Rusija i Turska planiraju dugoročnu energetsku suradnju

Erdogan na bini
8 komentara

Moskva i Ankara rade na nekoliko inicijativa vezanih uz izvoz prirodnog plina i planiraju nastaviti graditi odnose u energetskoj sferi, najavio je u utorak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Tijekom brifinga za novinare nakon povratka s razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, Erdogan je rekao da dvije zemlje razvijaju projekte usmjerene na opskrbu ruske energije globalnim tržištima preko Turske.

“U našim razgovorima s Putinom razgovarali smo o energetskom sektoru iz različitih perspektiva. Provest ćemo niz projekata za opskrbu energijom Europe i svjetskih tržišta preko našeg teritorija”, najavio je turski predsjednik.

Glavni stup temelji se na prijedlogu Moskve za stvaranje plinskog čvorišta u Turskoj, što bi pomoglo u preusmjeravanju tranzita plina iz dva ruska plinovoda Sjeverni tok, koji su teško oštećeni u eksplozijama prošle godine, na plinovod Turski tok. To bi izravno povezalo opskrbu ruskim prirodnim plinom s turskom mrežom za transport plina, a zatim dalje s južnom Europom.

Erdogan je istaknuo da će plinsko čvorište osigurati opskrbu ruske energije globalnom tržištu i pomoći u kontroli cijena plina. U tu svrhu Ankara već uspostavlja potrebnu infrastrukturu i objekte, a sada planira stvoriti financijski centar posvećen izvozu prirodnog plina.

“Imamo planove za stvaranje središta za financiranje projekata vezanih uz opskrbu prirodnim plinom, po uzoru na slične centre koji postoje u Londonu i Hamburgu… Planiramo stvoriti takav centar ne samo za prirodni plin, već i za [druge vrste ] energetski i rudarski sektor”, rekao je Erdogan, napominjući da planira dalje razgovarati o ovoj inicijativi s Rusijom.

Putin je ranije precizirao da će uspostava plinskog čvorišta sa sjedištem u Turskoj značiti stvaranje elektroničke trgovinske platforme. Ruski je predsjednik istaknuo da bi to čvorište moglo postati mjesto za određivanje konačne cijene plina za europske potrošače, čime bi se izbjegla nepotrebna ‘politizacija’ opskrbe energijom.

U okviru planiranog plinskog čvorišta, Turska će moći izvoziti oko 40 milijardi kubičnih metara prirodnog plina godišnje, rekao je Erdogan. Ankara planira započeti isporuke plina kroz čvorište 2024. godine.

Turski čelnik vjeruje da će čvorište imati pozitivan utjecaj na globalne troškove energije, pomoći u osiguravanju domaće opskrbe Turske plinom i na kraju pretvoriti zemlju u novi “globalni energetski centar”.

prirodni plinrusijaTayyip Recap Erdoganturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Janoš
20 dana prije

Mislim da su dogovorili i drugu nuklearku. Ipak će ruski energenti naći put do Europe koja je sama sebe  energetski osakatila Zelenom agendom i sankcijama Rusiji. Naravno, nikad više energiju neće dobiti po cijeni kakvu su imali nekad. Pametno radi Erdogan.

hiber
20 dana prije

Nekako mi se čini da je valuta obaju strana kaput, pa mozda da dogovore suradnju u rupijama. Inace, daleko veća vijest su armensko-američke vojne vježbe.

Max
20 dana prije

Logično,na,polju,nafte,plina,i,nuklearne,energije,

Alex
19 dana prije

Na koncu će EU moliti Tursku da se pridruži,ali već je pomalo kasno.

Oki
19 dana prije

sad ce EU pred vrata Turske…..hehehe Erdo je strasan, veliki igrac 

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI