fbpx

Trump izjavljuje kako ne vidi problem u tome da SAD prodaju američke borbene mlažnjake, uključujući i F35, državama Zaljeva

Trump prodaja mlaznjaka

Do sada su SAD vodile politiku koja nije uključivala prodaju naprednog oružja zaljevskim zemljama, koje bi moglo potkopati vojnu prednost njegovog dugogodišnjeg saveznika Izraela u tom dijelu svijeta.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da ne bi imao problema s prodajom modernog oružja američke proizvodnje zemljama Zaljeva, umjesto da ga prodaje isključivo Izraelu kao jedinoj državi na tim prostorima. Njegova je izjava uslijedila nakon što je Izrael unutar nekoliko tjedana sklopio dva mirovna sporazuma sa zaljevskim zemljama, UAE-om i Bahreinom, navodno otvorivši put dugogodišnjoj želji Abu Dhabija za kupovinu lovaca F-35, zrakoplova EA-18G Growler i bespilotnih letjelicaReaper.

“Uglavnom to su vrlo bogate zemlje. Ja osobno ne bih imao problema s tim da im prodamo naša oružja. Neki ljudi se tomu protive; oni kažu da se te države možda pripremaju za rat”, rekao je Trump.

POTUS je pojasnio da je posebno spreman prodati najnoviji stealth lovac pete generacije, F-35, napominjući da bi takva prilika značila “strašan posao kod kuće”. Govoreći o arapskom svijetu, predsjednik je u popratnoj bilješci dodao da je imao priliku ukloniti predsjednika Bashara Assada, ali to nije odlučio zbog protivljenja potezu tadašnjeg ministra obrane Jamesa Mattisa.

Pelosi izražava zabrinutost u vezi s prodajom F-35, izraelski mirovni sporazum s UAE

Predsjednica američkog doma Nancy Pelosi kasnije je komentirala ideju prodaje borbenih zrakoplova F-35 državama Zaljeva, konkretno UAE, napominjući da će Kongres htjeti procijeniti posljedice moguće prodaje. Ona je, naime, naglasila da bi Kongres želio osigurati da Izrael, nakon takve prodaje, zadrži svoju vojnu prednost na Bliskom istoku.

“Dok ne budemo saznali više o detaljima oba sporazuma, neka će pitanja ostati otvorena. Američki Kongres, na dvostranačkoj osnovi, promatrat će i nadzirati sve, kako bi osigurao da Izrael može zadržati svoju kvalitativnu vojnu prednost u tom prostoru”, rekla je Pelosi.

Govornica je nastavila komentirati mirovni sporazum između Izraela i UAE, koji bi trebao biti potpisan kasnije u utorak, napominjući da je “kritično važno” razumjeti detalje zavjeta Tel Aviva, koji govore o obustavljanju proširenja suvereniteta nad određenim područja zapadne obale.

Povijesni mirovni sporazum koji će biti potpisan u Washingtonu

Trumpove primjedbe u vezi s mogućom prodajom oružja dolaze uoči povijesne ceremonije potpisivanja mirovnog sporazuma između UAE i Bahreina s jedne i Izraela s druge strane. Te tri strane trebaju potpisati sporazume kasnije tijekom dana u Washingtonu, nakon što je prije ovoga Trump pomogao dvjema arapskim zemljama i Tel Avivu kod postizanja zajedničkog jezika za normalizaciju svojih odnosa. UAE i Bahrein postali su treća, odnosno četvrta arapska zemlja koje su normalizirale odnose s Izraelom i prve dvije koje su to učinile među zemljama Zaljeva. Ceremoniji potpisivanja također će prisustvovati predstavnik druge države Zaljeva, Oman.

Nakon najave dogovora između UAE i Izraela, pojavila su se oprečna izvješća koja sugeriraju da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu protivio prodaji američkog oružja Abu Dhabiju i da je to prešutno odobravao. Sam Netanyahu negirao je da su izvještaji o prodaji oružja dio izraelskog dogovora s Abu Dhabijem.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije

Pridaj svima sve, pa neka rješavaju svoje probleme. Rusi će dodat svoje oružje, možda i Kazakhstan kakvu atomsku…rock-and-roll…

Za MIR
Gost
Za MIR
5 mjeseci prije
Reply to  Alex

protiv oruzju – protiv vojni

Alex
Gost
Alex
5 mjeseci prije
Reply to  Za MIR

Bliski Istok su većinom ekstremisti i fanatici, ili bar navijači. Šta ih bude manje, to će ovaj svijet biti ljepše mjesto za život.

Riddick
Gost
Riddick
5 mjeseci prije

Biće problem kada huti obore jedan iznad Jemena, već su obarali F-16 i F-15, Apača su oborili a abramse su uništavali fagotom, sistemom koji se proizvodi od 1960 godine.
https://m.youtube.com/watch?v=rqr1EyWBAms
https://m.youtube.com/watch?v=KMwbBT42vMM
https://m.youtube.com/watch?v=t49tgcaZdTY

pozitivan pesimista
Gost
pozitivan pesimista
5 mjeseci prije

Ako nista, nek’ makar prodaju Iranu, kud je saveznik tu ga ni ratovi ne zanimaju;)

Hamer
Gost
Hamer
5 mjeseci prije

Dobra lova za avion koje već ostario a već imaju 6 generaciju

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Trump o tom razmišlja simpatično trgovački ; Mi imamo robu koja ionako nije nešto i moramo je nekome utrapiti a oni imaju novca i žele to kupiti ” pa hajde da sklopimo posao” Ali strateški stav SAD je da svo oružje ide Izraelu kao strateškom savezniku da se ne naruši njegova nadmoć nad Arapima. Nijedan predsjednik SAD a to nije prekršio ( barem nijedan koji je dugo poživio) sad Trump ili to ne zna i ne haje za Izraelsku politiku ( čisto sumnjam)

onaj najv... Dalton
Gost
onaj najv... Dalton
5 mjeseci prije

Netanyahu još nisu došle glave politička korupcija i sl. optužnice, ali oko ovoga se digla velika bura. Naime, procurila je informacija da je sklopljen dogovor čiji je dio, američka prodaja UAE, zrakoplova F-35, EA-18 Growler za elektronsku borbu i dronova MQ-9 Reaper.
Dosta toga ukazuje da je potpisivanje ”povijesnog mirovnog sporazuma” između Izraela i UAE postignuto nakon što je Bibi obećao, tj. dao jamstva, da Izrael neće aktivirati klauzulu kojom bi se od SAD zatražila zabrana prodaje oružja zemljama koje bi mogle ugroziti sigurnost Izraela. Dosadašnji izraelski premijeri su se redovno protivili da se Egiptu, UAE, Kataru, Omanu, Kuvajtu i S. Arabiji prodaje oružje i oprema, koja bi po svojim perfomansama dovela u pitanju izraelsku tehnološku nadmoć.
Priča se da su UAE u zadnji tren prije potpisa sporazuma poslali izaslanstvo u Izrael da se to razjasni. Iako se ova stavka i dalje javno opovrgava, bio je potreban sastanak Pompea i Netanyahua da se to prevaziđe i sporazum potpiše.
Benny Gantz, koji sa Bibievim Likudom ima parlamentarnu većinu i sa kojim bi se trebao rotirati na mjestu premijera, javno tvrdi da on o tome ne zna ili nije znao ništa. Izraelska oporba je bijesna, ali i američki Kongres na to ne gleda baš blagonaklono.Toliko da Trump razmišlja o zaobilaženju kongresnog veta, kao što je to učinio prije dvije godine i sa prodajom oružja Saudima.Postoji bojazan da ako pobjedi Biden, da ne dođe do otkazivanja prodaje, pa se sad nastoji ubrzati provedbu sporazuma.
Oko ovoga bi moglo biti i nekih političkih rizika. Za Netanyahua unutarnja politička kriza u Izraelu. Sukob Trumpa sa Kongresom, osobito sa dijelom republikanaca, a nekoliko tjedana prije izbora. Za UAE rizik da eventualna nova američka administracija obustavi isporuku ili naknadno održavanje te sofisticirane opreme i naoružanja. A i kako će se potpis sporazuma odraziti na utjecaj šeika Mohammed bin Rashid Al Maktouma u ostalom arapskom svijetu…

onaj najv... Dalton
Gost
onaj najv... Dalton
5 mjeseci prije

Šeik Mohammed….
Kojeg su svjetla pozornice obasjala kad mu je pobjegla kćer Shamsa. Našli je u Cambridgeu. I vratili. Vratili bi oni nju i da joj ćaća nije veliki prijatelj kraljice.
Poslije Shamse, zbrisala je i druga kćer. Princeza Latifa. Pronašli su je na jahti blizu obale Indije. I vratili kući. Da je bila oteta. Od svoje učiteljice capoeira. (Neka metoda za radit s djecom kojoj nije drago da slabo vide ćaću i mater… Jer oni za njih nešto baš i nemaju vremena. Zauzeti su humanitarnim radom.) Pomoga je i neki bivši francuski špijun. Koji je šeiku puno drag. Drago mu je ka’ materi kad vidi ludu kćer. Jer je napisa knjigu da se šeikovim konjima davalo neke lijekove. Zbog, radi, zašto?!? Pa da na trkama ne dođu prvi…. A šta bi drugo?
Njemu su konji ljubav. Infiša se. Jebalo ga se za Ladies’ Day u Ascotu. I koja će dama imat najbolji šešir…. Jedna je učinila fintu ka’ da na glavi ima tortu s jagodama. Da je to bilo za popizdit. Deboto je jedan proba liznit šlag….
Sedam mjeseci iza kćeri, zbrisala mu je i žena. Haya Bint Al-Hussain, polusestra jordanskog kralja Abdulaha. Navodno je politički azil prvo zatražila u Njemačkoj. Kažu da joj je u bijegu pomoga neki njemački diplomat. Biće da je Anđi bio neugodnjak, pa je ova na kraju završila u Londonu. Sa kćeri, sinom i navodno 35 milijuna eura.
On kaže da je za sve kriva Ona. Da mu je počela zanovetat. Brojat konje. Čaše i zalogaje… Za žene mu nije ništa rekla. Pa se sude oko djece…. Koja po UAE zakonu trebaju pripast ćaći.
Možda su se i razveli. Ko će to sve upratit….
P.S.
Dokono je to moj sinko, rekla bi moja baba…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik