fbpx

SAD potvrđuju: “Možemo gađati Rusiju iz Europe”

nato štit evropa rusija

Američki sustavi proturaketne obrane koji se koriste u Rumunjskoj i Poljskoj se lako mogu pretvoriti u ofenzivne sustave, piše američki Pomorski istraživački institut (USNRI).

Stručnjaci američkog instituta su razgovarali s Abrahamom Denmarkom, koja trenutno vodi azijski odjel Znanstvenom centru Woodrow Wilson, a ranije je radio u Pentagonu.

Prema stručnjaku, konverzija sustava u bazama u Rumunjskoj i Poljskoj, gdje su postavljeni proturaketni sustavi za obranu od iranskih balističkih projektila, vrlo lako postaju ofenzivno oružje protiv Rusije. Treba uzeti u obzir da zračni i pomorski projektili ispaljeni od strane NATO pakta kompliciraju ruske obrambene planove za odbijanje napada s europskog prostora.

Abraham Denmark priznaje da bi ova preinaka lansera prekršila sporazum o uklanjanju projektila srednjih i kratkog dometa.

U listopadu je američki predsjednik Donald Trump, optužujući Rusiju za kršenje sporazuma i akumulaciju tih oružja u Kini, najavio povlačenje Sjedinjenih Država iz INF ugovora. Savjetnik Trumpa za nacionalnu sigurnost, John Bolton, koji je nedavno posjetio Moskvu, nakon sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom je potvrdio Trumpove planove. Kao odgovor na američku najavu o mogućem povlačenju iz bilateralnog sporazuma, Ruska Federacija je rekla kako je primila na znanje prijetnju nove utrke u naoružanju i odobrila je donošenje mjera osvete, čiji specifičan sadržaj još nije objavljen.

Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao kako Moskva neće ponoviti loša iskustva Sovjetskog Saveza.

Sporazumom je zabranjeno sudjelovanje sudionika u proizvodnji, ispitivanju i implementacija balističkih raketa srednjeg dometa 1 000 do 5 500 kilometara i kratkog dometa od 500 do 1000 kilometara, a SAD i Rusije su se obvezali da će ukloniti odgovarajuće lansere, što je i učinjeno.

Ugovor INF je isključivo bilateralne prirode i obuhvaća SAD i bivši Sovjetski Savez, time i Ukrajinu, Kazahstan, Bjelorusiju i Rusiju, ali ne i Kinu.

Kao što je potvrdio američki Pomorski institut, Rusija razmještanje lansera Mk-41 u Rumunjskoj i Poljskoj smatra teškom povredom ugovora INF, jer se iz njih mogu lansirati  proturaketnu projektili  RIM-161 Standard Missile 3, ali i krstareći projektili Tomahawk dometa do 2500 kilometara, koji mogu dosegnuti bilo koji cilj na europskom dijelu Rusije.

Sjedinjene Države optužuju Rusiju za skrivanje pravog kapaciteta proturaketnog krstarećeg projektila 9M729 i sustava Iskander-M, što je kopnena verzija pomorskog projektila Kalibar-NK dometa do 1400 km. Pentagon vjeruje da kopneni projektil imaju domet do 5500 kilometara, a ne 500 kilometara, kako tvrdi rusko Ministarstvu obrane.

Nedavno je Vladimir Putin dao do znanja što misli o svemu ovome i nudimo kratki govor s prijevodom na našem jeziku.

News USNRI

VIDEO:

Kada Putin poludiRusija je bitna kao protuteža Americi u geostrateškom smislu.Bez Rusije amerikanci bi vladali svijetom.

Gepostet von Ma Ništa Opet am Freitag, 12. Oktober 2018

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
87 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Bilo je na Sputnjiku da je Gorbačov već bio potpisao kapitulaciju kad je molio Amerikance da se ne šire na Poljsku i Rmunjsku.

Ne kužim te Ruse. Vladali su s pola EUROPE. Kazahstanom i zemljama na Kaspijskom jezeru, a onda su se toga odrekli bez ispaljenog metka.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  RoPe

kako nekuzis,pa svjetom vladaju globalisti,to vrijeme ameri su od globalista dobili ulogu da rijesavaju za globaliste globalne probleme,to sto se americka drzavna elita osokolila,prevarila globaliste,zato ce sada platiti ceh svega toga i sada sva velika događanja u americi,bombe,ubistva u sinagogi,idu upozorenja americkoj drzavnoj eliti da se smire inace ce im biti vatreno u americi.Tadasnja komunisticka partija rusije,sovjetskog saveza na cleu sa Gorbacovem su bili obicni pohlepni idiolozi koji su za zelene dolare prodali rusiju.Da se nije pojavio Putin, Rusija nebi vise postojala,bile bi male drzavice koje nebi imale svoj suverinitet.Sve jasno kao dan.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Milan, čitam tvoje postove redovito i stvarno potiču na razmišljanje.
Kako se FED u to uklapa? Sto nije FED od globalista. To objasni, kako globalisti svoj FED uništavaju plaćanjem u lokalnim valutama. I zašto?

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  RoPe

RoPe Ja nemogu reć da znan šta će se dogodit jer neznan, ali svi znamo šta se događalo, a to je da su kroz povijest u raznim periodima postojale svijetske valute koje su propadale . . . španjolska, portugalska, nizozemska, engleska, sad je američka još na životu ka glavna svijetska valuta . . . a novce su imali uvik isti . . . sad se samo priča o jednoj vladi, jednoj vojsci, jednoj religiji . . . i jednoj valuti . . . također se priča kako bi ta valuta bila bezgotovinska . . .
Također neznamo ko vlada sa ruskom i kineskom valutom . . . znamo kako se sve zapadne centralne banke koordinirane sa BIS (Bank of International Settlements) . . . a sad iman pitanje koje meni nije jasno, a to je kako je npr ruska Sberbank mogla dobit dozvolu od nekih europskih centralnih banaka za rad u njihovim zemljama pa i u Hrvatskoj . . . mi neznamo ko to odlučuje . . . šta se Hrvatske tiće HNB definitivno nije ta koja je samostalno odlučila o puštanju ruskih banaka u Hrvatsku, HNB je formalno dala dozvolu, ali ko odlučuje niko nezna . . .

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Moreno

@RoPe
“onda su se toga odrekli bez ispaljenog metka”
Teške naivčine kroz čitavu povijet,
Zapad ih je vrtio oko malog prsta još od propasti zlatne horde a i prije toga, takav su gubilački mentalitet, vidiš da su im turci uvalili šizmu a soroš uzeo ukarajinu za sitnu lovu, anglosanksonci financirali švabe da ih istrjebe u drugom ratu a englezi im uzeli finsku estoniju letoniju i litvu, povrh toga im ubili cara. Za kazahstan i ostale stanove su sami krivi, umjesto da ih se boje i klanjaju im se ovi se šprdaju sa njima i šikaniraju ih do mile volje, čak i moldavija. Slaveni su općenito kasno formirali svoje države tako da se nije formirala državna i nacionalna svijest kroz stoljeća, vjerojatno rusi i dalje zbog toga prizivaju careve.
Po Meni slaba država slabog naroda sada je svaki 5 rus musliman. Puše na veliko.

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije
Reply to  Moreno

… a novce imaju uvijek isti 🙂
Slažem se.

Nego jel imaš neki izvor tko je vlasnik ruske i kineske valute?

Za kinesku sam uspio dokučit da imaju dva ¥. Za po doma i medjunarodni. Jesu Rusi u Bisu?

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  RoPe

Koliko znam njihova je banka samostalna kao i druge centralne banke zapadnog tipa, nije kao što je bila centralna banka libije sirije irana i sjeverne koreje (interesanta niz država)da nije u funkciji zapadnog kapitala, nešto su rusi spominjali otcjepljenja ali ništa još od toga, još nisu ni svoj swift u potpunosti pustili u pogon malo im je skup. ovo pišem po sjećanju nemam 100% ažurirane podatke ali nije samostalna to sigurno,.dali je mađarskog tipa ne znam.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Moreno

Hvala Bogu da je netko spomenuo međunarodnu banku za poravnanja iz Basela. To je prava adresa. Kao što je pravi izraz’ međunarodna financijska oligarhija’, a ne, recimo, ljudi gušteri…ili ….izrazi koji se i ovdje koriste a bez jasnog značenja što stoji iza njih

Sumorni šum
Gost
Sumorni šum
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Hvala milane na pojasnjenju

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  Sumorni šum

jesi siguran da se pravom milanu zahvaljujes ima tu vise milana koji su isti kao.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije
Reply to  RoPe

Zato jer su zločesti.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Mate

Trik je u gađanju sibira nuklearnim projektilima a to mogu odlično napraviti iz ukrajine i afganistana. Rusi dugoročno gube, Mekinder je pobijedio. Rusi imaju još deset do petnaest godina fore poslije toga by by.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  RoPe

De molim te pročitaj ovdje. Tada je Rusija uz još nekoliko zemalja de facto izdržavala sve satelite u Sovjetskom Savezu, a Varšavskom ugovoru da ne govorim. Stvoreno je “obrnuto carstvo” kada centar izdržava periferije. Da je htjela raspad Sovjetskog Saveza s carskim zemlja koje je unijela, to bi bio sveopći rat. Uostalom imaš stariji članaka Logično: SSSR se raspao, ojačao Rusiju i doveo do nepremostivih podjela na Zapadu

RoPe
Gost
RoPe
2 godine prije

Laki. Ja sam sad tu na nekoj edukaciji u Beogradu. Tu su i neki Kazahstanci i Kinezi. Nema Rusa. Govori se o naftnim poljima za koje u CCCP-u nisu ni znali da postoji jer nisu imali tehnologiju da znaju. Mislili su da je Kazahstan pustopoljina. Zato nisu ispalili metak.
A ovo obrnuto carstvo. Teško mi je povjerovati u to jer sam putovao iza željezne zavjese osamdesetih. Po toj bi logici u Istočnoj Njemačkoj trebalo biti lagodnije živjeti jer je Istočna živjela na Sovjetski račun, dok bi Zapadna trebala biti devastirana jer su je Englezi i Amerikanci eksploatirali.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  RoPe

Polako. Ist. Njem .nije bila dio SSSRa., nego Varšavskog pakta. U SSSRu jest postojao problem lošeg upravljanja. Petar Veliki je za značajne sume zlata i srebra kupio od Švedske Litvu, Estoniju….bome bila je greška izaći iz toga…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Laki
Ne sjećam se da je bilo baš tako. Centar nije izdržavao periferiju no maksimalno ju je kočio, često ne namjerno. Država je bila tako konciprana još od Staljina na ovamo. Loša koncepcija. Da su imali samoupravni socijalizam i zaštitne carine i manje protekcionizma središnjice spram satelita postojali bi još i danas.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Dub Miroslav
Točno tako nisu imali poima šta rade jednostavno su se prepustili beznađu.
“SSSR se raspao, ojačao Rusiju i doveo do nepremostivih podjela na Zapadu”
Kojih pdjela na zapadu?
Rusija je postala od sile prćija za nabijanje i istezanje ušiju.
Najgora moguća izdaja.
I danas služi za deranje i iznošenje love vanka.
Loš narod, loša genetika, loša država,
Finci su ih namlatili u prvom zimskom ratu a ovi ih pobjedili krvavo u “drugom zimskom ratu” i nisu je okupirali iako je bila na strani sile osovina kao i ostale zemlje osovine nego ih pustili da se našetavaju oko lenjingrada. budale.

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije
Reply to  velebit2

Iz tebe izbija čisti nacizam, jer vidim spominješ neke gene. Rusi imaju loše gene? Hm.. To ti ispitivao pa tako govoriš?
Ti si obični laprdljivac.
Rusiju mogu “okruživati”, to uvijek radili. Ali, Rusija ima stratešku prednost, to je ogromna dubina teritorije, neizmjerni resursi u toj teritoriji i naravno 15 000 atomskih bombi raznih snaga.
Evropa će postati radioaktivna pustara a ni daljina Amerike im ne bi bila nikakva prednost jer vojvode i sarmati vrlo brzo lete.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Komunista

@Komunista “Ti si obični laprdljivac.” Kićeno pišeš ali mi daješ loše argumente. Jesu amerikanci zaposjeli ukrajinu. Jesu Jeli mogu uništiti ruski atomski potencijal iz ukrajine koji se nalazi u sibiru. Mogu. Jesu amerikanci u afganistanu. Jesu. Jeli mogu bušiti ruse po sibiru. Mogu. “to je ogromna dubina teritorije” To je bio problem za napoleona i za adolfa, za rakete nije. one to prolete za par minuta i ne smeta im -40 celziusevih. “215 000 atomskih bombi raznih snaga.” Koje neće poletjeti zbog preventivnog nuklearnog napada, Rusi znaju u kakvom su položaju da puše na veliko i zbog toga su napravili oružja sudnjeg dana tipa mrtva ruka, tako nešto.. Rusi su izgubili. Kaput. To što su oni tebi dragi to je drugi tip rukava. Sami sebe su degradirali od velesile do krpe za brisanje cipela “Iz tebe izbija čisti nacizam.” Kad imaš veliki bazen ljudskog potencijala onda se tu može naći dosta genijalnih ljudi, brojem više, rusa ima 140 milijuna i koga su izbacili u zadnjih 50 godaina da je bio usporediv sa zapadom po kvalitetu i kvantitetu. Daj nabroji neke face ja se sjećam Koroljova a ti dopuni barem na preste jedne ruke. Toga je bio i staljin svjestan pa… Pročitaj više »

udav
Gost
udav
2 godine prije
Reply to  velebit2

rusi su sacuvali svet od zapadne gluposti, i sad prodaju oruzje istoku, kini i indiji
samo slep ne vidi da sva ova halabuka oko rusije je iz razoga sto ce sutra moliti rusiju da urgira kod kine i indije da postede zapad od propasti, u ime hriscanstva

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  udav

@udav
rusi su sacuvali svet od zapadne gluposti
Zapad može biti sve samo ne glup.
Rusija je uvijek prodavala oružje.
Rusija nema veliki uticaj ni u moldaviji ni u litvi ni u iranu ni u
kazahstanu ni u kini ni u iundiji.
“u ime hriscanstva” su im turci podvalili novu šizmu nakon skoro 1000 godina.
Na žalost činjenice.

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  velebit2

kako jedna od samo 2 svjetske nuklearne velesile ne moze imati utjecaja u npr jednoj moldaviji?
zasto onda postoji briks i indija je u njemu, iran je u statusu kandidata i zasto cim neko ugane zglob u svijetu oma optuzuju ruse ako nemaju nimalo utjecaja? ako nemas utjecaja koga onda boli kuki za tebe? de mi to objasni. nisam pametan, blagoslovi me

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Pajo

Pajo “briks” je klub za naslikavanje, toliko su složni da se jedino mogu dogovoriti kada će se ponovo doći slikati, Brazil je dobio desničara za predsjednika prema tome nestat će im u imenu ono slovo “b” pa će biti samo “risk” osimtoga što su u svom dosadašnjem postojanju uradili, apsolutno ništa.Iran je u inflaciji i nezaposlenosti do vrata u zaostaloj privredi, rastegnuti su na sve strane, nisu sila ni po čemu osim po pradama pasdarana sa papirnatim raketama. “ako nemas utjecaja koga onda boli kuki za tebe?” Usa im je preko turaka srušila avion a ovi nisu bili kadri zatvoriti nebo iznad sirije. . poslije im navoode male dronove na bazu preko satelita i ubijaju vojnike i uništavaju avione . židovi ih koriste kao živi štit za svoje avione i ruše im avion zaelektronsko izviđanje Del el zoru su im ubili najboljeg generala operativca. ni tada nisu prstom mrdnuli, ubili su im par stotina wagnerovaca (skoro svi rusi) ispred nosa. Rusi nisu sposobni proicirati silu van svojih granica. Nisu sposobni zaštititi i osloboditi svoga saveznka, turci ih vode guzicom za nos.Baltičke zemlje kojih ukupno ima koliko jedno pregrađe moskve, im šamaraju načelnika vojske, Krim su zauzeli kako treba, to su… Pročitaj više »

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  velebit2

cuj staljin bio svjestan pa staljin i je vecinski krivac za genetiku rusije vise od svaba i amerokenjaca edno 20 puta. Staljin je sve simetricne ljude i zene tj. zgodne sa plavim ocima trpao u logore trazio je da mu svaku simetricnu facu sa plavim ocima ili kosom iz sela ili gtrada dopreme izbatinjaju i u logor na izgladnjivanje do smrti. staljin je najveca ubojica u povijesti covjecanstva. sociopat psihopat sizofrenik i monstrum. a da ne pricam kako je tretirao svoju vojsku i radnicku klasu.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Pajo

@Pajo
Staljin je sve simetricne ljude i zene tj. zgodne sa plavim ocima trpao u logore
Za ovo prvi put čujem meni je ovo čista konstrukcija!
Staljin je zemlju industrijalizirao i opismenio. političke protivnike je trpao u logore a neposredne urotnike streljao nešto oko 30tisuća.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  velebit2

@velebit2, tebi očito nešto promiće, nisu ovo amarički filmovi, to što si opisao je kraj, nisu Rusi izgubili, izgubili smo svi, oni koji napadaju, oni koji su napadnuti i neutralni promatrači. KRAJ, jel tebi to jasno ?

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Direktor

KRAJ, jel tebi to jasno ?
Kraj za rusiju kakvu poznajemo definitivno, putin je kupio 10 do 15 godina ali to je sve, koga će rusi potegnuti za sobom to tek treba vidjeti, do sada je meka sila kod rusa uvjek palila.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  velebit2

@velebit2
“Jeli mogu uništiti ruski atomski potencijal iz ukrajine koji se nalazi u sibiru. Mogu.”
Daj me prosvjetli….čime odnosno što oni to imaju u Ukrajini?
.
“Jesu amerikanci u afganistanu. Jesu.
Jeli mogu bušiti ruse po sibiru. Mogu.”
Opet isto pitanje …čime?!?!’
.
Doktrina preventivnog napada bi uključivala mogućnost uništenja većine nuklearnog potencijala Rusije u prvom valu. Veliki gradovi bi bili pošteđeni uz prijetnju njihovog uništenja u slučaju njihovog nuklearnog odgovora.
.
Da li to mogu uspješno izvesti u današnjem trenutku?
Ne mogu

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Ara

“Ara”
Instalirali su sisteme u rumunjskoj i poljskoj. ovo je gore od kubanske krize kad su usa instalirale rakete u turskoj pa rusi uzvratili sa kubom.
Opet isto pitanje …čime?!?!’
Raketama!
Koje dođu za par minuta, tako da je vrieme odgovora praktično pre kratko za razliku od balističkih koje gledaš pola sata kako lete.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  velebit2

@velebit2
?????
Kakve veze imaju Rumunjska i Poljska sa tvojim tvrdnjama da mogu gađati Rusiju iz Ukrajine i Afganistana o čemu si u više navrata sinoć pisao.

Pajo
Gost
Pajo
2 godine prije
Reply to  velebit2

velebit esi se ti dosta nalupo danas esi pijan mozda?

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Pajo

Pajo
Ako nemaš ništa argumentirano reći onda barem budi pristojan, stvar kućnog odgoja.

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije

Evropa o ničem neodlucuje,globalni centri moci su trenutno Rusija i Amerika.Evropa se polako odvaja od americke drzavne elite koja pod svaku cjenu zeli sukob sa Rusijom,razmjestanje tih raketa ima za cilj unistiti evropu koja bi se nasla na udaru ruskih raketa.Razumnom politikom Trumpa i Putina do tog rata nece doci,ti jastrebi iz americke drzavne elite su otpisani,nesmire se,dobiti ce tako po usima od globalista da nece imati snage da bilo sto da naprave.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

A tramp se povlaci iz INF… Mile smanji taj marketing iz Isfahana….

igi
Gost
igi
2 godine prije

…ne znam čemu strka oko raketa srednjeg dometa…pa rusija je 20 km od amerike…a portland i san francisko može tuči s raketama srednjeg dometa…

MilanCZ
Gost
MilanCZ
2 godine prije
Reply to  igi

neide o rakete,ide o tome da mediji naprave od trumpa veceg jastreba protiv rusa nego sto su njegovi pravi neprijatelji.Mediji pisu jedno a iza kulisa,realnosti događaju se sasvim drugacije stvari.Stim izjavama Trumpa,on jaca svoju poziciju u americi k potpunoj likvidaciji americke drzavne elite i jasan signal evropi,neodpojite se od americke drzavne elite,ceka vas pakao pa gospodo odlucite sami.Zato ovih dana a o tome se nepise,evropski polticari i evropska unija razgovara i dogovara se sa Rusijom.Sve ide svojim ciljem.Interesu evrope,Trumpa,Putina da do eskalacije nedođe i da nebude rata u evropi bez obzira na sve planove americke drzavne elite koja je svojom pohlepnoscu sama sebe unistila i unistava a toga nisu niti svjesn.Sve ide prema planu,unistiti pax amerikanu,americku drzavnu elitu i odpojiti evropu od americke drzavne elite,samo sve to treba razumjeti.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  MilanCZ

Milane i meni sve to izgleda tako.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  igi

@Igi
strka je jer imaju veliki lag u krstarećim i protubrodskim raketama
Defaktno im je flota odsječena i izvan dometa lansiranja masovnog napada krstarećim projektilima
Sada moraju ići na opciju da kvantitetom nadomjeste kvalitetu
.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER
2 godine prije

Nesporna cinjenica da je svaki sporazum sa SAD mrtvo slovo na papiru i da ne znaci apsolutno nista, te da SAD sve sporazume koriste iskljucivo u cilju zavaravanja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  IVE OLDTIMER

Tih je sporazuma na desetke. Opasno je samo što s lanserima na ruskoj granici , ako ih postave u Poljskoj Baltiku i Ukrajini, recimo, možda i Gruziji, smanjuju let do Moskve na nekoliko minuta. Kao što je rekao Putin, jedan mali incident i svi ćemo nestati, jer će pri otkriću ili hakiranju ili projektila mamca slučajno , ako se vidi na monitoru Rusija odmah gađati nuklearna strateška mjesta u europskom dijelu Nato pakta, kako nalaže obrambena doktrina. Trump veli da bi on da se ovaj raskine i sve zemlje svijeta obvežu s novim ugovorim, što Kina, Indija i Pakistan neće.-

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Danas se nitko neće usuditi gađati atomskim oružjem višemiljunski grad i prouzročiti civilne žrtve poput onih u Hirošimi i Nagasakiju. Sve te rasprave su bespredmetne. Ukoliko se nađe, na netkoj od strana, takav idiot onda nas svih nema i nije uopće važno gdje su rakete kratkog dometa!

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  IVE OLDTIMER

Ma nemoj. A znaš li kad su Rusi trajno stacionirali Iskandere u Kalinjingradu, a kada je Aegis Ashore u Rumunjskoj postao operativan? Između ostalog Iskander-m ne krši sporazum jer nema domet veći od 500km.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

“Trajno…” Hahahahaha. Dobar si.

Ana.
Gost
Ana.
2 godine prije

Meni je ono sto u naslovu stoji malo manji problem od jednog drugog problema: Taj problem je slijedeci: I Rusija moze gadjati vas, gdje god da ste, pa i u Europi!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Oni nas gađaju, oni pucaju na nas, ali s druge strane se čuo krik jer i mi pucamo na njih. Ovo je ratna Daleke Obale, bez puno patetike i mudrovanja.
Šteta što se to ne može primijeniti i na ovu temu jer u ovom slučaju nema poštene borbe. Netko će odnekud ispaliti projektil s udaljenosti od 1500 km i dematerijalizirati sve na što naiđe, čovjeka, floru, faunu. Najgore od svega je što sociopati svojim djelovanjem tjeraju normalne ljude da budu poput njih. Kako će se drugačije Rusija obraniti od prijetnji nego proizvodnjom istog ili jačeg oružja?
Loša vijest je da broj sociopata na strani NATO-a raste i da smo svakim danom bliže trenutku u kojem će oni nadvladati nad ljudima s dušom. Teško je ne vidjeti u svemu ovomu oko nas apokaliptičke znakove.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Šta USA vojska radi u Europi? Kad će tome doći kraj i kada će se Europa konačno protjerati prekomorske okupatore i postait slobodna? To je najveći razlo što je Europska Unija osuđena na propast.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  Direktor

Što bilo koja vojska radi bilo gdje? Zar dosad nismo trebali toliko civilizacijski odmaknuti da nam nikakve vojske ne trebaju? Nismo se makli s početne točke, nažalost. Na SAD vojsku i baze po europskim zemljama se može gledati i tako, kao na okupatorske. Ali to je pojednostavljivanje koje opet nije do kraja točno. Europskim zemljama je možda jeftinije imati američku vojsku, nego li da ulažu u svoju. Vojna industrija nije samo teret, nego je i pokretač jednog dijela gospodarstva. Svijet i sve u njemu je previše složeno da bismo na bilo koje pitanje mogli dati jednostavan odgovor.
Kad bi SAD crpila europske resurse, izvlačila profite i Europu ostavljala u trajnom siromaštvu, onda bi ono o okupaciji bilo očito. EU izvlači koristi i profite iz ovako postavljenih stvari. EU nije osuđena na propast. Kao što ni Jugoslavija nije bila, ali se raspala. Hoće li isto biti i s EU, ovisi o zrelosti naroda i državnika, kao što je isto bilo i u našem slučaju.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Direktor

Zbilja bi trebalo vidit što piše u ugovorima SAD i Njem.potpisanim ’45….

Sumorni šum
Gost
Sumorni šum
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Jesti više pekmeza pa če biti manje apokalipse za mazanje

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Blickrig (nem. Blitzkrieg, u prevodu „munjeviti rat“) – napadaju koristeći brzinu i iznenađenje kako bi onemogućile neprijatelja da blagovremeno uspostavi koherentnu odbranu.
Blickrig je po prvi put u velikom obimu primenjen od strane nemačkog Vermahta tokom Drugog svetskog rata.

Ratoborna Gljiva
Gost
Ratoborna Gljiva
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Jaro blitzkrieg je istorija, sadašnjost je dugme….. E sad uključujuči moždane ćelije i kontaj

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Munjeviti rat sa poznatim efektom na protivnika poznat je od pamtiveka!
Konjica, a kasnije oklopno mehanizovane jedinice.
Prvi Blickrig u Drugom Svetskom ratu izveo je Žukov 1939 protiv Japanaca u nikad objavljenom ratu!

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Raketa iz USA putuje 1 sat, a iz Evrope raketa putuje 10 minuta. Nije isto.

Distance Map Between Warsaw and Moscow
Warsaw, Poland ->Moscow, Russia = 715 miles = 1150 km.

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Pa ovo je malo dublja misao ! Gađati RF iz Europe !bravo! Ovo je vrijedno 2 West-pointa.
Takva pamet .kolosalno.samo ima jedna caka
RF uzvrati ! Gdje ? Pa po USA-naravno.A Europa naivno daje lokacije za silose.Poljaci su već sa nekoliko izjava već pokazali da su bliski nama .a Vlasi ko vlasi “za lovu u koju god želiš rupu ???”!!!

zoran
Gost
zoran
2 godine prije

gospodo,citam komentare i vidim da vam prolazi jedna cinjenica a to je da ce ameri prvi stisnuti dugme i napasti ruse a da ce onda nestati evropa,kada je rusi totalno sruse ameri ce potpisati primirje i sporazum.zabole amere djoka za evropu njima je bitno samo njihovo dupe.

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  zoran

Ne bih se složio. Usporedo sa Europom iz sibirskih dubina i sa podmornica idu rakete i na USA. Nema vremana za potpisivanje bilo čega, jer cijeli rat traje nakoliko sati.

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije
Reply to  zoran

Meni sve u vezi termina “preventivni napad” ili “prvi udar” nemaju nikakvog smisla kada je u pitanju nuklearno oruzje i kada postoje okidaci tipa mrtva ruka koji lansiraju projektile na vec unaprijed odredjene ciljeve. Ne vidim nikakvu stratesku prednost u prvom udaru jer uzvratni udar nece biti sprijecen. Kako je ono Putin rekao kad je govorio o toj situaciji, mi cemo mozda prvi u raj, ali vi cete zato drugi u pakao. Koja je uopce poanta razrade plana prvog udara koji nece donijeti nista osim povelike guzve pred vratima sv. Petra?

Balad
Gost
Balad
2 godine prije

“SAD potvrđuju:’“Možemo gađati Rusiju iz Europe'”

Da, moj brat je jači od tvojeg brata! 🙂 🙂 🙂

netman
Gost
netman
2 godine prije

pljuc pluc… Kao i uvijek ameri koriste druge za svoje prljave ciljeve. Nažalost, EU je kolonija Amerike.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

konjokradice ne razumiju jezik matematičara I šahista

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

I kada u lansere ubace nuklearke, spržiće ih Munja sa neba, preventivno !?
Niko zbog Rumuna i Poljaka neće tražiti Kraj poznate civilizacije.
Korumpirano rukovodstvo navedenih zemalja će se baškariti u Top destinacijama, a stanovništvo tumarati Spaljenom zemljom?!
Moskva i Vašington žive svojim ustaljenim životom.

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Rusija je več nekoliko puta napadana i dobro znamo kako se na kraju završilo.Europi bi bilo pametnije da se riješi Amerike i ujedini se s Rusijom i na taj način više otvori Azijsko tržište i suprostavi se sve večem utjecaju Kine.Pitanje je koliko je to moguče u ovom trenutku.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije

Samo njab moze mislit da iskander ima domet od samo 500 km kao i da je sustav proturaketne obrane u europi da je zastiti od iranaca i korejaca.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Eto, napokon suvisli komentar. Na iskander idu nuklearne bojeve glave, na Tomahawk koji se moze ispaliti iz VLSa (jos) ne idu, niti je cak i rusko MO tvrdilo, premda to nije neki tehnicki problem koji se ne moze rijesiti relativno lako. No, Tomahawci su spori i ne dolijecu do svog cilja u 10 minuta. Iskanderi dolijecu. Svakom tko iole prati ovu tematiku je sasvim jasno da Putinovoj Rusiji nije pasao taj sporazum. Pa tako su se i sami izrazili u puno navrata. Glupi Trump im je dao i ovaj poklon tako da Putinisti i dalje mogu glumiti miroljubive bacuske, premda su isprovocirali ovu situaciju kao i druge i, nadasve, usprkos cinjenici da su JEDINI koji imaju NUKLEARNO oruzje koje krsi sporazum (sto, valjda, ima neke veze sa temeljnim smislom tog sporazuma.) U medjuvremenu, Kinezi i drugi podrzavaju sporazum jer oni nikad nisu bili ni sputani time. Ali “optika” ove situacije nije problem vrijedan razmatranja osim za glupave. Ono sto je bitno nije tko je “agresor” a tko se “brani”, jer su to sve gluposti za naivne, nego cinjenica da smo usred nove utrke u naoruzanju. Svi znamo kako je zavrsila posljednja velika utrka no u nekoliko navrata je izgledalo da… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Gordan

Lupaš i ne razumiješ srž problema.

Rusi nemaju problem sa europom,već s amerima. Ameri postavljaju svoje rakete na ruske granice. Rusi su zbog toga prisiljeni postavljati svoje, uz to što moraju postavljati i ICBM-ove da bi držali američko kopno pod nuklearnim odvraćanjem. Iskanderi su za lokalnu upotrebu i ne mogu doseći usa, a Rusima,kao i onim pametnijim europljanima, bi bilo jako drago da nema nuklearnog oružja u eu.

Problem su američki psihopati,koji žele izazvati nuklearnu razmjenu između eu i Rusije,a oni da onda ulete u razrušenu Rusiju i glume širitelje tzv. demokracije. Zbog toga ove očigledne pripreme po rumuniji i poljskoj treba suzbijati u korijenu.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Ivo

Razumijem srz tvojeg problema.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Ivo

Belgijanci su izabrali F-35, izmedju ostalog, i zato sto moze nositi B61 nuklearne bombe (a valjda ih i dostaviti na odredjene adrese.)

Naravno, kao sto zna svaki strucnjak za geostrategiju ovdje, to im je bio kriterij zato sto su “usranski vazali”, a ne zato sto osjecaju da im neciji mac klati nad glavom.

Svi koji iole strepe od Putinistickog militarizma su placenici i izdajice ili, u najmanju ruku, korisne budale. Samo ste ti i takvi kao ti pametni i osvijesteni. Zjev.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Gordan

E moj grdane , ni jedan F-35 ne leti dok ne rese probleme sa cevi za gorivo.
Kakva Rusija Kina , lepe bajke pricate …
Ps: kad ce to unistavanje S300 od 18 septembra je dosta proslo , nema nikakvog napada na Siriju ?
Sta li se ceka , vi ste temeljno upuceni u zapadne nebuloze.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Riddick

Kako ne lete? Lete svaki dan. Ako cekas da ti to objave ovdje, nacekat ces se. Eno, kao sto napisah, i oni do daske unisteni F-22 isto lete. Sto se dogadja kad mrtvi fazani lete a ni jedan ne pada?

S300 ce biti unisteni kad politicka cijena njihovog neunistenja premasi cijenu unistenja, jasna stvar. Isto stoji i za Tanf – i jedni i drugi su neobranjivi ali postoje posljedice za napad na njih. Ako Rusi inzistiraju na tomu da Izrael trpi posljedice njihove prisutnosti, a ne vjerujem da hoce, onda ce se sukob interesa produbiti dovoljno da ce oruzani konflikt biti neminovan, a mislim da cak i ti ne vjerujes da Rusi mogu pobijediti Izrael u (de fakto) njihovom dvoristu. No, do toga nece doci dok god Rusi sami jamce sigurnost Izraela drugim sredstvima. A ako to naprave, onda se Rusi mogu praviti badze sa “hladjenjem usijanih glava”, Izrael dobije sto je i tako htio (i to bez upotrebe oruzja), i svi su sretni.

Samo nemoj me, molim, brojiti pod simpatizere Izraela.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Gordan

S300 ce biti unisteni kad politicka cijena njihovog neunistenja premasi cijenu unistenja, jasna stvar. Isto stoji i za Tanf – i jedni i drugi su neobranjivi ali postoje posljedice za napad na njih.

Ovo je moment odluke praktično za sve sukobe.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Gordan

Rusi ne mogu pobijediti izrahell u njihovom dvorištu? Zaista? Mislim da bi nekih 500-tinjak Kalibara, ispaljenih s Kaspijskog mora po izrahellskim aerodromima i ostalim strateškim ciljevima, popraćenih s uletom Hezbollaha, poljulalo tvoju teoriju. Nuklearnu razmjenu da ni ne spominjemo.

Normalno, umiješali bi se i ostali igrači, ali u hipotetskom ograničenom sukobu, izrahell nema što tražiti s rusima,bilo u svom dvorištu,bilo van njega.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Riddick

Sto se tice mrtvih fazana, eto, oni i u Rusiji lete. Viktor Murahovski napravi analizu ucinkovitosti Pancira S1, zakljuci da je smece, a onda ga prisile da skine analizu. Sad je Pancir S1 opet nepobjediv. Skida svaku kritiku.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Gordan

Gordan
Sve točno.

KKK
Gost
KKK
2 godine prije

Rusija isporucuje donbasove ratnike ukrajini.izdaja ko 95.

KKK
Gost
KKK
2 godine prije

12

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Raspoređivanje nuklearnih raketa kratkog dometa na ruske granice dovodi Rusiju u iznimno nepovoljnu situaciju. Vrijeme leta tih raketa do glavnih ruskih gradova je od 1-4 minute, dok je vrijeme leta ICBM-ova do usa oko 25 minuta.

Osim ukoliko zaista imaju neku super naprednu tehnologiju za proturaketnu obranu, Rusi bi trebali podvući crtu na ove očigledne pripreme za napad i izraketirati Iskanderima ove dvije baze na svojim granicama. Uz obećanje da će tako biti i ubuduće,bude li se opet kršio INF sporazum.

Sad će krenuti prozivke i minusi, međutim ovaj potez bi djelovao otriježnujuće na anglocioniste, kompletne sankcije Rusiji se uvode i tako i tako,a efikasan udar bi usput otrijeznio one na strani psihopatske koalicije koji vjeruju u uspješan prvi udar na Rusiju.

Ovo ne bi izazvalo nikakav nuklearni rat, već bi ga samo dodatno spriječilo. Rusi su dosad već mogli (a i trebali) naučiti da cio-gangsteri odlično reagiraju na šaku u zube,i da to na njih djeluje umirujuće.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo
“Raspoređivanje nuklearnih raketa kratkog dometa na ruske granice dovodi Rusiju u iznimno nepovoljnu situaciju. Vrijeme leta tih raketa do glavnih ruskih gradova je od 1-4 minute, dok je vrijeme leta ICBM-ova do usa oko 25 minuta.”
100% točno
Ovo će obilježiti sve događaje između sila u narednom desetljeću.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  velebit2

…znači sudbina svijeta ovisi o mladom čovjeku koji zuri u ekran koji mu pokazuje(tehničkom greškom uređaja ) ispaljenje rakete ili raketa na moskvu a ima 4 minute da odluči ili odluče hoće li pokrenuti armagedon ili ne….nažalost vremena nema da se sazove konzilij u kremlju i crveni telefon….ruske rakete se ispaljuju po unaprijed određenim ciljevima i domine se ruše….i da…događaje u narednom desetljeću može obilježiti samo građanski rat u USA…seoba naroda..dedolarizacija…i raspad EU….ono sve drugo neće imati tko obilježavati izuzev kukaca…

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  igi

@igi
Ovo je scenario iz doba hladnog rata, i on je poprilično detantan, što znači obostrano toljaganje do smrti. Malo teže da će se dogoditi.
Prije neki lokalni nuklearni rat sa ograničenim djelovanjem.
Ono što zabrinjava je da je tehnologija otišla naprijed.
Usa je pokupila genetski materijal Rusa- slavena što znači i nas dobrim dijelom.To znači kada budu radila genetska oružja za ciljano ubijanje- onesposobljavanje neće samo ruse pogoditi. rusi su razvili slične stvari da u drugoj, trećoj generaciji dobiješ neku terminalnu bolest, ako su rekli tako što imaju jedni i drugi?
Šta ako se oni dogovore na štetu onih koji ih nemaju, pa očiste planet samo za sebe, tako da me nuklearke uopće ne smetaju a postaju polako i zastarjele, ovo je puuuuno gore.
Pitanje je samo tko će se prvi usuditi.
Tko ostane zadnji neka ugasi svjetlo.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  velebit2

Zadnji neće imati što isključiti, lokalni nuklearni rat, gdje ? u Rusiji, nema šanse, istog trena kreće protuudar na sve ciljeve ove planete, sa time se nije za igrati. U Ukrajini, moguće ali ne na istoku države već u unutrašnjosti, za to neće nikoga biti briga, malo će režati, nevini stradati i to je sve. U Iranu, to bi bila želja nekih ali time neće nitko dobiti ništa kao i u Ukrajini npr. Znači nema lokalnog nuklearnog rata.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  Direktor

Direktor
Dodao bi neke zemlje:
sirija, iran, ukraina, rumunjska, poljska, pakistan, indija,afganistan, saudija, turska, otprilke to.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Raspametili su se Rusi, važno je da su evidentirali pogreške i nedosljednosti Sovjetskog saveza, otkada je Putin još kritizirao sovjetsku politiku u Afganistanu, a Europa stara k..va nju i nije moguće predvidjeti. Važno je znati razliku između pucanja s poljskog i rumunjskog teritorija i poljskog i rumunjskog pucanja. Nitko vjerovatno utjecajan u ono vrijeme među Sovjetima nije shvaćao ni da su nacisti jedan dirigirani gumb sa Zapada koji je prestao služiti svrsi kada je poražen na istočnom frontu. Ne sumnjam da će moderni ruski stratezi znati odgovoriti na ovakve izazove i da će u slučaju napada znati kazniti stvarne nalogodavce a ne kao Sovjeti istočno-europsku sirotinju. Ako je Sirija to shvatila di neće jedna Rusija..

davor
Gost
davor
2 godine prije

Uvijek se u slučaju američkog napada sa rumunjskog teritorija može ispaliti jedan upozoravajući rafal na London i nema više rođo ni NATO-a ni američke sile. A rumunjska sirotinja neće i nemora znati ni o jednom ni o drugom.

velebit2
Gost
velebit2
2 godine prije
Reply to  davor

davor
Rumuniju obezglaviti, kad nema ekonomskog i političkog centra onda zemlju podjeliš na nekoliko djelova a dio vratiš mađarima.
Kako obezglaviti; postoje sredstva koja ima ju efekat nuklearnog udara a nisu radioaktivna niti su kemijske prirode, veličine bačve od dvjesto litara izbacuje sojuz u orbitu, tolika je gustoća energije.

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije

AMERICKI RAKETNI SISTEMI U EVROPI.
AMAERICKE BAZE U EVROPI
AMERICKA NUKLEARNA TRIJADA U EVROPI
IMA JEDNA POSLOVICA KOJA GLASI “KOME JE SUDJENO DA BUDE EBAN, SAME MU GACE SPADAJU.

aga cija
Gost
aga cija
2 godine prije
Reply to  Fatih

je, usa je dosta daleko od rusije i evropa će zato dobiti prva po kefi ali , opet , vražićak Putin i nije baš takav naivac kako podosta ljudi na zapadu misli.Dosta je da imaš nekakvu raketu koja vozi , ne više od 100 km a da dosegneš obalu. Zato rujke lijepo,onako ležerno, odmaraju na dnu mora po podmorskim kanjonima i šuljaju se po dnu, tek toliko da se razgibaju motori i čekaju. Sve je legalno dok su u medjunarodnim vodama. Najprije Putin pusti par podmornica za rezalište da se malo potope i dobije dojam da su te sprave skroz niškoristi, a onda one šta, rade besprijekorno, pošalje na spavanje kraj američke obale,jasno, s raketama najkračeg dometa s atomskim glavama. Kratko i veselo!

rt*
Gost
rt*
2 godine prije

Ako se pazljivo pogleda angazman americke vojske od 1900-te do danas, prodaja oruzja proizvedenog u SAD drugim drzavama i udio vojnog proracuna u ukupnom proracunu jasno se dolazi do zakljucka kako gospodarstvo SAD-ne moze opstati bez rata.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik