Turska je spremna odobriti novo proširenje NATO-a

Erdogan - Svedska - NATO
7 komentara

Pristupanje Švedske još mora ratificirati turski parlament, a potom odobriti Mađarska

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je protokol o pristupanju Švedske NATO-u i poslao ga Velikoj narodnoj skupštini Turske na ratifikaciju, potvrdio je njegov ured u objavi na X (bivši Twitter) u ponedjeljak.

Švedski protokol prvo mora odobriti Odbor za vanjske poslove turskog parlamenta, a zatim Velika narodna skupština, gdje je za usvajanje dovoljna obična većina glasova. Međutim, ne postoji određeni vremenski okvir za ta glasanja.

Švedski premijer Ulf Kristersson pohvalio je ovaj potez u objavi na X, rekavši da se njegova zemlja “veseli što će biti članica NATO-a”.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg natjerao je Erdogana da ratificira švedsko pristupanje Uniji tijekom sastanka ranije ovog mjeseca, podsjetivši ga da se složio poslati to pitanje parlamentu u srpnju te da je Švedska držala svoj dio sporazuma čelnicima dviju zemalja postigao sa Stoltenbergom u to vrijeme.

U svom pokušaju da osigura suglasnost Turske za članstvo, Švedska je izmijenila svoje zakone o borbi protiv terorizma, nastavila izvoz oružja u Tursku i zabranila potporu Kurdskoj radničkoj stranci (PKK) i drugim skupinama koje Ankara smatra teroristima.

Međutim, Turska se prošlog mjeseca požalila da Švedska još uvijek ne čini dovoljno u borbi protiv terorizma i islamofobije, posebno ističući toleranciju prema spaljivanju Kur’ana tijekom prosvjeda i tvrdeći da je blokirala većinu svojih zahtjeva za izručenjem zbog terorizma.

Također prošlog mjeseca, Erdogan je od SAD-a zahtijevao da odobre prodaju borbenih zrakoplova F-16 Turskoj kao uvjet za odobravanje članstva Švedske u NATO-u.

Ankara je konačno odustala od svog protivljenja nakon što je osigurala obećanje Washingtona da će joj biti dopušteno kupiti 40 novih F-16 i obećanje Stockholma da će pomoći u oživljavanju zamrlog procesa pristupanja Turske EU.

Bude li turski parlament to odobrio, Mađarska će biti jedina preostala prepreka između Stockholma i članstva u NATO-u. Glasovanje o ratifikaciji u mađarskom parlamentu u srpnju nije uspjelo jer je bojkot vladajuće stranke Fidesz ostavio zasjedanje bez dovoljno glasova za usvajanje mjere unatoč velikoj većini prisutnih koji su glasali za.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju 2022., napustivši desetljeća vojne neutralnosti nakon što je Rusija započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Finska je dobila odobrenje Turske ranije ove godine nakon sličnih pravnih i političkih ustupaka onima koji su traženi od Švedske, a zemlja se službeno pridružila NATO-u u travnju.

NATOŠvedskaTayyip Recap Erdogan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
6 mjeseci prije

Nekako mi se čini da turski parlament to neće odobriti.

Max
6 mjeseci prije

Za protuuslugu.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Prvo da odobri Parlament 😉 😁 …

hiber
6 mjeseci prije

Sve se odvika po planu Velemajstora. NATO se vraca na granice 1997.g.🤣🤣🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI