fbpx

Ankara: Turska nije hotel za europske borce ISIL-a i zato ćemo ih vraćati u njihove zemlje

ISIS ISIL kalifat FSA

Još prošle godine, nakon poraza takozvane „Islamske države“ i gubitka teritorija, došlo je do obrnute migracije stranih boraca i njihovog povratka u matične zemlje. Tada je The Washington Post objavio brojke o povratnicima s bojišta na Bliskom istoku, odnosno iz Sirije i Iraka.

Međutim, sada je Turska najavila da će vraćati sve strane militante takozvane „Islamske države“ koji nisu turski državljani, što znači prisilnu deportaciju u njihove zemlje porijekla. Jednom kada se nađu na teritoriju, primjerice, Francuske, Belgije ili njemačke, lokalne vlasti ih moraju prihvatiti i ne mogu ih vratiti u Tursku.

Vijest je potvrdio Süleyman Soylu, ministar unutarnjih poslova Turske, koji je optužio Europsku uniju da nije zauzela odlučan stav kako bi pokušala riješiti ovaj problem.

„To što oni kažu: “Mi smo im oduzeli državljanstvo i sad se o njima vi brinite”, iz naše perspektive je neprihvatljivo. Istovremeno to je neodgovorno. Turska nije ničiji hotel za smještaj pripadnika ISIL-a“, kazao je Soylu

Najava turske vlade izazvat će daljnje napetosti s europskim partnerima, koji vjerojatno nisu očekivali takav razvoj događaja kada su kritizirali intervenciju Ankare protiv Kurda na sjeveru Sirije. Turska ofenziva je dio scenarija kaosa koji je nastao na tom području, a dovela je do bijega najmanje 750 boraca „kalifata“, koji su ranije zarobljeni u sukobu s kurdskim YPG milicijama. Ako se pridruže borcima koji se trenutno skrivaju u sirijskoj i iračkoj pustinji, zajedno bi mogli činiti borbenu skupinu sposobnu za stvaranje nove regionalne nestabilnosti. No, bez financija, oružja i izravne podrške Turske, ISIL je u ovom trenutku prilično nemoćan.

Međutim, strani borci iz Europe su s povratkom u matične zemlje rizik od ponovnog stvaranja političke i sigurnosne nestabilnosti u podrijetla. Procjenjuje se da je među 12 000 zatvorenika u kurdskim logorima u Siriji oko 2500 do 3000 tisuće europskih militanata, dok u izbjegličkim kampovima ima tisuće članova njihovih obitelji, od čega 8000 žena i 4000 djece.

Ankara se već obvezala na progon turskih državljana koji su se pridružili ISIL-u na svom teritoriju i provode se akcije masovnih uhićenja i zatvaranja terorista koji su do jučer uživali prešutnu pomoć turskih vlast.

Ali druge zemlje, poput Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, zauzele su drugačiji stav i ne žele primiti, procesuirati i deradikalizirati svoje državljane.

Makedonija je bila jedna od rijetkih europskih država koja je vratila i procesuirala neke svoje sunarodnjake koji su se pridružili islamskim fundamentalistima.

Nevoljkost vlada Starog kontinenta u repatrijaciji svojih građana koji su se borili u redovima ISIL-a povezuje se s „problemima pravne prirode“. Naime, europske vlade tvrde kako nepostojanje dokaza u suđenjima protiv ovih osoba može dovesti do velikog broja oslobađajućih presuda.

Tako bi se ti ljudi, koji predstavljaju problem nacionalnoj sigurnosti, našli na slobodi i potencijalno bi mogli planirati napade.

Međutim, postoje i oni militanti koji se dobrovoljno vraćaju u europske zemlje podrijetla. Njemačka je, primjerice, optužila neke od njih, dok je druge smjestila u programe zaštite  i deradikalizacije.

S druge strane, Velika Britanija je nekim ljudima, zbog sudjelovanja u sukobima u Siriji u redovima terorističkih skupina, oduzela državljanstvo. Ali ovdje govorimo o osobama koje imaju dvojno državljanstvo, tako ih London sada ima pravo prisilno deportirati u matične zemlje poput Tunisa, Libije, Saudijske Arabije, Pakistana ili odakle su već došli u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ako im je britansko jedino državljanstvo, takav postupak je nemoguće provesti.

Süleyman Soylu, ministar unutarnjih poslova Turske, naglasio je i kako je Nizozemska jedna od zemalja koja oduzima državljanstvo militantima ISIL-a.

“No, nije to proces koji radi samo Velika Britanija. To radi i Nizozemska. Svatko je našao neku olakšicu u tome”, rekao je Soylu.

Pitanje repatrijacije stranih boraca stvorilo je i nesuglasice između američke vlade i partnera na Starom kontinentu. Američki predsjednik Donald Trump je rekao kako je vršio pritisak na te države, tražeći od njih da preuzmu bivše militante koji su njihovi državljani i dodao da bi eventualni bijeg istih iz kurdskih logora prije svega doveo u pitanje unutarnju sigurnost europskih nacija koje su bile uključene u taj proces.

Posljedice dugog sirijskog rata i dalje imaju posljedice na međunarodnoj sceni i proći će dosta vremena dok se sva pitanja riješe. Turski upad u sjever Sirije, međutim, riskira da zakomplicira opću sliku i prouzrokuje nepredvidive učinke na lokalnu dinamiku, stav je takoreći svih vlada Europske unije.

Umjesto stvarne podrške borbi protiv terorizma, što bi značila suradnja s Damaskom, od razmjene obavještajnih podataka do ukidanja sankcija, ako se EU već nije htjela uključiti u borbu protiv terorizma na terenu, europske vođe su odabrale potporu kurdskim milicijama, koje sada očito slabe i nemaju snage učinkovito sprečavati akcije radikalnih militanata. Za sve optužuju Tursku, koja je napadom na Kurde neizravno „kriva za jačanje ostataka takozvane Islamske države“, koja za EU predstavlja potencijalnu opasnost čak i nakon navodne likvidacije vođe Abu Bakra Al–Bagdadija.

Zbog ovakvog stava je Turska odlučila Europljanima vratiti njihove državljane, što je još jedan od niza dokaza promašene politike EU u Siriji još od prvih dana rata 2011. godine.

ANALIZA: Poraženi kalifat i povratak militanata i na Zapadni Balkan

ISIL

FOTO: Broj povratnika s bojišta u Siriji i Iraku prema podacima iz svibnja 2018.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Nikome nije palo na pamet strijeljanje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
11 mjeseci prije

Turska nema smrtnu kaznu, osim u šumi , onako kriomice Irak jedino ima, zato se i boje Iraka.

kgfjč
Gost
kgfjč
11 mjeseci prije

Palo je meni, ali onako demokratski i muško i žensko i staro i mlado. Isto i roditelje koji su ih odgojili i ostali u Europi sisati socijalnu pomoč dok djeca radena kalifatu od sjevernog do južnog pola.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Tako je kgfjč. Bitno da je demokratski a kolateralna se šteta onda ne računa nego zbraja pod normalno. Vidiš kako su stvoreni, kao “oružana oporba” tako treba i završiti.

burt
Gost
burt
11 mjeseci prije

to su sve bile priče onih protiv turske intervencije jer se pokazalo da od bježanja zarobljenih ISIL-ovaca nije bilo ništa jer je samo nekoliko njih pobjeglo iz zatvora i brzo su uhvaćeni a svi ostali su sada pod stražom, situacija je bila konfuzna jer je dio SDF-a pozvao SAA da dođu u njihova područja a drugi dio SDF-a na istoku je nastavio surađivati s američkom vojskom a Trump sa idiotskim tweetovima i neki novinari svojim piskaranjem su izazivali zabunu, turske organizacije koje su izvele intervenciju nisu nikakvi preobučeni ISIL-ovci nego FSA i jedna od najuglednijih pobunjeničkih grupa Jaysh al Islam koji nisu saudijska filijala nego sada djeluju pod komandom turske vojske i imaju federalističke ciljeve i brzo su potisnuli kurdske kriminalce i SAA jer je sve što vrijedi od SAA je prebačeno na Idlib a preko Eufrata su dovedene istočno-sirijske SAA koji nisu bile sposobne zaustaviti turski prodor, sada se vode borbe na rubovima turske sigurnosne zone jer Erdogan hoće na nekim mjestima popraviti taktičku situaciju južno i istočno od prometnice M4 a SDF i SAA pokušavaju blokirati te pravce, još pametnjaković Milanče nije objasnio ako su svi akteri sirijskog rata već odavno dobili uputstva od globalista da rade na Assadovoj pobjedi koje su to strukture koje stalno podmeću klipove, mute vodu i ne izvlače se iz Sirije da bi Assadu otvorili put do pobjede i zašto to rade ako je stvar jasna kako kaže Milanče inače lokalni prodavač piva kojemu globalisti uz pivo direktno javljaju svoje planove, Milanče nemoj pisati ništa na forumima jer tvoje idiotarije i događaji iz daleke budućnosti nisu zabavni

AJeTo
Gost
AJeTo
11 mjeseci prije

Jao Milanu! Jesi li ti Burt ili Brut?

DažBog
Gost
DažBog
11 mjeseci prije

“Milanče nemoj pisati ništa na forumima jer tvoje idiotarije i događaji iz daleke budućnosti nisu zabavni” zamijeni “Milanče ” sa “Burte” i stvar rijesena. Poslije toga mozes ici vozikati yayca u zelenom autobusu preko crvenih linija.

Zsphere
Gost
Zsphere
11 mjeseci prije

“Njemačka je, primjerice, optužila neke od njih, dok je druge smjestila u programe zaštite i deradikalizacije.”
Cuj ovo, program zastite i deradikalizaije. Po kojoj metodologiji se provodi program deradikalizacije, ne znam koja naucna grana je izucavala to polje, trebalo bi psihologija ili eventualno filozofija mada sumnjam ako je neko upucen molim neka pojasni malo gdje se to izucavaju metodi deradikalizacije i sta bi to uopste moglo znaciti. Neko ko ima radikalne ideje i spreman je za to otici u daleku drzavu prekrsiti sve moguce zakone i sopstvene i te drzave u koju je otisao te ratovati, znaci uci u oruzani sukob sa vojskom te drzave i sada on ce na racun drustva da slusa Bethovena da se oslobodi takvih ideja. A neko ko se pogresno parkira placa kaznu.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Vjerojatno elektrošokovi, plus malo lobotomije. Za one najtvrđe, puštanje muzike sa derneka gdje Kolinda pjeva.

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

Hej! Ovo zadnje je zbilja surovo…
I još gore: zaprijetit im njenim izjavama od početka mandata…

Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije

dobar program imaju jehovini svjedoci ali oni nazalost ciljaju krscane, ne muslimane.

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Tocno, Turska nije hotel za europske borce ISIL-a.Turska je njihov centar za regrutaciju, obuku i logistiku.
Ova izjava Süleyman Soylua kasni samo 9.godina,kako to sultan nije vidio bradate spodobe recimo 2011. kad ih je regrutirao , naoruzao i poslao u Siriji, kako to , kako to , kako to?

tihobl
Gost
tihobl
11 mjeseci prije

Ima jos strasnija stvar od povratka isilovaca: a sta kad se krenu vracati bijeli sljemovi?

Zax
Gost
Zax
11 mjeseci prije

Je, a bili su im dobri dok su im prodavali naftu ispod cijene i dok su suradjivali s njima u borbi protiv kurda. Borci isila ljecili su se u turskim bolnicama a IS je imala ured u ankari. Sad ih odbacuju kao stare cipele. I onda ljudi pljuju samo po trumpu jer je isto napravio s kurdima

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

NATOvci se međusobno pljuju 😆😆

Crodaemon
Gost
Crodaemon
11 mjeseci prije

Nije mi jasan ovaj stav da države odbijaju primit svoje teroriste nazad. Nek svako bude odgovoran za svoj otpad.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije

dvojna drzavljanstva jedino.

Slovenac
Gost
Slovenac
11 mjeseci prije

Pa saljite jih u rusiju oni znaju kako se radi sa tim da vas rusija opet spasi kao uvijek

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

” …europske vlade tvrde kako nepostojanje dokaza u suđenjima protiv ovih osoba može dovesti do velikog broja oslobađajućih presuda.”
😊 a da ih nije malo strah na koga će pokazati prstom? Nisu tu uključeni samo radikalni imami…

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
11 mjeseci prije

Sve glavosječe vratiti kućama.mada su im tate ljute jer nisu uspjeli SIRIJU zapaliti kao Irak,Libiju…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
20
0
()
x