Erdogan je bijesan zbog mrtvih vojnika u Siriji, ali ga Moskva demantira

Recep Tayyip Erdogan
77 komentara

Incident s granatiranjem turske vojske u Siriji u kojem je Ankara priopćila da je ubijeno šest turskih vojnika, ne četiri, kako je prvo izviješteno, vjerojatno je posljedica neuspjeha turske strane da upozori sirijski stranu na kretanje svog konvoja, priopćila je ruska vojska.

“Jedinice turske vojske su se tijekom noći od 2. do 3. veljače kretale unutar zone deeskalacije Idlib, bez obavještavanja ruske strane, te su se našle pod vatrom sirijskih vladinih trupa, koje su ciljale teroriste zapadno od Saraqiba”, službeno je priopćio ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana sa sjedištem u bazi Hmeymim u Latakiji.

U priopćenju se ističe da su uspostavljene linije komunikacije između ruskih snaga u Siriji i turskog zapovjedništva. Dodaje se i da turski zrakoplovi nisu ušli u sirijski zračni prostor nakon incidenta, suprotno nekim izvješćima turskih medija u kojima se navodi da je Ankara, u znak odmazde za granatiranje, naredila zračne udare na sirijske položaje.

Tursko ministarstvo obrane je jučer rano izvijestilo da su u granatiranju poginula četiri vojnika, a devet je ranjeno. Broj smrtnih slučajeva je kasnije tijekom dana porastao na šest.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan brzo je reagirao, obećavši da će nastaviti sa snažnom odmazdom na bilo kakve napade protiv turskih snaga u sirijskoj provinciji Idlib.

Glasnogovornik turske vladajuće stranke Omer Çelik odbacio je riječi ruskog ministarstva, rekavši da “nisu točne”.

„Turska pruža redovite i trenutne informacije Rusiji. Također ih je obavijestila o ovom posljednjem događaju. Nije točno reći da informacije nisu dijeljene. Postojeći mehanizmi koji su korišteni kao i uvijek”, na Twitteru je napisao Omer Çelik.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odgovorio je na incident, ističući da su turski i ruski vojni zapovjednici “u stalnom kontaktu” zbog Idliba, ponovivši izjave ruskog ministarstva obrane vojske.

Idliba je prema sporazumima postignutim između Rusije, Turske i Irana označen kao “zona deeskalacije”. Očekivalo se da će Ankara upotrijebiti svoj utjecaj među proturskim islamističkim militantima u sirijskoj provinciji kako bi se spriječila neprijateljstva s vladinim trupama, što bi na kraju dovelo do mirnog rješenja. Međutim, to se nije dogodilo i vladine snage su bile prisiljene posegnuti za vojnim rješenjem situacije u Idlibu.

Teroristi iz Idliba su nastavljali napade na dijelove Sirije koji drže vladine snage, a više puta su proveli i napade bespilotnim letjelicama na rusku zračnu bazu u Latakiji.

Prethodni sličan incident dogodio se u Idlibu u kolovozu 2019. Tada je poginulo troje ljudi koji su putovali s turskim vojnim konvojem na sirijskom teritoriju, a desetak ih je ranjeno u sirijskom zračnom napadu, koji je razljutio Ankaru.

Damask je tada rekao kako vjeruje da je konvoj prevozio oružje i streljivo teroristima u Khan Shaykunu, grada kojeg su naknadno oslobodile sirijske vladine snage. Turska je tada insistirala da su u vojnom konvoju bili civili i također prijetila odmazdom.

SAA napreduje prema Idlibu

U međuvremenu, sirijska vojska sve više turskih promatračkih vojnih mjesta drži pod punim okruženjem i ti vojnici praktično ovise o sirijskim vlastima.

VIDEO: Tursko promatračko mjesto južno od Maarat Al-Numan u Maar Hattatu

Sirijska vojska je, nakon što je osigurala područja zapadno od Saraqiba i praktički blokirala grad, krenula prema Arihi i Idlibu. Do prvog grada ima oko 2 kilometra udaljenosti, a do glavnog grada istoimene provincije 5 do 6 kilometara. Takozvani „oporbeni mediji“ javljaju da su Saraqib i Ariha „gradovi duhova“. Ulice su puste i nema „militanata oporbe“, stoga se čude zašto rusko i sirijsko zrakoplovstvo provode zračne udare po „nevinim civilima“.

Čini se da turska vojska ne može učiniti ništa da zaustavi kampanju sirijske vojske, prije svega zato što vladine snage u Siriji podržavaju ruske snage.

Izračun „stručnjaka“ kako bi završio tursko-sirijski rat

Istina je da su se neku „stručnjaci“ odmah primili posla i krenuli računati kako bi završio sukob turske i sirijske vojske. Prema kanalu Al-Arabiya, zapovjedništvo turske vojske proglasilo je područje autoceste koja povezuje gradove Aleppo i Latakiju „vojnom zonom“.

I tako su neki zaključili „kako u slučaju izravnog sukoba ravnoteža snaga ne ide u prilog sirijske vojske, koja danas ima od 250 do 300 tisuća ljudi, ali nema pripremljene rezerve“.

Sirijska vojska je naoružana malim brojem modernih tenkova T-72, ne više od 40-50 jedinica. Pored toga, ima nekoliko jedinica suvremenih ruskih sustava protuzračne obrane, a tako maloj vojsci, naravno, treba podrška zrakoplovstva, bile bi neke od mana sirijske vojske.

Zasebno, treba spomenuti i iransku vojsku koja djeluje u Siriji i njihove saveznike iz Hezbollaha, iako službeni broj iranskih vojnika i šiitskih milicija nije poznat. Neki su izvori govorili čak o 80 000 vojnika, ali to nije ni važno, jer bi turski napad na Hezbollah i iranske vojnike u Siriji bio napad na libanonski pokret i Iran, a Erdogan si takav luksuz ne može dozvoliti.

S druge strane, turska vojska je na papiru zaista moćna sila od oko 680 tisuća ljudi, uz rezervu od oko 330 do 400 tisuća ljudi. Ima oko 1200 tenkova Leopard A-2 njemačke proizvodnje i izvrsno zrakoplovstvo opremljeno američkim zrakoplovima F-15 i F-16, kao i borbenim zrakoplovima F-4 „Fantom”.

Kada usporedimo snage na papiru, očito je da je turska vojska mnogo bolje opremljena od Assadovih trupa. No pitanje je hoće li Turska smjeti napasti Siriju? Prvo, porukama poput onih u početku, Moskva je pokazala da je na strani Damaska, čak i ako su Turci pravovremeno obavijestili rusku vojsku o kretanju svog konvoja. Tako možemo zaključiti da će Rusija ispuniti svoje savezničke obveze prema Siriji, usprkos svim vojnim i političkim akcijama Ankare. Naravno, zbog važnosti Turske će to učiniti tako da Erdogan ne bude ponižen, što je njemu zapravo najvažnije.

Sam Erdogan nakon incidenta nije mogao učiniti ništa drugo, već posegnuti za ratobornom retorikom, ali neće pokrenuti veliku eskalaciju, jer tima ugrožava brojne sporazume s Moskvom, ne samo one o Siriji.

Moguće je da će uskoro sirijska i turska vojska ponovno razmjenjivati udare, ali do rata s “Assadovim režimom” neće doći. Najvjerojatnije su predstavnici Moskve već su poslani u Damask i Ankaru na pregovore i nećemo vidjeti daljnju vojnu eskalaciju. Rusija će pokušati ugasiti ta žarišta napetosti, jer ima koristi od suradnje sa Sirijom, ali i s Turskom. U međuvremenu će se Turska i Sirija svađati, razmjenjivati oštre izjave, ali će sve,najvjerojatnije završiti na tome, a sirijske vladine snage će nastaviti kampanju „Zora Idliba“ kako je planirano.

FOTO: Jučerašnje napredovanje SAA u Idlibu

napredovanje SAA u Idlibu

Operacija Izvor mira
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stanislav
4 godine prije

U prvo rečenici ste napisali da je ubijeno 6 ruskih umjesto turskih vojnika.

Pero
4 godine prije

Laze psina lazljiva.
Jeli se jos prjeti Rusima?😂😂😂😂

Ivo
4 godine prije

Kako je krenulo, SAA i rusi bi mogli zakucati na Idlib ovih dana,trenutno su na 7 km. Turci laju, kao i svaki bijesni pas kad ga šutneš, ali erdo zna gdje mu je mjesto. Ono sa tobožnjim bombardovanjem i zračnim udarima s F-16 mu je bilo prepatetično, ko da slušaš amere dok govore da nije bilo ozlijeđenih u bazi al Asad.
Rusi imaju nezgodnu naviku da ne zaboravljaju, saveznici ili nesaveznici, promptno bi skinuli turske avione da ulete bilo gdje mimo dogovora.
U svakom slučaju, SAA ne može ostati ovako duboko uklinjena, prije bilo kakvog primirja će očistiti Saraqib i sve istočno od njega, u minimalnoj varijanti.

Davor drugi
4 godine prije

Ma ne bi bilo loše da stari osmanlija Erdogan malo dobije po guzici. Onako, samo da ga malo podsjete da su Osmanlije ipak još samo prošlost.

eks
4 godine prije

Ne veruj podlom ljigavcu – Erdoganu . On sve vreme pomaže i štiti džihadiste-glavoseče . Znaju Rusi sa kim imaju posla, ali ga moraju trpeti zbog strateških dugoročnih interesa. Na kraju, korak po korak, glavoseče – zočinci će biti proterani , a najveći broj njih će završiti u Turskoj, pa će Erdogan imati problem sa njima.

Ante
4 godine prije

Iz ove karte se može vidjeti da Sirijci opet budu izolirali dio Idbila, što će dovesti u okruženje teroriste koji će opet biti prisiljeni na povlačenje.

neznalica
4 godine prije

Šta Turski vojnici traže na teritoriju druge države i onda se ofende kad dobiju po repu.

Psihijatar
4 godine prije

Cekaj
Za koga navijamo
Ja Sam se pogubio

Kažun
4 godine prije

Nije još oslobođen Supermarket?
Nalazi se na pola puta između Tell Mardikh i
Tell Touqana 😂😂😂.
Stvarno.

Perzija do trsta
4 godine prije

Baš me zanima nermine,odakle ti podatak da turske zračne snage raspolažu sa f 15?ako ti taj podatak nije vjerodostojan,kako da ti išta vjerujemo?izbacuješ jedan članak dnevno i ne možeš ga korektno odraditi.i još onih 6 ubijenih ruskih vojnika?pobogu,pa zar je tako teško lektorirati članak?

Slavko
4 godine prije

Mnogi uopće nemaju dojam razmjera turske pomoći glavosječama, kao, posmatračke postaje tu i tamo, neka prikrivena pomoć preko granice… Pogledajte ove konvoje.
https://www.youtube.com/watch?v=-22yyJtlDYQ

Dopizdilomi
4 godine prije

Incident. Ubijeni turski vojnici u Siriji koji su tamo bili nepozvani. Ja bih rekao da se incident dogodio još prije prilikom njihovog napada na Siriju.

Alfa33
4 godine prije

Znači ide se prvo na saraqib da se osigura desni bok,pa onda priprema za glavni zgoditak Idlib. Teren je dobar za oklop i pješadiju da u narednim danima riješe stvar. A sad avijacija će omekšati obranu i fortifikacije,i nadamo se još ovog mjeseca dobrim vijestima iz sirijskog Idliba.

Kile
4 godine prije

Krvolok sa Bospora kmeči na najjače, idemo SAA do kraja!

zgvaca
4 godine prije

Po mom misljenju je dogovor vec postignut. SAA ce oslobodit M4 i M5 Autoputeve i Jihadisti ce se povuci od 7-12 Km od Autoputa. Onda ulaze Turske snage i uspostavljaju sigurnosnu zonu. Nitko nece dozvolit da 2 Miliona Izbjeglica predje u Tursku. To nije moguce ni dopustivo. Turska vojska ce imat zadatak razoruzat Jihadiste. Onda ce Rusi i Turci praviti zajednicke Patrole u Idlibu kao i u Rojavi. Posli se tim patrolama prikljucuje sirijska vojska. Na kraju se povlace Rusi a tursku vojsku zamjenjuju turska policija. Kontrolu tog suzenog podrucja ce odrzavat Sirijska vojska i turska policija. Podrucje Aleppa ce Jihadisti morat napustit i otic na jednu pristojnu udaljenost. Gledajuci kartu bojista ako padne Sarqeb je SAA slobodan put sve do Aleppa. Tamo nema vise vecih gradova. Za 2 dana ce SAA biti u Banish. Citavo podrucje istocno od M5 pada bez borbe. Volio bih cuti misljenja drugih. Samo bez… Čitaj više »

U prolazu
4 godine prije

Suviše optimističan tekst. Erdogan neće popustiti, jer je jači, a Rusi su suzdržani jer im je riskantno kvariti dobre odnose sa Erdoganom. Ipak on drži Bosfor.

Alex
4 godine prije

Na čijoj strani ratuju Turci?Onoj terorista? Dakle?!?

Miljenko
4 godine prije

Recept je izdan Erdoganu ali ovaj ne pije ljekove 🤣 turčin je na aparatima jer on bi da ubija po Siriji.

DJ Krmak
4 godine prije

Ono… u tuđoj zemlji si ilegalno vojno prisutan i kad te poklopi granata plačeš…wtf.

Pazi
4 godine prije

Ubijeni ruski vojnici???

Tiger Forces
4 godine prije

turski fasisti nemaju f15…..ali su zajebana vojna sila….nevermind….treba ih razvaljivat gerilskim operacijama specijalnih snaga jer nisu nista nego odvratni okupatori. SMRT otomanskim fasistima!!!!☠️🇸🇾

Max
4 godine prije

Teroristi su pred porazom i Turci tu ne mogu ništa ako ne žele izravni rat s Rusijom Iranom i Sirijom. Turska vojska doista jest jaka to nije sporno )druga najveća u NATO u) i vrhunski opremljena oružjem sa Zapada (uglavnom Američkim nešto Njemačkog i Izraelskog u) u zadnje viijeme kupuju Rusko oružje (sustav S 400 a na internetu se mogu pronaći i članci o jačanju Tursko Ukrajinske vojno tehničke suradnje što god to značilo ali i takva Turska vojska je znala izgubiti od slabije naoružanih Kurda.

Tomi
4 godine prije

Bas glupo al bas glupo usporođivat sirjisku i tursku vojsko, ko dabi uspoređivali talibane i big US. Army pa znamo kolko je ura v Afg.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Jesu se javili Burt I Helvetia?

Uh…totalno sam pogubljen , ne znam gdje je crvena linija 🙂

Ivo
4 godine prije

U Idlibu totalno rasulo kod umjerene opozicije. Kolapsirala je kompletna izbočina desno od Saraqiba, demokrate trenutno voze rally prema turskoj granici, trka je dinamična i neizvjesna. Mapa u članku drastično promijenjena, cijeli gradovi i naselja su jednostavno napušteni od umjerenih opozicionara.

LNT_Iluvatar
4 godine prije

Novi video kraljeva ratnih reportera Anna news s engl. titlovima
https://youtu.be/PPT5hpqvoFs

U prvoj polovini odlične snimke s drona zračnih i mislim artiljeriskih udara ( gdje je Trubi kad ga trebaš ?)

U drugoj polovini su snimke beskonačnih tunela….ne bas interesantno ako vas ne zanima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI