Trump izjavljuje kako ne vidi problem u tome da SAD prodaju američke borbene mlažnjake, uključujući i F35, državama Zaljeva

Trump prodaja mlaznjaka
9 komentara

Do sada su SAD vodile politiku koja nije uključivala prodaju naprednog oružja zaljevskim zemljama, koje bi moglo potkopati vojnu prednost njegovog dugogodišnjeg saveznika Izraela u tom dijelu svijeta.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da ne bi imao problema s prodajom modernog oružja američke proizvodnje zemljama Zaljeva, umjesto da ga prodaje isključivo Izraelu kao jedinoj državi na tim prostorima. Njegova je izjava uslijedila nakon što je Izrael unutar nekoliko tjedana sklopio dva mirovna sporazuma sa zaljevskim zemljama, UAE-om i Bahreinom, navodno otvorivši put dugogodišnjoj želji Abu Dhabija za kupovinu lovaca F-35, zrakoplova EA-18G Growler i bespilotnih letjelicaReaper.

“Uglavnom to su vrlo bogate zemlje. Ja osobno ne bih imao problema s tim da im prodamo naša oružja. Neki ljudi se tomu protive; oni kažu da se te države možda pripremaju za rat”, rekao je Trump.

POTUS je pojasnio da je posebno spreman prodati najnoviji stealth lovac pete generacije, F-35, napominjući da bi takva prilika značila “strašan posao kod kuće”. Govoreći o arapskom svijetu, predsjednik je u popratnoj bilješci dodao da je imao priliku ukloniti predsjednika Bashara Assada, ali to nije odlučio zbog protivljenja potezu tadašnjeg ministra obrane Jamesa Mattisa.

Pelosi izražava zabrinutost u vezi s prodajom F-35, izraelski mirovni sporazum s UAE

Predsjednica američkog doma Nancy Pelosi kasnije je komentirala ideju prodaje borbenih zrakoplova F-35 državama Zaljeva, konkretno UAE, napominjući da će Kongres htjeti procijeniti posljedice moguće prodaje. Ona je, naime, naglasila da bi Kongres želio osigurati da Izrael, nakon takve prodaje, zadrži svoju vojnu prednost na Bliskom istoku.

“Dok ne budemo saznali više o detaljima oba sporazuma, neka će pitanja ostati otvorena. Američki Kongres, na dvostranačkoj osnovi, promatrat će i nadzirati sve, kako bi osigurao da Izrael može zadržati svoju kvalitativnu vojnu prednost u tom prostoru”, rekla je Pelosi.

Govornica je nastavila komentirati mirovni sporazum između Izraela i UAE, koji bi trebao biti potpisan kasnije u utorak, napominjući da je “kritično važno” razumjeti detalje zavjeta Tel Aviva, koji govore o obustavljanju proširenja suvereniteta nad određenim područja zapadne obale.

Povijesni mirovni sporazum koji će biti potpisan u Washingtonu

Trumpove primjedbe u vezi s mogućom prodajom oružja dolaze uoči povijesne ceremonije potpisivanja mirovnog sporazuma između UAE i Bahreina s jedne i Izraela s druge strane. Te tri strane trebaju potpisati sporazume kasnije tijekom dana u Washingtonu, nakon što je prije ovoga Trump pomogao dvjema arapskim zemljama i Tel Avivu kod postizanja zajedničkog jezika za normalizaciju svojih odnosa. UAE i Bahrein postali su treća, odnosno četvrta arapska zemlja koje su normalizirale odnose s Izraelom i prve dvije koje su to učinile među zemljama Zaljeva. Ceremoniji potpisivanja također će prisustvovati predstavnik druge države Zaljeva, Oman.

Nakon najave dogovora između UAE i Izraela, pojavila su se oprečna izvješća koja sugeriraju da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu protivio prodaji američkog oružja Abu Dhabiju i da je to prešutno odobravao. Sam Netanyahu negirao je da su izvještaji o prodaji oružja dio izraelskog dogovora s Abu Dhabijem.

Donald TrumpF-35POTUS
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Pridaj svima sve, pa neka rješavaju svoje probleme. Rusi će dodat svoje oružje, možda i Kazakhstan kakvu atomsku…rock-and-roll…

Riddick
3 godine prije

Biće problem kada huti obore jedan iznad Jemena, već su obarali F-16 i F-15, Apača su oborili a abramse su uništavali fagotom, sistemom koji se proizvodi od 1960 godine.
https://m.youtube.com/watch?v=rqr1EyWBAms
https://m.youtube.com/watch?v=KMwbBT42vMM
https://m.youtube.com/watch?v=t49tgcaZdTY

3 godine prije zadnji put uredio Riddick
pozitivan pesimista
3 godine prije

Ako nista, nek’ makar prodaju Iranu, kud je saveznik tu ga ni ratovi ne zanimaju;)

Hamer
3 godine prije

Dobra lova za avion koje već ostario a već imaju 6 generaciju

Max
3 godine prije

Trump o tom razmišlja simpatično trgovački ; Mi imamo robu koja ionako nije nešto i moramo je nekome utrapiti a oni imaju novca i žele to kupiti ” pa hajde da sklopimo posao” Ali strateški stav SAD je da svo oružje ide Izraelu kao strateškom savezniku da se ne naruši njegova nadmoć nad Arapima. Nijedan predsjednik SAD a to nije prekršio ( barem nijedan koji je dugo poživio) sad Trump ili to ne zna i ne haje za Izraelsku politiku ( čisto sumnjam)

onaj najv... Dalton
3 godine prije

Netanyahu još nisu došle glave politička korupcija i sl. optužnice, ali oko ovoga se digla velika bura. Naime, procurila je informacija da je sklopljen dogovor čiji je dio, američka prodaja UAE, zrakoplova F-35, EA-18 Growler za elektronsku borbu i dronova MQ-9 Reaper. Dosta toga ukazuje da je potpisivanje ”povijesnog mirovnog sporazuma” između Izraela i UAE postignuto nakon što je Bibi obećao, tj. dao jamstva, da Izrael neće aktivirati klauzulu kojom bi se od SAD zatražila zabrana prodaje oružja zemljama koje bi mogle ugroziti sigurnost Izraela. Dosadašnji izraelski premijeri su se redovno protivili da se Egiptu, UAE, Kataru, Omanu, Kuvajtu i S. Arabiji prodaje oružje i oprema, koja bi po svojim perfomansama dovela u pitanju izraelsku tehnološku nadmoć. Priča se da su UAE u zadnji tren prije potpisa sporazuma poslali izaslanstvo u Izrael da se to razjasni. Iako se ova stavka i dalje javno opovrgava, bio je potreban sastanak Pompea i… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI