Američki napad na sirijsku bazu odavno pripremljen igrokaz – Što slijedi?

Vojna baza u Siriji

Dan nakon američkog raketnog napada na sirijski zrakoplovnu bazu Al-Shayrat u Homsu se počinju izvlačiti logičniji zaključci o cijelom događaju.

Prvo, kako je rekao ruski premijer Medvedev, “razbistrile su se sve Trumpove predizborne magle i ostaju samo neispunjena obećanja”. Drugo, kada su čuli za napad, gotovo u trenutku su svi neprijatelji Sirije su skočili u zrak od oduševljenja. Sada sirijski saveznici barem znaju da nemaju što očekivati od Ankare, koja se lažno počela predstavljati kao konstruktivan čimbenik u pregovorima s Rusijom i Iranom u Astani, a slijede Berlin, Pariz, London, Rim, Tel Aviv, Rijad i ostali koji nisu vrijedni spomena. Trump je ovim potezom raskrinkao sebe i cijelu bulumentu lažnih partnera Moskve i Teherana. I treće, iako ne manje važno, apsolutno je nerazumljivo da SAD danas traže istragu o korištenju kemijskog oružja od strane sirijske vojske, a raketnim napadom su uništeni svi tragovi koji su mogli postojati u zrakoplovnoj bazi Al-Shayrat. Potpuno nelogičan potez, koji dokazuje da je napad zaista bio unaprijed dogovoren i Trump je, kao “poslušno pseto”, na komandu Hillary Clinton, koja je izrazila potrebu uništenja sirijskih zračnih baza, naredio napad projektilima “Tomahawk” na bazu Al-Shayrat.

No, vojni stručnjaci su pokušali razumjeti što se zapravo dogodilo. Baza Al-Shayrat možda i nije tako velika ali je vrlo važna karika u vojnom zrakoplovnom sustavu Sirije. Nalazi se 40 kilometara jugoistočno od Homsa, u samom središtu zemlje. Iz te su se baze vodile misije podrške kopnenim snagama na bojištima  u smjeru Palmire i dalje prema sjeveru u pravu Aleppa. U slučaju veće kampanje protiv terorista u Idlibu će ovo sigurno biti glavna baza za polijetanje sirijskih bombardera. Zašto navodimo “bit će”, a ne “mogla je biti”? Iz razloga što se već poduzimaju mjere na sanaciji oštećenja i baza je prema ruskom vojno kanalu već operativa i koriste je sirijski Su-22. Osim toga, piste se već koriste za slijetanje helikoptera podrške i onih transportnih za dostavu potrebne opreme.

Ruski vojni analitičar Evgenij Krutikov, svojevremeno uposlenik Ministarstva obrane, kaže da su američki vojne akcije u Siriji postale međunarodna senzacija, a neke je čak uhvatila panika.

Međutim, pažljivim proučavanjem okolnosti i posljedica napada na Al-Shayrat se operacija ne može nazvati nečim što bi moglo nanijeti vojnu štetu Damasku.

“Napad na sirijsku zrakoplovnu bazu u američkoj verziji izgleda prilično čudno. Čini se da je stvarnu štetu nisu pretrpjeli ni sirijski ni ruski vojnici, a cijela akcija ima isključivo psihološki učinak. Napad je uzrokovao minimalnu štetu, a propaganda uvelike pretjeruje važnost ovog događaja. Naime, većina opreme u bazi je bila ili za obuku ili zastarjela i to nisu ciljevi za koje treba trošiti skoro 60 krstarećih projektila Tomahawk”, piše Krutikov.

U svojoj analizi kasnije objavljenim materijala i informacije iz svojih izvora nastavlja kako su američki projektili u ovom slučaju nosili bojeve glave s kasetnim bombama. To je protupješačko oružje, kojim je nemoguće uništiti piste. Istina, pogođene su blagovaonice, ali slijedi pitanje za sirijsku vojsku, koja je unaprijed dobila informacije o mogućem bombardiranju. Naime, znaju da je rat, znaju za mogući napad i jesu li u to vrijeme na rasporedu imali ručak ili što već? Napad u vojnom smislu, strateški i taktički, sada ima još manje smisla.

Ako govorimo o “osveti” Damasku zbog navodne uporabe kemijskog oružja u Idlibu, kako tvrdi Trump, napad je morao gađati skladišta tih oružja, uz neizbježnu kontaminaciju bližeg ili šireg okolnog područja. No, tog oružja nikada nije bilo u blizini zračne baze Al-Shayrat. Tamo nema ničega, jer je to obična zračna baza u kojoj se točilo gorivo i gdje su se vršili manji popravci.

Sav arsenal zrakoplovne baze je bilo nekoliko starih MiG-21 i MiG-23, zrakoplova koji su se borili za Quneitru u Golanskoj visoravni, čak i za vrijeme arapsko-izraelskih ratova, što dokazuju i snimke koje kolaju internetom. Ranije su tamo bili razmješteni ruski helikopteri, ali su odmah premješteni.

Krutikov tvrdi kako treba naglasiti dva puta kako je najveći dio vojne opreme u bazi bio za obuku ili zastarjeli zrakoplovi i za takve ciljeve se ne ispaljuje 60 projektila “Tomahawk”, čak i ako zanemarimo činjenicu koliko ih je pogodilo cilj.

S praktične točke gledišta, američku mornaricu troškovi ne brinu. Opskrba krstarećim projektilima je izvrsna, imaju ih na tisuće i mogu ih koristiti jako dugo. Ali se postavlja pitanje učinkovitosti. Međutim, ako govorimo u smislu uništenja vojnih ciljeva, onda je sve što se dogodilo obična glupost ili uobičajena demonstracija sile u kojoj operacija opravdava samu sebe.

Stječe se dojam da su se projektili u sirijskom pijesku pojavili niotkuda. No, lansirani su s razarača klase “Arleigh Burke” u roku od dvije minute.

Arleigh Burke
Arleigh Burke

Korišten je univerzalni vertikalni sustavom lansiranja “Mark 41“, koji u praksi može ispaljivati ove i druge projektile, ali ne cijeli dan. Sustav “Mark 41” je dizajniran tako da se ne može brzo iznova pokrenuti, jer se puni dizalicom i  ponovno punjenje broda ove serije se može provesti samo u luci.

Svaki lansirni sustav “Mark 41” može nositi 32 projektila, što mogu biti projektili “Tomahawk“, protuzračni ili protupodmornički projektili. Opterećeni u luci jednom ili drugom vrstom oružja, ovi brodovi plove oprezno. Univerzalnost ove vrste brodova, za koje se smatra da su gotovo vrhunac inženjeringa, vrlo je upitna. U stvari, svaki brod klase “Arleigh Burke”, jednom na moru, može obavljati bilo koju funkciju, ovisno o zadaći i oružju koje nosi na sebi, bilo da se radi sustavima protuzračne obrane ili onim za uništenje podmornica, koristi projektile srednjeg dometa projektila.

Stoga je apsolutna glupost govoriti o “brzoj odluci američkog predsjednika”, kako mnogi vole tvrditi. Operacija je pripremana dugo vremena, a ako pogledate grafikone kretanja dva broda ove klase koja su provela napad, “USS Ross” i “USS Porter”, moguće je da je pripremljena čak i prije inauguracije Trumpa. Oba razarača su raspoređena u američkoj “Šestoj floti” sa sjedištem u Napulju, gdje su bili dugo, da bi kasnije stavljeni u borbenu pripravnost kao napadački brodovi, a ne kao pokriće za ostala plovila flote.

Posebnim logističkim postrojbama u luci u Napulju je točno naređeno koje projektile staviti na razarače prije izlaska u “patrolu”. Sakriti činjenicu o prisutnosti ovih brodova na Mediteranu, je nemoguće.

Međutim, “osvetnička operacija” protiv sirijskih pilota koje je Washington označio kao krivce za uporabu kemijskog oružja također nije realizirana.

No, ako su ova dva razarača napunjena krstarećim projektilima “Tomahawk” u Napulju, može se pretpostaviti da će udarna sila, kojom zapovijeda američki admiral James Foggo, podržati neku drugu važniju operaciju. Ali zašto je za nju trebao besmisleni napad na “slučajno odabrani cilj”.

Zapovjedniku “Šeste flote” je potrebno najmanje mjesec dana kako bi na punu borbenu razinu podigao sve svoje jedinice, bez obzira koji cilj bio. Bilo da su to precizni udari, zračna podrška za kopnene operacije ili nadzor pomorskog područja. Ovaj sustav brže ne funkcionira, a operativni planovi gotovo svih mogućih opcija, ako postoje na papiru, još uvijek zahtijevaju primjenu.

Na papiru sve izgleda lijepo. Velika flota, puno projektila i velika borbena sposobnost. Gotovo najstrašniji vojni stroj na svijetu. No, u stvarnom životu, brod bi se trebao vratiti u Napulj i ostati tjedan dana na održavanju i ponovnom punjenju i podizanju svih sustava. Za to vrijeme se situacija u svijetu mijenja.

Drugim riječima, Trump je za napad koristio arsenal koji je imao pri ruci. Proveo je napad, ali bez praktičnog učinka. Odlučio se na čin zastrašivanja, a da nikoga nije uplašio, nego samo razljutio. Odluku je donio tijekom susreta i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a poznato je kako Kinezi tumače skrivene poruke. O Moskvi da ne govorimo. Uopće se nije sjetio nosača zrakoplova “USS George H.W. Bush” i da njega koristi za napad, koji je trenutno u Perzijskom zaljevu.

Donald Trump je ljudima htio pokazati da nije mlakonja kao Obama i uzeo je dva broda klase “Arleigh Burke” i dodijelio im cilj. Možda cilj čak i nisu odabrali Trump i čelnik Pentagona, James Mattis,  nego je baza Al-Shayrat u Homsu bila na popisu meta od ranije.

Međutim, to nije ni važno, jer je puno važnije ne podcijeniti ovaj događaj. Predsjednik Trump je pokazao kako je on, kao i njegovi prethodnici, također u stanju pokrenuti raketni napad bilo gdje i bilo kad. Sada je važno što će biti sljedeći korak.

Već se govorilo da Sjedinjene Države su moraju vratiti vojnu nadmoć u regiji i još uvijek je aktualna opcija uvođenja zone zabrane leta na dijelu teritorija Sirije, za što zdušno navijaju turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i njegov ministar Mevlüt Çavuşoğlu.

No, zar nitko ne misli dokle sve ovo može dovesti? Budući da SAD i Turska, barem u ovo slučaju, očigledno ne misle poštovati međunarodne procedure, prvi oboreni zrakoplov može dovesti do međunarodne krize prema kojoj će ona u Karibima izgledati dječja igra. No, ovo je najcrnji scenarij za kojeg se Moskva neće odlučiti, ali u pravom životu agresivno uplitanje u poslove drugih zahtijeva i odgovor.

Na drugoj strani je jasno da će američko vodstvo uvijek naći razlog za pokretanje rata, ali njemu neće biti samo brodovi “Arleigh Burke”. Dva broda ove klase su prevela probne udare na ne pretjerano važan cilj u Siriji kako bi američko vodstvo vidjelo reakciju Rusije, Kine i Irana.

Darja Aslamova: Rusiju se uvlači u smrtonosnu klopku

Vojna dopisnica lista Komsomolska pravda Darja Aslamova je rekla kako ona vidi američki napad na sirijsku zračnu bazu.

Darja Aslamova
Darja Aslamova

“29. ožujka 2017. godine je Turska neočekivano priopćila da je okončala operaciju ‘Štit Eufrata‘ i da povlači vojsku iz Sirije, čime je izazvala iznenađenje u analitičara. O čemu se radi? Turska je odustala od svog ukusnog komada kolača? A već 30. ožujka na pregovore u Ankaru dolazi američki državni tajnik Rex Tillerson. Tajne pregovore. Možemo li pretpostaviti da su baš tada saveznici skovali podmukli plan? A već 4. travnja se dogodio neočekivani kemijski napad u sirijskoj provinciji Idlib. Poginulo je preko sto civila. Cijeli svijet je potresen užasnim snimkama poginule djece otrovane plinom. Gdje su prebačena tijela žrtava? U Tursku Adanu iz Idliba. O tome da je u napadu korišteno kemijsko oružje najprije govori ministar pravde Turske Bekir Bozdag. Upravo Turci provode patološko ekspertizu. Ankara odmah inzistira na tome da su napad izvršile sirijske vladine snage. Ministar zdravlja Turske Recep Akdag tvrdi da će podaci biti proslijeđeni na dodatnu analizu u Haag! Igra je počela. Američki predsjednik Donald Trump izjavljuje kako je to ‘žalostan dan’ . Scenografija je postavljena. Odmah se pojavljuju Bijele kacige, organizacija koja surađuje s Al-Nusrom, s histeričnim izjavama o tome da svijet ne smije šutjeti. Sve ide po planu. Već ujutro 7. Travnja, bez objave rata, SAD provode zračni napad na Homs. Još nema nikakve istrage, nikakvih dokaza, nema odluke Ujedinjenih naroda, a rat je već počeo. Na teritoriju koji je natopljen krvlju ne samo sirijskih, nego i ruskih vojnika”, izjavljuje Darja Aslamova.

“Tillerson izjavljuje kako Rusija nije ispunila svoje obveze o uništenju sirijskog kemijskog oružja. A što je s kemijskim oružjem terorista? Šutnja. Izrael, koji je krajnje potresen ubojstvom sirijske djece, potpuno podržava američku odluku o napadu. CNN piše kako je Trumpa “veoma pogodila fotografija poginule djece”. Jasno je da cijeli Pentagon roni suze. Cilj operacije je svrgnuti Assada i iz Sirije istjerati Rusiju. Preuzeti igru ​​i ostaviti nas kratkih rukava. Za nas je nastupio trenutak istine. Ako Rusija pokaže slabost, ne samo da će nas istjerati s Bliskog istoka, nego ćemo se naći u stanju gluhe i teške obrane. Na svim geopolitičkim frontama”, piše Darja Aslamova.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
84 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
subaru

Darija ima veće kahones i bolje razumije igru od talmuđana Nosferatua, to sam ostavio jučer Lakiju al Laki nešto nervozan.

stipa

I rušenje ruskog SU-24 je bio igrokaz… I pokolj nad satnijom obrane ključne čuke opkoljenog DeZ-a je bio igrokaz… Cijeli svijet je već umoran od tog “kazališta” koje svako malo negdje pokrene mini/lokalni ratni sukob a cijeli svijet trpi… Nema nego da sjeverno-korejac napravi dovoljne kapacitete da nas vrati u… Pročitaj više »

Brane

Slijedi veliki i krvavi pokolj Rusa, uvučenih u sirijsku klopku. Izdajnik nosferatu putin izvršava naređenja odabranih tamnih šestokrakih hazara. Izrahell se širi do Tokija i dalje. Kinezi prelaze na talmud i služe odabranima kao nova amerika, nakon što stara biva odstreljena nuklearima od strane Rusa koji rade za odabrane potiv… Pročitaj više »

Natovac za novac

Svi vi koji tvrdite da je ovo u Siriji neki igrokaz me podsjeca
na pricu o djecaku koji je neprekidno vikao “Vuk, vuk !”.
Zar vam je dodijao zivot?

Iza_horizonta

Ovaj tekst, blago rečeno, je daleko od realnosti.

Laki Topalović

U smislu štete, jest igrokaz, jer bi više štete napravaili Nusravci s dva mobilna sustava TOS-1, da ih imaju.

Five Eyes

S ovim raketiranjem Sirije – Amerika zeli poslati poruku svim ucesnicima na mirovnoj konferenciji za Siriju da se drze podalje te konferencije, poruka je poslata svim pobunjenicima koji su ucestovali na Konferenciji u Asteni u Kazahstanu, isto tako i Turskoj. Rat se mora nastaviti, Amerika ce datvati podrsku teroristima, Rusija… Pročitaj više »

Alen II

Jedni likuju, drugi su zbunjeni, treći sve znaju… Kakava živopisna ekipa! Da vas je Tito sastavljao ne bi vas urnebesnije sastavio. Ajde, doći ću još koji put da se zabavim čitajući komentare, pa me možete čekati u zasjedi hahahaha…

Brane

Normalno da je tekst daleko od stvarnosti. Ameri su ovo mogli odigrati bilo kada, i prije 5 godina, kao i sada. Malo naivno objašnjenje. Pravi razlozi su nedokučivi većini, može ih biti milion. Thierry Meyssan tvrdi da je ovo dogovoreno kako bi trump preživio politički. Malo nategnuto, ali vidjeti ćemo.… Pročitaj više »

mou

@ Alen II
Otidji na The Voice of America ili BBC, tamo ces naci najbolju verziju sto je “istina”.
Tamo pise da je Siriju raketirao Putin. LOL

eu-Raj

Za vrijeme francuske revolucije, da bi opstao ziv, morao si nevinog okriviti, poslati na giljotinu.
Mozda imamo ovaj slucaj u Americi, Da bi se Trump pokazao pravovjerni mora dati Rusima pljusku, mozda, tko ce znati, tek prepostavka, znat cemo jasnije za dva ili tri tjedna.

Alerik

Daily Mail je uklonio s interneta članak iz siječnja 2013. u kojem su pisali o planovima SAD za kemijski napad u Siriji i prebacivanje krivnje na Assada (http://www.globalresearch.ca/deleted-daily-mail-online-article-us-backed-plan-for-chemical-weapon-attack-in-syria-to-be-blamed-on-assad/5339178) i to upravo na dan američkog napada na sirijsku vojnu bazu. Operacija pod lažnom zastavom je prepuna novija povijest. Možemo poći od… Pročitaj više »

uplo

Priznajte, ipak su bili u pravu engleski znastvenici koji su prije polak godine tvrdili da je Trump luđak.

uplo

Molim vas ignorirajte sto pise Darja Aslamova Ignorirajte sto pisu ruske novine…oni svi nemaju muda, svi se boju da ne bi zavrsili na americku crnu listu pa ne mogu putovati na tzv. zapad …njihovi clanci su kao juha bez soli. City News – Donald Trump’s war and the ‘Madman theory’… Pročitaj više »

koks

Koja hrpa vrsnih geostratega, analiticara i sl. mlatimudana….. inace se veliki politicari i stratezi vode emocijama pa eto, putin je odma triba salvu raketa po americi ispaliti…Pa Bog vas popiša!!! Lakija podrzavan, covik misli glavon, brane je lipo napisa o prijateljima i neprijateljima! Dosad je bilo nekoliko crnih dogadaja di… Pročitaj više »

Antonio

“Trump je za napad koristio arsenal koji je imao pri ruci. Proveo je napad, ali bez praktičnog učinka. Odlučio se na čin zastrašivanja, a da nikoga nije uplašio, nego samo razljutio. Odluku je donio tijekom susreta i s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, a poznato je kako Kinezi tumače skrivene poruke.… Pročitaj više »

Natovac za novac

Sto se tice ovog incidenta, ispaljenih 59 raketa na Siriju, nitko nije vidio razbijene avione. Sjecam se ruskog filma “Lovci na karavane” kako su izrezirali sukob, kako su ubili pasa, uzeli njegovu krv pa prolili po podu..itd, ima film na You tube. Sad tek dolazi glavni problem, McCain, Obama koji… Pročitaj više »

London

Javio se danas iranski predsjednik Hassan Rouhani i trazi istragu povodom kemijskog udara – americko-engleski stav je jasan, istraga se nesmi sprovesti, dovoljna je izjava Trumpa.
Trump, taj isti Trump je proglasen od medija iz tih istih zemala Madman.

London

Javila se i Sjeverna Koreja
– Ovo je dokaz po milion puta da te moze spasiti samo nuklearno oruzje od neuracunljivosti iz Washingtona.
U pravu su.

Englezi, Australija, Kanada i NZ su kao mulci koji ne mogu nikog zviznuti nego samo navijaju da njihov veliki brat druge mlati batinom.

Ana

Rusija zna da ce kad tad, poceti sirenje demokracije na njenom teritoriju. Sta ce , kako i kada napraviti, valjda znaju. Nadajmo se. do sada je … koliko… 80% covjecanstva pretvoreno u krv i vatru. A sbe zbog demonkracije. Rusija zna, i mora znati, da ju nista drugo nece, evenyualno… Pročitaj više »

kolo

Well, I guess the only good thing about Trump;s missile attack is that it demonstrated to the Russians and the world how piss-poor Tomahawk cruise missiles perform.

Mak

Nema svjetskog bez Srba! Ave Srbija.

Tomica

Čini mi se da je u medijima hitna sjednica VS povodom raketiranja Sirije slabo ispraćena. Tu i tamo se pojavi isječak izlaganja Safronkova i Halley, nedovoljno za neki zaključak. Možda mi je promaklo ali nigdje nisam našao izjavu kineskog ambasadora pri UN. Ima li negdje objavljen stav Kine?

Michael Collins

Sultan je Gazdi već drugi put u godinu i pol dana zabio nož u leđa (od Turčina ne možeš ništa ni očekivati). A ovo je bila poruka zio-nazija da mogu udariti po ruskom savezniku kadgod požele. Ali meni je iritantnije još nešto drugo – Rusija kao da se nećka potaracati… Pročitaj više »

Se Nada

Ako je dugo pripreman ovaj napad americke vojske na sirijsku ,,,lako je zakljuciti ko se krije iza upotrebe hemijskog oruzja i stradanja neduznog stanovnistva…kao i iza svih napada po Evropi.Previse je ovo prljavo da bi obicni covjek shvatio svu bezskurpoloznost ovakvog postupka.Nadam se da ce istina i pravda pobjediti i… Pročitaj više »

hiber

Dajte Babiću dosta se opustili na ovom naivnom portalu sa suflerima koji vam povlađuju. Tomahavci su samo udarac starom cipelom na olinjalu pantaganu kako bi se osokolio Erdogan pred referendum i produžio rat u Siriji. Stvarni razorni napad odvija Vam pred nosom u vlastitoj sobi gdje vam gori naslonjac, a… Pročitaj više »

davor

Trump definitivno nije sposoban obavljati dužnost američkog predsjednika. To je narcis sa vojnim zapovjednim odgovornostima. A Mattis (čovjek koji je masakrirao svadbe po Iraku 2004-e) na čelu Pentagona to je otprilike kao da uzmeš Breivika iz zatvora i staviš ga na čelo Pentagona. Rusi moraju još puno priprema napraviti ne… Pročitaj više »

Zoks

Veterans today nedostupan, cini mi se od trenutka kad je objavio clanak pod nazivom “Israel want WW3 now”

gost domaćin

amerikanci obrisaše guzove s rusima, a trump s putinom. hahhah…. :)))

Kraut

Trump: Generals will have 30 days for ISIS plan
“Donald Trump once said he had a “foolproof” plan to defeat ISIS but now he says if elected, he will give generals 30 days to come up with a plan to defeat the terror group.”

Pero

gomila gluposti I nagadjanja…po meni ameri su tamo samo da zastite Izrael, odnosno moguce preuzimanje golana of strane sirijaca

POVEZANE VIJESTI