelovima svijeta.

Stoga, bez obzira na poraze terorista “Islamske države” u Siriji i Iraku, gdje kontroliraju mali dio pustinje u Siriji uz iračku granicu i uski pojas od nekoliko sela uz Eufrat sjeverno od Al-Bukamala, ne treba očekivati da će ISIL zbog vojnog sloma nestati. Kao što navodi propaganda “Islamske države”, ova vremena teške kušnje su “poslana od Allaha da se ISIL očisti od pripadnika koji su mu se pridružili s neiskrenim namjerama”.

Caption

FOTO: ISIL

Scenarij zauzimanja drugih teritorija je jedna od opcija, rezervirana za zemlje Azije i Afrike, dok je za Europu rezerviran koncept “individualnog džihada”.

U drugoj polovici 2017. godine, kada je većina medijskih struktura ISIL-a bila uništena, samoproglašeni kalifat je izgubio sposobnost nadzora informacijskog polja i teroristička organizacija je predložila je takozvanu “munasirun” strategiju, kojom bez ikakve provjere simpatizerima kalifata daje priliku za stvaranje i postavljanje ideoloških materijala na internetu i da prijete u ime i “Islamske države”.

Većina objava u kojima se prijeti Europi, Sjedinjenim Državama i Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, koje su podijeljene na internetu u posljednjih nekoliko mjeseci, stvorili su i objavili simpatizeri ISIL-a, a ne službene i poluslužbene medijske skupine “kalifata”.

Koncept “univerzalnog autonomnog džihada”, kojeg promoviraju ideolozi ISIL-a, prisutan je na internetu gotovo neovisno o fizičkom postojanju samog  “kalifata”.

Teroristički napadi koji se provode automobilima i hladnim oružjem, koji su potresli Europu 2016. i 2017. godine, najvećim dijelom su počinjeni od strane potpuno autonomnih simpatizera ISIL-a, koji svoje zločine nisu ni koordinirali s terorističkom organizacijom.

Nakon vojnog poraza “armije kalifata” na red dolazi “individualni džihad”, kojeg aktivno promoviraju pristaše takozvane “Islamske države” na internetu.

Budući da je “kalifat” praktički obezglavljen i izgubio je teritorije na Bliskom istoku, ova vrsta terora će biti najveća prijetnja u narednim godinama. Naravno, ovdje govorimo isključivo o takozvanoj “Islamskoj državi”, vrhu ledenog brijega, ne o njezinim tvorcima i strukturama koje financiraju, naoružavaju i upravljaju najvećim dijelom aktivnosti ove terorističke organizacije.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
27 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Dosao je ISIL pravo u srce europe, nema brines. Tek cemo okusiti sto su nam zajedno sa nasim veleizdajnicima spremili.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ana

Nope. Oni su ti koji su došli po “novo iskustvo”, naivno vjerujući cionističkim pričama ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
Da iskoristim priliku za jedan off topic.Nadam se da će admin imati razumijevanja,
Proćitao sam jednu Vašu opasku o nekim pogreškama Francuske od revolucije na ovamo i posljedicama koje će zbog toga tek uslijediti ili tako nekako. To je zagolicalo moju radoznalost pa bih Vas zamolio, ako nije tlaka, nekoliko redova o tome na što ste time mislili.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Nakraće i najgrublje rečeno, Francuzi nisu računali na prenamjenu europskog teritorija u aranžmanu u kojem se on događa, dok su istovremeno precijenili svoje sposobnosti i mogućnosti dugoročnog utjecaja na određene “globalne procese”. Zbog toga će postati višestruki gubitnici, pri čemu im zakašnjelo lupanje lude glave o zid neće biti od nikakve koristi.

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  Kora

Visestruki gubitnici sigurno jesu. Postoji jedan razlog zasto nisu poceli jos lupati glavom o zid-nemaju je!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Kora

Zahvaljujem. Lijep pozdrav!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

Također lijep pozdrav i Vama!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Vidim da je moj najveći fan tu. E već sam se bio zabrinuo.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

LOL

U čemu je poanta i snaga toga “no go kalifata”? 🙂

Usput budi rečeno, i oni će se – baš kao i ovi na Arapskom poluotoku – nenadano “poskliznuti”, ma koliko to njima i njihovim pokroviteljima u ovome trenutku zvučalo nemoguće.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Alciaidu su prekompovali iz muđahedina sad će sisilovce poslati u Avganistan da nastave ono što su muđahedini napravili sa intencijom pravac sjever i istok.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  bbbb

Al-CIA-ida ?

Pretpostavljam da je upravljanje istom preuzela “Krvava Gina” glavom i bradom.

Antiglobalist
Gost
Antiglobalist
2 godine prije

Bio bi zanimljiv jedan analitički tekst o odnosu ISILa i talibana u Afganistanu.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Antiglobalist

Slažem se. Mene zanima i to da li džihadisti znaju plivati i roniti, ili samo “skaču na glavu” pa tko preživi?

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Ja pratim neke tastatura džihadiste po raznim portalima , i primetio sam promenu pre su pisali Islamska Država ostaje i širi se i slične slogane i krilatice , kačili su slike sveta po vidjenju Kalifata , kako treba da izgleda , sada pišu : mi se ne borimo za teritoriju već za Boga , samo pišu o narednom životu i onostranom , a jadnici ne znaju da će tu još gore proći , šta će da kaže kada dodje gore : Bacao sam bombe i ubijao ljude u tvoje ime , nagradi me sada … Poremećeni ljudi jednom rečju ,… Pročitaj više »

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Riddick

Dijelim Vašu zabrinutost za duše džihadista, pogotovo onih koji se u drogiranom i agresivnom stanju spremaju put Jadrana. Naime, u Jadranskom podmorju, između ostaloga, odnedavno postoje i postaje križnoga puta. Bilo bi mi doista žao da ovim individualnim “borcima za Boga” srce stane od iznenađenja kad se susretnu s raspelom na potpuno neočekivanim mjestima. Jer sudeći po sredstvima i načinima kojima se bore “za Božje kraljevstvo” te ishodima takve borbe, njihova je vjera doista slaba, gotovo nikakva. A ako nema prave vjere, onda nema ni “narednog života”, ma što im govorili njihovi “globalni nalogodavci”.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Kora

Veruj mi , nisi svestan koliko malo je potrebno da čovek zastrani i da mu se svet okrene naopačke , ne provociraj sudbinu .

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ako netko “zastrani”, znači da ne ide ususret Bogu nego vlastitoj propasti, zar ne? Nema to veze s “provociranjem sudbine”, nego s nedopustivim osobnim slobodnim prepuštanjem sumnjivim “duhovnim vođama” i “karizmaticima” koji manipuliraju čovjekovom vjerom i Riječi Božjom. Dakle, to se ne odnosi isključivo na islam, iako je spomenuti fenomen trenutno najuočljiviji kod džihadista.

Markec
Gost
Markec
2 godine prije
Reply to  Riddick

Postoji tu pozadinski faktor duhovne građe. Mnoge možeš indoktrinirati minornim pizdarijama, ali će im unutarnji osjećaj ukazivati kad je nešto stvarno pogrešno I naprosto se kosi. Ako nekoga možeš indoktrinirati do etičke građe prosječnog isilovca, radi se tek o duhovnoj ljušturi u ljudskom tijelu.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Markec

Slažem se. No problem time ne nestaje.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

To na B što si napisao malim slovom , treba da te bude sramota i tih 7 što su ti lajkovali komentar isto.

Sarajevo
Gost
Sarajevo
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ziv bio Riddick i svako dobro ti zelim!

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Amerika i Engleska bit će zemlja kalifatska 🙂

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

To bi značilo da u skorašnje vrijeme slijedi izravan okršaj samih cionista i džihadista, dok mi ostali slobodno možemo pripremiti kokice i zauzeti položaj s dobrim pogledom na “tekmu” ?

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Zaboravio si nasu europsku domovinu. Ah, ona to vec jeste.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Čisto pojašnjenja radi, moj je komentar bio odgovor na prvi pogrdni komentar koji je, s razlogom, admin izbrisao, tako da sad ispada da sam koristio tu riječ, inače je bio odgovor na uvredljivi napis koji nema veze s ISIL-om, nego s gradonačelnikom Londona, kojeg se tako nazvalo. Toliko o tome.

Demos
Gost
Demos
2 godine prije

Politička korektnost je smrt za demokraciju.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

novi koncept je taj, da cio-hazarski fašisti bombardiraju položaje regularne sirijske armije, pod izlikom, da žele spriječiti Iran, – dok Rusija šuti i ne reagira, odnosno Moskva čak, indirektno poziva Iran da napusti Siriju, jer se Moskva ne želi zamjerati cio-hazarima. Pa hazar Herman Gref je šef Sberbanke i još uvijek su polovica ruskih oligarha hazari. I tako će cio-hazari sve više bomardirati sirijsku armiju i iransku armiju(koja se u Siriji nalazi legalno na zahtjev sirijske vlade), i tako će cio-hazarsko-vehabijsko čudovište ISIL opet jačati i početi osvajati teritorije i onda se ja pitam, koji k je Rusija 4 godine… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik