Najskuplje oružje u istoriji SAD: F-35 se ponovo suočava sa preispitivanjem, ali nekako su Rusija i Kina “krive” za to

Lockheed Martin F-35
25 komentara

Lovac Lockheed Martin F-35 suočen je sa odbacivanjem u Kongresu zbog troškova održvanja ratnog aviona od 1,7 biliona dolara, prognozirali su u The Hartford Courant 1. juna. Šta stoji iza kontroverze oko programa i zašto neki američki zakonodavci prijete da će ga ugasiti?

Sumorna prognoza  The Hartford Couranta pojavila se dok Pentagon traži od Kongresa da izdvoji oko 715 milijardi dolara za fiskalni budžet za 2022. godinu, što je 1,6 posto više u odnosu na ono što je američko Ministarstvo odbrane dobilo u fiskalnoj 2021. godini. Od tog ukupnog iznosa, Pentagon traži 12 milijardi dolara da kupi dodatnih 85 F-35 Joint Strike Fighters.

Program F-35 Lightning II  je kontroverzan od svog početka. Iako je projekat pokrenut prije 20 godina i već je isporučeno 500 aviona, stelt lovački avion i dalje ostaje u fazi niske stope početne proizvodnje (LRIP) koja održava visoke cijene, a narudžbe relativno male, navodi Popular Mechanics.

Odluka o punoj stopi proizvodnje odlagana je više puta zbog razvojnih problema i, nedavno, testiranja zajedničkog simulacionog okruženja (JSE), koje Lockheed Martin još uvijek nije dovršio. Do danas, stelt višenamjenski borbeni avion planski zaostaje godinama i premašuje budžet za milijarde.

22. aprila 2021. godine, američka Kancelarija za odgovornost (GAO) izdala je izvještaj u kojem se F-35 naziva „najambicioznijim i najskupljim sistemom oružja u istoriji“ i insistira na tome da su „potrebna veća pažnja i nadzor nad dostupnošću F-35“.

Prema GOA, Pentagon planira da nabavi skoro 2.500 borbenih aviona F-35 za oko 400 milijardi dolara, a na projekte troši još 1,27 biliona dolara da bi njima upravljao i da bi ih održavao tokom njihovog životnog ciklusa. Procijenjeni troškovi održavanja F-35 tokom njegovog 66-godišnjeg životnog ciklusa neprekidno su se povećavali od 2012. godine, sa 1,11 biliona na 1,27 biliona dolara, uprkos navodnim naporima da se smanje troškovi, tvrdi agencija.

„Služba se suočava sa značajnim i rastućim jazom između procijenjenih troškova održavanja i ograničenja pristupačnosti – tj. troškova po repu (letjelici) godišnje koje služba može da priušti – što iznosi oko 6 milijardi dolara samo u 2036. godini“, napisao je GOA. „Služba će se kolektivno suočiti sa desetinama milijardi dolara troškova održavanja koje tokom programa projektuju kao nepristupačne.“

Najsavremenije američke misije borbenih aviona – mjere spremnosti flote aviona – „i dalje ne ispunjavaju potrebe ratnih lovaca“, navodi se u izvještaju: „Na primjer, u fiskalnoj 2020. godini stopa F- 35 potpuno sposobnih za misiju bila je 54 procenta, u odnosu na objektivna 72 procenta“, primjećeno je.

Američki zakonodavci i vojni ekspresni skepticizam

Izgleda da su i neki američki zakonodavci razočarani. Govoreći na vebkonferenciji  Brookings Instituta 5. marta, Adam Smith, demokratski predsjedavajući Komiteta za oružane snage Doma, nazvao je F-35 „rupom“ naglašavajući da „želi da prestane da baca novac“ na taj projekat.

Dva druga kongresmena demokrate su 22. aprila jasno stavila do znanja da neće podržati povećavanje broja F-35 joint strike borbenih aviona u fiskalnom budžetu za 2022, kao što su to radili prethodnih godina.

„Ako ovaj program i dalje ne bude u mogućnosti da značajno kontroliše i smanji stvarne i predviđene troškove održavanja, možda ćemo morati da investiramo u druge, pristupačnije programe i nadoknadimo operativni manjak potencijalno preko 800 taktičkih lovaca“, rekao je predstavnik Donald Norcross (D-NJ ), predsjedavajući taktičkog vazdušnog i kopnenog pododbora Odbora za oružane snage Doma (HASC).

Sa svoje strane, predstavnik John Garamendi (D-Cal), koji predsjedava HASC pododborom za pripravnost, ponovio je riječi svog kolege iz stranke, ističući da je „program prekoračen u budžetu“ i da „ne uspijeva da ostvari obećane sposobnosti“.

Ne samo demokrate, već i GOP kongresmeni izrazili su zabrinutost zbog naduvavanja troškova  programa F-35. Predstavnica Vicky Hartzler (R-Mo.), rangirana članica u HASC taktičkom vazdušnom i kopnenom pododboru, primjetila je da, iako projekat napreduje, ona dijeli zabrinutost svojih kolega zbog kašnjenja u sposobnostima, problema s pristupačnošću i problema sa spremnošću, kao navode Defence News.

Doug Lamborn, republikanski predstavnik iz Kolorada, priznao je da će kritičari projekta “ako industrijske zainteresovane strane ne smanje troškove održavanja F-35″ dobiti snažniju podršku u svojim pozivima da razbiju program.

Povrh svega, viši oficir američkog vazduhoplovstva takođe je bacio sjenu na trenutnu verziju borbenog aviona kompanije Lockheed Martin. Komentarišući masovne ratne igre američkih vazduhoplovnih snaga održane prošle jeseni, general-potpukovnik Klint Hinote, zamjenik šefa službe za strategiju, integraciju i regrutaciju, otkrio je da su koristili napredniji avion F-35 Block 4 – koji je još uvijek u razvoju.

„Ne bismo čak ni koristili trenutnu verziju F-35“, rekao je Hinote za Defence News 12. aprila. „Ne bi vrijedilo. … Svaki lovac koji danas siđe sa linije je avion kojeg se ne bismo trudili ni stavljati u ove scenarije.”

Opet su krive Rusija i Kina

Dok se oblaci skupljaju na horizontu za F-35, neki američki mediji sugerišu da to nije zbog visokih troškova, problema u razvoju i nedovršenih stopa sposobnih za misiju, već zato što Rusija i Kina pokušavaju da podkopaju obećavajući projekat.

John Venable, viši naučni saradnik za odbrambenu politiku u konzervativnoj fondaciji Heritage, smatra da bi Moskva i Peking „najviše željeli da Sjedinjene Države ograniče svoju kupovinu F-35“, jer „nema savezničke ili protivničke platforme u proizvodnji koja se  konkurencijski može približiti F-35 “.

“Pa, kako bi onda Rusi, Kinezi ili čak konkurentska kompanija mogli da izvrše tako podla posla? Možda preko zastupnika? Zvuči kao film Teorija zavjere, zar ne?” Venable primjećuje, sugerišući da zemlje vode „kampanju dezinformacija“ protiv F-35 koristeći činjenice za koje su se „kritičari F-35 vezali kako bi istakli svoj stav“.

Prema Venableu, predviđeni životni troškovi F-35 od 1,7 biliona dolara ne bi izgledali toliko veliki, ako se „pogledaju životni troškovi A-10, AV-8B ili FA-18A / B / C / D ratnih aviona, njihove glavne modifikacije i programi produženja životnog vijeka “i” onda zapamtite da će ih F-35 zamijeniti sve. ”

„Tačno – morali biste da zbrojite sve  njih za potkrepljivanje tvrdnje da je F-35„ rupa za dolare“, insistira lobista.

Nije jasno da li će američki zakonodavci slijediti Venableov savjet u odmjeravanju prednosti i nedostataka programa, ali čini se da je jedno sigurno: ako se projekat Lockheed Martina na kraju suoči sa rezovima, za to ne bi bili krivi GOA, rangirani članovi pododbora HASC ili čak i general-potpukovnik Hinote, već “klevetnički napori” Rusije i Kine.

F-35kinarusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Venom
2 godine prije

Pa da ,…..imaju pravo kad bolje pogledaš.
F-35 je nastao na osnovi ruskog Yak -141 i Rusi su krivi, što Amerikanci ne razumiju tehnologiju.
A u Kini se izrađuju neke komponente za F-35, A koliko se sječam, mislim da je Kinez bijo vođa dela tehničkog projekta za F-35

2 godine prije

Previše je novca i vremena potrošeno i uložena je reputacija velikih institucija i korporacija da bi se tek tako odustalo.
Zato se nastavlja sa ulaganjem a rezultati su nedovoljni da pokriju troškove jer svejedno koliko se uloži F-35 je loš koncept i tu pare ne pomažu.

Mlata
2 godine prije

Pitanje dana kada će tamo neko učiniti “teroristički akt”…potopiti recimo nosač aviona sa 5000 amera na njemu a kongres ujutru diže obe ruke kad glasa, ne samo jednu! Bilo bi još interesantnije kada bi taj nosač aviona bi pred rashodom recimo. Džunka je u Tonkinškom zalivu ogrebala razarač amerski…10 god se ovi svetili

Dokurčilomi
2 godine prije

De vi od njega napravite podmornicu, navodno dobro roni.

Grampian
2 godine prije

Za bilo koji propust, nemar ili sto vec, opet su krivi Rusi i Kinezi. Tko im vise vjeruje?

roki
2 godine prije

Neverovatno koliko textova vremena i prostora trošite za pljuvanje Američkog F-35 ! Vi čak i ne znate čemu služi taj avion ! Raptor odnosno F-22 bi napravio konfete od bilo kojeg protivničkog aviona !!! ali vama je Rusija majka i otac ! što se ne preselite u Rusiju pa tamo veličajte Putina i pljujte po USA !!! dokle ovde narod crkava od siromaštva , korupcije , vladavine diktatora vi serendate o stvarima koje nemaju ikakve veze sa nama !!!

Mosha
2 godine prije

mema titanijuma bez ovih….nek provaju sa uranijem koji ostane u nuklearkama je “malo” teži a možda polete

Kažun
2 godine prije

Dobar je F-35 .Kirurški čisto pogađao ciljeve
u Gazi,bez koleteralne štete.Palestinci na radaru
nisu ništa primjetili.

miroslav lončar
2 godine prije

f-35 je lepo’ zamišljen.vučem paralelu sa rostfrei tutačem s renaultovim motorom-delorean dmc12-koji je dobro zgledal’ sam u filmu,a u biti je bil’ krampusina teška.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI