Bivše francuske kolonije stvaraju vojni savez

Niger puč
14 komentara

Vojne vlade triju afričkih država, koje su sve smijenile svoje lidere koje podržava Zapad u posljednjih nekoliko godina, složile su se da pomažu jedna drugoj, pojedinačno ili kolektivno, u slučaju vanjske agresije ili unutrašnjih prijetnji njihovom suverenitetu.

Privremeni predsjednik Malija, Assimi Goita, rekao je u subotu navečer da je potpisao Povelju Liptako-Gourma s čelnicima Burkine Faso i Nigera,  “sa ciljem uspostavljanja okvira za kolektivnu odbranu i međusobnu pomoć”.

“Svaki napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne ili više ugovornih strana smatraće se agresijom na druge strane”, navodi se u tekstu povelje, a citira Rojters.

Povelja uspostavlja Savez država Sahela, koji se sastoji od tri zemlje koje su prethodno bile članice G5 sahelskog pakta koji je podržavao Pariz sa Čadom i Mauritanijom, a koji se raspao nakon niza vojnih udara.

Ministar odbrane Malija Abdoulaye Diop objasnio je da će ovaj “savez biti kombinacija vojnih i ekonomskih napora između tri zemlje”, sa fokusom na borbu protiv terorizma, posebno u regionu Liptako-Gourma, gde su granice sastaju se tri komšije.

Mali i Burkina Faso ranije su izjavili da bi svaki napad na Niger bio i “objava rata” protiv njih, nakon što je nekoliko susjeda Nigera iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) zaprijetilo da će poslati trupe da povrate svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma .

Pariz je bio primoran da povuče trupe iz Malija nakon tenzija s vojnom vladom 2020. godine. Ranije ove godine, također se povukao iz Burkine Faso nakon što su im vojni vladari te zemlje naredili da odu.

Lideri puča u Nigeru također su otkazali vojne sporazume koji su omogućavali francuskim snagama da se bore protiv džihadista u regiji Sahel, dajući bivšoj kolonijalnoj sili samo mjesec dana da povuče svojih 1.500 vojnika. Francuska je, međutim, ignorisala ultimatum i zahteve da njen ambasador ode, jer je odbila da prizna autoritet novog rukovodstva.

Burkina FasoECOWASfrancuskaMaliNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
7 mjeseci prije

Logično

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Pravilno 🍸

Ante
7 mjeseci prije

Da su bar to napravili kada je izbio rat u Libiji. Ali valjda su se sada opametili da ih zapad ne kolonizira.

Max
7 mjeseci prije

Vrlo logičan strateški potez.

Гавран
7 mjeseci prije

Maroko je odbio pomoć Francuske posle zemljotresa, Turska saučešće iz USA.
Kada zemlju zadesi katastrofalni zemljotres, ekstremna poplava, ili ubilački uragan, uvek treba i da se priseti kom mafijašu se zamerila.

Nekoime
7 mjeseci prije

A stigao i Surovikin, za svaki slučaj.

xyz
7 mjeseci prije

Polako došao kraj zapadnim zločincima i rasistima…..

nepoželjni
7 mjeseci prije

Taktika vladara u sjeni je savršena, stvara se dojam da se ide u oslobađanje od zajedničkog neprijatelja – Zapada…
…a u stvari to je samo uvod u kaos koji će uništiti stanovništvo Afrike.
Cilj je smanjiti broj ljudi u Africi a to je moguće samo kroz opći oružani sukob nakon kojega će nastupiti dugotrajna ekonomska i humanitarno-zdravstvena kriza koja će rezultirati desecima miliona žrtava i potpunim ekonomskim kolapsom … Afrika se nakon toga više neće oporaviti.

Pitao sam se kako će izvršiti depopulaciju Afrike – eto, odgovor se upravo nazire…..

Ostaje mi pitanje kada i kako će izvršiti depopulaciju Azije… moguće po sličnom modelu… (?)

Steve
7 mjeseci prije

Pariz je odande trebao da se povuče poodavno još…

Profesor Živago
7 mjeseci prije

Ustajte prezreni na svijetu
Vi sužnji koje mori glad…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI