SAD potvrđuju: “Možemo gađati Rusiju iz Europe”

nato štit evropa rusija
87 komentara

Američki sustavi proturaketne obrane koji se koriste u Rumunjskoj i Poljskoj se lako mogu pretvoriti u ofenzivne sustave, piše američki Pomorski istraživački institut (USNRI).

Stručnjaci američkog instituta su razgovarali s Abrahamom Denmarkom, koja trenutno vodi azijski odjel Znanstvenom centru Woodrow Wilson, a ranije je radio u Pentagonu.

Prema stručnjaku, konverzija sustava u bazama u Rumunjskoj i Poljskoj, gdje su postavljeni proturaketni sustavi za obranu od iranskih balističkih projektila, vrlo lako postaju ofenzivno oružje protiv Rusije. Treba uzeti u obzir da zračni i pomorski projektili ispaljeni od strane NATO pakta kompliciraju ruske obrambene planove za odbijanje napada s europskog prostora.

Abraham Denmark priznaje da bi ova preinaka lansera prekršila sporazum o uklanjanju projektila srednjih i kratkog dometa.

U listopadu je američki predsjednik Donald Trump, optužujući Rusiju za kršenje sporazuma i akumulaciju tih oružja u Kini, najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz INF ugovora. Savjetnik Trumpa za nacionalnu sigurnost, John Bolton, koji je nedavno posjetio Moskvu, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom je potvrdio Trumpove planove. Kao odgovor na američku najavu o mogućem povlačenju iz bilateralnog sporazuma, Ruska Federacija je rekla kako je primila na znanje prijetnju nove utrke u naoružanju i odobrila je donošenje mjera osvete, čiji specifičan sadržaj još nije objavljen.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao kako Moskva neće ponoviti loša iskustva Sovjetskog Saveza.

Sporazumom je zabranjeno sudjelovanje sudionika u proizvodnji, ispitivanju i implementacija balističkih raketa srednjeg dometa 1 000 do 5 500 kilometara i kratkog dometa od 500 do 1000 kilometara, a SAD i Rusije su se obvezali da će ukloniti odgovarajuće lansere, što je i učinjeno.

Ugovor INF je isključivo bilateralne prirode i obuhvaća SAD i bivši Sovjetski Savez, time i Ukrajinu, Kazahstan, Bjelorusiju i Rusiju, ali ne i Kinu.

Kao što je potvrdio američki Pomorski institut, Rusija razmještanje lansera Mk-41 u Rumunjskoj i Poljskoj smatra teškom povredom ugovora INF, jer se iz njih mogu lansirati  proturaketnu projektili  RIM-161 Standard Missile 3, ali i krstareći projektili Tomahawk dometa do 2500 kilometara, koji mogu dosegnuti bilo koji cilj na europskom dijelu Rusije.

Sjedinjene Države optužuju Rusiju za skrivanje pravog kapaciteta proturaketnog krstarećeg projektila 9M729 i sustava Iskander-M, što je kopnena verzija pomorskog projektila Kalibar-NK dometa do 1400 km. Pentagon vjeruje da kopneni projektil imaju domet do 5500 kilometara, a ne 500 kilometara, kako tvrdi rusko Ministarstvu obrane.

Nedavno je Vladimir Putin dao do znanja što misli o svemu ovome i nudimo kratki govor s prijevodom na našem jeziku.

News USNRI

VIDEO:

Kada Putin poludiRusija je bitna kao protuteža Americi u geostrateškom smislu.Bez Rusije amerikanci bi vladali svijetom.

Gepostet von Ma Ništa Opet am Freitag, 12. Oktober 2018

INF sporazumKalibarMk41NATOTomahawk
Pretplatiti se
Obavijesti o
87 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
RoPe
5 godine prije

Bilo je na Sputnjiku da je Gorbačov već bio potpisao kapitulaciju kad je molio Amerikance da se ne šire na Poljsku i Rmunjsku.

Ne kužim te Ruse. Vladali su s pola EUROPE. Kazahstanom i zemljama na Kaspijskom jezeru, a onda su se toga odrekli bez ispaljenog metka.

MilanCZ
5 godine prije

Evropa o ničem neodlucuje,globalni centri moci su trenutno Rusija i Amerika.Evropa se polako odvaja od americke drzavne elite koja pod svaku cjenu zeli sukob sa Rusijom,razmjestanje tih raketa ima za cilj unistiti evropu koja bi se nasla na udaru ruskih raketa.Razumnom politikom Trumpa i Putina do tog rata nece doci,ti jastrebi iz americke drzavne elite su otpisani,nesmire se,dobiti ce tako po usima od globalista da nece imati snage da bilo sto da naprave.

igi
5 godine prije

…ne znam čemu strka oko raketa srednjeg dometa…pa rusija je 20 km od amerike…a portland i san francisko može tuči s raketama srednjeg dometa…

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Nesporna cinjenica da je svaki sporazum sa SAD mrtvo slovo na papiru i da ne znaci apsolutno nista, te da SAD sve sporazume koriste iskljucivo u cilju zavaravanja.

Ana.
5 godine prije

Meni je ono sto u naslovu stoji malo manji problem od jednog drugog problema: Taj problem je slijedeci: I Rusija moze gadjati vas, gdje god da ste, pa i u Europi!

Son of Alerik
5 godine prije

Oni nas gađaju, oni pucaju na nas, ali s druge strane se čuo krik jer i mi pucamo na njih. Ovo je ratna Daleke Obale, bez puno patetike i mudrovanja.
Šteta što se to ne može primijeniti i na ovu temu jer u ovom slučaju nema poštene borbe. Netko će odnekud ispaliti projektil s udaljenosti od 1500 km i dematerijalizirati sve na što naiđe, čovjeka, floru, faunu. Najgore od svega je što sociopati svojim djelovanjem tjeraju normalne ljude da budu poput njih. Kako će se drugačije Rusija obraniti od prijetnji nego proizvodnjom istog ili jačeg oružja?
Loša vijest je da broj sociopata na strani NATO-a raste i da smo svakim danom bliže trenutku u kojem će oni nadvladati nad ljudima s dušom. Teško je ne vidjeti u svemu ovomu oko nas apokaliptičke znakove.

giordano bruno
5 godine prije

Blickrig (nem. Blitzkrieg, u prevodu „munjeviti rat“) – napadaju koristeći brzinu i iznenađenje kako bi onemogućile neprijatelja da blagovremeno uspostavi koherentnu odbranu.
Blickrig je po prvi put u velikom obimu primenjen od strane nemačkog Vermahta tokom Drugog svetskog rata.

Duki
5 godine prije

Pa ovo je malo dublja misao ! Gađati RF iz Europe !bravo! Ovo je vrijedno 2 West-pointa.
Takva pamet .kolosalno.samo ima jedna caka
RF uzvrati ! Gdje ? Pa po USA-naravno.A Europa naivno daje lokacije za silose.Poljaci su već sa nekoliko izjava već pokazali da su bliski nama .a Vlasi ko vlasi “za lovu u koju god želiš rupu ???”!!!

zoran
5 godine prije

gospodo,citam komentare i vidim da vam prolazi jedna cinjenica a to je da ce ameri prvi stisnuti dugme i napasti ruse a da ce onda nestati evropa,kada je rusi totalno sruse ameri ce potpisati primirje i sporazum.zabole amere djoka za evropu njima je bitno samo njihovo dupe.

Balad
5 godine prije

“SAD potvrđuju:’“Možemo gađati Rusiju iz Europe'”

Da, moj brat je jači od tvojeg brata! 🙂 🙂 🙂

netman
5 godine prije

pljuc pluc… Kao i uvijek ameri koriste druge za svoje prljave ciljeve. Nažalost, EU je kolonija Amerike.

eu kolonija
5 godine prije

konjokradice ne razumiju jezik matematičara I šahista

Weteran
5 godine prije

I kada u lansere ubace nuklearke, spržiće ih Munja sa neba, preventivno !?
Niko zbog Rumuna i Poljaka neće tražiti Kraj poznate civilizacije.
Korumpirano rukovodstvo navedenih zemalja će se baškariti u Top destinacijama, a stanovništvo tumarati Spaljenom zemljom?!
Moskva i Vašington žive svojim ustaljenim životom.

mladen3x
5 godine prije

Rusija je več nekoliko puta napadana i dobro znamo kako se na kraju završilo.Europi bi bilo pametnije da se riješi Amerike i ujedini se s Rusijom i na taj način više otvori Azijsko tržište i suprostavi se sve večem utjecaju Kine.Pitanje je koliko je to moguče u ovom trenutku.

Crodaemon
5 godine prije

Samo njab moze mislit da iskander ima domet od samo 500 km kao i da je sustav proturaketne obrane u europi da je zastiti od iranaca i korejaca.

KKK
5 godine prije

Rusija isporucuje donbasove ratnike ukrajini.izdaja ko 95.

KKK
5 godine prije

12

Ivo
5 godine prije

Raspoređivanje nuklearnih raketa kratkog dometa na ruske granice dovodi Rusiju u iznimno nepovoljnu situaciju. Vrijeme leta tih raketa do glavnih ruskih gradova je od 1-4 minute, dok je vrijeme leta ICBM-ova do usa oko 25 minuta. Osim ukoliko zaista imaju neku super naprednu tehnologiju za proturaketnu obranu, Rusi bi trebali podvući crtu na ove očigledne pripreme za napad i izraketirati Iskanderima ove dvije baze na svojim granicama. Uz obećanje da će tako biti i ubuduće,bude li se opet kršio INF sporazum. Sad će krenuti prozivke i minusi, međutim ovaj potez bi djelovao otriježnujuće na anglocioniste, kompletne sankcije Rusiji se uvode i tako i tako,a efikasan udar bi usput otrijeznio one na strani psihopatske koalicije koji vjeruju u uspješan prvi udar na Rusiju. Ovo ne bi izazvalo nikakav nuklearni rat, već bi ga samo dodatno spriječilo. Rusi su dosad već mogli (a i trebali) naučiti da cio-gangsteri odlično reagiraju na šaku… Čitaj više »

davor
5 godine prije

Raspametili su se Rusi, važno je da su evidentirali pogreške i nedosljednosti Sovjetskog saveza, otkada je Putin još kritizirao sovjetsku politiku u Afganistanu, a Europa stara k..va nju i nije moguće predvidjeti. Važno je znati razliku između pucanja s poljskog i rumunjskog teritorija i poljskog i rumunjskog pucanja. Nitko vjerovatno utjecajan u ono vrijeme među Sovjetima nije shvaćao ni da su nacisti jedan dirigirani gumb sa Zapada koji je prestao služiti svrsi kada je poražen na istočnom frontu. Ne sumnjam da će moderni ruski stratezi znati odgovoriti na ovakve izazove i da će u slučaju napada znati kazniti stvarne nalogodavce a ne kao Sovjeti istočno-europsku sirotinju. Ako je Sirija to shvatila di neće jedna Rusija..

davor
5 godine prije

Uvijek se u slučaju američkog napada sa rumunjskog teritorija može ispaliti jedan upozoravajući rafal na London i nema više rođo ni NATO-a ni američke sile. A rumunjska sirotinja neće i nemora znati ni o jednom ni o drugom.

Fatih
5 godine prije

AMERICKI RAKETNI SISTEMI U EVROPI.
AMAERICKE BAZE U EVROPI
AMERICKA NUKLEARNA TRIJADA U EVROPI
IMA JEDNA POSLOVICA KOJA GLASI “KOME JE SUDJENO DA BUDE EBAN, SAME MU GACE SPADAJU.

rt*
5 godine prije

Ako se pazljivo pogleda angazman americke vojske od 1900-te do danas, prodaja oruzja proizvedenog u SAD drugim drzavama i udio vojnog proracuna u ukupnom proracunu jasno se dolazi do zakljucka kako gospodarstvo SAD-ne moze opstati bez rata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI