Trump odobrio 4,5 milijuna dolara pomoći „Bijelim kacigama“ u Siriji

Donald Trump
17 komentara

Jučer je američki predsjednik Donald Trump, pred sam kraj ili netom po završetku pregovora s ruskim vođom Vladimirom Putinom i turskim predsjednikom Erdoganom iza zatvorenih vrata o Siriji, objavio kako će SAD iz proračuna financirati „Bijele kacige“ u Siriji, takozvanu „humanitarnu organizaciju“, zapravo ogranak sirijske Al-Qaede zadužen za propagandne aktivnosti s ciljem blaćenja sirijske vlade i vojske.

Odluku je teško objasniti, osim ako odluku nije donio u nadi da će se malo umiriti jastrebovi u njegovoj upravi i Kongresu koji se ne mogu pomiriti s povlačenjem američke vojske iz arapske zemlje, gdje sada glavnu pregovaračku ulogu ima Rusija, a Bashar Al-Assad polako, ali sigurno vraća nadzor nad svim teritorijima koje nije oslobodio vojnim putem.

No, kako god bilo, američki predsjednik Donald Trump odobrio je 4,5 milijuna dolara pomoći takozvanoj Sirijskoj civilnoj obrani, zvanoj “Bijele kacige”, nazivajući njihov rad “važnim i visoko cijenjenim”. Kritičari skupine ukazuju na njegove terorističke veze, a povijest njihovog osnutka i djelovanje smo više puta opisali i obrazložili i na stranicama ovog portala.

“Tijekom osmogodišnjeg sukoba u Siriji, „Bijele kacige“ su spasile više od 115 000 ljudi, uključujući mnoge etničke i vjerske manjine”, rekla je Bijela kuća, najavljujući pomoć u utorak.

Međutim, izvor ove brojke je sama skupina, jer nijedna neovisna skupina ili tijelo nisu potvrdili broj spašenih, prije svega zato što su „Bijele kacige“ aktivne isključivo na području kojeg kontroliraju islamističke terorističke skupine i krovna organizacija Hayat Tahrir Al-Sham koju prevodi sirijska Al-Qaeda.

Organizacija postoji tek od 2014. godine i osnovana je u južnoj Turskoj pod nadzorom britanskih obavještajnih službi.

Washington je lažnim „humanitarcima“ obećao pomoć u iznosu od pet milijuna dolara grupi na konferenciji u ožujku. Prošlog svibnja Trumpova administracija najavila je da će prestati financirati „Bijele kacige“, da bi samo mjesec dana kasnije povukla odluku i poslala grupi 6,8 milijuna dolara.

Naziv skupine je apsolutno pogrešan, jer takozvana Sirijska civilna obrana, odnosno „Bijele kacige“, djeluju isključivo na područjima koja kontroliraju teroristi. Stvarna Sirijska civilna obrana je agencija vlade iz Damaska i kao takva je podvrgnuta američkim sankcijama.

Trenutno „Bijele kacige“ djeluju isključivo u dijelovima provincije Idlib koji kontroliraju teroristi. Ovih dana su objavljene i brojne fotografije naoružanih militanata s oznakama “Bijelih kaciga” koji sudjeluju u operaciji „Izvor mira“ koju je Turska protiv Kurda pokrenula na sjeveru Sirije.

Ipak, SAD i dalje ohrabruju svoje „saveznike i partnere“ da se uključe u podršku „Bijelim kacigama“ i „naporima da se zaštite civili, vjerske i etničke manjine i druge nedužne žrtve sirijskog sukoba“, navodi Bijela kuća.

U prosincu 2018. je ruska Zaklada za proučavanje demokracije predočila dokaze prikupljene tijekom istraga u Siriji, koji pokazuju kako je skupina bila angažirana u izvođenju lažnih kemijskih i drugih napada, između ostalog o vađenju organa ljudi za koje su se pretvarali da ih spašavaju i iz tijela poginulih. Cjelokupna dokumentacija je predana Ujedinjenim narodima.

Logično: Bijele kacige

Al-QaedaBijele kacigeOperacija Izvor mira
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
4 godine prije

Amerikanci su gubitnici u siriji,i jedino sto im je preostalo je da potkupe bijele kacige da i dalje lazu da je sirijska vojska koristila hemijsko oruzje i ubila na stotine civila.A nekad su bili sila…

Ivo
4 godine prije

4,5 miliona dolara je da glavni bradonje pokupuju stanove negdje po Londonu, kad se zavjesa spusti i u Idlibu za koji mjesec. Mada sumnjam da će dugo uživati u njima, previše znaju.

semafor ne radi
4 godine prije

Bijele kacige do podne kolju sirijske krscane a poslje podne snimaju srceparajuce filmove o nejakoj djecici posutoj brasnom. Assad must go ekipa. Koje dno dna. zasluzili su americko drzavljanstvo za glumu i divljastvo. Muppet shou.

Majk Majers
4 godine prije

Još će američki proxy napravit nereda po Siriji. Ameri su otišli, al nisu i njihovi slugani. Ima tu još posla dok se Sirija potpuno oslobodi

Moreno
4 godine prije

To su samo političke igre jer CIA nikad nije i dok postoji neće prestat tajno financirat svoju obaviještajnu i terorističku infrastrukturu za koje je ovih nekoliko miljuni samo “legalni” bakšiš.
Sve da se sutra Sirija i normalizira, tamo će miljuni dolari osim tajno i “legalno” odlazit i “polukegalno” priko raznih udruga za sva moguća prava koje zaštićuju sve živo i mrtvo, od klitorisa do prepelica i endemski biljaka.

genocidije
4 godine prije

zašto taj škoto-hazar nije u ludnici ?

ludnica je otvorena
4 godine prije

Sada ce ekipa kupiti masu motornih pila i sjeci svoje neistomisljenike. Koja killer klaun ekipa.

Ante
4 godine prije

Na kraju Amerika javno pokazuje da financira one ljude koji su srušili blizance 11 rujna. I nikom ništa, svi šute, jer po njima to dvoje nije povezivo.

Toni
4 godine prije

To bi Asad trebalo da riješi, da pohapsi ta bijela ghovna, koja se bave filmskom produkcijom i scenografijom.

nije bitno tko
4 godine prije

Ovim bjelim kacigama če da se desi jedan nesretan slučaj, posle koga če prestati postojati. Toliko zla su učinili, da mnoge žrtve jedva čekaju na momenat, da se jim osvete.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI