Rusko zrakoplovstvo provodi završne udare na teroriste u Idlibu – Slijedi li i kopnena kampanja?

Rusko zrakoplovstvo provodi završne udare na teroriste u Idlibu
38 komentara

Nakon mjeseci sustavnog uništavanja vojne infrastrukture islamističkim militanta u sirijskoj pokrajini Idlib, jučer je rusko zrakoplovstvo provelo udare ne samo na jugu „islamističkog rezervata“, gdje se i dalje uništavaju zapovjedna mjesta, oružje i borbene skupine, već i na resurse terorista.

Prema brojnim medijskim izvješćima, sinoć su zračne snage izvele zračni napad na objekte terorista u provinciji Idlib.

Tijekom napada uništeno je skladište nafte koje se nalazi u selu Sarmada, blizu sirijsko-turske granice.
Prema dostupnim informacijama, uslijed eksplozije jednog od najvećih skladišta i požara koji je uslijedio, sedam terorista je ubijeno, a pet osoba je zadobilo opekline različitog stupnja.

Prema riječima stručnjaka, povećani broj različitih vrsta ruskih zrakoplovnih snaga u sirijskim pokrajinama Idlib i Latakija može ukazivati na predstojeću ofenzivu snaga sirijske vlade na ta područja.

Podsjetimo, prije ruske intervencije u ratu u Siriji je jedan od načina financiranja terorista bio prodaja nafte koja se ilegalno vadila na okupiranim poljima i prodavala u Tursku, gdje su, preko granice, išle čitave kolone naftnih cisterni.

Tek nakon što su se na poziv sirijskog vodstva ruske zrakoplovne snage pojavile u arapskoj republici i uništile nekoliko stotina vozila za transport nafte, taj izvor prihoda terorista je eliminiran. Doduše, sada se tim poslom bave američke tvrtke, koje iz sirijskih naftnih polja na sjeveroistoku zemlje uspiju ukrasti nafte u vrijednosti 30 milijuna dolara mjesečno, a prihod od krijumčarenja sirijske nafte stiže na bankovne račune američkih privatnih vojnih kompanija i obavještajnih službi putem brokerskih tvrtki koje im pružaju svoje usluge.

No, vraćajući se u Idlib, teroristi također vjeruju da je uništavanje skladišta nafte, kao izvora prihoda i goriva za tenkove i vojna vozila, posljednja faza prije kopnenog napada vladinih snaga, koje od terorizma moraju očistiti još ovu pokrajinu i proglasiti kraj rata.

Teroristi su na svojim društvenim mrežama objavili kako pokušavaju spriječiti pokušaj napredovanja ruskih snaga na osi Khuraibet u zapadnom dijelu Abu-Duhura, grada i vojne baze koje drže ruska i sirijska vojska.

Danas Damask i „oporba“ počinju konzultacije o novom ustavu u Ženevi

Nitko sa sigurnošću ne može tvrditi da će vladine snage pokrenuti opću ofenzivu, ali je politički trenutak izuzetno povoljan za čišćenje Idliba.

Naime, ovog tjedna u Ženevi počinje rad novoosnovanog Sirijskog ustavnog odbora, tijela kojeg čine predstavnici „oporbe“, odnosno skupine koje su rekle da su voljne položiti oružje u slučaju postizanja političkog dogovora njihovih predstavnika s predstavnicima „režima“.

Specijalni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Siriju, Geir Otto Pedersen, sastat će se danas u Ženevi s ministrima vanjskih poslova Rusije, Turske i Irana, dan prije početka rada Sirijskog ustavnog odbora.

“U utorak navečer sastat ću se s ministrima vanjskih poslova Turske, Irana i Rusije. Jutros sam imao sastanak s izaslanicima Europske unije, a u petak sam se susreo s predstavnicima takozvane “male skupine” koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Jordan, Egipat i Saudijska Arabija”, rekao je Pedersen i pohvalio njihovu podršku aktivnostima Ujedinjenih naroda i budućem radu Ustavnog odbora.

Službena ceremonija u vezi početka rada odbora održat će se u Palači nacija u Ženevi sutra, 30. listopada u 12:00 sati.

“Na ovom ću sastanku održati govor, kao i dva kopredsjedavajuća, Ahmed Kuzbari iz vlade i Hadi Al-Bahra iz opozicije”, dodao je izaslanik Ujedinjenih naroda.

Danas će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetit će Ženevu, gdje će uoči prvog sastanka Sirijskog ustavnog odbora sudjelovati na sastanku ministara vanjskih poslova „Trojke iz Astane“, Rusije, Irana i Turske, izvijestio je TASS.

Politički povoljan trenutak za čišćenje Idliba

Kao što smo naveli, ovo je izuzetno povoljan trenutak za napad vladinih snaga na islamističke militante u Idlibu. Oni „umjereniji”, uvjetno rečeno, naravno, zauzeti su zbivanjima na fronti s Kurdima i Turska je mnoge od njih prebacila na sjeveroistok zemlje i područje Jarabulusa.

U Idlibu su ostale uglavnom snage Hayat Tahrir Al-Shama, koje nisu zaštićene nijednom konvencijom s obzirom na to da je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda glavnu skupinu u koaliciji proglasilo terorističkom organizacijom i ogrankom Al-Qaede.

U međuvremenu, danas u Ženevi počinje rad sirijskog ustavnog odbora i Damask ima više nego valjan argument da pregovara s oporbom, ali ne i s teroristima. Pitanje na odgovor hoće li sljedećih sati ili dana uslijediti napad vladinih snaga na Idlib ćemo dobiti vrlo brzo. No, čak i ako ga ne bude, ovo je pitanje koje ne može biti riješeno nego vojnim putem. Toga su svi svjesni. Osim toga, ako sagledamo širu sliku situacije s Kurdima u sjeveroistočnoj Siriji, Erdogan ipak nešto duguje Moskvi. Zar ne?

ISILTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Skicofrenija
4 godine prije

Lijep avion, prelijep !

Moreno
4 godine prije

Eto ISIL odnosno “brzosječne glavosječe” su navodno obezglavljeni, ali opet se nije puno toga prominilo jer čini se te preostale “bzosječne glavosječe” imaju podršku “tajnih sila” kad triba avijacija.
A triba u red dovest “srednjesječne i sporosječne glavosiječe” . . . a šta radi diplomacija iza sedan zatvoreni vrata mi neznamo . . . moremo jedino pratit i “navijat” svak za svoje . . . a navijanje je u svakome slučaju besmisleno.
Ono šta je najbitnije je to kako je “regime change” obrazac udrija u tvrdi zid realnosti. Na žalost već je puno mrtvih, sakatih, protjeranih, istraumatiziranih . . .

varjag
4 godine prije

Na Idlib odmah, juriš!!!!!!!!!!!!!!!!!!

alfa33
4 godine prije

Sve je već dogovoreno,samo treba stavit potpis na komad papira pa da bude službeno…

Zvrk
4 godine prije

Koliko sam razumio, ne ide se u boj dok se ne osigura granica s Turskom

Slovenac
4 godine prije

Posle idliba ide se na istok sirije amerikanci mogu da sanjajo naftu

burt
4 godine prije

rusko-SAA planovi za zauzimanje istočne Hame i Idliba i spajanje sa onima iz Latakije kod grada Jisr asr Shugura se pripremaju za realizaciju, Idlib, turska sigurnosna zona i naftna polja na istoku su odlučujuće zone tako da sve što se tamo događa spada u odlučujuće događaje vezane za budućnost Sirije i zapadnog svijeta, u isto vrijeme vode se borbe u turskoj sigurnosnoj zoni oko prometnice M4 i više sela na istoku zone jer SAA hoće blokirati pravce turskoj vojsci i FSA da izbiju na M4 i najvažniji grad u istočnoj Siriji Tall Amr, Erdogan je svjestan da nema popuštanja i da mora potisnuti SDF i SAA iz spornog područja a američka vojska se raspoređuje oko naftnih polja jer bi prepuštanje naftnih polja Assadu i IRGC-u bio konačni poraz SAD-a i vraćanje na stari koncept, Assad je svjestan da ako ne uspije vratiti kontrolu nad svim tim područjima i uspostaviti unitarni… Čitaj više »

CPGS
4 godine prije

Evo opleli Turci po Rusima kod Diribesije… Hoce li Erdo stici do Socija na koljenima prije nego ovi Suhoji stignu do njega? Vijesti u sedam.

weorigvewruvnefvrbewudcsjdsswdwsd
4 godine prije

Rusi su uveli u naoružanje 6 ovih gore na slici, bit će posla za njih.

baba buljba
4 godine prije

koji su naši ?

Helvetia
4 godine prije

Eno neke saa jadnike zarobili oni mislili da ce turci stat kad vide sirisku zastavu

samo tako
4 godine prije

Puno babica- kilavo dijete /Ženeva/
A V.Pusič nisu pozvali ?

Max
4 godine prije

S obzirom na opseg bombardiranja može se očekivati kopnena akcija.

Venator
4 godine prije

Nikad neću zaboraviti dan kad su Rusi počeli bombardirati trakavice cisterni na Sirijskim cestama. Osjetio sam tad veliko olakšanje i znao sam da će se nešto drastično promijeniti na bolje. Tad je počela smrt IS-a. Inače Index novinari u Hrvatskoj spominju Kurde kao one koji su porazili IS, ali naravno u svim zdravim mozgovima, to je samo jedna izopačena stvarnost i izjava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI