Nova pravila o čistom gorivu najteže će pogoditi siromašnije Kanađane

Gorivo
11 komentara

Kanadska domaćinstva sa nižim prihodima izgubit će veći dio svog prihoda od bogatih prema novim pravilima Otave o smanjenju ugljičnog intenziteta benzina i dizela, prema kanadskom budžetu.

Parlamentarni službenik za budžet (PBO) je u izvještaju objavljenom u četvrtak nazvao Uredbu federalne vlade o čistom gorivu koja treba da stupi na snagu 1. jula 2023. godine “u velikoj mjeri regresivnom”.

Politika je dio Trudeauovog plana da do 2050. postigne neto nultu emisiju. Prema pravilima, dobavljači goriva imat će rok do 2030. da smanje količinu ugljika po jedinici energije u benzinu i dizelu za oko 15 posto ispod nivoa iz 2016. . Pod pretpostavkom da se cijena prenese na potrošače, u izvještaju se procjenjuje da će cijene benzina u 2030. koštati dodatnih 0,17 dolara po litri, a cijene dizela dodatnih 0,16 dolara.

Za kanadska domaćinstva sa nižim prihodima 2030. godine, to će koštati 231 dolar ili 0,62 posto raspoloživog dohotka, prema analizi PBO-a. Procjenjuje se da domaćinstva s višim prihodima plaćaju 1.008 dolara, ili 0,35 posto raspoloživog dohotka.

“Domaćinstva sa nižim prihodima uglavnom troše veći dio svog prihoda na transport i druge energetski intenzivne robe i usluge u odnosu na domaćinstva s višim prihodima”, izjavio je službenik za parlamentarni budžet Yves Giroux u saopštenju za javnost.

Veći troškovi regulacije čistog goriva po pokrajinama

Posmatrano po provincijama, PBO je utvrdio da će Saskatchewan, Alberta, Newfoundland i Labrador imati najveće troškove, što odražava veći intenzitet fosilnih goriva u njihovim ekonomijama.

Franco Terrazzano, federalni direktor Kanadske federacije poreznih obveznika, poziva vladu da odustane od ove politike u svjetlu nalaza PBO-a.

“Kanađani se već bore da priušte benzin i namirnice, a posljednje što nam treba je još jedan porez na ugljik koji poskupljuje život”, rekao je on u izjavi.

Clean Energy Canada, istraživačka grupa sa sjedištem na Univerzitetu Simon Fraser iz Britanske Kolumbije, nazvala je analizu PBO-a “najgorim scenarijem koji zamišlja da klimatske promjene ne postoje i ne uspijeva uhvatiti ekonomske koristi od prelaska na čistiju energiju”, u tvitu .

Čisto Gorivojustin trudeaukanadaPBOporez
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
10 mjeseci prije

Evo Morales :”Zelena agenda je zelena kao američki dolar”!

nepoželjni
10 mjeseci prije

Naravno da je udar na najsiromašnije ! (od nekud treba početi depopulacija) …siromašni su društveno beskorisni a za održavanje svojih života trebaju iste količine hrane, vode odjeće… Novac inače služi kao stimulans i kompenzacija za robovanje a robu ujedno služi da tim novcem namiri svoje životne potrebe, no uvjet je da ima posla za robove. Tehnološkim napretkom sve je manja potreba za primitivnim robovskim radom i sve više robova ostaje bez posla a time i bez izvora prihoda pa padaju na teret društva i sasvim je logično da se ta kategorija besposlenih i beskorisnih, želi prva eliminirati. Kreatori sustava već davno znaju da dosadašnji sustav treba mijenjati, jer robotizacija, automatizacija i digitalizacija proizvodnje i ostalih sfera života, uništava ujedno i kupca proizvoda i usluga na kojem je i počivao dosadašnji model tržišne ekonomije, pa će u novom sustavu koji je neminovan – planska ekonomija (strogo racionalizirana) odnosno, u ovoj tranziciji… Čitaj više »

alexosijek
10 mjeseci prije

Od 18-21/05 se u Lisabonu održava sastanak Bilderberg grupe…na službenim stranicama iste objavljen je spisak sudionika (što i jest malo čudno, jer su im do sada većinom sudionici bili tajni) – ako pregledate taj popis uočiti ćete neka uobičajeno poznata imena, podosta MSM novinara, ali i značajan broj kreatora i voditelja “energetskih” politika u zapadnim zemljama i šefova velikih energetskih kompanija…samo malo popratite imena, i ovakve stvari uopće nisu čudne – ovo što rade u Kanadi je odavno dogovoreno i odlučeno….mir i dobro, lp

Мунгос
10 mjeseci prije

Сви сорошоидни научници света су упознати са револуционарним открићем да се штетност бензина смањује пропорционално са повећањем његове цене.
Пронађеш научника који ће да установи да се штетност бензина повећала за 10%.
Сада је лако, повећамо цену бензина за 10%, и тако аутоматски вратимо штетност бензина на почетни ниво. И тако добијемо орден Зелене Банде I класе за очување „одрживе“ животне средине.
Код мене сазрева идеја која би можда ефикасније помогла очувању животне средине, а то је да се не мешамо у производњу бензина, него да то регулишемо једноставним повећањем таксе за очување животне средине. Основна логика: Што већа такса, то је боље очување животне средине.

tihobl
10 mjeseci prije

Saskatchewan, Alberta, Newfoundland i Labrador neka predju na bicikle. To su imace gusto naseljena podrucja male povrsine i ne treba im benzin.

Red Dog
10 mjeseci prije

Do 2030 treba da nestanu fosilna goriva.
Kako?
Kao uvek, sargarepom i bicem. Razne subvencije za elektricna vozila i povecanje cena fosilnih goriva dok se ne odustaje od njih.

Max
10 mjeseci prije

Uvijek i jest cilj ubit siromašne a ne bogata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI