Nema dogovora Turske i Rusije – Assad: „Ovo su posljednji dani terorista u Idlibu“

Assad Putin Šojgu
59 komentara

U Moskvi su završili pregovori Turske i Rusije o situaciji u Idlibu. Konzultacije u zgradi ministarstva vanjskih poslova Rusije bile su zatvorene za tisak, uz sudjelovanje diplomata, predstavnika ministarstva obrane i specijalnih službi dviju zemalja. Rusko izaslanstvo predvodili su specijalni predstavnik predsjednika Rusije za sirijsku krizu Aleksandar Lavrentijev i zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Veršinin , a tursko zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Önal.

Drugi dan pregovora trajao je oko dva sata. Strane nisu komentirale ishod razgovora. Prema diplomatskim izvorima iz Ankare, Turska je upozorila rusku stranu da je zabrinuta zbog situacije na sjeverozapadu Sirije, javlja turska državna novinska agencija Anadolu.

Službena Ankara inzistira na potrebi brze uspostave primirja i sprečavanja “još jednog kruga humanitarne katastrofe” u regiji. Razmatrana su pitanja poštivanja svih stavaka sporazuma iz Sočija i sprečavanja kršenja uvjeta rusko-turskog Memoranduma o iz Sočija. Turska delegacija je odmah napustila Moskvu i nije bilo izjava za novinare.

Sudeći prema turskim državnim medijima, nije postignut dogovor o načinu deeskalacije na sjeverozapadu Sirije.

Glasnogovornik turske Stranke pravde i razvitka Omer Çelik ranije u utorak je otkrio neke rezultate dvodnevnih razgovora o Idlibu. Prema njegovim riječima, Ankara je rekla kako se snage sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada trebaju povući izvan zone deeskalacije i vratiti na položaje prije pokretanja kampanje u kojoj su vladine snage oslobodile polovicu  „Velikog Idliba“, područja koje pod kontrolom drže teroristi.

“Inače će Turska osigurati vlastite resurse za koje se provodi odgovarajuća vojna obuka”, zaprijetio je Omer Çelik.

Jedna od potvrda tih riječi “na terenu” u Idlibu je prebacivanje novih oklopnih vozila i višecijevnih sustava turske vojske, koji su predani  “sirijskoj oružanoj opoziciji” i na kraju završili u rukama milicija odanih Al-Qaidi.

Ranije u utorak, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu nije isključio mogućnost održavanja još jednog sastanka turskog i ruskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i Vladimira Putina, ako pregovori delegacija dviju zemalja u Moskvi ne dovedu do rezultata.

“Ako ne bude rezultata na razgovorima u Moskvi, možda će u narednim danima biti razgovora na predsjedničkoj razini”, izjavio je turski ministar vanjskih poslova za kanal TRT Haber.

Podsjetimo da se prva faza pregovora između Rusije i Turske dogodila prošlog tjedna u Ankari, usred eskalacije napetosti u Idlibu. Međuresorna ruska delegacija tada je uključivala posebnog izaslanika predsjednika Aleksandra Lavrentijeva i zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Veršinina, kao i predstavnike ruskog ministarstva obrane. Tursku delegaciju vodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Önal. 17. veljače u Moskvi je započela druga faza pregovora i završila je dan poslije, jer strane nisu mogle postići nikakav konkretan dogovor.

„Na razgovorima je naša delegacija naglasila potrebu da se odmah smanje napetosti u regiji i spriječi daljnje pogoršanje humanitarne situacije. Razgovarali smo o mjerama koje bi se mogle poduzeti za sprečavanje kršenja primirja. Također je uočeno da je potrebno djelovati u okviru Sporazuma iz Sočija, a razgovori će se nastaviti sutra ujutro”, navodi tursko ministarstvo vanjskih poslova u izjavi prošlog ponedjeljka.

U međuvremenu, sirijska vojska napreduje i ne osvrće se na bijesne tirade i prijetnje Ankare, koja upozorava kako neće dopustiti trupama Bashara Al-Assada da zauzmu nove teritorije i učvrste se u posljednjem uporištu “sirijske oružane oporbe” u pokrajini Idlib,kao što je rekao turski predsjednik Erdogan, ali se Turci neprestano povlače pred sirijskim trupama ili ostavljaju svoje „promatračke punktove u okruženju na teritoriju kojeg kontrolira sirijska vlada.

Napredovanje sirijske vojske jako brine i EU

Napredovanje sirijske vojske u Idlibu zabrinjava Europu i sve zemlje koje su se 2012. učlanile u klub „Prijatelja Sirije“, odnosno zemalja koje su, svaka na svoj način, doprinijele agresiji na Siriju Arapsku Republiku.

EU je sada zabrinuta zato što bi trebala primiti tisuće terorista koji gube utočište u arapskoj zemlji.

Ann Linde, švedska ministrica vanjskih poslova, pozvala je Europsku uniju da pojača pritisak na vladu sirijskog predsjednika Bashara Al-Asada zbog antiterorističke operacije koju je pokrenuo u pokrajini Idlib.

U poruci postavljenoj u ponedjeljak na svom Facebooku, Ann Linde je rekla da se “pritisak mora povećati” u pokušaju da se zaustavi rat u toj provinciji i “spriječi egzodus oružanih skupina u Tursku, a potom i Europu“.

Švedska ministrica nazvala je napade sirijskih snaga pokrenuti protiv terorističkih položaja “užasnim”, ali je šutjela o zločinima koje su u Idlibu činili teroristi, poput upotrebe civila kao ljudskog štita.

Zapažanja Ann Linde uslijedila su nakon sastanka s njenim kolegama iz EU u Bruxellesu, istog dana kada se blok dogovorio da u spisak sankcija doda osam „istaknutih“ poduzetnika i dva entiteta povezana s Damaskom.

Takozvani „Prijatelji Sirije“ su s pravom zabrinuti, jer im je propao plan i sada je u Idlibu između 5000 i 7000 stranih terorista, od kojih su većina Europljani njemačke ili francuske nacionalnosti.

Njihov očekivani bijeg u Tursku predstavlja veliku sigurnosnu prijetnju za Europljane, ali zašto bi se Assad brinuo za to? Ili Sirija, možda, treba dati dio svog suverenog teritorija da se napravi „turistička destinacija“ s hotelima za islamistički šljam iz cijelog svijeta, kako je predlagao Izrael, kada je rekao da u Siriji treba ostaviti dio teritorija „Islamskoj državi“, koji će kao magnet privlačiti fundamentaliste iz cijelog svijeta, a onda ih tamo treba „povremeno eliminirati“.

Predsjednik Sirije Bashar Al-Asad podsjetio je Europu da teroristi, koje podržava, predstavljaju ozbiljnu prijetnju, a ne izbjeglice.

Turska prisutnost tamo u Idlibu mogla bi se protumačiti kao platforma za spas ovih terorista. Sirija, međutim, kaže da  Ankara neće moći spasiti teroriste, koji provode svoje posljednje dane u životu i skončat će u velikim operacijama sirijske vojske.

S tim u vezi, Bashar Al-Asad je u ponedjeljak rekao da se  “bitka za oslobođenje provincija Aleppo i Idlib nastavlja, bez obzira na sve šuplje riječi koje dolaze sa sjevera”, čime je aludirao na turska upozorenja, ali je ovu poruku mogla čuti i švedska ministrica Ann Linde.

rat u SirijiSAA
Pretplatiti se
Obavijesti o
59 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ora
4 godine prije

Švedska je svjetska sila u obrani islamističkih prava na silovanje bijelih evropljanki.

Mis
4 godine prije

Idealna strategija u kojoj se ruska turska i sirijska vojska ispreplecu te onemogucavaju NATO savez da intervenira raketnim napadima

Nik
4 godine prije

Pitanje zna li netko koliko je poginilo s jedne i druge strane u ovim posljednim operacijama?

fićo
4 godine prije

Zapad je licemerje digao na neviđeni nivo.I kao takav je uzor i ideal nas sa Balkana.

Ze.b
4 godine prije

Što ovdje čovjek može komentirati. Još kad se prisjetim svih ratova, laži i prevara u europi, oko nje i u svijetu, gdje su neke europske države bile glavni akteri! Jedino mogu reći sram me je što dijelom pripadam svemu tome.

farre
4 godine prije

Turska i jeste poslata od strane NATO, Trumpa, u Siriju da i dalje “zabavlja” Ruse, a za uzvrat su dobili pravo intervencije protiv Kurda, garanciju protiv terorizma (od strane CiA), ali i “dozvolu” da smanje kamate centralne banke i dozvole odredjenu inflaciju naspram $. Za ovo posljednje, moraju ispuniti “obaveze” odrzavanja “vatre” u Ibdilu i ne dozvoljavanja da se Rusi iz Latikije krecu slobodno prema Alepu u Hami (okupacija puteva je tu odlucujuca).

Ukratko, Turci se moraju “udvaraati” i Rusima i Amerima, ako hoce da opstanu. Nimalo jednostavan zadatak

Davor drugi
4 godine prije

Kako izgleda dugme, ventil, poluga ili sto god bilo čime EU pravi pritisak na predsjednika Sirije, te ga po potrebi može povećavati ili smanjivati??? Umjesto da se aktivno uključi u problem, da se teroristi svi od reda razoružaju i prihvate Siriju kao domovinu, sa svim njihovom pravima i obvezama prema državi, oni su označili problem kao agresivnu politiku Rusije i zločinačkog Asadovog režima, čime direktno podupirui borbu terorista. Na kraju će ih svojom idiotskom politikom dovesti sve direktno u EU. Idioti!!!

opet ja
4 godine prije

Mislim da je krajnje vreme da Rusi ponovo upotrebe stratešku avijaciju i prorede teroriste krstarećim raketama, mislim nisu odavno. Gledao sinoć na Al Jazeeri prilog, opet su Rusi i Sirijci gađali isključivo škole, bolnice i kolone izbeglica….Taj Asad mora da je imao sve negativne ocene kada toliko mrzi škole…

J B TITO
4 godine prije

Pozdrav jel neko nešto zna da su Rusi spržili nekakav turski konvoj veliki .kao zvali Turke jel ima tamo njihovih vojnika ovi rekli nema a ovi spržilo navodno veliki gubici u ljudstvu i tehnici .ako neko šta zna neka napiše

zgvaca
4 godine prije

Turska ulazi u rat. Zasto je Sirijska vojska jucer i danas stala? Zasto sada kad su puknule linije obrane se odjednom stalo? Ja prepostavljam, da Assad zna sto sad sljedi i ukopava se. Dolazi turski napad.

DJ Krmak
4 godine prije

Ovi tzv prijatelji Sirije 5000 7000 tisuca podijele izneđu sebe, to nece niti osjetiti. Neka podijele kvote kao za “migrante”.

Spock
4 godine prije

Vesna P na aparatima..

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Novi izvrsni video od najboljih ratnih reportera današnjice Anna news
video je +18
https://youtu.be/cBcUpTNUmh0
Na cca 22 termalni nišan s T-90 i rokanje po pješadiji
Na 26 dron snimka pokušaja rebelske kontre
Ovi smeđe -zeleni transporteri su upravo dostavljeni od Turske.

Prije bi ovakve rebelske kontre u pravilu uspjele i odbacile SAA, sada je izgleda došlo neko drugo vrijeme nisu imali šanse, ušetali su u kill zonu.

Ringo10
4 godine prije

Licemjerje i pokvarenost zapadnog ulickanog sljama i olosa granica nema.

Alen
4 godine prije

Iz danasnjeg repertoara erdoganovog monologa :

The Turkish military operation in Idlib, northwestern Syria, is just “a matter of time,” Turkish President Recep Tayyip Erdogan declared on February 19.

“As with all [previous] operations, we say ‘we could suddenly come one night.’ In other words, an Idlib operation is a matter of time,” Erdogan claimed.

“Turkey has made all preparations to carry out its own operation plans in Idlib.“

Nadnicar
4 godine prije

Citajuci ove komentare i kolicinu iskazane mrznje prema Europi,ne vidim bas neku razliku izmedju vase i isilove propagande.

Alex
4 godine prije

Zanimljiv je taj klub “(ne)prijatelja Sirije”…Praktično svi mrtvi na tom području idu EU na dušu,obzirom da je i Trump,po kome svi se*u uglavnom ratovao protiv ISISa.Kada se još doda rušenje legitimne vlasti I uništenje Libije,ispada da je EU zločinačka organizacija.

Dopizdilomi
4 godine prije

Nadam se da će ih što manje pobjeći i da će ih prije pokušaja deratizirati.

Max
4 godine prije

Teroriste treba zgaziti do poslijednega a ako krenu u Europu onda neka Švedska ministrica provodi feminističku politiku.

Iko
4 godine prije

Na ovom prostoru okupiranog dijela jedne suverene države, bogate kulture i povijesti u slučaju eskalacije sukoba sirijske i turske vojske za očekivati je apsolutno veliki broj gubitaka ljudskih života . Ali jedno je sigurno Sirija odnosno sirijska vojska kroz sve ove godine rata iako iscrpljena stekla je bogato ratno iskustvo. Mislim da će turci zadobiti snažan udarac u slučaju potpune mobilizacije sirijske vojske koji će stvoriti velike probleme u društvu turske sa velikim promjena i podjelama .

Ivo
4 godine prije

Rusija treba biti oprezna s Turskom. Ne treba je podcenjivati. Turska je ipak jaka vojna sila. Zašto ratovati s jakim.

Suze Roni
4 godine prije

Dok Rusi kontroliraju sirijsko nebo, Turci su u nezavidnoj poziciji za bilo kakav pokusaj napredovanja i potiskivanja sirijske vojske. Izgleda da je Putin od****o Erdogana jer je ovaj na zadnjem sastanku prijetio posljedicama sirijskoj vojsci, a to znaci indirektno i Rusima. Putin je zadnji drzavnik na planeti sa kojim mozes razgovarati takvim jezikom. Mislim mozes, ali moras biti spreman na posljedice. Trenutno su svi moguci sastanci izmedju Putina i Erdogana stavljeni u stanje mirovanja.

Muppet show
4 godine prije

Jedan je dolje komentirao da je EU zlocinacka organizacija. Poceo sam razmisljati zasto covjek to pise. Pa sam dosao do toga da nije ni cudo kad su se sastali u Briselu unuci kolonizatora sta su silovali,klali,pljackali zlato i dragulje po svijetu. Sada pod rijec demokracija ulazimo po Arabiji pa sirimo neka proljeca sa miljonima mrtvih i rusevine posvuda. Odakle nama pravo da sirimo uzas po drugim zemljama i skidamo Assada? Assada koji stiti krscane od glavosjeca radikalnih. Brisel pod dirigenskom palicom wall streeta je pakao na zemlji. Nivo gadosti je prevelik da je nemoguce citati novine i gledati fake TV news.
Zato neka Bog cuva Assada i pravu demokraciju i ljudske vrijednosti u Siriji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI