Katar i službeno zatražio mogućnost kupnje borbenih mlažnjaka F-35 od SAD-a

F-35
10 komentara

Država Perzijskog zaljeva Katar službeno je zatražila kupnju naprednih zrakoplova s mogućnostima skrivanja (ili ”stealth”) F-35 od Sjedinjenih Država. U slučaju odobrenja, Katar bi postao druga država Bliskog Istoka koja će koristiti te zrakoplove, nakon Izraela.

U srijedu je Reuters, pozivajući se na bliske izvore, izvijestio da je Doha izdala službeni zahtjev za dobivanje borbenih zrakoplova pete generacije. Američki State Department odbio je potvrditi ili opovrgnuti dogovor, rekavši da to neće učiniti prije nego što se ponuda službeno predstavi Kongresu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da “neće imati problema s” prodajom F-35 državama Zaljeva, ali je 15. rujna primijetio da “neki koji to možda žele učiniti, žele jer se spremaju za rat”.

U slučaju odobrenja, sporazum bi mogao izmijeniti ravnotežu vojne moći u Zaljevu i značajno pogoršati američke odnose i sa Saudijskom Arabijom i s Izraelom, dvama najjačim saveznicima Washingtona na tom području.

Rijad i Doha su u svađi od 2014. godine, kada je saudijski kralj Salman proglasio Muslimansko Bratstvo terorističkom organizacijom i optužio Dohu za potporu grupi. 2017. Saudijska Arabija i dva bliska saveznika, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, prekinuli su trgovinske veze sa zaljevskom državom, a Rijad je čak izradio planove za lociranje ogromnog odlagališta nuklearnog otpada na njihovoj međusobnoj granici.

Iako su UAE i Bahrein nedavno potpisali mirovne sporazume s Izraelom u zamjenu za normalizaciju političkih odnosa, Katar to još uvijek nije učinio, iako se navodno govorida je i takvo nešto u pripremi. Kao i druge dvije države, Katar je dom opsežnih američkih vojnih postrojenja i stoga je koristan u rukama američke vanjske politike, koja je pod američkim predsjednikom Donaldom Trumpom nastojala prikupiti globalnu potporu za Izrael.

Turska je lako mogla postati drugi korisnik F-35 mlažnjaka na Bliskom istoku, ali je američki Kongres okončao tu mogućnost uklanjanjem Ankare iz programa F-35, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoganpristao kupiti ruske sustave za protuzračnu obranu S-400, za koje je Pentagon upozorio da bi mogli ugroziti evazivne sposobnosti F-35. Zanimljivo je da se na Katar gleda kao na najpouzdanijeg saveznika Ankare na tom području; isto tako ono što je vrlo zanimljivo jest to da su njihove političke i vojne veze rasle, kako je odnos Dohe s Rijadom slabio.

F-35katarSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Borbeni s mogućnošću skrivanja ?

Bosanac
3 godine prije

Katar pametniji od Turske, prvo ce kupit F-35 pa onda S-400 🙂

LZN
3 godine prije

Leteći ćilim F35

nessy
3 godine prije

“kupnju naprednih zrakoplova s mogućnostima skrivanja (ili ”stealth”) F-35 od Sjedinjenih Država”.Po naslovu se dade zakljuciti da Katar zeli avione sa mogucnostima skrivanja od Sjedinjenih Drzava.

Max
3 godine prije

Katar će kupiti te avione jer SAD mora nadoknaditi troškove proizvodnje i slabe rezultate tog aviona a nadaju se i boljoj uspješnosti Qatara protiv slobodoljubivih kao npr Hutija u Yemenu ili danas sutra protv Irana ali u oba slučaja od Qatara ne bi ostalo ništa bez obzira na F35.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI