Erdoganov ultimatum Kurdima i Siriji: „Položite oružje, povucite se i obustavljam kampanju“

Recep Tayyip Erdogan
21 komentar

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Ankari kako one zemlje koje su razvile ISIL kao projekt, koje su ga podržavale i de facto usmjeravale, danas sebe predstavljaju najvećim neprijateljima „Islamske države“.

Iskreno govoreći, ovo je prilično neprimjerna izjava turskog vođe, ako uzmemo u obzir višegodišnju suradnju turske obavještajne službe MIT i političkog vrha Turske s „kalifatom“, čiji su militanti koristili tursku kao tranzitnu zemlju za odlazaka u Siriju i Irak, a turski poduzetnici, uključujući sina turskog predsjednika, Bilala Erdogana, su se obogatili trgovinom nafte s „Islamskom državom, koja je ukradeno sirijsko crno zlato turskim trgovcima prodavala po višestruko nižim cijenama od tržišnih.

No, ogorčenost turskog predsjednika je razumljiva. Rusija ga je „podsjetila“ da u tajnom sporazumu nije bilo upada u Sirijski teritorij u dubinu kako je namjeravala napredovati turska vojska, ni napad na Manbij, a Dmitrij Peskov je podsjetio Ankaru da Moskva nikada neće pristati na trajno raspoređivanje turskih snaga u Siriji.

Erdogan je danas govorio na redovnom sastanku zastupnika Stranke pravde i razvoja u turskom parlamentu u Ankari, a tom prilikom se osvrnuo na aktualna događanja. U fokusu njegovog obraćanja bila je operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije, čiji je cilj „da se eliminacijom terorističkih elemenata osigura turska granica te spriječi uspostava terorističkog koridora“, misleći pri tom na sirijske Kurde.

Naglasio je kako Turska, korak po korak, napreduje u operacije “Izvor mira”, te kako je turska vojska za osam dana operacije od terorista „očistila prostor“ od 1220 kvadratnih kilometara.

Dotaknuvši se tvrdnji iz pojedinih zemalja da turska vojska vrši napade na civile na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao: “Turska nikada u svojoj povijesti nije izvršila masakr nad civilima, niti bi to ikad učinila.”

I ovdje je Erdogan proturječio sam sebi, jer je priznao da je Turska počinila „strašne zločine nad Armencima“, iako događaje iz 1915. nikada nije htio nazvati genocidom.

Zato je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona podsjetio na francuske masakre civila u Ruandi i Alžiru, te poručio kako Turska takve stvari nikad nije radila.

“Ako hoćete da vidite masakre civila, pogledajte Arakan, pogledajte Bosnu, stanite pred ogledalo”, poručio je Erdogan zapadnim zemljama, podsjetivši na egzodus muslimana u Mianmaru i zločine nad Bošnjacima tijekom ’90-ih.

Dotaknuvši se i borbe protiv terorističke organizacije ISIL nastavio je: “Zemlje koje su ISIS razvile kao projekt, financijski ga podržale i de facto usmjeravale, danas nam se predstavljaju kao najveći neprijatelji ISIL-a. Međutim, mi vrlo dobro znamo tko u svemu ovome ima kakvu ulogu.”

Kritizirao je i Arapsku ligu zbog navoda koje je uputila u vezi s operacijom koju Turska „provodi s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje na sjeveroistoku Sirije“.

“Arapska ligo, koliko ste vi primili izbjeglica iz Sirije? Vi ste Siriju izbacili iz organizacije i sada pokušavate provesti neki projekt vraćanja Sirije kako biste napakostili Turskoj“, poručio je Erdogan, što je u pravu, jer arapske zemlje, osim Libanona, te u manjoj mjeri Iraka, Jordana i Egipta, nitko nije primio sirijske izbjeglice, dok ih Turska ima skoro 4 milijuna.

Podvukao je kako je Turska, u kontekstu operacije “Izvor mira“ uradila ono što je morala, te kako za njegovu zemlju i njegov narod nikada nije bila opcija predati se.

“Predati se, nikada nije bila opcija za Tursku i turski narod. Mi smo učinili ono što smo morali. Zajedno s našim narodom podigli smo zastavu borbe. Narodu koji je svoju državu formirao pod parolom „ili nezavisnost ili smrt“ ništa drugo nije ni pristajalo”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao i da ako teroristi polože oružje, uklone postavljene mine, te se povuku s područja u dubini od 35 kilometara od turske granice, time odmah prestaje provođenje operacije “Izvor mira”.

“Ne borimo se mi protiv niti jednog naroda u Siriji. Mi se uz sirijski narod borimo protiv nasilnika”, rekao je Erdogan.

No, sada je “problem” što su sirijske trupe već stigle u Kobani, ili Ain Al-Arab, kako je pravo ime ovog grada, velike snage su raspoređene i u području Tal Tamra na prometnici M4, a ruska i sirijska vojska su u Manbiju i gradi Ain Issa i obližnjoj velikoj bazi sirijske vojske, dok su u tom području, malo sjevernije,  kurdske milicije krenule u protunapad i vratile nadzor nad selom Jalba južno od Tal Abyada.

Malo je vjerojatno da će združene snage sirijske vojske i sirijskih Kurda ispuniti uvjete ultimatuma turskog predsjednika, a sljedeći će sati pokazati što će se dogoditi nakon što sirijske snage i kurdske milicije odbiju napustiti položaje i položiti oružje.

ISILOperacija Izvor mira
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
samo tako
4 godine prije

Dobre živce imaju ti zastupnici, satima slušajuči kako se sultan svađa sam sa sobom i sa cijelim svijetom. Pa kad ih iznenadi kratkim govorom : “Znate dečki, ja sam se samo šalio”, pljesak če biti dugotrajan

Kvisko
4 godine prije

Sultan bi kao predsjednik jedne drzave pa makar se ona zvala Turska, trebao znati do kud sezu drzavne granice, odnosno s kojim sve drzavama njegova zemlja granici.

tihobl
4 godine prije

Ako Damask bude drzao naoruzane kurde duz granice onda krsi sve sto su oba Asada obecavala decenijama i postaju produzena ruka onih koji su naoruzavali kurde, pokusavali puceve u Ankari i radili na komadanju Turske. Vrijeme je da se kurdi razoruzaju .

burt
4 godine prije

kurdski izdajnici su zaboravili da su ih u Kobaneu 2014 od ISIS-a spasili vojska SAD i Erdogan koji je propustio Peshmerge iz Iraka, sad SDF i YPG pokušavaju instalirati SAA prema turskoj granici i zabit nož u leđa federalizmu i zato Erdogan, turska vojska, FSA i Jaysh al islam ne smiju imati milosti prema njima nego ovaj put uništiti SDF i kurdske izdajnike bez milosti

idegruersgfnserugfnerwfnuswn
4 godine prije

Voli doći kod Vućka jer ga Vućko doćeka sa gostoprimstvom.

ivica
4 godine prije

kaze Erdogan, Turska nije nikad radila zlocine nad civilima jos spominje Bosnu ,malo povjesti mu nebi skodilo , sto su turci radili prije 400 godina na Balkanu i Bosni , sirili mir a ne harac i odvodili koga u ropstvo ?

burt
4 godine prije

Trump tweeta bez veze i vidi se da je konfuzan dok mu savjetnici ne objasne neke stvari jer je situacija komplicirana a njemu nisu jača strana zemljopis i povijest Europe i Azije, i ruska strana u nedostatku pouzdanih informacija svjesno unosi zabunu, nema nikakvog dokaza da je nakon tursko-američkog sporazuma o turskoj sigurosnoj zoni bilo predviđeno da Kurdi pozovu SAA i reintegriraju se u Assadov sistem niti da turska strana to radi da bi olakšali Assadu i poslali Amerikance iz Sirije, Kurdi su zaigrali opasnu igru i na kraju neće dobiti nikakve ustupke nego će proassadovski propagandisti lako među korumpiranim arapskim plemenskim šefovima pronaći one koji će kurdske čelnike javno optužiti da su radili protiv interesa Assada a zna se kako to rješavaju diktatori kao Assad, SDF i YPG su pozivanjem SAA u Kobani značajno narušili turski koncept zauzimanja granice od Jarablusa istočno prema Kobaneu i zato Erdo nema druge… Čitaj više »

aSad
4 godine prije

niko nije povezao pokušaj državnog udara u iraku po uhodanom scenariju koji je pukao kod pucanja u policiju i demonstranta ko u kijevu sa povlačenjem u siriji ?? miriše na klopku za khamenog i ruhanija preko leđa kurda i poncijevo pranje ruku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI