Mali ima dokaze da francuske snage obučavaju militantne grupe na njegovoj teritoriji, rekao je premijer zemlje

Operacija na Maliju
10 komentara

Militantne grupe u regionu Kidal na sjeveru Malija obučavali su francuski oficiri, rekao je premijer Choguel Kokalla Maiga u intervjuu za RIA Novosti, rekavši da dvije trećine njegove zemlje “okupiraju teroristi”.

Mali ima dokaze da francuske snage prisutne na njegovoj teritoriji sa misijom da se suprotstave terorističkim grupama umjesto toga „obučavaju“ militante, rekao je u petak premijer prelazne vlade ruskoj agenciji RIA. Prema malijskim zvaničnicima, Francuska sada kontroliše enklavu u Kidalu, a Mali tamo nema pristup.

„Tamo su militantne grupe koje su obučavali francuski oficiri. Imamo dokaze za to. U našem jeziku postoji izraz koji kaže da kada tražite iglu u svojoj sobi i neko, za koga se smatra da vam pomaže u potrazi, stoji na toj igli, nikada je nećete pronaći. Dakle, ovo je situacija koja se sada dešava u Maliju i ne želimo to da trpimo“, rekao je Maiga.

Političar je objasnio da su teroristi koji sada djeluju u Maliju „došli iz Libije“, kada su Francuska i njeni saveznici uništili sjevernoafričku državu u nesrećnoj vojnoj intervenciji 2011. pod vodstvom NATO. U početku je Bamako htio da sarađuje sa Parizom u borbi protiv terorista i zatražio je pomoć u vezi sa obavještajnim podacima i vazdušnom podrškom. “Niko nije tražio njegovo prisustvo na tlu”, rekao je premijer.

Dok su „prije osam godina teroristi bili prisutni samo u sjevernom dijelu Malija, u Kidalu, sada dvije trećine zemlje okupiraju teroristi“, dodao je on.

Francuska je 2014. godine započela operaciju Barkhane u regionu, u partnerstvu sa lokalnim vlastima radi suprotstavljanja i suzbijanja terorističkih grupa, uključujući militante povezane sa Al-Kaidom, i stabilizacije situacije u zemljama G5 Sahela (Burkina Faso, Mali, Niger, Čad i Mauritanija – sve ranije francuske kolonije). Ranije ove godine, francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će njegova zemlja restrukturisati svoje vojno prisustvo u afričkoj regiji Sahel i zatvoriti svoje baze u sjevernom Maliju, s tim što će taj potez biti završen do početka 2022.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u septembru, Maiga je rekao da je Pariz zaslijepljen i da je iznevjerio Mali ovom odlukom.

Protiv Malija se od tada vodi masovna diplomatska i medijska kampanja, rekao je ministar u najnovijem intervjuu za rusku novinsku agenciju. Ali njegova država “samo želi pouzdane partnere koji djeluju u interesu zemlje”, rekao je on, dodajući da Mali, kao suverena država, “ima pravo na to”.

U diplomatskom sporu između Bamaka i Pariza, predsjednik Macron je, u obraćanju francuskim medijima, sugerisao da trenutna privremena uprava Malija nije “čak ni vlada”. Tvrdio je da bi bez umiješanosti Francuske zemlju odavno preplavili teroristi. Malijsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je francuskog izaslanika da izrazi “ogorčenje i neodobravanje” zbog Macronovih primjedbi, istovremeno pozivajući francuske vlasti da izgrade odnos zasnovan na “uzajamnom poštovanju”, sa fokusom na borbu protiv terorizma.

Choguel Kokalla MaigaFrancuska vojskaMaliTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

…Militantne grupe u regionu Kidal na sjeveru Malija obučavali su francuski oficiri….
Jedne teroriste obucavaju francuzi, druge ameri, trece britanci. Stara prica. Africkim drzavama nije nista drugo ostalo nego da se obrate ruskim privatnicima.

Max
2 godine prije

Kolonijalna posla

Balkanac iz Pariza
2 godine prije
Liara
2 godine prije

! Dobrodošli na najbolji sex dating site — H­o­ts­e­n­n­.­C­om

DavorV
2 godine prije

Ovako obavjestavaju americke novine [ CNN ] americke citaoce, drugim rijecima ovako im ispire mozak. Nece prevoditi. Mali seeks to hire Russian mercenaries, says Russian Foreign Minister Clanak je napisao lazov i bigot per excellence Fareed Zakaria koji laze vec dobrih 40 godina…………. Istina je drugacija Mali’s Foreign Minister Abdoulaye Diop “I came to pay a visit to my friend Sergey Lavrov, the foreign minister of Russia. Mali and Russia are friends and partners. We have a long-term historical partnership, which we want to strengthen. We have collaboration in every area: economic development, education, culture, people-to-people collaboration and on defense and security matters,” he told reporters. “Russia is a [permannet] member of the UN Security Council, so we want Russia to continue to support Malian causes. So these are the key points. We came to just reiterate Malian willingness to cooperate with Russia and to continue to have this partnership… Čitaj više »

Yup
2 godine prije

Zapad voli igrati uvijekj jednu stranu protiv druge I uspijesni su

realan
2 godine prije

Neznam sta je tu cudno pa to vise i budale znaju.

Ksenija
2 godine prije

Jedan momak iz Malija, izbeglica, rekao mi je da Francuska podrzava njihovu korumpiranu vladu, koja Francuzima dozvoljava da izvlace rudna bogatstva, bez naknade. Zemlja propada, vojska nema novaca ni za kakvu opremu. Tetoristi ih ubijaju kao zeceve. Francuska jos zivi po pravilima 19.stoleca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI