FSB otkriva plan napadača na Crocus City za bijeg u Ukrajinu

Hapsenje terorista nakon napada u Rusiji
14 komentara

Osumnjičenici koji stoje iza masakra u moskovskoj koncertnoj dvorani rekli su da im je u Kijevu obećan novac

U Ukrajini su pripremljene dvije rute za bijeg za teroriste koji su prošlog mjeseca napali prepunu koncertnu dvoranu u blizini Moskve, priopćila je u nedjelju ruska Federalna služba sigurnosti (FSB). FSB je prikazao isječke snimki ispitivanja u kojima osumnjičenici priznaju da im je u Kijevu obećan novac.

Dana 22. ožujka četvorica državljana Tadžikistana otvorila su vatru u glazbenoj dvorani Crocus City Hall, a zatim zapalili zgradu.

U napadu je ubijeno ukupno 145 ljudi, a više od 500 ih je ozlijeđeno.

Osumnjičeni napadači uhićeni su sljedećeg dana dok su pokušavali automobilom pobjeći u Ukrajinu, rekle su vlasti. Sljedećih dana uhićeno je više osumnjičenika, većina njih tadžikistanskog podrijetla.

Džihadistička skupina Islamska država pokrajina Horasan (ISIS-K) preuzela je odgovornost za napad. Šef FSB-a Aleksandr Bortnikov, međutim, sugerirao je da bi SAD, Velika Britanija i Ukrajina također mogle biti povezane s napadom, vjerojatno koristeći islamiste kao zastupnike. Ukrajina i njezini zapadni podupiratelji zanijekali su bilo kakvu upletenost.

U snimkama ispitivanja koje je tijekom vikenda emitirala ruska TV, osumnjičenici su rekli da su slijedili upute voditelja kojeg su poznavali kao ‘Sayfullo’. Vlasti trenutno rade na utvrđivanju njegovog identiteta.

Voditelj je rekao osumnjičenicima da pobjegnu u Ukrajinu, gdje su očekivali da će dobiti po milijun rubalja (11.000 dolara), dodali su.

“Sayfullo nam je rekao da će nas momci čekati na ukrajinskoj granici i da će nam pomoći da prijeđemo granicu i stignemo u Kijev”, rekao je osumnjičeni Muhammadsobir Fayzov svom ispitivaču.

Prema istražiteljima, osumnjičenici su krenuli autocestom M3 koja vodi do granice s Ukrajinom, ali su na kraju presretnuti oko 140 km od ukrajinske regije Sumy.

Osumnjičeni Shamsidin Fariduni rekao je da im je rečeno da “napuste automobil blizu granice” i zatim nazovu svog voditelja za daljnje upute o tome kako prijeći u Ukrajinu.

Ruski dužnosnici ranije su izjavili da je “prozor” za prelazak granice uređen na ukrajinskoj strani. FSB je u nedjelju ustvrdio da su Ukrajinci provodili “aktivnosti razminiranja” u blizini sela Chuykovka i Sopych, ukazujući na dva moguća pravca bijega . Prema istražiteljima, očekivalo se da će osumnjičenici uništiti svoje vozilo i prijeći granicu pješice, koristeći šumu kao zaklon.

Rusko istražno povjerenstvo priopćilo je ranije ovog tjedna da su proukrajinske slike otkrivene na telefonu koji pripada jednom od osumnjičenih.

Crocus City HallrusijaTeroristiukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN ,
21 dana prije

Ajoj ne postoji maslo s kojim bi jako gladan pas ovakve bedastoče pojeo kakve ruski FSB plasira ,sve sada znaju a nisu pojma imali dok im netko nije pobio 150 ljudi u centru Rusije i Moskvi !!! !!! A pola Sibira poplavljeno ,pukla brana dok ovi bulazne PISDARIJE !!!
KATASTROFA !!!🎃🎃👍👍

Max
21 dana prije

Komplicirana priča.

Tadija
21 dana prije

FSB dozna sve.

Profesor Živago
21 dana prije

Kakva god da je pozadina ovog napada ruski narod smatra da su ga naručili Ukrajinci. Točka. To se više ne može promijeniti. Ovaj napad i njegov šok među narodom su sigurno jedne od prekretnica u ovom ratu. Ako je podrška ratu i do sada bila velika sada je barem 90 posto. Uništite ih pa koliko košta da košta. Na frontu je već masu poruka po bombama i ostalom oružju u stilu onog američkog:”Sjetite se Alama!”.
Potpuno sam siguran da će se na kraju rata Ukrajinci i te kako sjećati Crocus cityja, bili krivi za to ili ne…

Dražen
21 dana prije

Da se ovakav slučaj desio u Izraelu ubili bi pola Palestinaca bez obzira tko šta..??

FELIX
21 dana prije

CELA PRICA JE MALO CUDNA, RUSI SU RATNOM STANJU, PITANJE JE KAKO TO DA NIJE BILO OBEZBEDZENJA KONCERTA SA VELIKIM BROJEM POSETIOCA, AKO JE BILO OBEZBEDZENJE KAKO TO DA NISU REAGOVALI. NAJCUDNIJE JE TO JE NAPAD TRAJAO BLIZU 20 MINUTA BEZ IKAKVOG REAGOVANJA RUSKIH SIGURNOSTNIH SNAGA. SAMO DA I TO NIJE BILO NAMESTENO. ZA SIGURNO ZNAMO DA SU IZVRSIOCI NAPADA BILI SVI MUSLIMANI, OSTAJE JOS NERESENO PITANJE KO JE TOJ ZLOCIN NARUCIJO..

Vladimir
21 dana prije

Hoax.

Na off-guardian org-u pogledati članak “A very curious Crocus video”Tko ovo prati neko vrijeme znat će prepoznati elemente izrežiranog događaja.

tihobl
21 dana prije

Mislili su da se uplate u kripto valitama ne mogu pratiti.
FSB je krenuo sa pracenjem kriptovaluta da razotkrije mrezu CIA, MI6 i SBU, a sad otrkriva zanimljive uplate biznismena lokalnim politicarima. Eno krenule su posjete korumpiranim likovima i pitaju ih za porijeklo imovine.

R M
20 dana prije

Ne verujem Rusima 99%, zapadu 1000%, ali dođe na isto. Svi sprovode ovu agendu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI