Bivše francuske kolonije stvaraju vojni savez

Niger puč
14 komentara

Vojne vlade triju afričkih država, koje su sve smijenile svoje lidere koje podržava Zapad u posljednjih nekoliko godina, složile su se da pomažu jedna drugoj, pojedinačno ili kolektivno, u slučaju vanjske agresije ili unutrašnjih prijetnji njihovom suverenitetu.

Privremeni predsjednik Malija, Assimi Goita, rekao je u subotu navečer da je potpisao Povelju Liptako-Gourma s čelnicima Burkine Faso i Nigera,  “sa ciljem uspostavljanja okvira za kolektivnu odbranu i međusobnu pomoć”.

“Svaki napad na suverenitet i teritorijalni integritet jedne ili više ugovornih strana smatraće se agresijom na druge strane”, navodi se u tekstu povelje, a citira Rojters.

Povelja uspostavlja Savez država Sahela, koji se sastoji od tri zemlje koje su prethodno bile članice G5 sahelskog pakta koji je podržavao Pariz sa Čadom i Mauritanijom, a koji se raspao nakon niza vojnih udara.

Ministar odbrane Malija Abdoulaye Diop objasnio je da će ovaj “savez biti kombinacija vojnih i ekonomskih napora između tri zemlje”, sa fokusom na borbu protiv terorizma, posebno u regionu Liptako-Gourma, gde su granice sastaju se tri komšije.

Mali i Burkina Faso ranije su izjavili da bi svaki napad na Niger bio i “objava rata” protiv njih, nakon što je nekoliko susjeda Nigera iz Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) zaprijetilo da će poslati trupe da povrate svrgnutog predsjednika Mohameda Bazouma .

Pariz je bio primoran da povuče trupe iz Malija nakon tenzija s vojnom vladom 2020. godine. Ranije ove godine, također se povukao iz Burkine Faso nakon što su im vojni vladari te zemlje naredili da odu.

Lideri puča u Nigeru također su otkazali vojne sporazume koji su omogućavali francuskim snagama da se bore protiv džihadista u regiji Sahel, dajući bivšoj kolonijalnoj sili samo mjesec dana da povuče svojih 1.500 vojnika. Francuska je, međutim, ignorisala ultimatum i zahteve da njen ambasador ode, jer je odbila da prizna autoritet novog rukovodstva.

Burkina FasoECOWASfrancuskaMaliNiger
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amater
10 mjeseci prije

Logično

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Pravilno 🍸

Ante
10 mjeseci prije

Da su bar to napravili kada je izbio rat u Libiji. Ali valjda su se sada opametili da ih zapad ne kolonizira.

Max
10 mjeseci prije

Vrlo logičan strateški potez.

Гавран
10 mjeseci prije

Maroko je odbio pomoć Francuske posle zemljotresa, Turska saučešće iz USA.
Kada zemlju zadesi katastrofalni zemljotres, ekstremna poplava, ili ubilački uragan, uvek treba i da se priseti kom mafijašu se zamerila.

Nekoime
10 mjeseci prije

A stigao i Surovikin, za svaki slučaj.

xyz
10 mjeseci prije

Polako došao kraj zapadnim zločincima i rasistima…..

nepoželjni
10 mjeseci prije

Taktika vladara u sjeni je savršena, stvara se dojam da se ide u oslobađanje od zajedničkog neprijatelja – Zapada…
…a u stvari to je samo uvod u kaos koji će uništiti stanovništvo Afrike.
Cilj je smanjiti broj ljudi u Africi a to je moguće samo kroz opći oružani sukob nakon kojega će nastupiti dugotrajna ekonomska i humanitarno-zdravstvena kriza koja će rezultirati desecima miliona žrtava i potpunim ekonomskim kolapsom … Afrika se nakon toga više neće oporaviti.

Pitao sam se kako će izvršiti depopulaciju Afrike – eto, odgovor se upravo nazire…..

Ostaje mi pitanje kada i kako će izvršiti depopulaciju Azije… moguće po sličnom modelu… (?)

Steve
10 mjeseci prije

Pariz je odande trebao da se povuče poodavno još…

Profesor Živago
10 mjeseci prije

Ustajte prezreni na svijetu
Vi sužnji koje mori glad…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI