SAD ‘lažu’ o Sjevernom toku

Marija Zaharova
8 komentara

Pokušaji američkog State Departmenta da odbaci članak Seymoura Hersha o sabotaži gasovoda Sjeverni tok kao “glupost” su otvorene laži koje pokazuju šokantno nepoznavanje američke historije, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova novinarima u petak.

Istraživački novinar veteran izvijestio je u srijedu da SAD stoje iza uništenja cjevovoda Baltičkog mora u septembru 2022. Američki ronioci podmetnuli su punjenja pod okriljem NATO vježbe, a norveški avion ih je daljinski detonirao kada je za to došlo vrijeme, napisao je Hersh.

“Za nas ne bi bilo tipično da angažujemo saveznike i partnere na nečemu što je potpuna i potpuna besmislica”, rekao je u četvrtak glasnogovornik State Departmenta Ned Price, odgovarajući na pitanje o Hershovom članku.

Zakharova je rekla da je zapanjena Prajsovom smelošću da nazove „besmislicom“ ono što su američki predsednik Džo Bajden i zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland otvoreno opisali kao svoj željeni ishod.

“SAD ponovo lažu uživo u eteru, otvoreno se rugajući novinarima koji su postavljali potpuno opravdana pitanja”, rekla je Zaharova.

Washington također ima historiju napada na civilnu petrohemijsku infrastrukturu, primijetila je Zakharova, navodeći kao primjer sabotažu CIA naftovoda u Nikaragvi 1983. godine.

„Uradio si ovo, radiš ovo, i radićeš ovo dok ne budeš zaustavljen“, dodala je portparolka.

Što se tiče dovođenja saveznika i partnera u “glupost”, Zaharova je tvrdila da je to upravo ono što “transatlantska solidarnost” znači u praksi, pozivajući se na invaziju na Irak 2003. kao jedan primjer.

“Prije dvadeset godina, državni sekretar Colin Powell donio je Vijeću sigurnosti UN-a bočicu nečega i pozvao saveznike i partnere da izvrše invaziju na suverenu državu, bez ikakvih dokaza, zbog tvrdnji koje su se pokazale kao potpuna besmislica. Nede, da li znaš istoriju svog odeljenja?” rekla je Zaharova. „Ne sumnjam da su u Stejt departmentu loši sa istorijom svoje zemlje. Zato smo tu gde jesmo.”

Eksplozije koje su oštetile oba gasovoda Sjeverni tok u blizini danskog ostrva Bornholm prekinule su dotok ruskog prirodnog gasa u Njemačku. Američki zvaničnici pokušali su da okrive Rusiju za eksplozije, istovremeno izražavajući oduševljenje uništenjem i nazivajući to “prilikom” za Evropu. Bijela kuća je osudila Hershov izvještaj kao “potpuno lažnu i potpunu fikciju”.

Zakharova je napomenula da su Danska i Švedska odbile ruske ponude da pomognu u istrazi, dok je Norveška odbila pružiti pomoć navodeći sankcije EU, dodajući da to pokazuje da tri vlade nisu bile zainteresirane da saznaju istinu, već da je prikriju.

Marija ZaharovarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Banda americka od kaca je naselila taj kontibent olosem i kriminalcima i otela ga domorocima ne prestaje sa lopovlukom, otimacinom te svojim prljavim igrama i lazima.

eks
1 godina prije

Amerikenjci i Engleži lažu više nego svi ostali zajedno. Zato naziv “imperija laži, podlosti i zla” najbolje definiše karakter i suštinu njiohove politike.

Jomla
1 godina prije

Ja Hershovoj priči prilično vjerujem!
Jedino mi je sumnjivo što nema britanaca, to je skoro pa nemoguće 😛 😛

Anto
1 godina prije

Uzdam se u milostivog Boga da ce kreatori zlocinacke nato politike bit adekvatno kaznjeni.

Marko
1 godina prije

Kroz povijest je opce poznato da su amerikanci odvijek bili utjelovljenje zla! Poceli su sve ratove ili se ukljjucili u njih..a najveca ironija je ta sto se oni uvijek prikazuju kao neki spasioci!! A zapravo sve zlo ovoga svijeta krece upravo od njih!! Da njih nema, u svijetu bi vladao mir!

mali
1 godina prije

pa to zna celi svet da amerik.lažu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI