SAD daju 35 milijuna dolara za obranu Bijelih kaciga i „neovisne“ sirijske medije

Master TV program
29 komentara

Teroristi u Siriji mogu biti zadovoljni. Danas, čak i nakon što Julian Röpcke iz njemačkog Bilda i cijeli vanjskopolitički tim novinara The New York Timesa nemaju obraza sirijsku Al-Qaedu zvati „umjerenom opozicijom“, američki State Department ostaje „na liniji“ iz 2011.

SAD će izdvojiti 35 milijuna dolara za “neovisne” sirijske medije s ciljem suzbijanja “propagande” koju navodno šire Rusija i službena vlada Sirijske Arapske Republike.

To je sadržano u dokumentu američkog State Departmenta kojeg je pregledao RT.

Prema Washingtonu, Moskva i Damask sprečavaju koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama da stabilizira situaciju na sjeveroistoku Sirije i vlasti u Damasku drže odgovornima za “zločine” koji su tamo počinjeni.

35 milijuna dolara koji su navodno dodijeljeni “neovisnim” sirijskim medijima primarno će služiti za suzbijanje dezinformacija koje su navodno širile Rusija i sirijska vlada.

“Cilj je jačanje kapaciteta sirijskih medija u suzbijanju dezinformacijskih napora od strane Rusije, sirijskog režima i drugih država, kao i povećanje sposobnosti Sirijaca za prepoznavanje dezinformacija”, kaže se u dokumentu.

Kako je objašnjeno, „dezinformacije“ prikazuju „Sirijsku civilnu obranu“, službeno ime zloglasne organizacije Bijele kacige i „umjerenu opoziciju“ kao teroriste i „kemijske napade“ naziva insceniranim, a koja je, prema autorima dokumenta, navodno organizirao Damask.

Kako kurdski mediji funkcioniraju neovisno o američkoj pomoći, što se vidi po optužbama koje AHNA News iz Ain Al-Araba, poznatog po kurdskom imenu Kobani, upućuje na adresu američke uprave i vojske, to znači da će najveći korisnici biti teroristi u Idlibu.

Tamo najveći medijski projekt vodi Amerikanac Bilal Abdul Kareem, koji uređuje propagandni kanal Hayat Tahrir Al-Sham OGN TV. O kakvim je „novinarima“ riječ, dovoljno je vidjeti promotivni uradak ovog medijskog projekta na njihovom You Tube kanalu.

VIDEO: OGN TV – Promotivni video

State Department vjeruje da je informacijsko okruženje u Siriji polarizirano i podijeljeno između pristaša vlasti i oporbe, kao i kurdskih i arapskih medija.

Osim toga, prema State Departmentu, stvarnu sliku sukoba u republici narušavaju “dezinformacije” Moskve, Damaska i Teherana, zajedno s propagandom ekstremista.

„Propagandni napori ekstremističkih skupina i sustavne dezinformacije sirijskog režima, Rusije i Irana narušavaju percepciju sukoba, sprečavaju međunarodnu koaliciju za borbu protiv ISIL-a da stabilizira situaciju i ometa mirni proces tranzicije predviđen Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti“, navodi se u dokumentu.

Prema dokumentu, “dezinformacije”, kako ih je definirao State Department, “Sirijsku civilnu obranu“, službeno ime Bijelih kaciga, kao i “umjerenu opoziciju” prikazuju kao teroriste, a prema informacijama Moskve, Damaska i Teherana  su navodni “kemijski napadi” “inscenirani, iako ih je organizirao Damask“.

Prema riječima dužnosnika State Departmenta, ti „propagandni“ napori „siju sjeme sumnje, podrivaju napore stabilizacije koalicije na sjeveroistoku zemlje i sprječavaju da sirijski režim bude odgovoran za počinjene zločine“.

Sjedinjene Države više su puta bile uhvaćene u laži o događajima na Bliskom istoku, primijetio je politički analitičar Oleg Matvejčev u razgovoru za RT.

“Još od iračke kampanje američki su mediji širili laži. Prikupljeno je dovoljno dokaza o Bijelim kacigama i insceniranim napadima. Vidimo kako organizacija sada skriva svoj rep i oni je žele ukloniti iz informacijskog polja”, rekao je stručnjak.

Prema Matvejčevu, primatelji američke potpore širit će poruke koje su izuzetno korisne njihovim sponzorima. To će dovesti do novog vala lažnih vijesti.

“Tipična priča. Kad Sjedinjene Države za bilo koju zemlju izdvoje novac za podršku navodno “neovisnih” medija, to znači da će uskoro započeti lažne vijesti. Ovaj je medij potpuno ovisan o volji država. Zapravo, ovo je miješanje u unutarnje stvari Sirije“, dodao je.

Kao dio financiranja, State Department planira podržati objavljivanje vijesti i materijala o aktualnim događajima i određenim temama, uključujući “suzbijanje ruske i iranske dezinformacije”, vođenje novinarskih istraga i stvaranje programa o vjerskim i etničkim manjinama.

„Sirijcima je potreban pristup uravnoteženim izvorima informacija kako bi učinkovito pridonijeli stabilnosti i miru u zemlji“, naglašava se u dokumentu.

Prema dokumentu, “iako se u nekim dijelovima regije represivni utjecaj sirijskog režima i „Islamske države“ promijenio u okruženje pogodnije medijima, neovisno novinarstvo tek se počinje pojavljivati, a ograničenja za medije ostaju”.

“U drugim područjima na sjeveroistoku Sirije, snage koje podržavaju režim, Rusija i Turska već su uspostavile svoju prisutnost, što nas brine za sposobnosti neovisnih medija da rade otvoreno i u sigurnim uvjetima”, nastavljaju stručnjaci iz State Departmenta.

Dokument nadalje tvrdi da Moskva i Damask vode vojne operacije u Idlibu protiv „opozicije“, iako je ovo područje identificirano kao zona demilitarizacije.

FOTO: "Novinar" Bilal Abdul Kareem i saudijski klerik Abdullah Al-Muhaysini u Idlibu
FOTO: “Novinar” Bilal Abdul Kareem i saudijski klerik Abdullah Al-Muhaysini u Idlibu

Američki State Department pruža financijsku i tehničku potporu „neovisnim“ sirijskim medijima od 2012. godine. Te bi organizacije mogle doprijeti do većine publike, kako je opisano u dokumentima.

Prema istraživanju provedenom u siječnju ove godine, 84% ispitanika iz područja koje nisu pod kontrolom vlade, prima informacije iz najmanje jednog izvora kojeg su podržale vlasti Sjedinjenih Država.

„Sirijski medijski partneri zajednički proizvode i emitiraju oko 100 sati sadržaja dnevno. State Department kontinuirano i aktivno promiče neovisne medije i bori se protiv dezinformacija“, naglašava se u dokumentu.

Washington sponzorira i druge programe s ciljem daljnje destabilizacije Sirije, iako s malim ili nikakvim uspjehom, jer su činjenice postale toliko očite da je jedini način za sakriti istinu ugušiti sve medije osim američkih, a to je nemoguće.

No SAD pokušavaju, moglo bi se reći s novcem od ukradene sirijske nafte, tako da nisu na gubitku. Osim pomoći medijima kao što je „bradati tim novinara s kalašnjikovima“ na čelu s Bilalom Abdulom Kareemom, ove je godine izdvojeno i 40 milijuna dolara za „reformu sirijskog pravosudnog sustava“. Ovo je prilično nejasna formulacija i ne precizira se jesu li to šerijatski sudovi selafijskih skupina koje drže područja od Jarabulusa preko Azaza do Afrina i njihove „nešto radikalnije braće“ južno u Idlibu ili SAD stvaraju pravosudni sustav u bivšoj „Rojavi“ ili „Sirijskom Kurdistanu“, gdje se u gradove i sela vraćaju suci, tužitelji i osoblje pravosuđa iz Damaska.

Možda jedan detalj upućuje da se SAD neće puno zalijetati s bacanjem novca za  izgubljeni rat. Bilo je planirano potrošiti dodatnih 75 milijuna dolara za podršku „lokalnim vlastima i civilnom društvu“, ali je ta stavka ukinuta.

Tako će Sirijci, narod i u svakom smislu riječi zasebna civilizacija stara tisuće godina, ostati bez američke verzije „civilnog društva“ i neizbježnih nevladinih udruga. Zaista šteta, jer bi bilo zanimljivo pratiti mogućnost simbioze nevladinih udruga koje se bave pravima žena ili LGBT osoba s militantnim skupinama čija se ideologija temelji na vehabizmu ili su naoružano krilo Muslimanskog bratstva. U svakom slučaju, Bijele kacige i Bilal Abdul Kareem s njegovom OGN TV su sigurni u još godinu dana priliva financijskih sredstava.

Bijele kacige
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Epiktet
4 godine prije

Sretna Nova godina

Epiktet
4 godine prije

Sretna Nova godina

Darko Biljaković
4 godine prije

Čisti otrov!

Siniša
4 godine prije

Srećna vam nova godina;mnogo sreće, veselja, berićeta a zdravlja vam želim najviše 👋👋👋🤗

Alen
4 godine prije

Sve najbolje u 2020 zelim… Lagana setnja i puno tekucine najbolje pase ..

Frodo
4 godine prije

Ovo je prava upotreba bojnih otrova.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Kako se ovaj ljudski otpad uspio izvući iz Alepa?, mislim na ovoga Abdel Karima.

Alen
4 godine prije

Uostalom sta bezveze izdvajaju milione kad pljackaju sirijsku naftu ?
Vjerovatno jer pljackaju i narod usa..

Brave new world
4 godine prije

Sretna Nova svima, počevši od redakcije pa preko svih čitatelja i sve do komentatora.
Neka vam je i u novoj zagrijan prst na tipkovnici.

burt
4 godine prije

sretna nova 2020 godina, zašto se govori protiv novinara Bilala Abdul Kareema i još nekih a upravo oni davaju zanimljive rasportaže jer se javljaju sa prve crte fronte ili opkoljenih područja, sjećam se još 1983 kad su Arafat i njegovi bili opkoljeni u Libanonu u Tripoliju i tadašnjih izvještaja iz opkoljenog područja koje se smanjivalo dok se stezao obruč oko Arafata a to su bile najzanimljivije reportaže jedino je tada televizija bila jedini medij objave informacija a danas svatko snima i objavljuje sve i svašta, zadnje vrijeme je SAA u jedan dio Idliba ušli bez otpora jer je taj dio bio ispražnjen ali zadnjih dana u južni idlib su stigla pojačanja prvo okorjeli islamisti Horras al Din a sada stižu i proturski SNA kojima je Tahrir al Sham prvi put dozvolio da uđu u područje južnog Idliba uz uvjet da krenu na prvu crtu fronte prema SAA, umjesto da Assad… Čitaj više »

Sarmat
4 godine prije

Majka uvijek voli svoju djecu. Čak i kad postanu zločesta.

Max
4 godine prije

Nečuveno financirati teroriste a koliko gladnih u svijetu ima.

Lucija
4 godine prije

Najbolji komentar je u tekstu:
“Kad Sjedinjene Države za bilo koju zemlju izdvoje novac za podršku navodno “neovisnih” medija, to znači da će uskoro započeti lažne vijesti.”
A ovaj ćelavi bradati ‘humanista’ što prije Manituu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI