Rusija stavila veto na UN-ove sankcije afričkoj zemlji

Stanovnici Malija podrska Rusiji
18 komentara

Moskva je blokirala francuski prijedlog za produženje kaznenih mjera protiv Malija

Sve sankcije UN-a protiv Malija prestaju 31. kolovoza, nakon što je Rusija stavila veto na prijedlog Francuske i UAE da se one produže. Vassily Nebenzia, ruski veleposlanik pri UN-u, rekao je da nacrt u potpunosti zanemaruje zabrinutosti i Bamaka i Moskve.

Francusko-emiratski nacrt produžio bi i sankcije i mandat UN-ove stručne skupine zadužene za nadzor Malija do kolovoza, odnosno rujna 2024. Dobio je 13 glasova u Vijeću sigurnosti UN-a, ali nije uspio jer je Rusija glasala protiv. Kina je bila suzdržana.

Vijeće je odbacilo alternativni nacrt Moskve, koji bi odmah okončao mandat Ekspertne skupine i dao “konačno” produženje sankcija za 12 mjeseci. Japan je glasao protiv, a 13 ostalih članica bilo je suzdržano.

Prema AP-u, Moskva je krenula na Ekspertnu skupinu jer je njezino posljednje izvješće kritiziralo rusku privatnu vojnu tvrtku Wagner, optužujući je za “nasilje nad ženama i druge oblike teških kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava” kako bi “širila teror među stanovništvom .”

Bamako je opravdao svoje obraćanje Wagnerovoj grupi rekavši da su ruski savjetnici za sigurnost bili daleko učinkovitiji protiv džihadističkih pobunjenika – puštenih preko Sahela nakon NATO-ove intervencije na promjenu režima u Libiji 2011. – nego Francuzi ili UN.

Francusko-emiratski nacrt “apsolutno nije uzeo u obzir zabrinutosti malijske strane i stajalište Ruske Federacije”, rekao je Nebenzia nakon glasovanja, objašnjavajući svoj veto.

Nebenzia je podsjetio Vijeće sigurnosti da je Mali sam zatražio sankcije protiv osam osoba 2017. godine, kao dio mirovnog procesa. Ruska rezolucija, rekao je, “uzima u obzir stav afričkih članica Vijeća” da sankcije trebaju ostati na snazi neko vrijeme kako bi se promicala provedba mirovnog sporazuma, ali “ne pretvoriti se u instrument vanjski utjecaj na domaće političke procese u Maliju.”

Francuska, bivša kolonijalna sila u Maliju, već je povukla sve svoje trupe iz te zapadnoafričke države na inzistiranje vojne vlade u Bamaku. Mali je također dao rok od 15.000 pripadnika UN-ovih mirovnih snaga i civilnog osoblja da napuste zemlju do 31. prosinca.

“Nadamo se da će sponzori rezolucija u budućnosti dati prednost pragmatičnom pristupu i interesima zemlje domaćina kako bi se izbjegla nepotrebna konfrontacija u Vijeću sigurnosti”, dodao je Nebenzia. “Posebno u okolnostima u kojima se kompromisni dogovor mogao postići da su određena izaslanstva imala političku volju za to.”

francuskaMalirusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
7 mjeseci prije

“ruski savjetnici za sigurnost bili daleko učinkovitiji protiv džihadističkih pobunjenika – puštenih preko Sahela nakon NATO-ove intervencije na promjenu režima u Libiji 2011. – nego Francuzi ili UN.”

Zbilja se čudim…😄

7 mjeseci prije

usporedba ukrajine i vijetnama, 32, godine: R. Iščenko: Ukrajina – 32 godine „neovisnog“ propadanja

ne mogu staviti link ni ime portala i autora koji je prvi preveo za nas. autor je inace jedan sa liste autora ovdje na portalu, taj treci po redu. pise blog istog naziva kao i prije.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Mali je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, ali je do puča 2012. godine slovila kao vrsta afričkog uzora demokracije. Danas je ona međutim politički potpuno podijeljena. Postoji više od 150 registriranih političkih stranaka, većina njih su “one-man-show”. Snažnog političkog vođe nema na vidiku.”, DW

Odgovor na pitanje zašto Mali ima toliko ZLATA?

“This is because the mines in Mali are surface mines and cost of labor is low. It is estimated that there are 800 tons of gold deposits within the country’s borders, making it the country with the largest deposits of gold in the West African region after Ghana.”

Mali Gold Production was reported at 50,000.000 kg in Dec 2022. This records a decrease from the previous figure of 50,700.000 kg for Dec 2021. Mali Gold Production data is updated yearly, averaging 40,889.000 kg from Dec 1990 to 2022, with 33 observations.

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

“Jednom kad se vlada posveti principu ušutkavanja glasa opozicije, ima samo jedan put, a to je put sve represivnijih mjera, sve dok ne postane izvor terora za sve svoje građane i stvori državu gdje svi žive u strahu.” — Predsjednik Harry S. Truman Otkako je Martin Luther King Jr. održao svoj revolucionarni govor “I Have a Dream” tijekom Marša na Washington za poslove i slobodu 28. kolovoza 1963., Deep State naporno radi na pretvaranju Kingovog sna u živu noćnu moru. Konačni rezultat vladinih napora u proteklih 60 godina je zemlja u kojoj se ništa zapravo ne mijenja i svi žive u strahu. Rasne ratove još uvijek potpiruju i desnica i ljevica; vojno-industrijski kompleks još uvijek vodi profitne ratove na račun poreznih obveznika; oligarhija još uvijek upravlja u foteljama vlasti; a vlada još uvijek koristi nadzor u oružje kako bi utišala protuvladine osjećaje, maltretirala aktiviste i terorizirala Amerikance da ih pokore.… Čitaj više »

Jomla
7 mjeseci prije

“Nadamo se da će sponzori rezolucija u budućnosti dati prednost pragmatičnom pristupu i interesima zemlje domaćina kako bi se izbjegla nepotrebna konfrontacija u Vijeću sigurnosti”, dodao je Nebenzia. “Posebno u okolnostima u kojima se kompromisni dogovor mogao postići da su određena izaslanstva imala političku volju za to.”
Neki u vijeću sigurnosti se osjećaju k’o da im je netko gurn’o prst u oko 😛 

Slavonac
7 mjeseci prije

Kosu ti haraci kolonija u povjesti.Bilo Afrika,Aziji, Amerika,Rimsko carstvo ,Osmansko carstvo,Rusko carstvo I. t.d.Kad ti demokrati ,govore o ljuskim pravima,da covjek povraca. Imamo nedavni primjer komunista kodnas, 45g krali,tukli I ubijali. Sada njihovi potomci tajkuni suci I vladari drzavnog. Rat su nspravili, da zamrace ukradeno a vi narode ostanite dalje u tami.

Amater
7 mjeseci prije

Svjet se definitivno mjenja … svjetski policajac vise nema kontrolu ….

Alex Keller
7 mjeseci prije

Afrika se polako,ali sigurno okreće Istoku. Koji pošteno plati što kupi.Zapad bi još uvijek rado plaćao šarenim stakalcima ,ogledalcima i praznim obećanjima kao nekad.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI