Erdogan: Turska ”neutralisala” visokog člana PKK u Iraku

Erdogan
11 komentara

 Turska obavještajna služba saopštila je u nedjelju da je „neutralisala“ Selmana Bozkira, visokog člana Kurdistanske radničke partije (PKK), koju je Ankara označila kao terorističku grupu, prema riječima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Iako turske vlasti riječju “neutralisati” označavaju ili ubijenog ili zarobljenog, turske novine Daily Sabah precizirale su da je Bozkir ubijen.

„Selmana Bozkira, poznatog pod kodnim imenom„ Doktor Husein “, starijeg vođu terorističke organizacije PKK, heroji Nacionalne obavještajne organizacije neutralisali su juče (u subotu)“, tvitovao je Erdogan.

Prema novinskoj agenciji Anadolu, turska obavještajna služba je navodno izvršila atentat na Bozkira zbog navoda da je vodio mjesto za obuku maskirano u izbjeglički kamp.

Turska vlada bori se protiv PKK, koja teži uspostavljanju kurdske autonomije u Turskoj, od ranih 1980-ih. PKK i Ankara potpisale su sporazum o prekidu vatre 2013. godine, ali je propao samo dvije godine kasnije zbog terorističkih napada za koje Ankara krivi Kurde.

Turska povremeno izvodi vazdušne napade usmjerene na kurdsku miliciju na sjeveru susjednog Iraka. Prema izvještajima, jedan takav napad u subotu usmrtio je najmanje tri civila u izbjegličkom kampu na sjeveru Iraka.

PKKSelman BozkirTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
2 godine prije

Sad bi i iRak trebo neutralisat nekog teroristu negdjee u Ankari recimo i eto ti konflikta

Josip
2 godine prije

Zaboravio je da ga je Putin spasio od atentata i svrgavanja s vlasti.

Mosha
2 godine prije

treba pomoč kurdima…sto mosad radi?

Mosha
2 godine prije

Kurdi se jedini bore sa crvenom zvijezdom i svaki pošteni Komunist mora pomoć koliko moze

2 godine prije zadnji put uredio Mosha
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI