fbpx

Katar i službeno zatražio mogućnost kupnje borbenih mlažnjaka F-35 od SAD-a

F-35

Država Perzijskog zaljeva Katar službeno je zatražila kupnju naprednih zrakoplova s mogućnostima skrivanja (ili ”stealth”) F-35 od Sjedinjenih Država. U slučaju odobrenja, Katar bi postao druga država Bliskog Istoka koja će koristiti te zrakoplove, nakon Izraela.

U srijedu je Reuters, pozivajući se na bliske izvore, izvijestio da je Doha izdala službeni zahtjev za dobivanje borbenih zrakoplova pete generacije. Američki State Department odbio je potvrditi ili opovrgnuti dogovor, rekavši da to neće učiniti prije nego što se ponuda službeno predstavi Kongresu.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da “neće imati problema s” prodajom F-35 državama Zaljeva, ali je 15. rujna primijetio da “neki koji to možda žele učiniti, žele jer se spremaju za rat”.

U slučaju odobrenja, sporazum bi mogao izmijeniti ravnotežu vojne moći u Zaljevu i značajno pogoršati američke odnose i sa Saudijskom Arabijom i s Izraelom, dvama najjačim saveznicima Washingtona na tom području.

Rijad i Doha su u svađi od 2014. godine, kada je saudijski kralj Salman proglasio Muslimansko Bratstvo terorističkom organizacijom i optužio Dohu za potporu grupi. 2017. Saudijska Arabija i dva bliska saveznika, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati, prekinuli su trgovinske veze sa zaljevskom državom, a Rijad je čak izradio planove za lociranje ogromnog odlagališta nuklearnog otpada na njihovoj međusobnoj granici.

Iako su UAE i Bahrein nedavno potpisali mirovne sporazume s Izraelom u zamjenu za normalizaciju političkih odnosa, Katar to još uvijek nije učinio, iako se navodno govorida je i takvo nešto u pripremi. Kao i druge dvije države, Katar je dom opsežnih američkih vojnih postrojenja i stoga je koristan u rukama američke vanjske politike, koja je pod američkim predsjednikom Donaldom Trumpom nastojala prikupiti globalnu potporu za Izrael.

Turska je lako mogla postati drugi korisnik F-35 mlažnjaka na Bliskom istoku, ali je američki Kongres okončao tu mogućnost uklanjanjem Ankare iz programa F-35, nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoganpristao kupiti ruske sustave za protuzračnu obranu S-400, za koje je Pentagon upozorio da bi mogli ugroziti evazivne sposobnosti F-35. Zanimljivo je da se na Katar gleda kao na najpouzdanijeg saveznika Ankare na tom području; isto tako ono što je vrlo zanimljivo jest to da su njihove političke i vojne veze rasle, kako je odnos Dohe s Rijadom slabio.

4 5
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 dana prije

Borbeni s mogućnošću skrivanja ?

Venom
Gost
Venom
10 dana prije

Pa F-35 nije “stealth”. To su i sami Amerikanci priznali, kad su rekli, da je potrebna flota F-18 i E-6 Prowler, da bi avijon bijo nevidljiv za protivnika.

Waldau
Gost
Waldau
10 dana prije

To je odličan avion, pogotovo onaj sa vertikalnim uzletanjem, idealan za izbjegavanje gradskih gužvi. Odeš sa njime u šoping, skokneš do svojih , malo letaš na izlete, održavaš ga kod lokalnog mehe, tankaš ga na ložu…

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
10 dana prije

britanci su tako isli u “kupovinu” davnijeh godina
https://www.youtube.com/watch?v=esDV4gjqsVA

tihobl
Gost
tihobl
10 dana prije

Pa avion je nevidljiv za patriot. Idealan je za medjuarapska prepucavanja.

Bosanac
Gost
Bosanac
10 dana prije

Katar pametniji od Turske, prvo ce kupit F-35 pa onda S-400 🙂

LZN
Gost
LZN
10 dana prije

Leteći ćilim F35

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
10 dana prije

nista to nije, ovo nama balkancima treba a ne moderne zujalice na struju;)
https://www.youtube.com/watch?v=CzqYvcBbXAU

nessy
Gost
nessy
10 dana prije

“kupnju naprednih zrakoplova s mogućnostima skrivanja (ili ”stealth”) F-35 od Sjedinjenih Država”.Po naslovu se dade zakljuciti da Katar zeli avione sa mogucnostima skrivanja od Sjedinjenih Drzava.

Max
Member
Famed Member
Max
9 dana prije

Katar će kupiti te avione jer SAD mora nadoknaditi troškove proizvodnje i slabe rezultate tog aviona a nadaju se i boljoj uspješnosti Qatara protiv slobodoljubivih kao npr Hutija u Yemenu ili danas sutra protv Irana ali u oba slučaja od Qatara ne bi ostalo ništa bez obzira na F35.

tihobl
Gost
tihobl
9 dana prije

Katar je saveznik iranu.A nema smisla slati F-35 kojeg iranci vide i sa lakocom mogu oboriti. On je dobar za saudijce i ostale koji imaju patriote.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x