fbpx

Sirijski kršćani slave, a crkvena zvona na sjeveru pozdravljaju dolazak vladinih snaga

ISIS ISIL kalifat FSA

“Jeste li vidjeli? Kurdi su shvatili da će izgubiti sve i dogovorili su se s vladom. Nije sve izgubljeno”, rekao je u razgovoru s talijanskim novinarima portala Inside Over monsinjor Jacques Behnan Hindo, sirijski katolički nadbiskup emeritus Hasaké-Nisibija, glasa gotovo slomljenog emocijama.

„Čuli smo se dan ranije, nedugo nakon zadnjeg turskog napretka, dok su islamistički militanti udarali tijela likvidiranih civila i klicali Islamskoj državi. Svi su se bojali da Recep Tayyip Erdogan može nesmetano napredovati u Siriji“, rekao je novinar Matteo Carnieletto koji je razgovarao s nadbiskupom Hindom.

“Ovo je pravi zemljotres. Za nekoliko tjedana više od dva milijuna ljudi moglo bi stići u sjevernu Siriju. Među njima su i obitelji džihadista povezanih s Muslimanskim bratstvom koje se bori protiv Kurda i čiji su se militanti posljednjih godina već borile oko Damaska. Za kršćane će to biti smrt i krvoproliće“, izjavio je sirijski kršćanski biskup Hasake.

S punim pravom, jer je od oko 14 000 boraca koje je naoružala i pripremila Ankara većina bila u redovima islamističkih milicija Muslimanskog bratstva ili „kalifata“. Sada se zovu „Sirijska nacionalna vojska“.

Noćna mora kršćana Sirije je da bi Erdogan mogao stvoriti svojevrsni sultanat na sjeveru zemlje.

“Rizikujemo republiku kojom vlada Muslimansko bratstvo”, kaže monsinjor Jacques Behnan Hindo.

Ipak, izgleda da se situacija radikalno promijenila kada su Kurdi i vlada Bashara Al-Assada postigli sporazum, za javnost zasad čisto vojni, zahvaljujući posredovanju Rusije. Vladine trupe već su stigle do sjevera zemlje i ušle u Manbij, opkolile stari “glavni grad” ISIL-a, Raqqu, te preuzele kontrolu nad gradovima Tel Tamer, Ain Issa, Tabqa i  na sjeveroistoku Sirije. Kršćani i Kurdi im predaju upravu u gradovima Qamishli i Hasaka, a vladine snage su došle čak do pograničnog grada s Irakom Al Ya’rubiya i istaknule sirijsku zastavu u centru naselja.

Osam godina su sirijska vlada i Kurdi bili na suprotnim stranama barikade. Kršćani koji su živjeli pod kurdskom vlašću nisu imali lagodan život, kao što objašnjava monsinjor Hindo.

„S njima sam uvijek razgovarao, htjeli su buduće generacije dovesti u rizik samo kako bi stvorili autonomnu državu. 2015. kurdski snajper je pucao 30 centimetara iz moje glave i znate zašto? Bilo je to zastrašivanje. Htjeli su mi reći da moram ušutjeti”, rekao je nadbiskup Hindo.

Još uvijek postoje mnoge razlike između vlade i Kurda.

“Kurdi žele autonomnu regiju, kao u Iraku, ali Assad želi ujedinjenu zemlju, iako u različitosti. U Sočiju sam tražio da se ne koristi riječ „manjina“, jer smo svi sirijski građani. Stranke mogu biti većina ili manjina, ali ne Sirijci“, dodao je.

Prema monsinjoru Hindu, Turci će ostati na teritorijima koje već kontroliraju, ali se neće usuditi ići tamo gdje su prisutni vladini vojnici. Jedina moguća alternativa, barem za sada, je izbjegavanje nove eskalacije nasilja.

Asirska agencija AINA izvještava da su prije dva dana crkvena zvona odjekivala ravnicama sjeveroistočne Sirije, upozoravajući seljane da potraže utočište od nadolazećih zračnih napada. To je bilo prvi put u cijelom stoljeću da su kršćanske zajednice u regiji bile prisiljene bježati od turskog napada.

Sirijski Asirci i Armenci sjeveroistočne Sirije podijeljeni su u osjećajima prema kurdskom Sirijskom demokratskom vijeću, koje je preuzelo kontrolu nad područjem nakon poraza ISIL-a. Ali su ujedinjeni u mogućem ratu između Turske i Kurda, koji sada počinje pustošiti njihovu domovinu.

“Žele završiti posao započet prije stotinu godina u Sejfu”, rekao je Bassam Ishak, koristeći izraz na sirijskom jeziku za genocid nad kršćanima 1915. godine u današnjoj Turskoj.

“Postoji solidarnost među sirijskim i asirskim političkim strankama u osudi napada zbog jedne povijesti, zbog jedne stvari i jer nitko ne želi vidjeti susjednu zemlju da napada njihove domove i natjera ih na bijeg”, dodao je.

Bassam Ishak, diplomat sirijsko-asirskog porijekla, rekao je da su starosjedilačke kršćanske etničke skupine nekada predstavljale trećinu stanovništva sjeveroistočne Sirije, ali su mnogi napustili domove tijekom dvadesetog stoljeća. Danas nema pouzdanih statistika, ali Ishak procjenjuje da je u regiji ostalo samo četrdeset ili pedeset tisuća sirijsko-asirskih državljana.

U veljači 2015. godine ISIL je napao dolinu Khabur uništavajući crkve i uzevši stotine sirijsko-asirskih talaca. Prema Institutu za asirsku politiku, kampanja je trebala “učinkovito okončati prisutnost asirske prisutnosti u regiji Khabur”.

“Za Asirce se povijest ponavlja, iznova i iznova. Ta spoznaja je strašna za ljude koji su iskusili neizmjerne patnje i još uvijek su pod utjecajem trajnih posljedica događaja iz 1915. godine”, rekla je Reine Hanna, direktorica Instituta za asirsku politiku.

Prema izvještajima turskih medija, turska vojska je u drugoj fazi operacije planirala zauzeti Hasaku, ali je grad sada u rukama vladinih snaga. Urbana područja Qamishlija su izvan prijavljenog plana, ali turski zračni napadi i artiljerijska vatra pogodili su asirske četvrti unutar grada.

“Stambeni dio koji su bombardirali mješavina je Kurda i kršćana, ali oni su trebali znati da ima kršćanskog stanovništva. Oni žele da kršćani napuste Qamishli”, rekao je.

Armenska vlada oštro je osudila tursku operaciju.

“Pitanje odnosa Kurda i Sirijaca je komplicirano. Istina je da su i neki Kurdi igrali veliku ulogu u genocidu 1915. godine, ali danas postoje Kurdi koji su to priznali i javno je izvinuli za svoje zločine”, izjavio je David Vergili, član Europske zajednice Asiraca.

Ipak, mnogi sirijski Asirci i Armenci, dvije najveće kršćanske zajednice u tom dijelu Sirije, ne podržavaju kurdski projekt i ne vide puno razloga da vjeruju Kurdima.

“Kurdske vlasti dosljedno su negirale prava kršćana i pokušale to prikriti od tiska i skupina za ljudska prava. Asirski novinari, istraživači i obični civili riskiraju svoje živote ako se usude izvještavati o stvarnosti Asirca u regiji”, navodi se u izjavi Asirskog političkog instituta koji osuđuje uhićenje novinara Soulemana Yuspha.

“Ni u jednom trenutku američka vlada nije vodila bilo kakvu politiku u Siriji koja je na bilo koji način uzela u obzir potrebe kršćana. Nažalost, danas vidimo rezultat toga. Sada je prekasno za promjenu smjera”, rekla je stanovnica Qamishlija Hanna za američki časopis National Interest.

Što god mislili o Kurdima, sirijski kršćani su ujedinjeni protiv turske intervencije.

“Nakon iznenadnog povlačenja američke vojske, različiti akteri u regiji su spremni sudjelovati u velikom sukobu koji bi mogao dovesti do nestanka asirske prisutnosti u Siriji. Američko povlačenje omogućava da se na tom području ponovo probudi ekstremizam kojeg podržava Turska”, priopćio je u četvrtak Institut za asirsku politiku.

Turska planira iskoristiti takozvanu „Sirijsku nacionalnu vojsku“, savez islamističkih militanata, za svoje operacije na sjeveru Sirije. Jaish Al-Islam, jedan od frakcija te vojske, paradirala je s kavezima punih taoca sirijskih vjerskih manjina. Njegov pokojni čelnik Zahran Alloush jednom je nazvao neke manjine “prljavštinom” koju bi trebalo “očistiti”, iako je tu izjavu kasnije porekao.

“Turska se može proširiti izvan svojih sadašnjih granica prihvaćajući vjerski plan. Što bi spajalo Sirijce, Kurde, Arape i Turke, kao što je to bilo za vrijeme Osmanskog carstva? Samo je vjerski identitet”, rekao je Bassam Ishak.

Ishak, Vergili i priopćenje asirskog Instituta za politiku optužuju Tursku za podršku ISIL-u.

Militantna skupina doista je iskoristila tursku kampanju kako bi se vratila u život. U petak je automobil bomba kojeg je postavio ISIL eksplodirao u Qamishliju, usmrtivši tri osobe i ranivši devet. Manje od sat vremena kasnije, pripadnici ISIL-a se iskoristili tursku artiljerijsku vatru kako bi pobjegli iz zatvora također u Qamishliju.

Bombardiranje je prekinulo razgovor National Interest, jer su počele stizati vijesti iz Qamishlija.

“O, Bože, stalno mi šalju slike i videozapise. Grozno je što se tamo događa. Jako mi je žao, ali moram ići”, rekao je Bassam Ishak.

Međutim, sada je situacija puno bolja. Asirske i armenske kršćanske Sootoro milicije su uz vladine snage, a pridružuju im se i Kurdi, koji su ipak odlučili preživjeti i ostati usvojim domovima, čak i ako se budu morali odreći snova o „državi u državi“ unutar granica Sirijske Arapske Republike

AINA

Hriscanske milicije sirija

FOTO: Kršćanske provladine milicije na sjeveroistoku Sirije

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
39 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
burt
Gost
burt
1 godina prije

već je počelo sektaško pisanje i protukurdska propaganda o kurdskim navodnim zločinima a to je već najava što bi Assadova vlast trebala učinit sa kurdskim “izdajnicima” i “separatistima” , zaboravlja se da je od cijelog toga teritorija nabrojanog u članku ISIS nekad kontrolirao 90% dok nisu SDF i SAD ponovno vratili taj teritorij, Kurdi će zažalit ako svoju vojno-političku vlast prepuste SAA i IRGC-u jer od njih neće dobiti nikakva prava a za sporna područja u tzv. turskoj sigurnoj zoni borbe se nastavljaju bez obzira na ulazak SAA i Trumpove nebuloze o povlačenju i sankcijama Turskoj

tvingo
Gost
tvingo
1 godina prije
Reply to  burt

Mani se glupih komentara,zar ne vidiš da ti se svi smeju ..

Nik
Gost
Nik
1 godina prije
Reply to  burt

Tooooo burte samo pisi sve sta si napisa u zadnjih 5 godina bilo je obrnuto samo ti pisi gust je citat ono sta ce se obrnuto desit….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  burt

Zločini su snimljeni i objavljeni , a ova “demokratska vojska ” na naslovnici , vidi se kako pozdravlja ovaj zadnji.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Ja vidin, ali nerazumin. Znan za pozdrav sa dva prsta i sa tri prsta, ali neznan šta to znači kad je jedan prst . . . moš ti to nama reć pa da znamo . . .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Moreno

Eto, kako sam ja bio terorist, ali sam se popravio i deradikalizirao, , prst je ka nebu je pozdrav Alahu samilosnom i svemogućem , i ide se , ako on da, poginuti na njegovom putu.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Fala. Nisan zna da to ovi prston pokazuje na Allaha, a onda biće govori i kako je Allah velik . . . pa to onda nisu kršćani na slici . . .

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno

Na naslovnoj slici likovi imaju kolonijalnu zastavu Sirije na uniformama , kakvu koristi FSA .
Znači radi se o jihadistima tzv umjerenoj oporbi.

Na donjoj slici sa službenom zastavom Sirije su Sotoro milicije -kršćani

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Ako su ovi “umjerena oporba”, koja je odsijecala glave civilima, jeli srce sirijskog vojnika, onda hvala Bogu da nema neumjerene oporbe…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Moreno

@ Moreno
Jedan prst (kaziprst), uperen prema nebu, znaci u smislu “bog (Allah) ce dati)”, ili sve je volja Bozja. Gledao sam ratni film, dogadja se u Iraku, novinar i prevoditelj se voze taksijem kroz guzvu. Klinci, djecaci od 5-10godina, kucaju na staklo, prose i zicaju. Prevoditelj im pokaze kaziprstom prema nebu, i oni odu. Sada novinar pita prevoditelja za znacenje. Ovaj kaze “ja nemam novaca da vam pomognem, ali, uzdajte se u Boga, on ce pomoci bez sumnje”. U stvari, vrlo fatalisticka gesta, kao, sve je u Bozjim rukama.

Dragance iz Slovacke
Gost
Dragance iz Slovacke
1 godina prije
Reply to  burt

Pa kako sad da “prepuste”?
Pa ja sam mislio da je dogovoreno 30 procenata nekima, 50 posto drugima, a sad…? Kako? Pa šta se des…..? Pa jao….!
Reci šta će biti dalje čovječe? Pa bar ti znaš.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
1 godina prije
Reply to  burt

burt@ tebe jebe jebe cionisticka sruja razmisljanja, g Babic prica o Asirijcima krscanima i njihovim osjecajima…. Ti o kurdskim ” izdajnicima” bla bla normalno da su izdajnici svoje drzave. Zabili su noz u ledja siriji i sirijskom narodu…….. Pricas o ISIS a sam znas da su ga Obama i izrael sa saudima napravilu i ko fol kurdi se borili protiv isis……… i onda mediji pricaju ako Turska udari na njih postoji mogucnost da ce isis da vaskrsne ( tobe jarabi ja musliman a koristim pravoslavne izraze) moze i uskrsne kako ti pase…….. ako ces biti realan Rusi su jebali mater isis i saudima, izraelcima i amerima….. kazes trampove nebuloze, sacekaj trampov drugi mandat i generale koji iza njega…… sta ce vam da uradi uuujjjjjjjj

Djuro
Gost
Djuro
1 godina prije
Reply to  burt

Protukurdsku kampanju je prvi počeo Trump govoreći da im Kurdi nisu pomagali u II svjetskom ratu, tako da ima istine što kažeš. 🙂
Trump zapravo prepušta Kurde sirijskoj vladi. Čini se da Trump ima “deal” sa Rusima. 🙂

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Djuro

Trump je uvidio, da bi sa Kurdima imao samo velik i nepotreban trošak. A praksa pokazuje, da USA nikad ne ulaže pare tamo, kde nema svojih koristi. Ovako če Amerikanci jednog dana da napuste i Albance s Kosova.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Kako je rekao jedan britanski geopoliticar “medju drzavama ne postoje trajna saveznistva, nego samo trajni interesi”.

Će Ga Vara
Gost
Će Ga Vara
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Znam još neke podguzice,, spremne za nasukavanje.

jozo
Gost
jozo
1 godina prije
Reply to  burt

burt haha a jesi glup u pm

rimtuti
Gost
rimtuti
1 godina prije
Reply to  jozo

nije on glup on samo savjesno radi svoj posao….trola

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  burt

Glasam za Burta, da bude Kurdski general. Parola “general, a ne komentator”.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  burt

A gle, Kurdima je doslovno noz pod grlom, mogu ili prigrliti Asada ili se “humano” preseliti.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Lurker

Ili humano zaginuti. Turci jedva cekaju da ih potaracaju.

john smith
Gost
john smith
1 godina prije

prevario car sultana

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Ovaj “ruski gambit”, što smo vidjeli u ovih par dana če se pisat u istorijskim knjigama jednog dana….

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Imaš pravo . Zadnjih dana smo svjedočili nevjerovatnom i ubrzanom slijedu događaja.
Ko što je pad berlinskog zida značio kraj hladnog rata i početak unipolarnog svijeta, ovaj događaj po meni simbolizira kraj unipolarnog svijeta i neprikosnovene USA hegemonije.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Ruski gambit je zaista nevjerovatan

Iskoristili su jednog NATO člana ( Tursku) da bi izbacili iz Sirije tri druga NATO člana ( USA, GB,Fr) , te su iskoristili Tursku kao polugu pritiska uz pomoć koje su se Kurdi dobrovoljno vratili u ustavopravi poredak Sirije…

Nevjerovatno…

Tale
Gost
Tale
1 godina prije

Ovo turci tjeraju kršćane na progon…Kurdi su samo izgovor…Logično, zar ne !?

Segota
Gost
Segota
1 godina prije
Reply to  Tale

Tale
Ni L od logično….

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
1 godina prije

Juče gledam Kurde koji dočekuju Sirijsku vojsku na ulici noseći Asadove slike,krajnje licemjerno,što sada ne nose Trampove ili Makronove slike !

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Sta ono kazu kurdi: mi nikad nismo ni zeljeli samoupravu.

Rus
Gost
Rus
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Upravo tako

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Kajzer Soze

Nosili bi oni i Kim Jong Un-ove da zatreba. Inace su poznati kao nepokolebljivi, pouzdani saveznici. Sette bandiere, kako bi rekli u Dalmaciji (sedam zastava, pojam za nekoga tko za svaki dan u tjednu ima drugu zastavu). Eto, Assad ce im pomoci, a oni nisu njemu pomogli, kada mu je zena bila bolesna.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije
Reply to  nessy

U istri, ne u dalmaciji 🙂

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Lurker

@ Lurker
Izvini, mislio sam da zivim u Dalmaciji. Mozda je ista izreka i tamo i ovdje?

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Razočarenje naših balkanskih amerofila je ogromno. Slično su bile nekad razočarane pristaše hitlerjugenda.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije

Ove američke sramote hollyuwoodski filmovi nikad neče prikazati.
Ali nema problema. Snimit če to sve Rusi ili Kinezi.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Koliko su zapravo do sada okupirali turci, od predviđenog,možda 20ak %….valjda ovi glavni imaju dogovor,Putin i ekipa,a ovaj klaun od Turčina valjda će mu neko upaliti svjetlo i reći da je predstava gotova, neka ide sakupljati poene za izbore doma,sad bi još trebalo pustiti Kurde da malo oni naprave nereda u njihovom dvorištu…valjda su nešto sad naučili Kurdi iz ovog,ili opet do sljedećeg puta…

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Kurdi vjezbaju iskrcavanje u Pustinju zajedno sa USrAncima. Konacno u zajednickoj akciji.
Ostaje jos da vjezbaju iskrcavanje u Sibir sa Mikronom, gaće će da peru u Seni, a sušit će ih na sv Jeleni.

Max
Member
Max
1 godina prije

Sirijska vojska štiti svoj narod sve dolazi na svoje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik