Turska kaže da SAD moraju da plate zbog „nepravednog“ otkazivanja ugovora o avionu F-35 vrijednog 1,4 milijarde dolara ili da ponude drugi hardver zauzvrat

Lockheed Martin F-35
2 komentara

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da SAD moraju da isporuče preko 100 borbenih aviona F-35 ili da obeštete Ankaru tako što će vratiti 1,4 milijarde dolara koje je uložila u program aviona ili ponuditi drugi hardver.

Turska je naručila lovce proizvedene u kompaniji Lockheed Martin prije izbacivanja iz multinacionalnog partnerskog programa nabavke 2019. zbog kupovine ruskih S-400 sistema protivvazdušne odbrane. Ankara je kritikovala njeno uklanjanje iz programa kao nepravedno. Međutim, njena odbrambena industrija je nastavila da razvija i proizvodi neke od ključnih komponenti aviona.

Tokom televizijskog intervjua u četvrtak, Čavušoglu je rekao da je Turska već „razjasnila svoj stav” o kupovini S-400 i ponovio da je „nepravedno uklonjena” iz programa. Zatim je pozvao Vašington da je ili pusti nazad ili pronađe način da otplati investiciju – u suprotnom će, kako je rekao, zemlja „razmotriti druge opcije“.

„Turska nikada nije bila bez alternative… Kada postoji potreba, može se obratiti drugim zemljama. Imamo alternative“, rekao je ministar za CNN Turk, dodajući da bi zemlja mogla da kupi ruske lovce Su-35 ili Su-57 ako SAD odbiju da riješe ovaj problem.

Ranije ovog mjeseca, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Vašington ponudio Ankari paket od 40 novih aviona F-16 i skoro 80 kompleta za modernizaciju postojeće flote lovaca F-16 u zamjenu za plaćanje F-35. On je ove nedjelje rekao da će tu ponudu potvrditi sa predsjednikom Bajdenom na marginama predstojećeg samita o klimi COP26 u Glazgovu.

Čavušoglu je rekao za CNN Turk da postoje „različiti lobiji“ aktivni o tom pitanju u SAD i rekao da je „stav“ Bajdenove administracije najvažniji ako se Kongres želi ubijediti da odobri sporazum.

Grupa od 11 demokratskih i republikanskih poslanika je navodno izrazila „duboku zabrinutost“ Bajdenovoj administraciji ove nedjelje zbog potencijalne prodaje F-16 i iznijela mišljenje da će Kongres blokirati svaki takav izvoz.

Kako prenosi Rojters, koji je pregledao pismo, političari su citirali najavu Erdogana u septembru da će Turska „kupiti dodatnu tranšu” odbrambenih raketnih sistema S-400 od Rusije. U pismu se navodi da SAD ne mogu „priuštiti da ugroze svoju nacionalnu bezbjednost“ prodajom aviona „savezniku iz sporazuma koji nastavlja da se ponaša kao protivnik“.

Vašington je ranije tvrdio da će Moskva koristiti S-400 za dobijanje povjerljivih informacija o lovcu F-35 i takođe je insistirao da su oni nekompatibilni sa sistemima NATO. Međutim, Turska je više puta tvrdila da ruski raketni sistemi neće biti integrisani ni u jednu opremu alijanse.

U međuvremenu, Pentagon je u srijedu saopštio da će dvije zemlje nastaviti razgovore o rješavanju pitanja F-35. Prema riječima portparola Pentagona, potpukovnika Antona T. Semelrota, visoki zvaničnici odbrane obje zemlje sastali su se u srijedu u Ankari na „razgovorima o rješavanju sporova“.

Semelrot je tvrdio da su „produktivne“ diskusije pokazale „posvećenost“ SAD da „s poštovanjem zaključi“ učešće Turske u programu F-35.

F-35Lockheed Martin F-35ASADturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Jadan sultan. Kupovao bi suhoje, ali ameri nece da mu vrate avans.
Jadan Bajden, vratio bi ali nema para.

Max
2 godine prije

Turci Su ovaj put u pravu ili daj robu ili pare natrag-

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI