Trumpova odluka da ukine sankcije Turskoj: „SAD samo mijenjaju taktiku“

Donald Trump
12 komentara

Kako prenosi turska agencija Anadolu, Donald Trump je u obraćanju novinarima u Bijeloj kući govorio i o sporazumu kojim je obustavljena turska operacija “Izvor mira” na sjeveru Sirije.

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio kako je izdao naredbu za ukidanje sankcija Turskoj nametnutih zbog operacije u Siriji.

Trump je istakao je da je Turska zaustavila operaciju nakon što je postignut sporazum sa Sjedinjenim Državama.

“Izdao sam naredbe ministarstvu financija da ukine sankcije Turskoj nametnute 14. listopada”, kazao je američki predsjednik i naglasio kako je na snazi primirje na sirijsko-turskoj granici, dodajući kako je već sada postalo trajno.

“Formirana je i sigurnosna zona od 32 kilometra”, rekao je Trump, ne pojašnjavajući da sirijska vojska kontrolira veći dio granice s Turskom, a turske snage za sada ostaju samo u području između tal Abyada i Ras Al-Aina, odakle će se povući kada se uvjere da im iz Sirije više ne prijete kurdske YPG milicije, koje Ankara s pravom smatra ogrankom Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja je na jugoistoku zemlje u ratu s turskom državom.

Ukidanje američkih sankcija Turskoj slučajno se poklopilo s činjenicom da je prije toga Ankara potpisala memorandum o razumijevanju s Moskvom o Siriji.

Trumpova odluka može se tumačiti i  logikom američkog suprotstavljanja Rusiji u sirijskoj krizi, tvrdi ruski stručnjak i publicist Nikolaj Starikov.

“Turska se složila s prekidom neprijateljstava i složila se s Rusijom da uvede vojnu policiju u zonu od 30 kilometara koja se stvara na sirijsko-turskoj granici. U toj je situaciji nastavljati vršiti pritisak na Tursku potpuno besmisleno“, rekao je Starikov stručnjak za Sputnik.

Prema Starikovu, Sjedinjene Države jednostavno mijenjaju taktiku.

„Danas se iz Washingtona čuju glasovi kako vjeruju da se sve kurdske formacije neće povući iz ove zone. Drugim riječima, prestajanjem pritiska na Tursku, Washington će sada vršiti pritisak na Kurde, tako da ostanu u ovoj zoni i provode provokativne napade na turski teritorij, što bi dovelo u sumnju cijeli proces oko kojeg su se složili predsjednici Rusije i Turske”, rekao je Nikolaj Starikov.

Kao što smo u više navrata pisali, 22. listopada su Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan  u Sočiju usvojili memorandum o razumijevanju u deset točaka.

U njemu se posebno naglašava da od podneva 23. listopada na sirijskoj strani granice s Turskom izvan zone operacije “Izvor mira” ulazi ruska vojna policija i sirijska pogranična straža, koji će olakšati povlačenje kurdskih snaga. Povlačenje kurdskih jedinica trebalo bi biti završeno u roku od 150 sati.

Nakon toga će rusko-turske patrole započeti rad na dubini od 10 kilometara od granice prema zapadu i istoku operativnog područja “Izvor mira”, osim grada Qamishlija.

Američki predsjednik Donald Trump naložio je ministarstvu financija da ukine sve sankcije uvedene protiv Turske u vezi s vojnom operacijom protiv kurdskih snaga na sjeveru Sirije.

“Pet dana ste vidjeli da primirje koje smo dogovorili s Turskom na sirijskoj granici i prošlo je vrlo dobro, bolje od bilo kakvih očekivanja. To je bio rezultat kojeg smo postigli mi, Sjedinjene Države, i nijedna druga zemlja”, rekao je Trump.

Sada treba pratiti što će činiti Kurdi na sjeveru zemlje. Dmitrij Peskov je rekao da će se ruska i sirijska vojska, ako kurdske milicije ne budu poštovale dogovor, povući i prepustit će ih da se izravno uoče s turskim snagama i islamističkim militantima, kojih Ankara na raspolaganju ima oko 14 000 i svi su motivirani za „osvetu nad Kurdima“.

Operacija Izvor miraPKKYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
donald traitor
4 godine prije

ko sad ide na mlin? poljska ? bolje im izgradit trump tower ako nemisle zaršit ko rojava

CPGS
4 godine prije

The show must go on… vec se sastavlja prica o tome kako su Ameri krivi za eventualni raspad primirja i neuspjeh rusko-turskog sporazuma, ako do tog dodje. Papica koju buju trolcici rusofilcici popapali s gustom.

Ne moze bez nafte
4 godine prije

Zbog toga je Amerika u alijansi sa Tursko i Arabsko Ligo

samo tako
4 godine prije

Nije lijepo tuđe zasluge pripisivati sebi, mada je očekivano od “stabilnog ganija”. Ili genije misli da je Soči u USA ?

mars
4 godine prije

U nadnaslovu stoji – druga runda? Nije to nikakva druga runda. U Siriji je mec zavrsen teskim nokautom za jednog od boraca (tzv. medjunarodnu zajednicu na celu sa SAD) i ovo sto se sada desava i sto gledamo je samo iznosenje nokautiranog iz ringa, koji pokusava doci svijesti, pri cemu u tom pokusaju osvjescivanja mozak ne funkcionise bas najbolje te se javljaju nepovezane i nekonzistentne misli i reakcije.

jbg
4 godine prije

ameri vjeruju sve što im msm priča. Živio sam tamo, znam ih

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI