fbpx

„Prijatelji Sirije“, uključujući Hrvatsku, liju krokodilske suze zbog pobjede Assada

Otvoreno HRT

Sinoć je u prilično praćenoj emisiji „Otvoreno“ Hrvatske radio-televizije, koja je bila posvećena zbivanjima u sjeveroistočnoj Siriji, većina izjava bila konačno argumentirana i vjerodostojna.

Međutim, ono što bode u oči, uz retoričke izjave o brizi za kurdske civile, rastućem utjecaju Rusije, nepredvidivosti Trumpa i tako dalje, je tvrdnja da će jedna od najvećih kolateralnih žrtava nepromišljene odluke američkog predsjednika biti Europa.

Ista ona Europska unija koja je, bez iznimke, uključujući hrvatsko izaslanstvo predvođeno bivšom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić na summitu skupine u Istanbulu, sada sebe vidi kao žrtvu i traži da u Siriji ostane sve kako je bilo do prije nekoliko dana, samo kako se strani borci i teroristi Al-Qaede i „Islamske države“ ne bu vratili usvoje matične domovine u EU. Točno je da trump s tim nema problema kao Europska unija i ne mora biti licemjeran, ali je isto tako točno da je ovo odlukom konačno pokazao svijet o realnom stanju na terenu, što ni zemlje EU, među kojima i Hrvatska, nisu u stanju razumjeti.

Podsjetimo samo da je prije summita „Prijatelja Sirije“ u Istanbulu u travnju 2012. Vesna Pusić otputovala u Washington na sastanak s Hillary Clinton, nakon čega je Hrvatska u poslala preko 3000 tona oružja preostalog iz Domovinskog rata sirijskim teroristima. Prekinula je i perspektivnu ekonomsku suradnju koju je INA imala sa sirijskim ministarstvom za naftu i napustila bušotine u Homsu. Podsjetimo samo na napise tih dana.

„Kao sudionica skupine „ Prijatelji Sirije“, Vesna Pusić je u ime Republike Hrvatske na konferenciji u Istanbulu, zajedno s još 80 država, osudila nasilje koje provodi sirijski režim i zatražila trenutnu i potpunu provedbu mirovnog plana posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana. Annanov plan trebao bi osigurati uvjete za prekid nasilja, humanitarnu pomoć, politički dijalog i početak demokratske tranzicije. U Istanbulu je Vesna Pusić predložila energičan angažman međunarodne zajednice u Siriji. Također je istaknula značaj zajedničkog djelovanja sirijske oporbe u zemlji i inozemstvu, koja u svoje redove treba uključiti i predstavnike svih etničkih i vjerskih skupina, čija prava moraju biti zaštićena u novoj demokratskoj Siriji. Izrazila je i spremnost Hrvatske za međunarodni angažman, ali i očekivanje da će biti zaštićeni ekonomski interesi inozemnih investitora u Siriji“, piše hrvatski tjednik Nacional, koji je popratio rad hrvatske diplomacije u to vrijeme.

Istina je da Hrvatska, ako izuzmemo nekoliko pojedinaca i žena koje su se udale za teroriste, nije među zemljama koja ima svoje državljane među borcima „Islamske države“, ali će uspostavom suvereniteta Sirijske Arapske Republike na cijelom teritoriju, a to je ono što slijedi ulaskom Kurda u sastav sirijske vojske, uz budući oblik autonomije gdje čine većinu, uništenje, bijeg i protjerivanje ostatka militanata ISIL-a biti neminovan.

Umjesto da podrži Assada u uništenju terorizma, licemjerna Europa i neki naši predstavnici bi više voljeli da teroristi ostanu tami i da ne ugrožavaju red i mir u Europi, koji postoji samo u medijima, što se vidjelo iz nekoliko terorističkih napada „usamljenih vukova kalifata“ u Njemačkoj i drugim zemlja EU proteklih tjedana.

Isto razmišljaju i Francuzi, koji imaju veliki broj svojih državljana u redovima Islamske države u Siriji, uglavnom u zatvorima, ali i na slobodi u sirijskoj pustinji.

Američka izdaja u Siriji povećala je šanse za oživljavanje ISIL-a

Povlačenje američkih trupa iz Sirije je izdaja prava za američke saveznike i dar za autoritarne vođe regije, piše Ouest-France. Prema listu, turski napad na Kurde, započet uz pristanak SAD-a, značajno je povećao šanse za uskrsnuće „Islamske države“. Istodobno, zadatak uklanjanja ove prijetnje pao je na ramena Europljana koji su se našli u problemu iz kojeg neće biti lako izaći, naglašava autor članka.

Tijekom posljednja tri predsjednička mandata Sjedinjene Države su se pokušale “osloboditi” Bliskog istoka, piše komentator Ouest-Francea Laurent Marchand. Nakon što je George W. Bush “opustošio” regiju 2003. godine, njegovi nasljednici “ne prestaju pakovati prtljagu”. Barack Obama je taj zadatak čak učinio središnjom misijom svog predsjedništva. Po mišljenju autora, povlačenje SAD-a iz Iraka 2011. godine i odbijanje intervencije u sirijskom sukobu 2013. neizravno su utrli put nastanku “Islamske države”.

Činjenicu da je ISIL nastao iz Al-Qaede Iraka, koju je nadzirala CIA, a čiji je vođa Al-Bagdadi bio u povlaštenom statusu u pritvoru za iračke zarobljenike, francuski novinar zaboravlja.

„Donald Trump na svoj je način nastavio taj put. Njegova odluka da odveže ruke Erdoganu na sjeveru Sirije nikog nije iznenadila, iako njegove posljedice nisu ništa manje pogubne. Odluka Amerikanaca, kojoj se Europljani nisu mogli suprotstaviti samo zbog svoje nemoći, bila je i izdaja našeg saveznika i dar okrutnim režimima u regiji”, siguran je autor.

Osim toga, turska ofenziva na kurdske teritorije ponovno je podigla zabrinutost zbog oživljavanja “Islamske države”. To, na primjer, izravno kaže i bivši američki ministar obrane James Mattis, jedan od rijetkih “pouzdanih” sugovornika Europljana u Trumpovoj administraciji.

“Ako ne budemo održavali pritisak, ISIL će se preporoditi”, kaže Mattis. Zbog toga je francuski ministar vanjskih poslova tako užurbano poslan u Irak, pojašnjava Marchand.

Istovremeno, praznina koju su Amerikanci ostavili nije razočarala “niti jednog autokrata u regiji”, napominje autor. Za Erdogana je ovo najpovoljniji trenutak za “uništavanje najmanjeg izgleda za autonomiju sirijskih Kurda”.

“Krvavi sirijski vođa Assad ne samo što je čudom izbjegao sukob, nego je također dobio neočekivanu priliku da povrati kontrolu nad ogromnim teritorijima na sjeveru Sirije. Najava Rusije da će posredovati između turske i sirijske vojske uopće ne remeti te planove“, smatra novinar.

„Što se tiče Putina, prije pet godina vjerojatno nije mogao zamisliti da će Sirija biti prilika za njega da dobije tako visoko diplomatsko priznanje na štetu Sjedinjenih Država“, napominje francuski novinar.

“Od Rijada do Tel Aviva, svi su u dijalogu s Moskvom kao predvidljivim igračem”, naglašava Marchand.

Istovremeno, Saudijska Arabija i Izrael zemlje koje primaju najviše oružja od Sjedinjenih Država, ,više ne kriju zabrinutost zbog nepouzdanosti izjava američkog saveznika.

Što se tiče Francuske, ona je, poput Velike Britanije, prisiljena tvrditi da je američka izdaja značajno umanjila njezin utjecaj u regiji. Sada je Pariz prisiljen riješiti prioritetne probleme. Mora povući trupe i pokušati smanjiti rizik od ISIL-a.

Prema Laurentu Marchandu, Zapad danas plaća za dugogodišnje pogreške. Od 2011. godine želja za svrgavanjem Assada zamračila je Europljanima složeniju stvarnost promjene ravnoteže snaga uzrokovanu  odlaskom Amerikanaca. Danas je Francuska u defenzivi iz koje će biti teško izaći i u humanitarnom i u strateškom smislu, kao i u pogledu sigurnosti, zaključuje Marchand.

Točno u cijelom članku kojeg je objavio Ouest-France je da je Zapad griješi još od 2011. godine, ali ne zato što nije oštrije djelovao kako bi svrgnuo Assada, „koji je trebao pasti u tri dana“, već zato što se upustio u avanturu s „prijateljima Sirije“, što je eufemizam za skupinu zemalja koje su sudjelovale u agresiji na arapsku zemlju i pomagali sve vrste islamističkih terorističkih skupina koje su se, uključujući njihove državljane, slijevale na Bliski istok u desetinama tisuća. Tome dodajmo isporuke oružja i ekonomske sankcije, ali i bjesomučnu propagandu zapadnih medija, uključujući hrvatske, uz časne iznimke kao štosu Hassan Haidar Diab koji piše za Večernji list i Zlatko Dizdarević čije kolumne o Bliskom istoku objavljuje riječki Novi list.

Sada kada „Assad nije pao“, najveći strahovi Europske unije su uskrsnuće ISIL-a, što predstavlja prijetnju EU, jačanje „autoritarnih režima“, prije svega ruskog i sirijskog, vjerojatno i turskog, jer će Erdogan već naći način kako da s Putinom dogovori častan izlaz iz teške situacije uz koju se doveo.

Pa zašto se netko ne osmjeli i prvi otvori veleposlanstvo u Damasku i od sirijskih tajnih službi dobije spiskove poginulih i zatočenih terorista, koje je Francuska odbila primiti prije nekoliko godina „jer nije htjela surađivati s diktatorom“. Veleposlanstvo u Damasku bi riješilo sigurnosni problem, a moglo bi biti i odskočna daska za ponovnu uspostavu ekonomske suradnje. Ono sigurno neće biti hrvatsko i vjerojatno je da će se na taj korak odlučiti Mađarska, Češka ili Slovačka. Mi ćemo i dalje ponavljati uobičajene fraze i voditi vanjsku politiku Bruxellesa, koja je samo u ovom slučaju drugačija od one koju vodi Trump. Interes Hrvatske za suradnju s Damaskom je ogroman, prije svega iz sigurnosnih razloga, jer je BiH kamp za izbjeglice s Bliskog istoka preselila na samu granicu s RH.

Ako bude masovnog bijega europskih lavova kalifata, iako pomalo olinjalih, ova će ruta biti i njihova, jer je puno sigurnija i bliža od talijanske ili grčke. Nekad smo se u svojim mitovima hvalili smo „predziđe kršćanstva“, ali smo sada konačno postali „predziđe EU“. Nije isto, ali je možda opasnije, jer se Grčka brzo pokušava riješiti migranata, stoga ne zaustavlja brodice i gumene čamce koje idu prema Italiji, a Bugari ne dozvoljavaju nikome ilegalni ulazak na svoj teritorij. Umjesto da budemo hrabri uspostavimo kontakte s damaskom mi i dalje lijemo krokodilske suze zbog odluke Trumpa koja je ujedinila Kurde i Assada i Ruse, ojačala Putina, a mi smo se našli na vjetrometini sami sa svojim skromnim resursima da zadržimo moguću migrantsku plimu i prolazak terorista kroz naš teritorij. Toni je da imamo oskudne resurse, ali ne u smislu financija ili broja policije i vojske. Naši oskudni resursi su u prvom redu razumni ljudi koji bi politiku ove zemlje vodili u našem nacionalnom interesu, a ne da vječno budemo nečiji podanici i sluge. No, to je već duža tema koju prepuštam komentatorima, jer o ovome vjerojatno imamo isto mišljenje. Možda ne oko načina kako riješiti goruće probleme, ali s obzirom na to da ne obnašamo javne funkcije to je u ovom trenutku najmanje važno.

 VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
58 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Ova Vesna Pusic je aktivno radila protiv RH. Ja joj najvise zamjeram sto se zalagala da RH iz Evropskog kuta bude podijeljena u dvije statisticke jedinice, na taj nacin Slavonija ispada razvijena regija iako je stvarnost sasvim suprotna. Sto se tice Sirije, tamo je za ‘Zapad’ sve krenulo naopako odkad… Pročitaj više »

assad kurdi
Gost
assad kurdi
2 godine prije

sad nam mogu reči ko i zašto je zapalio rafineriju za sirijsku naftu u hrvatskoj prije par godina ? znamo da je mol nakon sankcija vozao naftu iz sirije i švercao je u hrvatsku gdje se prerađivala u toj tvornici specjalnoj za tu naftu….svega dva dana nakon što se razorkrilo… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije

Interesantan je taj ”preporod” ISIL-a kojega ti novinar spominje . . . nejasno je kako bi se ti ISIL ”preporodija” bez pomoći Amerike, Izraela i petromonarhija odnosno njihovih tajnih službi . . . Sirija, Iran i Rusija sigurno nebi radili na ”preporodu” ISIL-a . . . to je klasična reketarska… Pročitaj više »

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
2 godine prije

Ako je tako kao što piše, onda Vesna Pusić ima ruke uprljane krvlju.
Krvlju ljudi sa kojima Hrvatska nema nikakve veze.
Sumnjam da mirno spava.
Ako ima reptila kako što David Icke kaže, onda je to ona. Čisto ZLO.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

zašto imam osjećaj da su presude u jednom nizozemskom gradiću na neki način povezane s tadašnjim iznenadnim uplivima “prijateljstva” u vidu političke pomoći nepriznavanjem centralne vlasti pa i borbene pomoći pošiljkama oružja?

Frodo
Gost
Frodo
2 godine prije

Umjesto Hrvatska treba pisati hrvatski režim..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Dan nakon što je MOL kupio 25% dionica INE plus jednu, u javnost je smjela biti puštena informacija o najvrjednijoj ININOJ imovini – o nalazištima nafte i plina u Siriji čija je vrijednost bila procijenjena na 23 milijarde eura. MOL je dakako tu informaciju znao jer je nekoliko blokova dalje… Pročitaj više »

FATIH
Gost
FATIH
2 godine prije

TAKO JE TO KAD IZGUBITE SUVERENITET INTEGRITET ONDA HOSTAPLERI IZ BRISELA I OVALNOG UREDA VODE VANJSKU POLITIKU.LIJEPA NASA JE INFATILNA DRZAVA U SMISLU VODJENJA VANJSKE POLITIKE.LIJEPANASA JE NA MARGINAMA DO EVROPSKE I SVJETSKE POLITIKE……….
KAD POKOJNIK SVOJ PUK NAZOVE “STOKOM SITNOG ZUBA” PAMETNOM DOSTA……

mars
Gost
mars
2 godine prije

“Prijatelji Sirije” – izuzetno perfidno plasiran naziv tzv.”organizacije”, koji u svojoj sustini ne govori nista. Prijatelji neceg opsteg, jer samo ime odredjene drzave ne govori nista o njenoj istinskoj sustini, niti o tome cega ili koga ste vi prijatelj zaista. Evo npr. i ja se javno deklarisem kao prijatelj Sirije.… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
2 godine prije

znalo se unaprijed koji je u tursko-američkom dogovoru teritorij predviđen u turskoj sigurnosnoj zoni i zato se ostavilo vremena da se američka vojska postupno i sistematično povuče iz te zone a Erdogan iz toga razloga nije udario na cijelom graničnom frontu koji ima preko 400 km, druga stvar je što… Pročitaj više »

Sarmat
Gost
Sarmat
2 godine prije

Vesna Pussy je gubitnička kombinacija zloće, bedastoće i imbecilizma. Tipična politomanka bez i morala i empatije. Da ima pravde, bilo bi joj suđeno za ratni zločin i za ekonomsko upropaštava Hrvatske (INA). Ni tri smrtne kazne ne bi bile dovoljne.

Svašta
Gost
Svašta
2 godine prije

Islamske države više nema a ni Kurdi ne mogu da imju državu jer je nikada nisu ni imali a ostaje još da Erdogan vrati Siriji migrante i.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Ovdje se nema što dodati.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

vesna pušić je igračica izrahellskog lobija, i to sve objašnjava.

Iain08
Gost
Iain08
2 godine prije

Zanimljiv članak kao i obično, ali ne mogu ne primijetiti začuđujuće pogrešnu terminologiju u naslovu i tekstu. Naime, pojam “krokodilske suze” dolazi od starih vjerovanja da krokodil (kojem oči često refleksno suze dok proždire plijen) oplakuje svoju žrtvu. Termin, dakle, označava lažne suze, lažno žaljenje. Stoga “Prijatelji Sirije” i ostali… Pročitaj više »

Grom
Gost
Grom
2 godine prije

A ne brane se kršćanske vrijednosti na granicama EU,nego paganske vrijednosti jer od kršćanstva u Europi nije ostalo ništa sem bogomolja.

semafor ne radi
Gost
semafor ne radi
2 godine prije

A da ide vesna pussycha odplesati vreli trbusnjak Assadu pa nam mozda vrati nasa HR nalazista nafte? I mentori njeni da zaplesu oko stange? Cemer i jad .

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
2 godine prije

Glavosječe sve vratiti u države odakle su i došli.Najpoštenije.

Ilirac
Gost
Ilirac
2 godine prije

Ne ne nece ISIL ozivjeti jer je velicanstveni americki predsjednik Donald Trump ucinio razuman potes. Odrezao je globalistickoj zmiji glavu ili barem jednu od glava tog globalistickog monstruma. Tko nije pod dnevnom propagandom sa malo pracenja sto se dogadja sjeca se da je komunista Obama sa Hitleri preusmjerio teroriste is… Pročitaj više »

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Prijatelji Sirije su prijatelji lizanje cma^a svojim gazdama .Grozno i ovratno….fuujjjj

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

He,he,he….pojeo vuk magare ! Što dalekovidnica u Otvoreno nije pozvala Vesnu Pusić da malo pojasni kako i čime opravdava svoje stavove o Siriji a Slavkeca koliko smo profita izgubili ? Mi -da !oni -ne ! Pogledajte im račune u stranim bankama ! A cijela se država snebiva nad novim stančićem… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Laprdanja Francuza jednako su vrijedna laprdanjima emisije Otvoreno, čiji se voditelji nisu mogli sjetiti pozvati liberalnu Vesnu. Čemu zastrašivanja o “uskrsnuću” Isisa ? Bez novčane i logističke potpore je nemoguće. KSA, EU…. nemaju više tu snagu, izbećeni naglavaćke iz Sirije. Da li če se glavosječe vratiti u svoje europske domove?… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik