fbpx

„Prijatelji Sirije“, uključujući Hrvatsku, liju krokodilske suze zbog pobjede Assada

Otvoreno HRT

Sinoć je u prilično praćenoj emisiji „Otvoreno“ Hrvatske radio-televizije, koja je bila posvećena zbivanjima u sjeveroistočnoj Siriji, većina izjava bila konačno argumentirana i vjerodostojna.

Međutim, ono što bode u oči, uz retoričke izjave o brizi za kurdske civile, rastućem utjecaju Rusije, nepredvidivosti Trumpa i tako dalje, je tvrdnja da će jedna od najvećih kolateralnih žrtava nepromišljene odluke američkog predsjednika biti Europa.

Ista ona Europska unija koja je, bez iznimke, uključujući hrvatsko izaslanstvo predvođeno bivšom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić na summitu skupine u Istanbulu, sada sebe vidi kao žrtvu i traži da u Siriji ostane sve kako je bilo do prije nekoliko dana, samo kako se strani borci i teroristi Al-Qaede i „Islamske države“ ne bu vratili usvoje matične domovine u EU. Točno je da trump s tim nema problema kao Europska unija i ne mora biti licemjeran, ali je isto tako točno da je ovo odlukom konačno pokazao svijet o realnom stanju na terenu, što ni zemlje EU, među kojima i Hrvatska, nisu u stanju razumjeti.

Podsjetimo samo da je prije summita „Prijatelja Sirije“ u Istanbulu u travnju 2012. Vesna Pusić otputovala u Washington na sastanak s Hillary Clinton, nakon čega je Hrvatska u poslala preko 3000 tona oružja preostalog iz Domovinskog rata sirijskim teroristima. Prekinula je i perspektivnu ekonomsku suradnju koju je INA imala sa sirijskim ministarstvom za naftu i napustila bušotine u Homsu. Podsjetimo samo na napise tih dana.

„Kao sudionica skupine „ Prijatelji Sirije“, Vesna Pusić je u ime Republike Hrvatske na konferenciji u Istanbulu, zajedno s još 80 država, osudila nasilje koje provodi sirijski režim i zatražila trenutnu i potpunu provedbu mirovnog plana posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana. Annanov plan trebao bi osigurati uvjete za prekid nasilja, humanitarnu pomoć, politički dijalog i početak demokratske tranzicije. U Istanbulu je Vesna Pusić predložila energičan angažman međunarodne zajednice u Siriji. Također je istaknula značaj zajedničkog djelovanja sirijske oporbe u zemlji i inozemstvu, koja u svoje redove treba uključiti i predstavnike svih etničkih i vjerskih skupina, čija prava moraju biti zaštićena u novoj demokratskoj Siriji. Izrazila je i spremnost Hrvatske za međunarodni angažman, ali i očekivanje da će biti zaštićeni ekonomski interesi inozemnih investitora u Siriji“, piše hrvatski tjednik Nacional, koji je popratio rad hrvatske diplomacije u to vrijeme.

Istina je da Hrvatska, ako izuzmemo nekoliko pojedinaca i žena koje su se udale za teroriste, nije među zemljama koja ima svoje državljane među borcima „Islamske države“, ali će uspostavom suvereniteta Sirijske Arapske Republike na cijelom teritoriju, a to je ono što slijedi ulaskom Kurda u sastav sirijske vojske, uz budući oblik autonomije gdje čine većinu, uništenje, bijeg i protjerivanje ostatka militanata ISIL-a biti neminovan.

Umjesto da podrži Assada u uništenju terorizma, licemjerna Europa i neki naši predstavnici bi više voljeli da teroristi ostanu tami i da ne ugrožavaju red i mir u Europi, koji postoji samo u medijima, što se vidjelo iz nekoliko terorističkih napada „usamljenih vukova kalifata“ u Njemačkoj i drugim zemlja EU proteklih tjedana.

Isto razmišljaju i Francuzi, koji imaju veliki broj svojih državljana u redovima Islamske države u Siriji, uglavnom u zatvorima, ali i na slobodi u sirijskoj pustinji.

Američka izdaja u Siriji povećala je šanse za oživljavanje ISIL-a

Povlačenje američkih trupa iz Sirije je izdaja prava za američke saveznike i dar za autoritarne vođe regije, piše Ouest-France. Prema listu, turski napad na Kurde, započet uz pristanak SAD-a, značajno je povećao šanse za uskrsnuće „Islamske države“. Istodobno, zadatak uklanjanja ove prijetnje pao je na ramena Europljana koji su se našli u problemu iz kojeg neće biti lako izaći, naglašava autor članka.

Tijekom posljednja tri predsjednička mandata Sjedinjene Države su se pokušale “osloboditi” Bliskog istoka, piše komentator Ouest-Francea Laurent Marchand. Nakon što je George W. Bush “opustošio” regiju 2003. godine, njegovi nasljednici “ne prestaju pakovati prtljagu”. Barack Obama je taj zadatak čak učinio središnjom misijom svog predsjedništva. Po mišljenju autora, povlačenje SAD-a iz Iraka 2011. godine i odbijanje intervencije u sirijskom sukobu 2013. neizravno su utrli put nastanku “Islamske države”.

Činjenicu da je ISIL nastao iz Al-Qaede Iraka, koju je nadzirala CIA, a čiji je vođa Al-Bagdadi bio u povlaštenom statusu u pritvoru za iračke zarobljenike, francuski novinar zaboravlja.

„Donald Trump na svoj je način nastavio taj put. Njegova odluka da odveže ruke Erdoganu na sjeveru Sirije nikog nije iznenadila, iako njegove posljedice nisu ništa manje pogubne. Odluka Amerikanaca, kojoj se Europljani nisu mogli suprotstaviti samo zbog svoje nemoći, bila je i izdaja našeg saveznika i dar okrutnim režimima u regiji”, siguran je autor.

Osim toga, turska ofenziva na kurdske teritorije ponovno je podigla zabrinutost zbog oživljavanja “Islamske države”. To, na primjer, izravno kaže i bivši američki ministar obrane James Mattis, jedan od rijetkih “pouzdanih” sugovornika Europljana u Trumpovoj administraciji.

“Ako ne budemo održavali pritisak, ISIL će se preporoditi”, kaže Mattis. Zbog toga je francuski ministar vanjskih poslova tako užurbano poslan u Irak, pojašnjava Marchand.

Istovremeno, praznina koju su Amerikanci ostavili nije razočarala “niti jednog autokrata u regiji”, napominje autor. Za Erdogana je ovo najpovoljniji trenutak za “uništavanje najmanjeg izgleda za autonomiju sirijskih Kurda”.

“Krvavi sirijski vođa Assad ne samo što je čudom izbjegao sukob, nego je također dobio neočekivanu priliku da povrati kontrolu nad ogromnim teritorijima na sjeveru Sirije. Najava Rusije da će posredovati između turske i sirijske vojske uopće ne remeti te planove“, smatra novinar.

„Što se tiče Putina, prije pet godina vjerojatno nije mogao zamisliti da će Sirija biti prilika za njega da dobije tako visoko diplomatsko priznanje na štetu Sjedinjenih Država“, napominje francuski novinar.

“Od Rijada do Tel Aviva, svi su u dijalogu s Moskvom kao predvidljivim igračem”, naglašava Marchand.

Istovremeno, Saudijska Arabija i Izrael zemlje koje primaju najviše oružja od Sjedinjenih Država, ,više ne kriju zabrinutost zbog nepouzdanosti izjava američkog saveznika.

Što se tiče Francuske, ona je, poput Velike Britanije, prisiljena tvrditi da je američka izdaja značajno umanjila njezin utjecaj u regiji. Sada je Pariz prisiljen riješiti prioritetne probleme. Mora povući trupe i pokušati smanjiti rizik od ISIL-a.

Prema Laurentu Marchandu, Zapad danas plaća za dugogodišnje pogreške. Od 2011. godine želja za svrgavanjem Assada zamračila je Europljanima složeniju stvarnost promjene ravnoteže snaga uzrokovanu  odlaskom Amerikanaca. Danas je Francuska u defenzivi iz koje će biti teško izaći i u humanitarnom i u strateškom smislu, kao i u pogledu sigurnosti, zaključuje Marchand.

Točno u cijelom članku kojeg je objavio Ouest-France je da je Zapad griješi još od 2011. godine, ali ne zato što nije oštrije djelovao kako bi svrgnuo Assada, „koji je trebao pasti u tri dana“, već zato što se upustio u avanturu s „prijateljima Sirije“, što je eufemizam za skupinu zemalja koje su sudjelovale u agresiji na arapsku zemlju i pomagali sve vrste islamističkih terorističkih skupina koje su se, uključujući njihove državljane, slijevale na Bliski istok u desetinama tisuća. Tome dodajmo isporuke oružja i ekonomske sankcije, ali i bjesomučnu propagandu zapadnih medija, uključujući hrvatske, uz časne iznimke kao štosu Hassan Haidar Diab koji piše za Večernji list i Zlatko Dizdarević čije kolumne o Bliskom istoku objavljuje riječki Novi list.

Sada kada „Assad nije pao“, najveći strahovi Europske unije su uskrsnuće ISIL-a, što predstavlja prijetnju EU, jačanje „autoritarnih režima“, prije svega ruskog i sirijskog, vjerojatno i turskog, jer će Erdogan već naći način kako da s Putinom dogovori častan izlaz iz teške situacije uz koju se doveo.

Pa zašto se netko ne osmjeli i prvi otvori veleposlanstvo u Damasku i od sirijskih tajnih službi dobije spiskove poginulih i zatočenih terorista, koje je Francuska odbila primiti prije nekoliko godina „jer nije htjela surađivati s diktatorom“. Veleposlanstvo u Damasku bi riješilo sigurnosni problem, a moglo bi biti i odskočna daska za ponovnu uspostavu ekonomske suradnje. Ono sigurno neće biti hrvatsko i vjerojatno je da će se na taj korak odlučiti Mađarska, Češka ili Slovačka. Mi ćemo i dalje ponavljati uobičajene fraze i voditi vanjsku politiku Bruxellesa, koja je samo u ovom slučaju drugačija od one koju vodi Trump. Interes Hrvatske za suradnju s Damaskom je ogroman, prije svega iz sigurnosnih razloga, jer je BiH kamp za izbjeglice s Bliskog istoka preselila na samu granicu s RH.

Ako bude masovnog bijega europskih lavova kalifata, iako pomalo olinjalih, ova će ruta biti i njihova, jer je puno sigurnija i bliža od talijanske ili grčke. Nekad smo se u svojim mitovima hvalili smo „predziđe kršćanstva“, ali smo sada konačno postali „predziđe EU“. Nije isto, ali je možda opasnije, jer se Grčka brzo pokušava riješiti migranata, stoga ne zaustavlja brodice i gumene čamce koje idu prema Italiji, a Bugari ne dozvoljavaju nikome ilegalni ulazak na svoj teritorij. Umjesto da budemo hrabri uspostavimo kontakte s damaskom mi i dalje lijemo krokodilske suze zbog odluke Trumpa koja je ujedinila Kurde i Assada i Ruse, ojačala Putina, a mi smo se našli na vjetrometini sami sa svojim skromnim resursima da zadržimo moguću migrantsku plimu i prolazak terorista kroz naš teritorij. Toni je da imamo oskudne resurse, ali ne u smislu financija ili broja policije i vojske. Naši oskudni resursi su u prvom redu razumni ljudi koji bi politiku ove zemlje vodili u našem nacionalnom interesu, a ne da vječno budemo nečiji podanici i sluge. No, to je već duža tema koju prepuštam komentatorima, jer o ovome vjerojatno imamo isto mišljenje. Možda ne oko načina kako riješiti goruće probleme, ali s obzirom na to da ne obnašamo javne funkcije to je u ovom trenutku najmanje važno.

 Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
59 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Ova Vesna Pusic je aktivno radila protiv RH. Ja joj najvise zamjeram sto se zalagala da RH iz Evropskog kuta bude podijeljena u dvije statisticke jedinice, na taj nacin Slavonija ispada razvijena regija iako je stvarnost sasvim suprotna.

Sto se tice Sirije, tamo je za ‘Zapad’ sve krenulo naopako odkad su teroristi istjerani iz Aleppa.
Jel moze netko objasniti zasto je taj Aleppo bio toliko bitan. Ja sam proucio karte naftovoda i tamo nikakva bitna infrastruktura nije planirana. Sve vazno prolazi kroz Palmyru.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  RoPe

@RoPe

“Naši oskudni resursi su u prvom redu razumni ljudi koji bi politiku ove zemlje vodili u našem nacionalnom interesu, a ne da vječno budemo nečiji podanici i sluge”, piše autor ovoga članka.

Međutim, Vesna Pusić, baš kao i Marija Pejčinović Burić, ide u kategoriju ljevičara i Jugoslavena kojima je osnovni zadatak bio i ostao potkopavati političke i nacionalne ciljeve, prava i interese autentičnih Hrvata. S tim u vezi, nikoga ne treba čuditi što je – igrajući ulogu “političke Hrvatice” – Vesna Pusić uglavnom djelovala na štetu (i trošak) Republike Hrvatske, odnosno vukla “diplomatske poteze” kojih se Hrvati doista srame, a koji im se danas itekako “nabijaju na nos”. To i jest bila svrha Pusićkinog mandata i ona je svoju izdajničku ulogu sjajno odradila.

P.S. – Bogu hvala pa ljudi poput Assada i Rouhanija imaju dovoljno znanja, strpljenja i razumijevanja kad je u pitanju politička situacija u kojoj se nalaze autentični Hrvati. Također, i njima je u interesu uspostavljanje “uspravnice” Baltik – Jadran – Crno more – Perzijski zaljev. Zbog toga će i prijeći preko gluposti tzv. “hrvatske diplomacije”.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Kora

Ovdje griješiš, jer su se ljevičari ikomuinistii, ali deklarirani Hrvatio najviše izborili za SRH. Gen. Šibl da SRH bude prva republika s TV servisom, Vjećeslav Holjevac da ne pišem postignuća, bilo bi predugo, Super, (e sad koji) uspio je dobar dio iz nuklernog instituta Vinča preseliti na “Ruđer Bošković” u ZG, da ne nabrajam stotine drugih primjera. Da se ovi demokrati, i lijevi i desni liberali, jer pravih ljevičara nema, bore s 10% kapaciteta kao “hrvatske komunjare” u BG, imali bi meda i mlijeka , ali to nije slučaj. Uostalom V. Pusić pripada liberalima, to nikada nisu bili komunisti. Toliko valjda znaš.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Laki Topalović

“Deklarirani Hrvati” su jedno, a autentični Hrvati su drugo. Tome u prilog ide i činjenica da su se “deklarirani Hrvati” uvijek borili za kojekakve federacije s drugim narodima (Kraljevine, socijalistički savezi i unije) u kojima su autentični Hrvati jedva opstajali i/ili iseljavali,
a “deklarirani Hrvati” su kao izdajnici hrvarskog naroda bili nagrađivani, obično mjestom na visokim društvenim ili političkim funkcijama te kakvom vrijednom nekretninom. Tako je bilo oduvijek, tako je i danas, uz razliku da autentični Hrvati više ne žele ni snositi posljedice ni dozvoljavati da im netko “trlja nos” zbog onoga što rade “deklarirani Hrvati” poput Vesne Pusić. Približilo se vrijeme da “svaka ptica svome jatu leti”, a ovi “deklarirani Hrvati” sigurno ne pripadaju hrvatskom.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  Kora

Kora@ Vesna Pusić koja je završila školu u USA i koja je predavala na Yale-u je ponajprije američko-cionistička podguzna muhetina miljama daleko od bilo kakve ljevice i Jugoslavena. Sve što je izrekla i napravila u zadnjih 20 godina potvrđuje ovo što sam napisao.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  octopus

@octopus

Cionisti stoje iza stvaranja Jugoslavije pa – ukoliko prihvatimo Vašu tezu o podguznim muhama – opet proizlazi da ni Vesna Pusić nije daleko od nje.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Kora

Asad svako jutro telefonira Rohaniju i razgovor redovno pocinje pitanjem “kakva je danas politicka situacija autenticnih Hrvata”?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Oko

@Oko

Zašto bi Assad telefonirao Rouhaniju kad tu informaciju može dobiti direktno s terena? Naime, u Hrvatskoj i oko nje prisutan je (što legalno što ilegalno) popriličan broj tzv. “sirijskih izbjeglica” od kojih neki sad već perfektno govore hrvatskim jezikom pa ga o svemu mogu informirati iz prve ruke.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Kora

zaKora
Paranoja je ‘dobra’ bolest i najcesce ‘hvata’ autenticne Hrvate.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Pera

@Pera

Paranoja? Od koga ili čega? Tzv. “sirijskih izbjeglica”? Ne budite smiješni 🙂

assad kurdi
Gost
assad kurdi
1 godina prije

sad nam mogu reči ko i zašto je zapalio rafineriju za sirijsku naftu u hrvatskoj prije par godina ? znamo da je mol nakon sankcija vozao naftu iz sirije i švercao je u hrvatsku gdje se prerađivala u toj tvornici specjalnoj za tu naftu….svega dva dana nakon što se razorkrilo molovo muljnanje preko naših ledja rafinerija je nečim čudom planula a niko nikad to nije spomenuo osim u par naslova prvi dan…. ko je kriv ? zašto se ne obnovi i to na molov račun ? nek ina i mol idu klečeči barba assadu da nam vrati naša polja a mi ćemo e ispričat i pokrit po ušima

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  assad kurdi

O kojoj rafineriji je rijec? Zapaljena?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Interesantan je taj ”preporod” ISIL-a kojega ti novinar spominje . . . nejasno je kako bi se ti ISIL ”preporodija” bez pomoći Amerike, Izraela i petromonarhija odnosno njihovih tajnih službi . . . Sirija, Iran i Rusija sigurno nebi radili na ”preporodu” ISIL-a . . . to je klasična reketarska prijetnja . . .

Nile
Gost
Nile
1 godina prije
Reply to  Moreno

Šta se ti sada praviš lud evo proporodiće ti se opet čim je Putko prodao S400 Erdoganu pa hajde napadni mu muslimane na Kosovo ili Bosni da vidimo šta će Sultan sa tim moćnim esom….biseru. Ameriku nije briga ona je porazila ID i ode pa neće biti bejbisiteri Kurdima koji hoće državu a nikada je nisu imali…Hrvatska je bila protiv Asada zbog INA-nih rafinerija u Sirjiji…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Nile

Malo si fula, oružje brani uvijek i samo ekonomske interese, ili puko preživljavanje , ali samo u slučaju Izraela, a Turska je najviše uložila u Srbiju. Kako je Erdogan došao Vučiću, a nije otišao Bakiru, već je ovaj morao doći u BG. Istina , bio je Erdogan u Sarajhevu po glasove za dijasporu koja je iz EU nagrnula u SA na miting, jer mu je Bruxelles zabranio, ali ta ekonomska suradnja sa Srbijom premašuje granice , uvjetno rečeno, normalnog. Nema tu ništa loše, ali su ulaganja znak preferncije, a one izjave Kosovo je Turska, Turska je Kosovo, to su urlanja s bine za narodne mase, ne politika.

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Nile

Zanimljivo razmisljanje a posebno da bi sa kupljenim eSovima mogli dobaciri do Bosne i Kosova na pipatore istih a usput Rusi su im dali oridjidji firmware u eSovima da sa istim mogu skembati koga hoce. Mozda mogu gadjati i Putkove pipatore?
Posebno je zanimljiva teza da su “Ameri porazili ID”. To je tacno ocito samo za tebe, Burta i jos par probranih.na ovom portalu.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Moreno

Zanimljiv je ovaj cvikeraš, pravi seronja!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Moreno

Neće, to je polje i sva postrojenja već u rukama Rusa.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Laki Topalović

U zabludi ste kad je riječ o Hrvatskoj jer:

1) stvari nisu tako jednostavne kakvima ih Vi prikazujete;
2) još uvijek nije baš sve u rukama Rusa niti sve ovisi isključivo o Rusima;
3) tako kako je nekima bila nezamisliva značajnija ruska prisutnost na Levantu, tako je nekima nezamisliva značajnija iranska prisutnost u Južnoj Europi. Međutim, stvari se odvijaju “nadrealnom brzinom”, a ono što je mnogima nezamislivo već jest postalo stvarnost.

Stoga “ne trčite pred rudo” sa svojim zaključcima o sudbini Hrvatske i Hrvata.

octopus
Member
Famed Member
octopus
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ma sudjelovali bi mi, ali su nam zločesti srušili vladu i ostavili onu sa kojom smo prekinuli. Sad bi nam trebalo biti neugodno što se Pusićka slikala sa Kurdima i razvijenom izraelskom zastavom….

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Ako je tako kao što piše, onda Vesna Pusić ima ruke uprljane krvlju.
Krvlju ljudi sa kojima Hrvatska nema nikakve veze.
Sumnjam da mirno spava.
Ako ima reptila kako što David Icke kaže, onda je to ona. Čisto ZLO.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije

Ima tu i blesavila.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

zašto imam osjećaj da su presude u jednom nizozemskom gradiću na neki način povezane s tadašnjim iznenadnim uplivima “prijateljstva” u vidu političke pomoći nepriznavanjem centralne vlasti pa i borbene pomoći pošiljkama oružja?

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Umjesto Hrvatska treba pisati hrvatski režim..

frutek
Gost
frutek
1 godina prije
Reply to  Frodo

Režim je bio u Jugi, treba pisati “bivša leftard vlada”

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Dan nakon što je MOL kupio 25% dionica INE plus jednu, u javnost je smjela biti puštena informacija o najvrjednijoj ININOJ imovini – o nalazištima nafte i plina u Siriji čija je vrijednost bila procijenjena na 23 milijarde eura. MOL je dakako tu informaciju znao jer je nekoliko blokova dalje vršio i sam neuspješno potragu za naftom i na ružan način se rastao sa sirijskim vlastima, za razliku od INE koja je u džepu imala ugovor na 25-godišnju eksploataciju. Znao je to i tadašnji ministar gospodarstva Slavko Linić koji je rekao da je cijena od 505 milijuna dolara za 25% INE zbog Krašovih bombona 505 s crtom. Ne samo što je pridonio pljački svoje domovine, nego nam se i bezobrazno rugao. Nitko građane nije pitao u drugoj SDP-ovoj Vladi (u kojoj je Linić postao ministar financija i u crno zavio mnoge male privatnike sa svojom predstečajnom nagodbom) žele li među neprijatelje Sirije koje su nazvali, kao što to banda i radi inverzno – Prijatelji Sirije. Rezultat ‘prijateljstva’ je bio gubitak ININIH koncesija. Malo prije toga smo izgubili još cca 23% INE čemu su pridonijeli i branitelji sa svojim poklonjenim im 7% dionica koje su prodali MOL-u. Da je ostalo na… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Točno je kako Hrvatska nema nekoga izlaza, ali isto se ne mora penjat visoko koliko se penje EU jer kad se sve sruši uvik je bolje past sa manje visine . . . urušavanje Europe Hrvatska nemože niti izbjeć niti spriječit, ali Hrvatska može radit sve za ”easy way out” u slučaju totalnoga kaosa.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Naravno da izlaza ima, ali za to su potrebni ljudi, državnici svjesni konteksta, svoje odgovornosti i svoje zadaće, a takvih nema na vidiku. Suverenističke uzdanice završiile u Bruxellesu. Ostali na marginama. HDZ diže plaće zaposlenima u državnom sektoru na račun svih nas iz realnog. Parazitska većina uživa u svom pobjedničkom plesu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik
Vrlo dobar komentar.
Možda samo….” čemu su pridonijeli i branitelji sa svojim poklonjenim im 7% dionica koje su prodali MOL-u”. Radi istine, reći tko je proveo cijelu kampanju da se braniteljske dionice prodaju MOL-u. Bez da ulazimo u nastavak trakavice zv. Ivo Sanader i ”Kuda Ivo, tu i ja” Jadranke Kosor.
P.S.
Nedavno sam se malo našalio na Tvoj račun…….
Ali, Ti si jedan od kvalitetnih članova ove male komentatorske zajednice…..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Daltone Tebi se ne uzima za zlo ni kad se šališ/rugaš jer to činiš na rijetko inteligentan način. No, da nastavim – sva nafta u svijetu, čak i venezuelanska je nafta koja pripada narodu, a državi koncesijska naknada plus profit od prodaje, osim hrvatske nafte koja je mađarska. Hrvatska je propustila naplatiti 1,8 milijarda dolara koncesijske naknade INI (od toga 900 milijuna Mađarima), zaboravili. MOL je iz ININIH sirijskih bušotina ostvarivao godinama prije agresije na Siriju mjesečni profit od 80 milijuna dolara puta nekoliko godina…a taj novac nije sjeo na ININE račune, cca 2 milijarde dolara.. Po Ustavu RH je nafta i plin rudno blago i u vlasništvu je naroda. Ako bismo tomu dodali skandalozni ugovor s talijanskim ENIjem i Ivani 1,2 i preko kojeg su Talijani došli do našeg plina za 6 centi po kubiku dok smo mi kupovali ruski po 30 centi… Ako bismo dodali 180 milijuna eura neisporučene struje iz NE Krško… Ako bismo dodali neisporučenu struju iz elektrana u BiHi Srbiji koje je izgradio HEP… Saznali bismo zašto smo u dugovima i na začelju EU. Što se tiče istine o braniteljskim dionicama…jedna braniteljica svoje dionice nije prodala. Što njoj ima govoriti Jadranka Kosor!? Kao da je… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik
Drago mi je što se uvažavamo.
Nisi naveo i ”Bijele noći” i da ne nabrajamo dalje. Nije dobro za mentalno zdravlje……
Ovo oko braniteljskih dionica sam nabacio samo radi toga jer je njihova prodaja ciljano potaknuta od strane tada najvećih političkih autoriteta…… Kao dio dogovorene velike igre.
A u Veroni su ljubitelji opere ”sredili” Plivu. Koju nitko ne spominje….
A dionice INE. Ljudi k’o ljudi, netko iz neznanja, vjere u ”autoritete”, netko iz potrebe, netko iz pohlepe, netko iz straha od gubitka….. a netko ih je zadržao.

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Može se i do kraja n… na amerski, pa potonuti ili prije ili možda ipak mrvicu kasnije. Nije da nema izbora.

Nile
Gost
Nile
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Hrvatska je još vlasnik 47% INA-e i 15% Agrokora a i to treba prodati strancima do kraja a HEP će kupiti Srbi ko šta kupiše 25% Kraša….

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ja srice, mos mislit !?

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

TAKO JE TO KAD IZGUBITE SUVERENITET INTEGRITET ONDA HOSTAPLERI IZ BRISELA I OVALNOG UREDA VODE VANJSKU POLITIKU.LIJEPA NASA JE INFATILNA DRZAVA U SMISLU VODJENJA VANJSKE POLITIKE.LIJEPANASA JE NA MARGINAMA DO EVROPSKE I SVJETSKE POLITIKE……….
KAD POKOJNIK SVOJ PUK NAZOVE “STOKOM SITNOG ZUBA” PAMETNOM DOSTA……

genocidije
Gost
genocidije
1 godina prije
Reply to  FATIH

njofra se borio za stoku sitnog zuba vidjeli smo da je htio izbacit upotrebu dalmacija i zamjenit je sa južna hrvatska za što mu dajem potpuno pravo jer su dalmatinci samo jedno od ilirskih plemena čije ime je rimski okupator uzdigao jer su se lako pokorili pa su njihovo ime dali i nepokorenim susjedima u svrhu zatiranja tako su se dalmatinci proširili a ardidejci i ostali skoro izbrisani i izbrisani…inače dalma značo ovca kao i pas dalmatinac ovčar a dioklecjanova palača točnije četvrtina palače bila je tvornica za preradu vune

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  genocidije

@ genocidije – naravno, u Francekovoj i u tvojoj glavi, Dalmacija i Dalmatinci (koji su, usput receno, meni licno prirasli srcu) bili bi samo politicki objekat o kojem bi se odlucivalo, ne uzimajuci u obzir, cak potiruci sve kulturno-istorijsko nasljedje i njihovu samosvijest o sebi kao takvima. Vrhunski akt neizmjerne politicke gluposti. Mozda je krajnje vrijeme da Nobelov komitet uvede nagradu i u toj kategoriji, pa da je zbog gore napisanog Franceku dodijeli posthumno, a tebi za zivota, pa da vise ne moras pisati ovakve idiotarije.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  genocidije

genocidije Majke ti isusove šta ti je opičena ta priča . . . meni je onda manje opičena priča Jovana Deretića koji je reka kako je Dioklecijan bija Srbin koji je palaču zgradija na temeljima hrama ilirskoga boga Ilije . . . ali ima ti logike ovo sa tvornicon vune di se tkala vuna, zimi su tribale vunene toge, a biće tamo odakle si ti tvornice vune nije ni bilo nego bi se ovca oderala i onako još topla koža sa vunon bi se priko ramena navukla . . . 🙂

mars
Gost
mars
1 godina prije

“Prijatelji Sirije” – izuzetno perfidno plasiran naziv tzv.”organizacije”, koji u svojoj sustini ne govori nista. Prijatelji neceg opsteg, jer samo ime odredjene drzave ne govori nista o njenoj istinskoj sustini, niti o tome cega ili koga ste vi prijatelj zaista. Evo npr. i ja se javno deklarisem kao prijatelj Sirije. Obicnom covjeku ce ono “prijatelj” biti sasvim dovoljno da zdravo za gotovo mene prihvati kao bezuslovnog prijatelja Sirije. I tu je glavna caka – jer ja mozda mogu voljeti zvanicnu sirijsku politiku a mrziti njen narod; mogu voljeti sirijski narod a biti mrzitelj njene zvanicne politike; ili volim sunitsku Siriju i samo ono sto je u njoj uz to vezano; ili mogu voljeti sijitsku Siriju ili samo “crvenu” ili “crnu” ili “liberalnu” ili “konzervativnu” ili “LGBT” ili “tradicionalno obiteljsku” ili “Siriju krupnog kspitala” ili “radnicku Siriju” ili bilo koju drugu Siriju od mnogih varijanti koja ona u svojoj sustini moze biti. I dok obican covjek sam ne dokuci kakvu ja Siriju zapravo zaista volim, zelim i podrzavam, ja pod opstom deklaracijom “prijatelja Sirije” mogu uspjesno prodavati svakakvo sranje koje zelim i koje mi padne na pamet.

burt
Gost
burt
1 godina prije

znalo se unaprijed koji je u tursko-američkom dogovoru teritorij predviđen u turskoj sigurnosnoj zoni i zato se ostavilo vremena da se američka vojska postupno i sistematično povuče iz te zone a Erdogan iz toga razloga nije udario na cijelom graničnom frontu koji ima preko 400 km, druga stvar je što su kurdski izdajnici i lokalni arapski kriminalci pozvali SAA u zonu SDF-a i time srušili cijeli koncept a Trump, Pence i razni kongresmeni i senatori davaju idiotske izjave i brane Kurde koji su se stavili na Assadovu stranu i pozvali SAA do dođu u njihovu zonu, zato su američki dužnosnici ispali obične budale i pokazali nesnalaženje jer njihove odluke i izjave više ne obavezuju SDF i YPG koji sada rade suprotno od njihovih zahtjeve, umjesto povlačenja SDF-a iz te zone SDF skupa sa SAA utvrđuju položaje i dovode pojačanja prema turskoj granici, Erdogan i njegovi dužnosnici su izjavili da se ofanziva nastavlja i potrebno je da turska vojska i FSA udare svom snagom sve dok se SDF i YPG ne izbace iz toga područja i to je sada ključan momenat za budućnost Sirije i globalnih odnosa jer je ovo odlučujuća bitka i ne smije se ni po koju cijenu dozvoliti… Pročitaj više »

Borac2
Gost
Borac2
1 godina prije
Reply to  burt

najnoviji hashtag za pobjedu SAA: #everyinch

Sarmat
Gost
Sarmat
1 godina prije

Vesna Pussy je gubitnička kombinacija zloće, bedastoće i imbecilizma. Tipična politomanka bez i morala i empatije. Da ima pravde, bilo bi joj suđeno za ratni zločin i za ekonomsko upropaštava Hrvatske (INA). Ni tri smrtne kazne ne bi bile dovoljne.

čičaToma
Gost
čičaToma
1 godina prije
Reply to  Sarmat

Baš sam htio komentirati, kada i tko će pokrenuti postupak protv Vesne Pusić, Milanovića i ostalih aktera u aferi šverca oružja teroristima.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije
Reply to  čičaToma

I Josipovića.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  čičaToma

@čiča Toma

Sve i kad bi se pokrenuo postupak protiv Vesne Pusić, Zorana Milanovića i Ive Josipovića nastradao bi prvenstveno krčki turizam jer bi se vjerojatno zatvorio (samo i isključivo) aerodrom na Krku. Sve ostalo i svi ostali prošli bi neokrznuti, a onda nema ni smisla pokretati postupak protiv dotičnih 😉

Svašta
Gost
Svašta
1 godina prije

Islamske države više nema a ni Kurdi ne mogu da imju državu jer je nikada nisu ni imali a ostaje još da Erdogan vrati Siriji migrante i.

Mate
Gost
Mate
1 godina prije

Ovdje se nema što dodati.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

vesna pušić je igračica izrahellskog lobija, i to sve objašnjava.

Iain08
Gost
Iain08
1 godina prije

Zanimljiv članak kao i obično, ali ne mogu ne primijetiti začuđujuće pogrešnu terminologiju u naslovu i tekstu. Naime, pojam “krokodilske suze” dolazi od starih vjerovanja da krokodil (kojem oči često refleksno suze dok proždire plijen) oplakuje svoju žrtvu. Termin, dakle, označava lažne suze, lažno žaljenje. Stoga “Prijatelji Sirije” i ostali njima slični zbog eventualne Assadove pobjede nikako ne liju “krokodilske” nego prave suze. Krokodilske eventualno za civilima koji tamo stradaju. Nažalost…

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Iain08

@lain08

” Zanimljiv članak kao i obično, ali ne mogu ne primijetiti začuđujuće pogrešnu terminologiju u naslovu i tekstu. Naime, pojam “krokodilske suze” dolazi od starih vjerovanja da krokodil (kojem oči često refleksno suze dok proždire plijen) oplakuje svoju žrtvu. Termim, dakle, označava lažne suze, lažno žaljenje.”

Mislim da se termin “krokodilske suze” u kolokvijalnom govoru danas koristi uglavnom kao sinonim za “velike suze”, odnosno suze poput onih kakve su u “velikog krokodila”, a ne za “lažne suze”… iako iz Vašeg pojašnjenja proizlazi da u ovom konkretnom slučaju i takva usporedba ima logike. Stoga terminologija nije toliko pogrešna koliko je višeznačna, odnosno pogrešna je utoliko što smo mi čitatelji sada u nedoumici oko toga kakve suze zapravo liju Vesna Pusić i “prijatelji Sirije” u Hrvatskoj: one refleksne, neiskrene i lažne, ili one iskrene i velike… poput suza veeelikih krokodila (iz male bare koja je presušila)?

P.S. – Ruku na srce, i ja bih plakala da sam “veeeliki krokodil” kojemu je bara s vremenom presušila, a nije si prethodno uspio osigurati mjesto u sljedećoj najbližoj bari u kojoj je još ostalo koliko-toliko vode.

Grom
Gost
Grom
1 godina prije

A ne brane se kršćanske vrijednosti na granicama EU,nego paganske vrijednosti jer od kršćanstva u Europi nije ostalo ništa sem bogomolja.

semafor ne radi
Gost
semafor ne radi
1 godina prije

A da ide vesna pussycha odplesati vreli trbusnjak Assadu pa nam mozda vrati nasa HR nalazista nafte? I mentori njeni da zaplesu oko stange? Cemer i jad .

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Glavosječe sve vratiti u države odakle su i došli.Najpoštenije.

Ilirac
Gost
Ilirac
1 godina prije

Ne ne nece ISIL ozivjeti jer je velicanstveni americki predsjednik Donald Trump ucinio razuman potes. Odrezao je globalistickoj zmiji glavu ili barem jednu od glava tog globalistickog monstruma. Tko nije pod dnevnom propagandom sa malo pracenja sto se dogadja sjeca se da je komunista Obama sa Hitleri preusmjerio teroriste is Libije na Siriju. I to je kao postao tzv. ISIS ili ti ISIL na hrvatskom. Znaci nakon razaranja Libije sto je sve bilo planski sracunato na destabilizaciju Bliskog Isoka okomili su se na Siriju jer eto treba totalno destabilizirati Bliski Istok a narocito treba istrijebiti sve te preostale krscane koji tamo zive od 1-og stoljeca. I lijepo su sagradili ISIS ( ISIL) da uniste i Asada i Siriju sa ciljem da ga zamjene sa nekim poslusnim globalistickim pijunom. Kao sto su to napravili od Afganistana do Iraka pa i Liibije samo u slucaju Libije je toliko lose da je ta zemlja i do danas nista. Rusija nije mogla dozvoliti da bude okruzena sa sve cetiri strane svijeta i u Oktobru 2015-te krenuli su u ofenzivu i nakon 2 godine zestokih borbi razbili ISIS koje kao komunista Obama nije ‘mogao’ eto bas nikako nije mogao pa naravno da nije kada ih… Pročitaj više »

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Prijatelji Sirije su prijatelji lizanje cma^a svojim gazdama .Grozno i ovratno….fuujjjj

Duki
Gost
Duki
1 godina prije

He,he,he….pojeo vuk magare !
Što dalekovidnica u Otvoreno nije pozvala Vesnu Pusić da malo pojasni kako i čime opravdava svoje stavove o Siriji a Slavkeca koliko smo profita izgubili ? Mi -da !oni -ne !
Pogledajte im račune u stranim bankama !
A cijela se država snebiva nad novim stančićem Vrdoljaka !
Vratite malo filmić unazad =evo rješenja .
A mi blejimo🐒🐒🐒🐒

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije
Reply to  Duki

Bravo !

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Laprdanja Francuza jednako su vrijedna laprdanjima emisije Otvoreno, čiji se voditelji nisu mogli sjetiti pozvati liberalnu Vesnu.
Čemu zastrašivanja o “uskrsnuću” Isisa ? Bez novčane i logističke potpore je nemoguće. KSA, EU…. nemaju više tu snagu, izbećeni naglavaćke iz Sirije.
Da li če se glavosječe vratiti u svoje europske domove? To je briga pošiljatelja, ne aktualnih domaćina. Da če Sirija uspijeti kazniti svoje glavosječe a strane vratiti pošiljateljima ne sumnjam. Dostava na kučnu adresu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik