Putinov šah-mat u Sočiju: Turska invazija na Siriju prestaje, a YPG snage se povlače na jug

FOTO: Kopija memoranduma kojeg su potpisali Rusija i Turska
44 komentara

Prema svježim informacijama su se ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Erdogan, nakon skoro šest sati pregovora iza zatvorenih vrata, dogovorili kako riješiti trenutnu krizu u sjevernoj Siriji.

Kako je nakon konferencije za novinare Putina i Erdogana prenio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, Rusija i Turska su se dogovorile da će od sutra u podne u zonu koja se nalazi izvan dometa turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koja će pomagati Kurdima da se povuku na teritorij udaljen najmanje 30 kilometara od turske granice.

Također, prema memorandumu, kurdske jedinice bit će evakuirane iz sirijskih gradova Manbij i Tal Rifat.

U memorandumu se također navodi da će Rusija i Turska ostati privržene očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije, ali i osiguranju nacionalne sigurnosti Turske, a sve u skladu sa sporazumom iz Astane.

Lavrov je rekao i da memorandum podrazumijeva da će Moskva i Ankara poduzeti sve mjere kako bi se spriječio prelazak terorista preko sirijsko-turske granice, te da će se omogućiti siguran povratak izbjeglica u Siriju.

Postignut je dogovor i da se formira zajednički mehanizam koji će pratiti ispunjenje svih ovih tačaka memoranduma.

Krenimo redom. Rusko ministarstvo vanjskih poslova je odmah po završetku pregovora Putina i Erdogana priopćilo kako je ruski vođa situaciju u Siriji nazvao „vrlo oštrom“, ali je navedeno da se turska vojna kampanja „Izvor mira“ prestaje provoditi.

Lavrov: „Operacija „Izvor mira“ prestaje“

“Operacija će prestati, a sve će ovisiti o tome kako će se dogovoriti provođenje, uključujući povlačenje oružja i povlačenje snaga i sredstava kurdskih postrojbi”, rekao je Sergej Lavrov.

Prema zajedničkom memorandumu Rusije i Turske je odlučeno da sutra u zonu izvan turskih operacija u Siriji ulaze ruska vojna policija i sirijska vojska.

“Dopustite mi da pročitam tekst memoranduma u ime predsjednika. Kao peta točka,  od 12:00 sati 23. listopada 2019. jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe uvode se izvan zone operacije „Izvor mira“ na sirijsko-turskoj granici”, rekao je Lavrov.

U memorandumu je navedeno da će to “olakšati povlačenje kurdskih oružanih postrojbi i njihovog oružja 30 kilometara od sirijsko-turske granice, što bi trebalo biti završeno u roku od 150 sati poslije 12:00 23. listopada 2019.”

Naznačeno je da će od ovog trenutka združene rusko-turske patrole započeti nadzor “dubine od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku u području turske operacije, osim grada Qamishli”.

Strane potvrdile svoju odlučnost u borbi protiv terorizma na sirijskom teritoriju, naglasio je Lavrov, čitajući odredbe memoranduma.

“U tom kontekstu, sačuvat će se postojeće stanje kakvo je trenutno u području operacije „Izvor mira“ između Tal Abyada i Ras Al-Aina s dubinom od 32 kilometra”, kaže se u dokumentu.

Kopiju dokumenta je na svom kanalu Telegram objavio vojni povjerenik Komsomolske Pravda Aleksandar Koc.

„Rusija i Turska donijele su presudne odluke o situaciji u Siriji“, izjavio je ruski čelnik Vladimir Putin na konferenciji za novinare nakon razgovora u Sočiju s turskim predsjednikom Erdoganom.

“Ne mogu nego samo izraziti zadovoljstvo činjenicom da smo nakon dugog i napornog rada uspjeli donijeti odluke koje će nakon naših izjava objaviti ministri vanjskih poslova”, rekao je ruski predsjednik.

Kao što je napomenuo, govori se o odlukama koje su “vrlo važne, ako ne i sudbonosne”.

One će, prema riječima rusko predsjednika, omogućiti “rješavanje prilično akutne situacije koja se danas razvila na sirijsko-turskoj granici”.

Kasnije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pročitao memorandum usvojen nakon razgovora.

Erdogan je rekao da su se Rusija i Turska danas dogovorile da neće dopustiti separatističke aktivnosti na sjeveru Sirije.

“Danas sam s uglednim Vladimirom Vladimirovičem razgovarao o borbi protiv terorizma i očuvanju teritorijalne cjelovitosti Sirije. I potpisali smo konkretan sporazum. Zahvaljujući ovom sporazumu ostvarenje separatističkih težnji u Siriji neće biti dopušteno. Turska i Rusija to neće dopustiti”, rekao je  Erdogan nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ukratko, vojna kampanja se obustavlja, kurdske milicije se povlače južno na liniju najmanje 30 kilometara od turske granice, neće biti progona stanovništva i dolaska u to područje islamističkih terorističkih milicija koje su spremne u području sjevernog Aleppa i grada Jarabulusa. Nakon povlačenja kurdskih snaga je ruski plan vjerojatno smanjiti prisutnost turske vojske na tom teritoriju i ići u smjeru oživljavanja Sporazuma iz Adane, prema kojem se Damask obvezao da će raditi na sprečavanju terorističke ugroze protiv Turske sa sirijskog teritorija, a turska vojska ima pravo na provođenje ograničenih protuterorističkih operacija u uskom pograničnom dijelu sjeverne Sirije.

FOTO: Raspored trupa prema memorandumu Rusija-Turska, prihvaćen od strane kurdskih snaga
FOTO: Raspored trupa prema memorandumu Rusija-Turska, prihvaćen od strane kurdskih snaga

Kurdske agencije prenose kako YPG snage još nisu rekle što će učiniti, ali da su se ionako povukle iz tog područja.

„Nije jasno hoće li YPG prihvatiti sporazum ili će se oduprijeti. Međutim, AFP javlja da su YPG milicije obavijestile SAD da su se njezine snage potpuno povukle s tog područja. Kako se Sirijska arapska vojska uklapa u sporazum nije jasno. Međutim, Putin je rekao da se Turska i sirijska vlada moraju pregovarati“, prenosi kurdska agencija Rudaw.

„Turska i Sirija moraju se pridružiti ovim naporima. Zbog toga se moraju međusobno poštovati i sudjelovati u suradnji”, rekao je ruski predsjednik na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Što se tiče sudbine Kurda u Siriji, Putin je rekao: “Moramo pokrenuti širok dijalog između Kurda i sirijske vlade.  Kurdi su dio sirijske nacije.”

Turska je planirala u to područje preseliti milijune sirijskih izbjeglica koje trenutno žive u Turskoj. U sporazumu se kaže da te izbjeglice moraju doći u regiju, ako hoće, na “siguran i dobrovoljan način”.

Agencija sirijskih Kurda AHNA News sa sjedištem u Kobaniju, ili Ain Al-Arabu, kako je pravo ie ovog grada prije nego je preimenovan od strane kurdske uprave, još nje komentirala sporazum. Međutim, bez američkih saveznika i već na položajima na koje se trebaju povući, glavnina kurdskih snaga je već ispunila uvjete sporazuma. Ostaje nekoliko jedinica i dio snaga u Manbiju i Tal Rifatu, čije povlačenje u ovim okolnostima ne bi trebalo predstavljati problem.

Kopija memoranduma kojeg su potpisali Rusija i Turska
FOTO: Kopija memoranduma kojeg su potpisali Rusija i Turska
Operacija Izvor miraYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Da , točka tri određuje zamnrzavanje statusa quo vojnih operacija između Tal Abyada i Ras Al-Aina, to je bilo upitno. Sad je jasnije , s kartom.

AbebA
4 godine prije

Po ovome ispade da je Trump fkt Putinov čovjek, a da su na dobitku svi i Asad i Erdogan i Putin, jedino Kurdi dobiše pustaru sa par procenata stanovnika. Amerima ostaje nafta kako god…

mars
4 godine prije

No comment – da ne bih sta pogresno mislio i napisao, sacekat cu da burt da svoje ostroumno, analiticko vidjenje ove najnovije “konfuzno-fluidne” situacije.

Tra tra tra
4 godine prije

Zbogom sirijski Idlibe

MDM
4 godine prije

Znaci Erdo zadovoljan jer se Kurdi povlace za pola sata voznje biciklom. Stvarno ??

Dečko sa ulice
4 godine prije

Samo da US napusti Siriju. To je bio plan.
Svi će se sad dogovoriti.
Shoigu je rbio ekao, US ima sat i 45 da napusti Siriju.
Humiliation.

neutrino
4 godine prije

Kome nesto nije jasno u ovom ratu, samo neka prati planove za katarski plinovod preko sirije pa u tursku i kako se sva ta prica o svim tim plinovodima razvijala. Turska je u konacnici dobila sto je htjela. Ima plinovod. Ne katarski nego turkish stream. Sjetite se odlaska Hr delegacije u katar. Sto mislite o cemu su razgovarali i zasto je Hr isporucivala oruzje odnosno bila sabirnica istocno evropskog oruzja za isil? I ja ne mogu prestat se diviti toj profinjenoj igru putina i njegovih suradnika. Majstorski su stavili saud. arabiju na svoje mjesto, erdoganu ponudili alternativu da prekine sa katarom. Sta je amerima uopce tu preostalo? hahaha, pa nista, rusi im sve interese porusili. Ali fascinantna je u svoj toj igri laicka evropska politika…bez stava, bez vizije, bez ikakvog plana… Uglavnom, bravo Rusi, najjaci ste…

Dečko sa ulice
4 godine prije

Putinov šah mat. Istina
U igri je već dugo simultanka, sad kad uz put svile, Indija, Kina, Venecuelia, bit će desetke šah matova diljem svijeta.

Max Payne
4 godine prije

Erdo dobio izlaznu opciju da ispadne uspješan pred turskom javnosti. Tako nešto se i očekivalo. U pravu je on u vezi PKK ali morao bi se upitati što je sve dovelo do metoda kojima se koristi PKK. Promjenom politike prema turskim Kurdima manje njih bi išlo u ekstremizam. Uostalom već postoje stari sporazumi Turske i Sirije u vezi tog problema. SAA će vjerovatno razoružati pripadnike PKK bez izručivanja a dio njih bi mogao biti prebačen u YPG milicije koje će eventualno nastaviti djelovati u okviru SAA, tj. ako budu legalizirani što je stvar dogovora Assada i raznih kurdskih klanovskih vođa. Kurdi su totalno pogubljeni u toj situaciji, Ameri ih izvozali i to ne prvi put i svako riješenje koje ih spašava od turske invazije je u ovom trenutku premija za njih. Zanimljiva je transformacija SDF koja je služila kao regrutacijska paravojska za Daesh/ISIL i ostale slične organizacije te paravan za… Čitaj više »

burt
4 godine prije

kako se moglo i očekivati nije donesena odluka o sudbini Sirije ali Erdo može biti zadovoljniji od Assada, nema nikakve odluke o povlačenju turske vojske iz toga područja nego je navedeno da se u toj zoni nastavlja operacija turske vojske i FSA protiv SDF-a a i tumačenja da će Kurdi napustiti svoja područja izvan zone djelovanja turske vojske a ostati samo SAA su nategnuta i problematična, znači da nema ništa od Assadove pobjede a prema običaju neke stvari se mogu interpretirati kako kojoj strani odgovara a Assada se baš puno i ne pita u vezi nekih spornih teritorija, znači Erdo može nastaviti vojne operacije u toj zoni po širini i dubini tako da se nastavlja odlučna bitka za teritoriju i između federalističkog i unitarističkog koncepta tako da je Erdo dobio što je htio a zagovornici Assada ostaju nezadovoljni jer ne mogu proglasiti Assadovu pobjedu

Eustahije
4 godine prije

“Rusija i Turska su se dogovorile da će od sutra u podne u zonu koja se nalazi izvan dometa turske vojne operacije ući ruska vojna policija i sirijska vojska, koja će pomagati Kurdima da se povuku na teritorij udaljen najmanje 30 kilometara od turske granice.”
Ovdje je naglasak na “izvan dometa turske vojne operacije.”

Kao što sam i mislio, Turci će se zaustaviti, Kurdi se povući a Rusi i SAA će biti između njih. Nema ništa od povlačenja, Turci će ostati na već zauzetim pozicijama i patrolirati u graničnom pojasu skupa s Rusima.

genocidije
4 godine prije

mat će biti kad bosfor bude Босфор a turci negdje u centralazijskoj stepi

robi
4 godine prije

U knjizi: 7 navika uspješnih ljudi se razrađuju prirodna univerzalna načela. Uglavnom postoji načelo pobjednik/pobjednik i to je najbolji dogovor za sve strane. Znači u varijanti pobjednik/gubitnik neko gubi i dugoročno će odnos biti potkopan. Varijanta gubitnik/gubitnik svi gube i nije zdrav odnos. Varijanta nema dogovora isto je ok jer se ljudi đentelmenski slože da se ne mogu dogovoriti. Dogovor pobjednik/pobjednik se temelji da je priroda sinergična i takav dogovor nosi dividende kao što su: razumijete i uvažene su potrebe jedne i druge strane, raste povjerenje među stranama, obje strane se osjećaju pobjednički i dobivaju, ….. itd. Znači svaki put kada se dogovorite win/win sa nekime od svojih bližnjih očekuju vas dividende u tom odnosu. Znači ako uzmemo da Putin je osvijestio ta prirodna načela i djeluje u skladu njih može sa sigurnošću očekivati dividende od takvoga dogovora.

semafor ne radi
4 godine prije

A gdje ce stotine tisuca umjerenih,divljih i jako divljih glavosjeca sta ih je skicofrendemokratski zapad podrzavao? Assad must go ekipa. Da je V. V.Putin zlocest sada bi mogao te budaletine gadne poslati u eu da divljaju i sire svoje jako divlje obicaje …
Putin je car careva. Tek ce se knjige o njemu pisati. Erdo je dobio svoje baklave na granici.
Hvala Bogu da Rusija postoji i Oktober fest ove godine je spasen u Njemackoj. Umjerena oporba tj.glavosjece ne piju birru hahahahaha

Jednorog
4 godine prije

Vrlo lijepi osmjesi, dok s druge strane dvojac ratuje posredno, a Asadov osmjeh ce biti predivan kada se bude morati sloziti s onim ‘sto je Erdo jamio, jamljeno ostaje, ne vraca vise Siriji’.

Interdisciplina
4 godine prije

Vrijedi li pretpostaviti da će ubrzo uslijediti intenziviranje pregovora između al-Assada i opozicije ? Deveta godina rata uskoro…to je razumno razdoblje za obostran mir..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI