Nafta i plin i lažiranje klimatskih promjena

Nafta
29 komentara

Još jednom, tretiranje naftne mrlje u Alberti je u srži spora koji testira održivost kanadskih sve disfunkcionalnih upravljačkih struktura. Kako bi bolje shvatili šta se dešava, neki bi mogli smatrati korisnim ovaj prikaz istorije i savremene političke rasprave. Ovaj esej naglašava iz moje vlastite Albertanske perspektive ustavni okvir energetske politike i zakona o prirodnim resursima u Kanadi, najvećoj zemlji zapadne hemisfere.

Za sada, glavna kontroverza se odnosi na proizvodnju i distribuciju električne energije u Alberti. Da li će pouzdani prirodni gas pokretati električnu mrežu Alberte? Ili će Ottawa dobiti svoj put i nametnuti kanadskom dinamo za naftu i plin ovisnost o slabašnoj tehnologiji energije vjetra i solarnih panela. Hoće li vlada Alberte odlučiti o budućnosti vlastitog domaćeg sistema za proizvodnju energije ili će ovo pitanje odrediti ljubitelji klimatskih promjena koji trenutno kontroliraju kanadsku nacionalnu vladu?

Trenutna kontroverza je najvjerovatnije kapija za daljnje runde antagonizma u Kanadi i šire. Odjednom se čini da se svijet nalazi na raskrsnici u potrazi za najzadovoljavajućim načinom proizvodnje energije bezbedno, profitabilno, jeftino i efikasno.

Kao i mnogo toga drugog u svijetu, politika energetske politike je u turbulentnom toku, posebno sada kada je brzorastuća koalicija BRICS-a već na dobrom putu da preuzme kontrolu nad lavovskim udjelom svjetske nafte i plina.

Brzi uspon BRICS-a suočen s vojnim mahinacijama koje predvode SAD u Evroaziji bogatoj naftom ilustruje tempo promjena, naizgled blizu brzine svjetlosti.

Ove transformacije u globalnoj proizvodnji energije ostavljaju kanadsku vladu vezanu za NATO iza sebe u prašini PROBUĐENE nesposobnosti i konfuzije. Naročito u Alberti, nestrpljenje prema federalnoj nadmoći dolazi u vrijeme kada postoji porast u svijetu koji naglašava kako vlade nastavljaju da nameću namjerne štete vlastitim narodima.

Ovo shvaćanje dovodi mnoge do zaključka da mi ljudi nemamo drugog izbora nego da se aktivno odupiremo proširenjima agende depopulacije koja je započela ubadanjem vojnog biološkog oružja u tijela kroz neprestano iznošenje medijskih laži potkrijepljenih mandatnim povredama tjelesne autonomije . S obzirom na ono što smo iskusili od 2020. godine, lako je uočiti stvaranje još jedne prevare u Covidian stilu sa predosjećanjima koja promiču paniku da će svijet izgorjeti osim ako ne vjerujemo u vlade da nas zaštite od paklenih požara.

Kanadska vlada Justina Trudeaua počinje stvarati mnogo podsmijeha i prezira prema svojim prostodušnim direktivama koje Kanađani moraju uraditi kako bi pobijedili “klimatske promjene”. Apstraktnost da klimatske promjene predstavljaju najveću prijetnju čovječanstvu je apsurd koji, kada se nametne, otvara vrata mnogim groznim perspektivama.

Autoritet nauke je razotkriven kao često prevara koju kupuje i njome manipuliše onaj ko ponudi najveću ponudu. Vrlo je malo kredibilnih arbitara naučnih tvrdnji koji su se odupirali trgovanju svojim akreditivima da bi primili payolu. Stručna revizija i sve što ona predstavlja sada se široko shvataju kao proces koji se često namešta kako bi se dalje zaštitili najukorijenjeniji interesi statusa quo.

Ne postoji istinski naučni konsenzus koji bi podržao ekstravagantne tvrdnje bogato finansiranog lobija koji pokušava da pobedi klimatske promene primenom besmislene alhemije nule. Emisije ugljika općenito, a posebno CO2, nisu opasnosti po okoliš. Život napreduje na ugljeniku u atmosferi. Hiljade kredibilnih istraživača, uključujući i nobelovce, nastavljaju da ističu da križarski rat za zaustavljanje klimatskih promjena postaje sve opasniji.

Jedan od ovih laureata, fizičar John Francis Clauser, objašnjava

“Popularni narativ o klimatskim promjenama odražava opasnu korupciju nauke koja ugrožava svjetsku ekonomiju i dobrobit milijardi ljudi. Pogrešna nauka o klimi metastazirala je u masivnu šok-novinarsku pseudonauku. Zauzvrat, pseudonauka je postala žrtveni jarac za širok spektar drugih nepovezanih bolesti. Promovirali su ga i proširili slično pogrešni agenti poslovnog marketinga, političari, novinari, vladine agencije i ekolozi…Ne postoji prava klimatska kriza.”

Lažiranje klimatskih promjena i energetska politika u kanadskom federalizmu

Naša atmosfera je podložna mnogim napadima ljudi.

Najozbiljniji od ovih napada nemaju nikakve veze s emisijom ugljika iz industrijalizacije. Među ovim prijetnjama su mnogi oblici vojnog geoinženjeringa.

Dobar primjer vrste napada sa kojima se suočavamo od strane naših zlonamjernih guvernera su oružje usmjerene energije koje se koristi za napad na Maui kako bi se očistio put 15-minutnom gradu. Suočeni s ovim vojnim napadom, pripisati katastrofu na Mauiju klimatskim promjenama nije ništa drugo nego uvreda za one koji imaju sposobnost kritičkog razmišljanja. Vidi ovo .

Geoinženjering zajedno sa svim oblicima ratovanja ugrožavaju sve vrste života na zemlji. Pokušaj da se spriječi promjena vremena nije valjan cilj, dok bi zaustavljanje ratova bilo dostignuće koje bi se čuvalo vjekova. Dok smo opterećeni direktivama šta moramo učiniti da spriječimo promjenu klime, izloženi smo ogromnom nizu vrlo stvarnih prijetnji. Ove prijetnje uključuju intenziviranje naoružanja naše hrane, vode, zraka, lijekova, izbora, interneta, obavještajnih agencija, sudova, škola i još mnogo toga.

Trenutna regionalna podjela oko energetske politike u Kanadi replicira neke od velikih tema koje su dominirale nametanjem Nacionalnog energetskog programa između 1980. i 1985. godine. I bivša kriza i sadašnja kriza u 2023. podstaknute su djelovanjem dvojice članova dinastije Trudeau. premijeri, stariji i mlađi. Oba napada izazvala su posebno teške pritužbe u Alberti. Trudeauove mahinacije još jednom stvaraju povećan apetit za većom neovisnošću od Ottawe.

Vjerujem da je potrebno kopati dublje u historiju od 1980-ih da bi se shvatila trenutna faza spora oko energetske politike i samouprave unutar struktura kanadskog federalizma.

Konflikt koji se odvija u Kanadi je regionalan, iako je također sastavni dio međunarodnih i globalnih događaja koji su trenutno u toku. Konflikt artikuliraju dva lika veća od života, Justin Trudeau i Danielle Smith. Čini se da su obojica rođeni za ovaj obračun tokom ove posebne faze globalne erupcije koja je došla kao odgovor na kampanju da se cijelo stanovništvo svijeta ubode štetnom izmišljotinom za modificiranje gena.

Sve dok Ontario i Quebec mogu nadvladati ostatak zemlje na glasačkoj kutiji, po mom mišljenju postoji mala mogućnost da se popravi zemlja glasanjem za izlaz iz nevolje.

Ipak, prije nego što se upustimo u ambicioznije i avanturističkije pristupe rješavanju onoga što nas muči, moramo pokušati ostvariti određeni nivo konstruktivnog kompromisa kroz postojeće strukture uključujući i sudove. Prije nego što uđemo u područje međunarodnog prava i politike, moramo biti u stanju pokazati da smo iscrpili postojeće procedure u traženju lijekova za bolesti koje nas muče.

justin trudeaukanadaklimatske promjene
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ruža
7 mjeseci prije

Briga o okolišu, zagađenju, zagrijavanju itd… a sve da nam spakuju glad… I konačno reset… Klimatska agenda… Pod krinkom održivog razvoja, pod krinkom spašavanja prirode od čovjeka… Rečeno je  da treba uništiti farme, životinje zagađuju zbog CO2!? CO2 je prijeko potreban, a ne da ga se ide uništavati. Sunce, kiša, CO2, kisik… Sve je to lančana reakcija i zapravo sve u prirodi i oko nas je usko povezano i ne može postojati jedno bez drugoga, međusobno utječe sve jedno na drugo. ” Što je više CO2, to je više biljaka. Što je više biljaka, to je više kisika za život na Zemlji. Dakle, kada imamo višak CO2 naš planet je zeleniji i bujniji, te omogućava više resursa za život faune.” Ide se na potpunu kontrolu. A sve je ovo samo vrh ledene sante, samo uvod jer sve to ide punooo dublje i biti će sve gore i gore i teže.… Čitaj više »

Max
7 mjeseci prije

U,Kanadi,je,katastrofa..

plemeniti
7 mjeseci prije

Vi cenzirirate i brišete…još ste gori od onih koje kritizirate….glumite slobodan medij…niste…prodane ste duše.

Jomla
7 mjeseci prije

Šta je bilo redakcijo, smajlići više nisu dozvoljeni? 
Eee, Kanado, Kanado… 😛 😛 

Captain
7 mjeseci prije

Prije Korone avio letova na globalnoj razini je bilo 192 000 dnevno!
Prekooceanski let iziskuje 10 t goriva.
Uzmimo još za primjer prekooceanske brodove,njih je na globalnoj oko 63 000 u opticaju. Kao gorivo koriste mazut;(Za one koji to ne prate mazut je poluprerađena nafta. Pošto ga takvi brodovi troše u enormnim količinama jasno da je ovo najjeftinija varijanta goriva.) Problem je u tome da brutalno zagađuje.
Ukratko,svi prekooceanski brodovi zagađuju 6 puta više negoli svi automobili Svijeta.
Ne trebamo ići dalje o velikim zagađivačima, dovoljno je ovo jer se vrte bilioni i nitko se ne usudi dirati takve korporacije.
S druge strane kupite automobil, frižider,eko markica ova,eko markica ona. Stalno se opterećuje obični puk i masno nam naplaćuju kojekakve ekološke takse .
Globalno zatopljenje možda nije mit ali sasvim dobro služi za striženje nas malih ovčica.

tihobl
7 mjeseci prije

Svijet ce se podijeliti na dva pola: jedan sa preskupim energentima i drugi sa normalnim cijenama energenata. Vec sad dio drzava ima popust od 20-25% na naftu. Za 2-3 godine na zapadu energeti ce biti duplo skuplji nego u normalnim drzavama, a do 2030. 7-8x skuplji .

Tjeskoban Jelačić
7 mjeseci prije

Baš gledam kako su klimatske kalašture namuljale siročića iz Ryanaira, nek probaju sa bajama iz Qatar Airwaysa

Lucija, prva
7 mjeseci prije

– “oružje usmjerene energije koje se koristi za napad na Maui kako bi se očistio put 15-minutnom gradu” 🙃

Oh. Ne može piroman? Ili, dron?

Evo što je provukao u članku.

Potvrda: “moramo biti u stanju pokazati da smo iscrpili postojeće procedure”😏

U prijevodu: samo nemojte dizati revolucije.

Rimtutituki
7 mjeseci prije

Sve to treba presrat slusat,cak i diskutovati o tome,i odjebat ih. Jedna po jedna zemlja,izlazit iz wto i kad odtane debil Justin sam,onda nek prizna da je gey i da zbog toga sve ovo radi

trajko
7 mjeseci prije

Zeleni zamorci prvenstveno žive u Kanadi,Australiji.Novom Zelandu, GBR-u i SAD-u.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI