Pakistan potvrdio napade na ‘teroriste’ na iranskom tlu

Iran i Pakistan
10 komentara

Islamabad je optužio Teheran da ignorira “ozbiljnu zabrinutost” zbog militanata koji djeluju s njegovog teritorija

Pakistan je rekao da je pokrenuo niz zračnih napada na “skrovišta terorista” u južnom Iranu, tvrdeći da je “precizna” operacija neutralizirala nekoliko militanata. Napad dolazi nakon što je Teheran priznao vlastite napade na drugu terorističku skupinu sa sjedištem u Pakistanu.

U međuvremenu, iranski dužnosnici, na koje se pozivaju lokalni mediji, rekli su da je u eksplozijama u pokrajini Sistan-o-Balochistan poginulo sedam državljana koji nisu državljani Irana, uključujući tri žene i četvero djece. Teheran je također od Pakistana zatražio “hitno objašnjenje” o napadima, izvijestila je iranska televizija Press TV pozivajući se na neimenovani informirani izvor.

Ministarstvo vanjskih poslova Islamabada potvrdilo je vojnu akciju u četvrtak ujutro, proglasivši misiju uspješnom, obećavajući da će “poduzeti sve potrebne korake za očuvanje sigurnosti i zaštite svojih ljudi”.

“Jutros je Pakistan poduzeo niz visoko koordiniranih i specifično ciljanih preciznih vojnih napada protiv terorističkih skrovišta u iranskoj pokrajini Sistan-o-Balochistan. Brojni teroristi ubijeni su tijekom operacije temeljene na obavještajnim podacima pod kodnim nazivom ‘Marg Bar Sarmachar'”, navodi se u priopćenju ministarstva.

Ministarstvo vanjskih poslova dalje je objasnilo da je posljednjih godina izrazilo “ozbiljnu zabrinutost” Iranu zbog “sigurnih luka i utočišta u kojima uživaju teroristi pakistanskog podrijetla” baziranih na iranskom teritoriju, ali je reklo da Teheran nije postupio u skladu s pritužbama. Inzistirao je na tome da “u potpunosti poštuje” suverenitet i teritorijalni integritet Irana i da je očuvanje pakistanske sigurnosti “jedini cilj” napada u četvrtak.

Napad u Islamabadu dolazi nakon što je Iran preuzeo odgovornost za napade raketama i bespilotnim letjelicama u utorak na pakistanski Balochistan, za koje je rekao da su bili usmjereni na terorističku skupinu Jaish al-Adli. U to je vrijeme iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian naglasio da su napad bili usmjereni samo na iranske “teroriste”, a ne na pakistanske državljane.

Iranska operacija je, međutim, razljutila Pakistan, koji je opozvao svog veleposlanika u toj zemlji, upozorivši Teheran na “ozbiljne posljedice”.

Oba napada dolaze u vrijeme pojačanih napetosti na Bliskom istoku, potaknutih sukobom Hamasa i Izraela. Ranije ovog tjedna, Iran je također izveo udare na ono što je opisao kao izraelski “špijunski centar” u Iraku – koji se spustio u blizini američkog konzulata – kao i na teroriste Islamske države (IS, bivši ISIS) u Siriji. Baraž je došao kao odgovor na dvije prethodne eksplozije u Iranu koje su odnijele živote desetaka ljudi, prema Teheranu.

iranNapadPakistanTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

Hitno – diplomacija !!!

tuf
3 mjeseci prije

Tobožnji sukob je predstava za javnost dok si međusobno trijebe buhe po krznu.
U uzvratnom susretu su također bili teroristi u pitanju a jedino je žalosno što oni oko sebe uvijek imaju djecu koja stradaju.

Dio pakistanskog priopćenja koji niste prenijeli glasi: “Iran is a brotherly country and the people of Pakistan have great respect and affection for the Iranian people. We have always emphasized dialogue and cooperation in confronting common challenges including the menace of terrorism and will continue to endevaour to find joint solutions.”

Bruno
3 mjeseci prije

Ne postoji zemlja u kojoj Ameri ne mogu izazvati nerede. To rade već 300 godina. Kako bi rekli Srbi u stanju su zavaditi i dva oka u glavi.

NOME
3 mjeseci prije

država pakistan je nastala podjelom britanske indije….jasno je čiji je proksi…..meta iran plus kina tj. njen put svile, koji postaje samo pusta želja……

Гавран
3 mjeseci prije

Izgleda da CIA tovljenici dobijaju po glavi i sa jedne i sa druge strane.

Max
3 mjeseci prije

Izgleda kao milo za drago.

Motorola
3 mjeseci prije

Oboje su napravili tihi dogovor, da počiste sa protivdržavnim elementima a u javnosti se mora to pokazati kao nesporazum.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI