Planirane vježbe NATO-a u blizini ruskih granica povećavaju rizik od vojnih incidenata

Zaharova
17 komentara

Planovi Sjevernoatlantske alijanse da održi vojnu vježbu Steadfast Defender 2024 u blizini ruskih granica su provokativni, povećavaju rizik od vojnih incidenata i mogu dovesti do tragičnih posljedica po Evropu, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na brifingu.

“Manevari su otvoreno provokativnog karaktera. Nekoliko mjeseci, grupa od 90.000 vojnika iz 31 zemlje članice NATO-a, kao i Švedske, aktivno će djelovati u blizini ruskih granica na teritoriji iz Norveške u Rumuniju. Ovaj korak je namjerno usmjeren na eskalaciju stvari. Povećava rizik od vojnih incidenata i može na kraju dovesti do tragičnih posljedica po Evropu”, rekla je ona.

Diplomata je naglasio da ruska strana “nema planove da napada zemlje NATO-a”.

Prema riječima portparolke ruskog ministarstva vanjskih poslova, NATO ne krije činjenicu da će se tokom vježbi uvježbavati “zadaci za odbijanje <…> ruske prijetnje”.

“Predsjedavajući njenog vojnog komiteta, admiral Rob Bauer, rekao je da se alijansa priprema za sukob sa Rusijom. Slični komentari su se više puta čuli i od rukovodstva zemalja NATO-a”, nastavila je Zakharova.

„Na ovaj način alijansa pokušava da opravda svoje postojanje u očima miliona Evropljana i Amerikanaca, kao i svoju agendu da obuzda Rusiju, da opravda suludo povećanje vojnih izdataka i, naravno, na neki način odvrati pažnju javnosti. mišljenja i pažnje publike od neuspjeha na polju tog vrlo hibridnog rata [NATO vodi] od strane kijevskog režima protiv naše zemlje“, rekao je diplomata.

Ranije je vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu Christopher Cavoli najavio da će najveća vježba NATO-a u posljednjih nekoliko decenija, Steadfast Defender 2024, početi krajem januara. U njemu će učestvovati oko 90.000 vojnih lica iz zemalja alijanse i Švedske.

Marija ZaharovaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 mjeseci prije

Incidenti nisu nemogući pa ni rat.

tihobl
3 mjeseci prije

Zaharova ne pretjeruj.
Vec su tri puta izvodili ovu vjezbu brzog prebacivanja trupa na istocni front. Prvi put je propala zbog mostova male nosivosti. Drugi put je propala zbog uskih tunela. Treci put je propala zbog korone – iskrcali su se u Italiji i zatekli rusku vojsku kako radi dezinfekciju.
Pokusavali su da prebace 40.000 vojnika i ni jednom nisu uspjeli. Pola ih je zalutalo, pola se pokvarilo ili sletjelo sa ceste u Poljskoj. Gledali smo slike prevrnute americke tehnike po Poljskoj.
Najbolji rezultat do sada je 3.000 koji su stigli do litvanije od 40.000.
Sad pokusavaju da prebace 90.000. Sto veci broj to vece rasulo. Bice citav cirkus kad dodju do blokade poljoprivrednika i zaglave.

tihobl
3 mjeseci prije

Званичници САД немају капацитета да одбране Америку од инвазије ванземаљаца, произилази из извештаја Канцеларије генералног инспектората Пентагона.

Jadni ameri, ne mogu da izadju na kraj sa hutima, a sad i vanzemaljci spremaju invaziju.

tihobl
3 mjeseci prije

Француски фармери ће организовати потпуну блокаду Париза

Локални синдикат пољопривредника организоваће потпуну блокаду престонице и приградских насеља како би пореметио снабдевање града. „Ово неће бити операција у трајању од 12 или 15 сати, као раније, већ акција која ће трајати најмање 5 дана, чиме ће грађанима Париза бити јасно да су им потребни фармери “, рекао је Макиме Буизард, представник организације.

Eno vec pale i prevrcu kamione sa uvoznim vocem i povrcem.

tihobl
3 mjeseci prije

Градоначелник Лавова објаснио зашто се његови синови не боре за Украјину

Градоначелник Лавова Андреј Садовој рекао је да ће његова три сина отићи у војску по завршетку студија. Један од њих студира у школи, друга двојица су студенти. Такође је рекао да ће служити у Оружаним снагама Украјине заједно са децом 2025. године, када му престану овлашћења.

Сада два одрасла сина шефа Лвова живе и студирају у Великој Британији.

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

Eh, da Rusija hoće zauzvrat na Kamčaki blizu Aljaske napraviti velike vojne vježbe…

nastran
3 mjeseci prije

veliko preseravanje

Mrčikola
3 mjeseci prije

Hoće li i brzo premještanje kurvanjskih jedinica sa prostora zapadne Europe na teritorij “pod paljbom” bit u službenom “programu” vježbe. 😁

Noname
3 mjeseci prije

Zapad je zabrinut zbog moguće pobjede Rusije, piše Berliner Zeitung. Političari strahuju da će nakon poraza ukrajinske vojske Putin krenuti prema Europi. Njemačko ministarstvo obrane upozorava na mogućnost ruskog napada na NATO u roku od pet do osam godina.  Međutim, vojni stručnjaci sumnjaju u realnost takvog razvoja događaja. Johannes Warwick, predavač međunarodnih odnosa i europske politike na Sveučilištu Halle-Wittenberg, smatra da Rusija neće riskirati sukob s NATO-om. Osim toga, ističe očite kontradiktornosti u riječima MORH-a: stalno ponavljaju da Rusija ne može ni pobijediti Ukrajinu, ali se istovremeno pripremaju za moguću rusku invaziju na zemlje NATO-a.  Stručnjak smatra da “sve to ne štima jedno s drugim i više je kao PR kampanja za daljnje povećanje proračuna za obranu”. Uz rješavanje pitanja oružja i obuzdavanja, Warwick poziva na političke inicijative za izgradnju povjerenja i kontrolu širenja sukoba. “Ono što je stvarno opasno je nuklearni sukob između Rusije i NATO-a, možda čak i nenamjeran”, naglašava… Čitaj više »

Babilon
3 mjeseci prije

Nato ima pravo provoditi vježbe na vlastitom teritoriju gdje god poželi.

goran
3 mjeseci prije

pazite vi nato generali da ne bi ste imai po cijeloj europi petokolonaše

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI