Erdogan poziva čelnike G20 neka ispune obećanja Rusiji

Erdogan
9 komentara

Turski čelnik pokušava oživjeti ugovor o crnomorskim žitaricama, rekli su izvori agenciji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pokušava uvjeriti čelnike G20 neka ispune obećanja data Rusiji u skladu sa sporazumom koji dopušta isporuku ukrajinskih žitarica Crnim morem, rekli su turski dužnosnici za Bloomberg. Erdogan se obratio šefovima država vodećih svjetskih gospodarstava po pitanju oživljavanja Inicijative za crnomorsko žito na sastancima iza zatvorenih vrata na marginama summita G20 u New Delhiju, izvijestila je novinska agencija u subotu. Turski čelnik želi da njegove kolege pristanu na olakšavanje osiguranja izvoza ruske hrane i gnojiva od strane Lloyd’sa iz Londona te ponovno povezivanje Moskve s međunarodnim sustavom plaćanja SWIFT, rekli su izvori.

Indijski dužnosnik koji je razgovarao s Bloombergom također je rekao da je Erdogan često spominjao sporazum o žitaricama na sastancima na summitu. Vijesti su sugerirale da “napori turskog predsjednika vjerojatno neće utjecati na ukrajinske saveznike u SAD-u i Europi”.

Neimenovani turski diplomat rekao je u petak za RIA Novosti da će Erdogan tijekom svog putovanja u indijsku prijestolnicu razgovarati o “inicijativi za obnavljanje crnomorskog sporazuma o žitaricama”. On također planira obavijestiti čelnike G20 o svojim pregovorima s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju prošlog tjedna, dodao je diplomat. Putin je nakon sastanka rekao da je Rusija spremna vratiti se na sporazum o žitaricama, ali tek kada Zapad ispuni sve svoje obveze iz sporazuma. Značajni sporazum između Rusije i Ukrajine potpisan je u srpnju 2022. uz posredovanje UN-a i Turske i stvorio je koridor za siguran prolaz brodova s ukrajinskom pšenicom kroz Crno more.

Sporazum je produljivan u nekoliko navrata, ali u srpnju ga je Rusija ponovno odbila produžiti, navodeći kao razlog neuspjeh SAD-a i EU-a u pogledu održavanja obećanja o tome da će olakšati izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i gnojiva.

Tiskovni tajnik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u subotu da Moskva i dalje nije zadovoljna uvjetima za nastavak sporazuma o žitaricama koji joj se trenutno nude.

”Na primjer, sada se govori da je Zapad navodno spreman obećati da će omogućiti pristup SWIFT-u podružnici ruske poljoprivredne banke Rosselkhozbank. Ali činjenica je da sporazum navodi da pristup SWIFT-u treba vratiti za Rosselkhozbank, a ne za njezinu podružnicu”, rekao je Peskov. Rusija ima puno pravo čekati dok se ne ispune uvjeti početnog sporazuma, dodao je.

G20rusijaTayyip Recap ErdoganŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Petar najveći
7 mjeseci prije

Rusiji sankcije ne mogu ništa, tako se pisalo.
Afrikanci…pitajte žito od Wagnera kada ogladnite.
Zapad je lud ako im ukinu sankcije.
Kada napuste Ukrajinu, pokaju se, ispričaju se i plate štetu, možda se može pričati o ukidanju sankcija.
Uostalom imaju BRICS pa neka trguju preko njega.

Max
7 mjeseci prije

Zato,što,ima,interes.

Sam
7 mjeseci prije

Kako igraju Kabalisti?!
Prime Africku Uniju u G20 kako bi sada na jedan lukaviji nacin izrabljivali istu,posto se pobuna siri kao kuga,a na drugoj strani postave “muslimana” za ministra odbrane Ukrajine,kako bi nazor pokusali pridobiti muslimanske zemlje za svoje satanisticke planove glede Rusije,ali cijelog svijeta.
Nema zla koje nisu u stanju uraditi a neke stvari koje ce uraditi u buducnosti,bice nepoznate kao neki vid zla u proslosti.
Neljudi kakvi nisu postojali do sada na Zemlji,igraju finalnu igru a na kraju ih ceka poraz ali nazalost uz velike kolateralne zrtve.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

NEEEMRE EEERDO ( luda glavo ) !!!! Prvo – Afrička Unija – sa sve Arapskim članicama 😁 ( ak ponovno negdje nebu putscha ) pa onda tek tvoji i Rusi ( nikad ) ! Prije ćeš mi ti uć u EU no sa Rusima ispoštovat – potpisano 😎 … Nijeste – podobni 😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI