Misterij japanskog F-35A – Utrka za olupinom još traje

Logicno.com
32 komentara

Iako mnogi tvrde kako je to nevažno, kako Rusi i Kinezi ne trebaju ništa opd tehnologije što u sebi nosi američki borbeni zrakoplov F-35, to nije istina i neke stvari bi sigurno bile od koristi ruskoj ili kineskoj vojnoj industriji ako bi se dokopali olupine zrakoplova koja još uvijek leži negdje na dnu Pacifika i morske struje je mogu odnijeti u područja u kojima bi mogla pasti u ruke američkih kunkurenata, koje je Washington službeno proglasio neprijateljima.

Čak i s 1000 mmanjih nedostataka, od kojih desetke kritičnih, olupina zrakoplova F-35 bi bila vrijedan plijen ruskoj i kineskoj vojsci, baš kao što su ruskoj protuzračnoj obrani bili “trofeji” koji su pali u sirijsku pustinju, jedan projektil “Tomahawk” i jedna precizna navođena bomba koje su Sirijci pronašli i predali ruskim kolegama u bazi Hmeymim, koji su ova oružja odnijeli na analizu u Rusiju.

Misterij japanskog F-35A

Kako prenosi međunarodno izdanje agencije Sputnik na ruskom i engleskom jeziku, unatoč pronalaženju nekih dijelova palog zrakoplova, japanski istražitelji još uvijek imaju problema s utvrđivanjem uzroka nesreće, budući da crna kutija još nije pronađena.

Podsjetimo, 9. travnja je borbeni zrakoplov nestao s radara 135 km sjeveroistočno od grada Misawa. Japan je, uz podršku američke vojske raspoređene u tom području, pokrenuo veliku potragu za olupinom zrakoplova i pilotom istog dana, ali do sada s malim napretkom. Istraživački timovi su pronašli dijelove zrakoplova koji su plutali na moru, čime je potvrđeno da je zrakoplov pao i da je udarom o morsku površinu uništen. Pronađeni su dijelovi krila i još neki fragmenti trupa, ali se , ne zna puni opseg oštećenja. Točan uzrok nesreće i sudbina pilota su i dalje misterija.

Stručni pilot i neispravan zrakoplov?

 F-35

Pilot zrakoplova F-35A, bojnik Akinori Hosomi (41), koji još nije pronađen, imao je veliko iskustvo od više od 3200 sati letenja. U isto vrijeme, Akinori je bio manje upoznat s novim američkim zrakoplovima, koji su tek nedavno raspoređeni u Japanu i letio je na F-35 oko 60 sati.

Kako se izvješćuje, Akinori je prije incidenta obavijestio pilote tri druga F-35 da prekinu obuku, ali bez navođenja razloga oko problema s avionom. Japanske zrakoplovne snage su također izvijestile da zrakoplov nije poslao nijedan signal za slučaj nužde prije nego što je u 7:29 sati po lokalnom vremenu nestao s radara. To znači da pilot ili nije mogao koristiti sustav za katapultiranje, kao ni sustav koji automatski šalje signal za pomoć. Zrakoplov je sastavljen u tvornici Mitsubishi i bio je prvi koji je sišao s prva proizvodne linije.

Prethodno se susreo s dva problema. Prvi je problem bio neispravni pokazatelj pravca, a drugi je problem s “rashladnim sustavom”. F-35 su 2016. prizemljeni upravo zbog problema s rashladnim sustavom, koji sprečava pregrijavanje spremnika s gorivom tijekom leta, ali nije jasno je li ovaj F-35A imao sličnih problema.

Operacija traganja i spašavanja

US NAVY razarač klase Arleigh Burke USS Stethem (DDG 63)
FOTO: razarač klase Arleigh Burke “USS Stethem” (DDG 63)

Malo je pojedinosti objavljeno o napretku potrage za srušenim zrakoplovom i njegovim pilotom. 10. travnja je glasnogovornik japanskih zrakoplovnih snaga izjavio je da je Tokio našao i prikupio neke dijelove zrakoplova s površine mora, ali se još uvijek traži nestali pilot. Pronađeni dijelovi olupine ne mogu objasniti zašto je zrakoplov, prije nego se srušio, iznenada nestao s radara. U prva dva dana je Japan  rasporedio brojne brodove i zrakoplove za operaciju spašavanja, ali je kasnije njihov broj smanjen. Sjedinjene Države su poslale svoje snage, poput razarača “USS Stethem”, mornaričke zrakoplove P-8 Poseidon, izviđačke zrakoplove U-2 “Dragon Lady”, pa čak i bombarder B-52 iz zračne baze Guam.

Japanski mediji tvrde da bi tehnologija F-35 mogla završiti u Kini i Rusiji

japanski F-35A
FOTO: japanski F-35A

Prema nekim medijima, kao što je Nikkei, intenzivni napori za pronalaženje i vraćanje olupine F-35A u Japan ili SAD su povezani sa strahom da napredna tehnologija zrakoplova može pasti u ruke Kine ili Rusije.

Objave medija pokazuju da Sjedinjene Države “ovom incidentu daju prioritet koji nikada prije nije viđen”, angažirajući špijunske zrakoplove, bombardere i mornaričke brodove da pronađu samo jedan srušeni F-35.

Na primjer, operacija traženja borbenog zrakoplova F/A-18 u prosincu 2018. je bila mnogo manja. Nikkei tvrdi da Sjedinjene Države znaju da olupinu borbenog zrakoplova F-35 na dnu mora mogu otkriti strane zemlje i iskoristiti njegove napredne vojne tajne.

Podsjetimo da se slična utrka za olupinom dogodila u vrijeme Hladnog rata, kada je Washington 1974. pronašao sovjetsku podmornicu K-129 koja je potonula na Havajima šest godina ranije. To su SAD prikazale kao veliki uspjeh u “razotkrivanju sovjetske vojne tehnologije”, unatoč činjenici da su tada imali razvijene i vlastite podmornice.

Sputnik

Arleigh BurkeF-35F-35 Joint Strike FighterMitsubishireverse engineeringTomahawk
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

kada avion udari u površinu mora
on se jednostavno raspadne
teži dijelovi poput stajnog trapa i motora potonu odmah
a kako je ovaj rađen od kompozita
onda je dijelove raznijela morska struja
kada se avion okomito zabije u zemlju
praktično ništa ne ostane
prema tome niko ništa
značajno neće naći

dsfgboasneugnaserngauesnr
5 godine prije

Izgleda da miljuni tona radioaktivne vode iz oceana za hlađenje rastopljenih reaktora u Fukušimi utjeću na umjetnu inteligenciju u F-35, pogubio se jadnik……………..

Spaceman
5 godine prije

Kako je nestao s radara? Zar nije nevidljiv?

Moreno
5 godine prije

Uvik ima korisnih informacija, ako ne ništa, bar informacije koji se materijali koriste u sklopovima . . . a i sama crna kutija je bitna bez obzira može li se dešifrirat ili ne . . . ali ono šta je sigurno je to kako ovi portal voli vojne avione 🙂

Tvingo
5 godine prije

Što budu dalje letjeli od granica pomenutih zemalja to je manja mogučnost od gubljenj osjetljivih tehnologija,verovatno če se i rusi i kinezi osječati sigurnije bude li se ta govna urušivala podalje od njihovih domova …

Neko ko vas poznaje
5 godine prije

Kakav će film da padne u Holivudu, ako ga Ameri nađu. Hrabri Brus Vilis ispred nosa Rusima i Kinezima krade olupinu. Bar pet oskara ima da osvoji.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Da ga nije srusila macka Juliana Assangea?

samo tako
5 godine prije

A možda i neprijatelji krenu u traganje razbijenog smeča, da dignu živce usrancima

Trubadur
5 godine prije

Nema tu nekih vojnih tajni…. Barem ne za Kineze i Ruse….Puno veči problem, je ako je uzrok pada, neki sistemski kvar na avionu, što za ovu ciglu ne bi bilo ništa posebno…..Znači… Nema veze tu vojna tajna, nego prodaja i novac koja bi mogla dosta, da padne, kod i onako daleko precijenjenog aviona..

Dopizdilomi
5 godine prije

Pa kako će ga naći kada je nevidljiv. Jel nisu rekli da je nestao i na radaru. 🙂

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Sa ostatcima toga F35 se sada zabavljaju Kinezi i Rusi.

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Neznam za kitajce ali za ruse taj cemericki avion interesantan bi bio samo da rusi utvrde koliko cemerikanci zaostaju tehnoloski za rusima.

Sardelino
5 godine prije

Radi se o rutinskom poslu bilo koje države.
Po pomorskom pravu sve što se nađe u moru pripada onom koji je to pronašao.
Naravno onaj tko ima napredniju tehnologiju, njegovo pravo je djelotvornije.
Kad sam po završetku Pomorske škole u sklopu prakse, odradio plovidbu na školskom jedrenjaku “Jadran” , prilikom plovidbe u akvatoriju Zadra pronašli smo gliser gumenjanak koji je plutao bez posade.
Gumenjanak je po pomorskom pravu postao vlasništvo JRM.
Gdje je završio ne bih znao.

Jebaiga
5 godine prije

Ima li ikakvih dokaza da ga rusi i kinezi uopce traze?

Alen
5 godine prije

Posto je sve misteriozno , ostaje mogucnost da je pilot s avionom prebjegao u kinu …
Kolege poslao nazad , i raspalio za kinu..

Cigan Ramo
5 godine prije

Eke gde je pao iam da pokupim sve što ostalo pa na buvljak

Tomaz
5 godine prije

Toe hibrid pola avionce pola US.Stealth submarine , sanse nema da ga nađete !!!

perotunguz
5 godine prije

a sjecate li se onog gripenà i tvrdnje da je bolji od sukhoia. eee odustali su od proizvodnje. kazu nema para

alfa33
5 godine prije

Neznam,ali meni ovo sve izgleda kao harakiri, ili ipak traje obuka za nove kamikaze,jer kad avion ne može poslužiti za sve ono što je predviđen…….u tekstu navode da: Kako se izvješćuje, Akinori je prije incidenta obavijestio pilote tri druga F-35 da prekinu obuku, ali bez navođenja razloga oko problema s avionom….

Stojzin
5 godine prije

Pa kad je “nevidljiv” kako ce ga pronaci?

Konobar
5 godine prije

S obzirom na rusku naucnu revoluciju primenjenu u oblasti naoruzanja, eventualno rusko traganje za F-35 ima samo arheoloski karakter.

Era sa onoga svijeta
5 godine prije

“Kako se izvješćuje, Akinori je prije incidenta obavijestio pilote tri druga F-35 da prekinu obuku, ali bez navođenja razloga oko problema s avionom.”

Najvažniji dio teksta…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI