SAD regrutuju teroriste ISIS-a da se bore u Ukrajini, kažu ruski obavještajci

ISIS ISIL kalifat FSA
17 komentara

SAD “aktivno regrutuju” teroriste da se bore u Ukrajini, tvrdi u utorak ruska spoljna obaveštajna služba (SVR), rekavši da to ilustruje spremnost Vašingtona “da upotrebi bilo koje sredstvo za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva”.

SVR je u saopćenju otkrio da, prema obavještajnim podacima koje prima, “Sjedinjene Države aktivno regrutuju čak i članove međunarodnih terorističkih organizacija, uključujući grupu Islamska država (ISIS) zabranjenu u Ruskoj Federaciji, kao plaćenike za učešće u neprijateljstvima u Ukrajini.”

Ruska obavještajna služba ukazuje na američku vojnu bazu u Siriji pod nazivom al-Tanf, koja se nalazi blizu granice s Jordanom i Irakom. Prema njenim izvorima, ova baza i okolno područje pretvorili su se u svojevrsno terorističko „ čvorište “, gdje se istovremeno može „ preobučiti “ do 500 ISIS-a i drugih džihadista. SVR je tvrdio da je prošlog mjeseca 60 militanata ISIS-a, koji su pušteni iz zatvora pod kontrolom sirijskih Kurda, prebačeno u al-Tanf ” u cilju naknadnog prebacivanja na teritoriju Ukrajine”.

SVR je precizirao da tokom obuke u al-Tanfu militanti dobijaju instrukcije kako da koriste protivtenkovske raketne sisteme, izviđačke i udarne bespilotne letjelice, naprednu opremu za komunikaciju i nadzor.

Prema mišljenju SVR-a, ovi podaci potvrđuju da su “SAD spremne koristiti bilo koje sredstvo za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva, ne isključujući sponzorstvo međunarodnih terorističkih grupa”.

Obavještajna služba je zaključila da američka administracija ne razmatra posljedice takvih akcija, “čak ni kada su u pitanju prijetnje sigurnosti evropskih saveznika, pa čak i životima Amerikanaca”.

Vašington je insistirao da “u Ukrajini nema američkih vojnika”.

U međuvremenu, prisustvo američkih trupa na sirijskoj teritoriji u bazi al-Tanf, koju SVR spominje u svom saopštenju, i Moskva i Damask dugo smatraju nezakonitim. Prethodna američka administracija obećala je da će američke snage napustiti sjeveroistočnu Siriju, ali tek nakon što militanti ISIS-a budu poraženi i Kurdi zaštićeni.

Tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton jasno je stavio do znanja da je još jedan zadatak američkih snaga u al-Tanfu da se suprotstave iranskom utjecaju u regiji.

U oktobru 2021. godine pojavili su se izvještaji da, prema izraelskim odbrambenim izvorima, oko 350 vojnih pripadnika i civila još uvijek koristi al-Tanf, uključujući neke britanske i francuske snage koje su opisane kao “eksperti za obavještajne službe”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
10 mjeseci prije

Nije strašno. Pre par dana Kadirov je najavio 600 dobrovoljaca, Čečena.
Oni če uz svu potporu Ruske armije, znati šta jim je za raditi.
A znamo, IS je dobio več rusku dozu u Siriji…
A ako zagusti sa kadrom, 40.000 Sirijca se je prijavilo za učestvovanje u operaciji….

Mladen
10 mjeseci prije

Međunarodna teroristička organizacija …..???A koji su ovi ,di je sad kolega Alen ? Alene molimo te objašnjene ove sintagme .

Sardelino
10 mjeseci prije

Od stabla se ne vidi šuma. Iluzorno je spominjati strane plaćenike bilo koje nacionalnosti ponaosob.
Sad se može bez ikakve greške utvrditi da je sveukupna ukrajinska vojska skupa sa vojnom vrhuškom i pripadajućom političkom podrškom strani plaćenik na platnom spisku Amerike i ostalih NATO država.
Uskoro će i sve ostale državne strukture Ukrajine dobijati plaću iz budžeta NATO država.
Na Ukrajincima je samo da se pobrinu kako da što bolje budu na usluzi svojim poslodavcima u ostvarenju njihovih ciljeva.

Onogošt
10 mjeseci prije

Ništa novo.. Jasno je da su SAD roditelj i sponzor Isisa. Kad ih Ruje ispraše najbolje da se nastane u novopridošle članice NATO-a. Dok skandinavci budu crnčili za nove su gradjane ovi će crnčiti na njihovim ženama. Koliko se Finci i Švedske budu pitali u NATO-u toliko ce se pitati i u svojoj kući

Zoran
10 mjeseci prije

Bla,bla,bla. Što ne bombarduju ili ispale koju raketu da unište zmijsko gnjezdo. Samo talasaju ili ne smiju.

LZN
10 mjeseci prije

Iz Rusko ukrajinskog riječnika:
Ruski: predaja = ukrajinski: evakuacija

960 ukrajinskih (od danas) “mirotvoraca” elenski evakuira …..u ljetovališta u Rusiji….

More Azovstal Prisoners Pour Out In Droves – 960+ Total So Far
Kako su samo mirni….ko bubice, niko ni da zucne koju…..

Max
10 mjeseci prije

iSil je potpuno razbijen u Siriji a ovdje će biti uništen.

antiamericano
10 mjeseci prije

Svoju proxy vojsku zločinaca i ekstremista premeštaju u Ukrajinu.

antiamericano
10 mjeseci prije

Američki kapital če ratovati do zadnjeg Evropejca. To je barem svima več jasno?
EU je američka tvorevina za dugo ratovanje s Rusijom.
Normalno zna se, na štetu Europe.

Mali zloco
10 mjeseci prije

Braca po zlocinu.

Agron Dark
10 mjeseci prije

rusi su im j_b_l_ mater u siriji pa im je to bilo valjda toliko dobro da su došli po još….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI