Kanada optužila Moskvu za propagandu protiv “heroja Bijelih kaciga”

kanadski premijer Justin Trudeau
36 komentara

Nakon što je uzrokovala prekid diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom, kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland se fokusirala na Rusiju.

Kanada je, zajedno s drugim zapadnim zemljama, provela operaciju evakuacije predstavnika “Bijelih kaciga” iz Sirije i obećala azil za dio od nekoliko stotina pripadnika propagandnog odjela sirijske Al-Qaede, koja se svijetu predstavljala kao “skupina humanitaraca koja iz ruševina izvlači sirijske civile”.

Zapadu ih općenito smatra volonterima i humanitarnim radnicima, dok ih Moskva i Damask, ne bez razloga, optužuju za pomaganje teroristima i poticanje sirijskog sukoba, objašnjava La Presse Canadienne.

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland je optužila Moskvu zbog “propagande”  protiv aktivnosti “Bijelih kaciga” u Siriji, piše kanadski list.

Chrystia Freeland je ovu organizaciju nazvala “skupinom pravih heroja”. Nakon operacije evakuacije, koja je, uz pomoć Izraela, provedena zajedno s drugim zapadnim zemljama, Kanada je ponudila azil za 50 članova “Bijelih kaciga” i članova njihovih obitelji.

La Presse Canadienne piše “kako su “Bijele kacige” pružale prvu pomoć žrtvama u Siriji i dobrovoljno su sudjelovale u humanitarnim misijama”.

“Ali s obzirom na to da su snage Bashara Al-Assada ojačale u Siriji, neki stručnjaci strahuju da bi se članovi ove organizacije mogli naći u opasnosti”, piše kanadski list.

Ipak, prilično je nejasno zašto bi vlada u Damasku progonila “humanitarne radnike”, a s druge strane je više stotina pripadnika takozvane “naoružane oporbe”, nakon što su se predali na jugu Sirije, primila u redove sirijske i sada zajedno vode protuterorističku kampanju u sjevernoj Suweidi, a bivši “pobunjenici” su sudjelovali i u uništavanju terorista “Islamske države” u dolini Yarmuk, području na tromeđi Sirije, Jordana i okupiranog Golana.

Chrystia Freeland
FOTO: Chrystia Freeland

Prema riječima predstavnice ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marije Zaharove, Moskva uopće nije iznenađena što se Kanada angažirala u evakuaciji “Bijelih kaciga”.

“Bijele kacige su imale bliske veze s ekstremistima. Nije nikakvo iznenađenje da će sada biti skriveni u Kanadi”, rekla je Zaharova.

“U međuvremenu, ti pseudo-humanitarci su pokušali što duže održati ratno stanje u Siriji i poticati nove sukobe”, rekla je Zaharova.

Sirijska vlada je operaciju izvlačenja suradnika Al-Nusra Fronta, koji su često i sami sudjelovali u borbenim operacijama, nazvala kriminalnim postupkom, optužujući zapadne zemlje da teroristima “omogućavaju bijeg”.

Damask optužuje “Bijele kacige” da su organizirali i provodili kemijske napade, za koje su kasnije okrivljivali vladu i sirijsku vojsku.

No, kanadska ministrica Chrystia Freeland inzistira da na ovaj način ruske i sirijske vlasti pokušavaju diskreditirati one koji su navodno snimili gomilu materijala i snimaka koji ukazuju na njihovu krivnju.

“Bijele kacige su imale vrlo važan posao, ali je očito to jedan od razloga zbog kojeg Assadov režim i Rusija provode tako negativnu propagandu protiv njih”, rekla je kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland.

L’Actualite

Ranije objavljeni tekstovi o ovoj “humanitarnoj organizaciji”: Logično – Bijele kacige

Bijele kacigeChrystia Freelandjustin trudeauMarija Zaharova
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
5 godine prije

Ovo neka šega ili?

zime
5 godine prije

nije bez veze skovan izraz “libtards”

Tomica
5 godine prije

Trebali su napisati da su bili toliko uspješni da su jedno te isto dijete tri puta spašavali na različitim mjestima.
Ovo se samo smjenjuju, glavno da je Rusija u negativnom kontekstu. Prije ili kasnije, doći će i ti humanitarci na crnu listu svojih stvoritelja.

cool
5 godine prije

I sad ti živi u Kanadi??

DAWOR
5 godine prije

BLENTO SAMODOPADNI SRAMOTNI….ZA POČETAK PRIČAJ VIŠE MATERINJI FRANCUSKI…PRODANA DUŠO……VIVE LE QUEBEC LIBRE !!!!!!!!

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Kob’letina je sama sve rekla.Jezičina kao opanak,mozak( tekućina nepoznatog sadržaja)..veli ona da su ove džihatlije obavile važan posao i skupile dosta materijala koji je kompromitirajući po vlast u Damasku.Pametnom dosta.Koja tuka …

Helena
5 godine prije

Ma, poslužiće još. Ako ne bude ratova u kojima će kozojebi obavljati “važne” poslove, , imaće kanadske koze, na čelu sa ninistarkom, ko da taslači. Bljuv.

Ana
5 godine prije

Justina nam je sva jadna i zalosna. Barbe Saudijci se naljutili. Justina kaze da su krscani najgori soj ljudi. Ne moze Justina svakog voljeti.

wetzer maja
5 godine prije

kanadska neovisna novinarka – eva bartlett – bila je 6 puta u siriji i javno otkrivala lazi msm-a. kad ju je jedan norveski novinar na uno-sirija-konferenciji pitao kako se usudi msm nazivati lazovima, ova je u 2 minute objasnila stvar. ako na youtube o njoj nema, ima na kla.tv.news. ima jos takvih novinara, napr. mark talijano – napisao knjigu o siriji, istina se zna.

Grdi
5 godine prije

Spin machine …………ali mislim da je on toliko odmaknut od stvarnosti da slijepo vjeruje svojim lazima i spinovima ……. medutim on je samo mali crv koji mora trabunjati kako gazde vele …………..

Grdi
5 godine prije

Zapravo on je jadan i tragikomican …………..

2 mg mozga
5 godine prije

Jedna od karakteristika psihopata je da igraju svoju igru do kraja, ko kockar koji blefira, i kad je svima jasna igra oni i dalje glume moral i guraju svoju pricu/igru kao da nitko nista ne vidi. Kao da ce ljudi, ako su dovoljno uporni, ponovo pocet vjerovat u njihovu pricu. Tragikomicno.

davor
5 godine prije

Ermächtigungsgesetz 1933=Patriot Act 2001. Kako su dozvolili Hitleru da širi laži i propagandu tako smo dozvolili Bushu i Five Lies klubu da šire laži i propagandu. Sami smo si krivi. Znamo kako je Brzezinski veličao Bin Ladena dizao ga u nebesa kad je trebalo napadati Sovjete u Afganistanu. Ništa drugačije nije ni danas, samo je kolektivna amnezija uznapredovala. Salutiram Zaharovoj koja nikad ne propusti uprijeti prstom u stvarne krivce kao kada su optužili Ruse za hakiranje američkih izbora znala uprijeti u egzilsku sovjetsko-izraelsku mafiju sa New Jersey rivijere.

Kolega 105
5 godine prije

Chrystia jadna duso, duge kose kratke pameti, zalim te. Pazi uskoro bi se u Kanadi mogli desiti napadi bojnim otrovima , pitanje tko ce tada biti okrivljen opet Rusi kao i u Velikoj Britaniji ili mozda????

bbbb
5 godine prije

Sve na bobrok zapadu što se bavi politikom ili bilo čime važnim radi po principu magentofona, samo otvaraju usta.

Čudo jedno
5 godine prije

Jedino ispravno iz cijeloga članka je to, da sve vezano uz bijele kacige, je stavljeno pod navodnike.

zwizdan007
5 godine prije

Inače, ova je s majčine strane ukrajinka i ima obiteljsku demagošku crtu. Djed joj je bio nacistički kolaboracionist i glavni urednik nacističkih novina u Poljskoj.

Ivi tz
5 godine prije

Izjava ove ljepotice je samo simptom korištenja GMO koji čini 80 procenata sve hrane proizvedene u kanadi. Počela je ličiti na muškarca. Hehe

mazan
5 godine prije

g-dja jela bunike zalivala,domacom ljutom

Kanncer
5 godine prije

Uprljali se i kanađani…

Potpuffer
5 godine prije

Boom…nema više kanade!!!

Antonio Cagapulito
5 godine prije

Mislim da za najviše godinu dana neće nitko od tih kaciga biti na životu,jer se gazde boje da bi mogli propjevati. Biti će kao u 2 i pol muškarca”Make it look like an accident”.Možemo očekivati neobjašnjiv porast broja nesretnih slučajeva u zapadnim sponzorskim državama.

Abe Nepotvrdjeni
5 godine prije

Marija, bilo je to iz Kanade s ljubavlju, zar ne?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI