Misterij japanskog F-35A – Utrka za olupinom još traje

Iako mnogi tvrde kako je to nevažno, kako Rusi i Kinezi ne trebaju ništa opd tehnologije što u sebi nosi američki borbeni zrakoplov F-35, to nije istina i neke stvari bi sigurno bile od koristi ruskoj ili kineskoj vojnoj industriji ako bi se dokopali olupine zrakoplova koja još uvijek leži negdje na dnu Pacifika i morske struje je mogu odnijeti u područja u kojima bi mogla pasti u ruke američkih kunkurenata, koje je Washington službeno proglasio neprijateljima.

Čak i s 1000 mmanjih nedostataka, od kojih desetke kritičnih, olupina zrakoplova F-35 bi bila vrijedan plijen ruskoj i kineskoj vojsci, baš kao što su ruskoj protuzračnoj obrani bili “trofeji” koji su pali u sirijsku pustinju, jedan projektil “Tomahawk” i jedna precizna navođena bomba koje su Sirijci pronašli i predali ruskim kolegama u bazi Hmeymim, koji su ova oružja odnijeli na analizu u Rusiju.

Misterij japanskog F-35A

Kako prenosi međunarodno izdanje agencije Sputnik na ruskom i engleskom jeziku, unatoč pronalaženju nekih dijelova palog zrakoplova, japanski istražitelji još uvijek imaju problema s utvrđivanjem uzroka nesreće, budući da crna kutija još nije pronađena.

Podsjetimo, 9. travnja je borbeni zrakoplov nestao s radara 135 km sjeveroistočno od grada Misawa. Japan je, uz podršku američke vojske raspoređene u tom području, pokrenuo veliku potragu za olupinom zrakoplova i pilotom istog dana, ali do sada s malim napretkom. Istraživački timovi su pronašli dijelove zrakoplova koji su plutali na moru, čime je potvrđeno da je zrakoplov pao i da je udarom o morsku površinu uništen. Pronađeni su dijelovi krila i još neki fragmenti trupa, ali se , ne zna puni opseg oštećenja. Točan uzrok nesreće i sudbina pilota su i dalje misterija.

Stručni pilot i neispravan zrakoplov?

 F-35

Pilot zrakoplova F-35A, bojnik Akinori Hosomi (41), koji još nije pronađen, imao je veliko iskustvo od više od 3200 sati letenja. U isto vrijeme, Akinori je bio manje upoznat s novim američkim zrakoplovima, koji su tek nedavno raspoređeni u Japanu i letio je na F-35 oko 60 sati.

Kako se izvješćuje, Akinori je prije incidenta obavijestio pilote tri druga F-35 da prekinu obuku, ali bez navođenja razloga oko problema s avionom. Japanske zrakoplovne snage su također izvijestile da zrakoplov nije poslao nijedan signal za slučaj nužde prije nego što je u 7:29 sati po lokalnom vremenu nestao s radara. To znači da pilot ili nije mogao koristiti sustav za katapultiranje, kao ni sustav koji automatski šalje signal za pomoć. Zrakoplov je sastavljen u tvornici Mitsubishi i bio je prvi koji je sišao s prva proizvodne linije.

Prethodno se susreo s dva problema. Prvi je problem bio neispravni pokazatelj pravca, a drugi je problem s “rashladnim sustavom”. F-35 su 2016. prizemljeni upravo zbog problema s rashladnim sustavom, koji sprečava pregrijavanje spremnika s gorivom tijekom leta, ali nije jasno je li ovaj F-35A imao sličnih problema.

Operacija traganja i spašavanja

US NAVY razarač klase Arleigh Burke USS Stethem (DDG 63)

FOTO: razarač klase Arleigh Burke “USS Stethem” (DDG 63)

Malo je pojedinosti objavljeno o napretku potrage za srušenim zrakoplovom i njegovim pilotom. 10. travnja je glasnogovornik japanskih zrakoplovnih snaga izjavio je da je Tokio našao i prikupio neke dijelove zrakoplova s površine mora, ali se još uvijek traži nestali pilot. Pronađeni dijelovi olupine ne mogu objasniti zašto je zrakoplov, prije nego se srušio, iznenada nestao s radara. U prva dva dana je Japan  rasporedio brojne brodove i zrakoplove za operaciju spašavanja, ali je kasnije njihov broj smanjen. Sjedinjene Države su poslale svoje snage, poput razarača “USS Stethem”, mornaričke zrakoplove P-8 Poseidon, izviđačke zrakoplove U-2 “Dragon Lady”, pa čak i bombarder B-52 iz zračne baze Guam.

Japanski mediji tvrde da bi tehnologija F-35 mogla završiti u Kini i Rusiji

japanski F-35A

FOTO: japanski F-35A

Prema nekim medijima, kao što je Nikkei, intenzivni napori za pronalaženje i vraćanje olupine F-35A u Japan ili SAD su povezani sa strahom da napredna tehnologija zrakoplova može pasti u ruke Kine ili Rusije.

Objave medija pokazuju da Sjedinjene Države “ovom incidentu daju prioritet koji nikada prije nije viđen”, angažirajući špijunske zrakoplove, bombardere i mornaričke brodove da pronađu samo jedan srušeni F-35.

Na primjer, operacija traženja borbenog zrakoplova F/A-18 u prosincu 2018. je bila mnogo manja. Nikkei tvrdi da Sjedinjene Države znaju da olupinu borbenog zrakoplova F-35 na dnu mora mogu otkriti strane zemlje i iskoristiti njegove napredne vojne tajne.

Podsjetimo da se slična utrka za olupinom dogodila u vrijeme Hladnog rata, kada je Washington 1974. pronašao sovjetsku podmornicu K-129 koja je potonula na Havajima šest godina ranije. To su SAD prikazale kao veliki uspjeh u “razotkrivanju sovjetske vojne tehnologije”, unatoč činjenici da su tada imali razvijene i vlastite podmornice.

Sputnik

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Neko ko vas poznaje
Gost
Neko ko vas poznaje

Kakav će film da padne u Holivudu, ako ga Ameri nađu. Hrabri Brus Vilis ispred nosa Rusima i Kinezima krade olupinu. Bar pet oskara ima da osvoji.

Spaceman
Gost
Spaceman

Kako je nestao s radara? Zar nije nevidljiv?

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Nevidljiv je za obicne smrtnike i sljepce.

Zorule
Gost
Zorule

Pitanje djeluje provokatorski zanimljivo, ali da pokvarim dojam, vjerojatno se radi o transponderu koji je prestao raditi.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Nevidljiv sve dok neko ne povika “kralj je gol”.

zlovenac
Gost
zlovenac

Ko kaze da nije nevidljiv? Pa traze ga vec 8 dana…

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Da ga nije srusila macka Juliana Assangea?

Lucija
Gost
Lucija

Jučer mi je sjevnulo da idem ukucati u tražilicu ‘spy cats’. Mislite da se the company nije bavila til razmišljanjima…? ?

Tvingo
Gost
Tvingo

Što budu dalje letjeli od granica pomenutih zemalja to je manja mogučnost od gubljenj osjetljivih tehnologija,verovatno če se i rusi i kinezi osječati sigurnije bude li se ta govna urušivala podalje od njihovih domova …

dsfgboasneugnaserngauesnr
Gost
dsfgboasneugnaserngauesnr

Izgleda da miljuni tona radioaktivne vode iz oceana za hlađenje rastopljenih reaktora u Fukušimi utjeću na umjetnu inteligenciju u F-35, pogubio se jadnik……………..

Trubadur
Gost
Trubadur

Nema tu nekih vojnih tajni…. Barem ne za Kineze i Ruse….Puno veči problem, je ako je uzrok pada, neki sistemski kvar na avionu, što za ovu ciglu ne bi bilo ništa posebno…..Znači… Nema veze tu vojna tajna, nego prodaja i novac koja bi mogla dosta, da padne, kod i onako daleko precijenjenog aviona..

Lucija
Gost
Lucija

Uvijek je zanimljivo ‘prošnjofat’; možda postoje malo drugačija rješenja problema…neki spojevi drugačije izvedeni…čak su pogreške poučne.
Ovaj avion ima toliko problema da je meni i sabotaža pala na pamet.
Jedino što može zauzimati toliko mjesta je – elektronika.
F35 jest namijenjen da bude komunikacijski i koordinacijski centar…a to bi moglo biti zanimljivo…

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Zasada, tajna je kako su ga Kinezi i Rusi srusili.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi

Pa kako će ga naći kada je nevidljiv. Jel nisu rekli da je nestao i na radaru. 🙂

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

Neznam za kitajce ali za ruse taj cemericki avion interesantan bi bio samo da rusi utvrde koliko cemerikanci zaostaju tehnoloski za rusima.

Šok
Gost
Šok

kada avion udari u površinu mora
on se jednostavno raspadne
teži dijelovi poput stajnog trapa i motora potonu odmah
a kako je ovaj rađen od kompozita
onda je dijelove raznijela morska struja
kada se avion okomito zabije u zemlju
praktično ništa ne ostane
prema tome niko ništa
značajno neće naći

benty20
Gost
benty20

Da, zbilja od te 35-ice nije ostalo ama baš ništa. Viđali smo po filmovima, kad mlatne odmah eksplodira i sve se pretvori u prah i pepeo! Ispod tih kompozitnih materijala biće kuha parni stroj, originalni od Jamesa Watta i Commodore 64. I da se nisu raspali, eto ništa bitno nebi nitko pronašao…

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Taj krš je ionako samo ne uspjela kopija sovjetskog Jak-141 koji je tako izgledao još početkom osamdesetih. Američko školstvo i znanost su beznačajni bez otimanja gotovih znanstvenika i inženjera iz zemalja kao što su naše, juznoslavenske.

Sardelino
Gost
Sardelino

Radi se o rutinskom poslu bilo koje države.
Po pomorskom pravu sve što se nađe u moru pripada onom koji je to pronašao.
Naravno onaj tko ima napredniju tehnologiju, njegovo pravo je djelotvornije.
Kad sam po završetku Pomorske škole u sklopu prakse, odradio plovidbu na školskom jedrenjaku “Jadran” , prilikom plovidbe u akvatoriju Zadra pronašli smo gliser gumenjanak koji je plutao bez posade.
Gumenjanak je po pomorskom pravu postao vlasništvo JRM.
Gdje je završio ne bih znao.

Alen
Gost
Alen

Posto je sve misteriozno , ostaje mogucnost da je pilot s avionom prebjegao u kinu …
Kolege poslao nazad , i raspalio za kinu..

Cigan Ramo
Gost
Cigan Ramo

Eke gde je pao iam da pokupim sve što ostalo pa na buvljak

Jebaiga
Gost
Jebaiga

Ima li ikakvih dokaza da ga rusi i kinezi uopce traze?

Tomaz
Gost
Tomaz

Mislim da se ne trude bas nesto preterano da traze ovo cudo na dubini 1000 il kolko metara

Tomaz
Gost
Tomaz

Toe hibrid pola avionce pola US.Stealth submarine , sanse nema da ga nađete !!!

samo tako
Gost
samo tako

A možda i neprijatelji krenu u traganje razbijenog smeča, da dignu živce usrancima

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe

Sa ostatcima toga F35 se sada zabavljaju Kinezi i Rusi.

perotunguz
Gost
perotunguz

a sjecate li se onog gripenà i tvrdnje da je bolji od sukhoia. eee odustali su od proizvodnje. kazu nema para

Moreno
Gost
Moreno

Uvik ima korisnih informacija, ako ne ništa, bar informacije koji se materijali koriste u sklopovima . . . a i sama crna kutija je bitna bez obzira može li se dešifrirat ili ne . . . ali ono šta je sigurno je to kako ovi portal voli vojne avione 🙂

Konobar
Gost
Konobar

S obzirom na rusku naucnu revoluciju primenjenu u oblasti naoruzanja, eventualno rusko traganje za F-35 ima samo arheoloski karakter.

Era sa onoga svijeta
Gost
Era sa onoga svijeta

“Kako se izvješćuje, Akinori je prije incidenta obavijestio pilote tri druga F-35 da prekinu obuku, ali bez navođenja razloga oko problema s avionom.”

Najvažniji dio teksta…

alfa33
Gost
alfa33

Neznam,ali meni ovo sve izgleda kao harakiri, ili ipak traje obuka za nove kamikaze,jer kad avion ne može poslužiti za sve ono što je predviđen…….u tekstu navode da: Kako se izvješćuje, Akinori je prije incidenta obavijestio pilote tri druga F-35 da prekinu obuku, ali bez navođenja razloga oko problema s avionom….

Stojzin
Gost
Stojzin

Pa kad je “nevidljiv” kako ce ga pronaci?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik