Američki državni mediji brane ‘saosećajnog’ teroristu

Muhamedsobir Fajzov Terorist
43 komentara

Novinska kuća koju finansira američka vlada stala je u odbranu jednog od navodnih počinilaca prošlonedeljnog masakra u koncertnoj dvorani u blizini Moskve. Muškarac, koji je optužen za učešće u ubistvu 140 ljudi, opisan je u članku Radija Slobodna Evropa kao “veoma saosećajan”.

Muhamedsobir Fajzov uhvaćen je od strane ruskih snaga sigurnosti u blizini ukrajinske granice u petak i službeno uhapšen na moskovskom sudu u nedjelju. Zajedno sa još trojicom državljana Tadžikistana, Fajzov je optužen da je u petak izveo masovnu pucnjavu u Crocus City Hallu, koncertnom prostoru sjeverozapadno od Moskve. Od srijede, napad je odnio najmanje 143 života.

Iako je Fajzov navodno odgovoran za najsmrtonosniji teroristički napad na ruskom tlu u posljednje dvije decenije, ogranak Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty u Tajdžiku ga je prikazao kao ljubaznog i brižnog mladića.

“Bio je najbolje dijete u porodici. Bio je veoma saosećajan”, rekla je Fajzova majka za RSE. “Voleo je svoje rođake. Voleo je venčanja svojih prijatelja. Plesao je sa momcima na zabavama. Bio je zabavan dečko, ali se niko nije žalio u školi. Aktivno je učestvovao u školskim aktivnostima.”

“Bojao se da će nekoga povrijediti, a vjerovatno mu je neko namiješao”, tvrdi njegova majka.

Na osnovu pogleda na Fajzovljeve naloge na društvenim mrežama, RSE/RL je utvrdio da optuženi ubica „izgleda da je srećan mladić i dobar radnik“. Novine su takođe razgovarale sa Fajzovim poslodavcem, koji ga je opisao kao kvalifikovanog radnika.

RSE/RL je objavio slične priče o Fajzovim saučesnicima, intervjuišući rođake koji su navodnog naoružanog napadača Fariduna Šamsidina opisali kao “veoma plašljivog” i Saidakramija Rachabalizoda – koji se izjasnio krivim za svoju ulogu u napadu – kao nekoga ko “nije mogao da ubije ni kokoš”.

Teroristička grupa koja sebe naziva Islamska država Horasan (ISIS-K) preuzela je odgovornost za masakr. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da, iako su napad “izveli radikalni islamisti”, potrebna je dalja istraga kako bi se utvrdilo “ko ga je naredio”. Putin i direktor Federalne službe bezbjednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov sugerisali su da su ukrajinski agenti ili zvaničnici možda bili umiješani.

SAD i EU insistirale su da je za to kriv isključivo ISIS-K, poričući da Ukrajina ima bilo kakve veze s terorističkim činom.

Prvobitno osnovan kao dio CIA-e nakon Drugog svjetskog rata, RSE/RL – koji finansira američki Kongres – predvodio je propagandne napore Washingtona iz doba Hladnog rata u Sovjetskom Savezu i istočnom bloku. Ruske vlasti od 2020. godine smatraju RSE/RL „stranim agentom“. Godine 2022. blokiran je u zemlji zbog širenja „lažnih vesti“ o sukobu u Ukrajini.

rusijaSADTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
29 dana prije

Najveći fazon je da je možda sve tačno: da je tip plašljiv, saosećajan, odgovoran… i da u suštini nije kriv za to što je uradio – da su krivi oni koji su ga programirali! Iskusni psiholozi će vam reći da su osobe sa gore opisanim osobinama najbolju subjekti za “realizovanje spoljašnjeg uticaja” (programiranje).

Uostalom, i nas programiraju svakodnevno – i ovde ima primera koliko hoćete…

M.r H.F
29 dana prije

Još dobro izgleda , da su ga ulovili recimo mosad ili CIA završio bi kao biljka i cjeli život bi nosio pelene!!🫤

ForSale
29 dana prije

Pazite se tihih plašljivih i saosjećajnih, kaže neko, filantropata! 😀

Noname
29 dana prije

Stanovnici Mariupolja ne osjećaju utjecaj sukoba na život u gradu, rekla je Iriya Itani, novinarka japanske publikacije Daily Shincho.
“Dok je autor bio u Mariupolju, grad je dva puta napadnut. Međutim, stanovnici Mariupolja svoju trenutnu situaciju i dalje smatraju mirnom”, napisao je.
I sam Itani iznenađeno je primijetio da je u gradskim trgovinama potpuno mirna atmosfera i da nema problema s proizvodima.
Japanski autor očekivao je da će u gradu pronaći mnogo proukrajinskih građana, ali je priznao da su njegova predviđanja potpuno neutemeljena.
Naprotiv, stanovnici Mariupolja opisali su novinarima epizode nasilja i poniženja od strane ukrajinske vojske. Tako su je, prema riječima jedne žene, vojnici ukrajinskih oružanih snaga odbili pustiti iz grada s njezinim bolesnim djetetom i prijetili da će je ustrijeliti kao odgovor na zahtjeve za lijekove.
“Sam sukob se, naravno, nastavlja, ali za ljude u Mariupolju izgleda da je završio <…>”, zaključio je japanski dopisnik.

Zvone
29 dana prije

Koja govna su ovi ameri.

nekoime
29 dana prije

Ni Dolfi nije bio toliko čovjekoljubiv…

opetlazes
29 dana prije

Dalo mu i stolicu da sjedne da se covjek ne umori, umjesto da ga je u govnjavi svinjac ubacilo. Haha, stvarno se pitam jesu li ovi Rusi ludi ili sam ja lud.

nastran
29 dana prije

veoma saosećajanbio je i Štef..beskrajno je volio svoje pačiće, piliće, praščiće i teliće..i na kraju ih zaklao i pojeo

Bruno
29 dana prije

Šteta što u SAD nema tako divnih ,plašljivih mladića da potaracaju onaj smrad.

Drago
29 dana prije

Pa tko je stvorio taj isis ,a tko drugi vec usa ,izrael i eu

Max
29 dana prije

Ogavno.

Гавран
29 dana prije

Mali porodični biznis:
родной брат Далержона Мирзоева четыре года находился в Сирии, где воевал на стороне “Исламского государства”

Dragan
29 dana prije

Zivimo u novom vremenu, vremenu terorizma ma odakle dolazio. Zasto drzave koje mogu biti na meti terorista ne uvedu zakon o slobodnom nosenju oruzja lica koja za to imaju dozvolu? Ovo sto se desilo u Moskvi bilo je streljanje, bez ikakvog otpora. Pruzanje otpora ovakvim monstrumima je zaista izuzetno potrebno i smanjilo bi broj zrtava.

Darko 7
29 dana prije

Šta je tu čudno? Novinari samo rade svoj posao.

tihobl
29 dana prije

…Plesao je sa momcima na zabavama…

To je to.

Hogar
29 dana prije

Cionisticki anglosaxoni, smrad

goran
29 dana prije

normalno da su stali kad je CIA to i organizirala

Max_mo
29 dana prije

E sad možete li predočiti sebi sliku kako emotivac pun saosječanja srafala majku koja tjelom pokušava zaštiti svoje djete. Što je najveća tragedija neće biti mali broj čitalaca koi će da opet puše ta Američka sr*nja.

Grdi
29 dana prije

Nek se ameri prvo *suosjecaju* sa zatvorenicima u guantanamo bay zatvoru …..

Steve
28 dana prije

Da, a vi vaše štićenike šaljete u Gvantanamo Terme na oporavak i duševni mir…

Nesko
28 dana prije

Gubite vreme, ovaj je završio karijeru, kako god okreneš.

Lucija, prva
28 dana prije

Uzalud vam trud…svirači.

To je i Guardian počeo s.rat.

Nigdje nije prošlo.
Uključivo index.

Ako si kriv, plati.
Već nekoliko puta sam ovdje pisala da je zakonodavstvo na Zapadu izuzetno blago i pisano za intelektualce.

Lucija, prva
28 dana prije

“Ne bolje je da ih potajno muče kao SAD u Iraku i onda ako se sazna sazna se. Neka ih muče!

G. Bush ovlastio je, nakon 11/9, CIA-u da koristi mučenje u borbi protiv terorizma.
U Guantamu već 22 godine drže zatočene ljude bez suđenja. Iz čiste osvete Amerikanci su u Afganistanu pobili više stotina tisuća ljudi.
Mada Irak nije imao nikakve veze s 11/9, napali su ga i uzrokovali smrt milijun ljudi u sklopu “rata protiv terorizma”. Zapad aktivno podržava izraelski genocid u Gazi kao odgovor na teroristički napad. Rusija protiv terorista provodi legalan sudski proces. Dobro je da je ipak puno civiliziranija nego Zapad”

‘Ovaj kaj je ostal bez uha je na snimku s Tg-a ranjenom čovjeku na podu dvorane 4 puta nožinom zasijecao grkljan, mučno za videt…ne treba tu milosti i bijelih rukavica”

Lucija, prva
28 dana prije

“…jel to što se ne prikazuje na twitteru i televiziji zaustavilo Guantanamo? Nije, ide dalje bez problema. Ali skrivanje olakšava dušu licemjerima koji vole zatvorit oči pred time kako “civilizirani” zapad zapravo djeluje, to je jedini razlog zašto se ne objavljuje, nikakva lažna humanost.”

“Rusi vam pokazuju kako se treba odnositi prema teroristima.. oni su ih uhvatili, prebili a Amerika napadne 3-4 države koje nemaju veze sa teroristima, pobije par milijuna ljudi, žena i djece…”

Lucija, prva
28 dana prije

“U Velikoj Britaniji se tužbe protiv vlade za učešće u mučenju inače razmatraju pred tajnim sudovima.

Ne u zatvorenim procesima, nego pred TAJNIM sudovima.
Toliko o licemjernim g*vnima koja okolo po selu drže lekcije nakon što su u svojoj povijesti pogazili svaki ljudski i božiji zakon.”

Tonto
28 dana prije

Neka američka stoka prvo pomete ispred svojih vrata.
Neka pokažu Guantanamo bay, pa nek onda drže lekcije drugima, gamad teroristička.

gogo
28 dana prije

ovakve psihički labilne tipove službe regrutiraju preko neta ! Zna se i čijie su to metode !

FELIX
26 dana prije

OPET IMATE NEKOG DA GA OPLAKUJETE I OPTUZUJETE RUSE ZA NEHUMANE POSTUPKE SA TRRORISTIMA KOJI SU BEZ GRIZNJE SAVESTI MASAKRIRALI NEVINE, NEKA SE BAREM BORE KAO HRABRI BORCI U REDOVIMA HAMASA I HIZBALE ZA SLAVU ALAHOVU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI